ZNAMENITOSTI FIRENC IN TOSKANE V TREH DNEH

Razmišljate o izletu z avtom v Toskano in Firence? Midva sva se odpravila za tri dni, obiskala sva Firence in si ogledala glavne znamenitosti, nato sva se odpravila na kratko potovanje po Toskani. Ogledala sva si znamenitosti Siene in znamenitosti San Gimignana. Zadnji dan pa sva se odpeljala še v Piso, kjer sva si ogledal Pisa stolp. V članku Znamenitosti Firenc in Toskane v treh dneh si preberite kaj vse sva si midva ogledala in doživela. 

FIRENCE so glavno mesto pokrajine Toskana, s površino 102 km2.  Ležijo ob reki Arno. V Firencah živi okrog 400.000 prebivalcev. Mesto je središče italijanske renesanse in ravno tukaj je delovalo največ umetnikov, zato mesto še danes zgleda kot renesančni muzej. Firence slovijo po Michelangovem kipu David, po Da Vincijevih umetninah, prav tako pa so rojstni kraj družine Medici (ki so vladali Firencam od leta 1434 do leta 1737) in Botticellija. Firence so me preprosto prevzele z vso zgodovino, tradicijo, umetnostjo in arhitekturo, hkrati pa so me navdušile z odlično hrano, odličnim vinom in espressom. 

TOSKANA je ena izmed dvajsetih dežel, ki sestavljajo Italijo. V Toskani se nahaja 6 krajev Unescove svetovne dediščine: zgodovinski center Firenc, zgodovinski center Siene, Trg katedrale, Pisa, zgodovinski center San Gimignana, zgodovinski center Pienze in Val d’Orcia. Toskana je najbolj znana po slikoviti pokrajini Chianti, ki jo sestavljajo majhni grički posejani z vinogradi, oljkami, topoli in majhnimi zidanimi hiškami, ki se ponekod združijo v majhna barvita mesteca. Pokrajina leži med Firencami in Sieno.

 

STROŠKI POTOVANJA

Pregled stroškov za 3 dni za 2 osebi:

 • Bencin: za pol tank v Sloveniji sva dala 70€, nato pa sva gorivno natočila še v Italiji za 35€. Skupaj za bencin sva zapravila 105€
 • Cestnine: 30€ (Ljubljana - Firence) + 35€ (Lucca – Ljubljana). Skupaj za cestnine sva zapravila 65€.
 • Parkiranje: Firence: 6€ za 6h, Siena: 4,5€ za 5h, San Gimignano: 4€ za 2h. Skupaj za parkiranje sva porabila: 14,5 €.
 • Nočitev: dve noči v Trenuta Il Corno (Booking) za 98€.
 • Vstopnine: Duomo v Firencah za dva: 30€
 • Hrana: skupaj za hrano v restavracijah in trgovinah sva zapravila: 80€
 • Nakupi za domov: 18€
 • SKUPNI STROŠEK: 410€

NASVETI IN NEVARNOSTI

 • NEVARNOSTI: Toscana je varna dežela, tako da je potrebno zmerno paziti na svoje stvari, še predvsem v gneči in Firenceh.
 • NASVETI:
  • Če želite privarčevati, najlažje to naredite na hrani, to pomeni da ne jeste v dragih restavracijah ampak raje na tržnicah in malo stran od večjih znamenitosti. Super je tudi, da najamete apartma, da si lahko po večerih sami pripravite večerjo. Hrana v trgovinah je po enakih cenah kot v Sloveniji.
  • Preverite Italijanske delovne čase trgovin in restavracij, saj znajo biti zaprte za nekaj ur čez dan. Italijanska siesta naj bi trajala od 13 do 17 ure.
  • Opazujte okolico, mesta in pokrajino, namesto da večino časa preživite po muzejih, galerijah in cerkvah, katerih vstopnine znajo biti drage. Najlepše spomine s potovanja pusti utrip mesta in ljudje, ki ga ustvarjajo.
  • Ne pričakujte, da boste takoj postreženi, da boste takoj na vrsti in da si bodi Italijani takoj vzeli čas za vas, saj veste oni so bolj na ˝easy˝, tako da tudi vi kar lepo počasi in brez slabe volje.
  • Italijani in angleščina nista najboljša prijatelja, ampak vseeno se da vse zmeniti, čeprav včasih z uporabo rok in čimbolj enostavnimi stavki.

IDEALEN ČAS POTOVANJA

Toskano lahko obiščete pomladi, takrat ko se začne narava prebujat in postaja vse zeleno in cvetoče. Lahko greste tudi poleti, če so vam všeč nekoliko višje temperature. Poskrbite le, da bo vaša nastanitev imela bazen, da se lahko nekoliko ohladite. Lahko si pa tudi izberete topel in sončen jesenski vikend za pobeg v Toskano in uživate v prelepih jesenskih barvah v zmernih temperaturah. Še najmanj primeren čas za obisk Toskane je zima.

PODOBNI IZLETI IN ČLANKI

Uporabne povezave na uradne spletne strani:

Podobni izleti:

ZNAMENITOSTI FIRENC IN TOSKANE V TREH DNEH

1.DAN: Firence znamenitosti in zanimivosti (10.11.2017)

Firence izlet: Pot iz Ljubljane v Firence

Zgodaj zjutraj sva se iz Ljubljane odpravila proti Firencam. Potrebovala sva 5h, da sva prispela in pri tem porabila 30€ za cestnine. Avto sva parkirala malo ven iz mestnega jedra, in sicer pri Supermercado Copp (Via Francesco Talenti 94, 50142 Firenze). Parkirala sva za 6 ur in plačala 6€. Zelo blizu parkirišča je tramvaj postaja Talenti, ki pelje direktno do postaje Alemani, ki je v centru Firenc. Na tej postaji sva izstopila iz začela z najinim raziskovanjem.

Firence znamenitosti in zanimivosti

Za ogled vseh želenih znamenitosti Firenc sva potrebovala nekje 6 h, do centra mesta sva uporabila javni prevoz, po centru pa sva se sprehodila. V tem dnevu sva prehodila 16 kilometrov.

Firence zemljevid:

 • San Lorenzo market: pokrita tržnica s hrano in pijačo
 • Baziliko San Lorenzo in Monumento a Giovanni delle Bande Nere
 • Porta della Mandorla
 • Katedrala Santa Maria del Fiore, Brunelieschi´s Dome (Duomo Catedral)
 • Giottov zvonik
 • Bigallo muzej
 • Piazza della Signoria in Palazzo Vecchio
 • Statue of Davide (Davidov kip)
 • Dffizi Galleries
 • reka Arno
 • Ponte Vecchio
 • Piazzale Michelangelo

Na povezavi FIRENCE IN TOSCANA IZLETI si lahko ogledate vse možne izlete po Firencah. Če boste v Firencah ostali več dni se lahko odpravite v kakšen muzej ali galerijo, si izberete enega od številnih izletov v Duomo katedralo, se zapeljete z ladjico po reki Arno in si ogledate Ponte Vecchio ali si izberete enega od mnogih vodenih sprehodov in na tak način izveste več o zgodovini mesta. Smiselno je, da si izlete rezervirate v naprej, saj so veliko krat mesta zasedena.

Znamenitosti Firenc in Toskane v treh dneh

Pogled na Duomo katedralo

Toskana nastanitev v središču gričkov

Pozno popoldan sva se odpravila proti nastanitvi. Preko Bookinga sva rezervirala podeželjsko hišico Trenuta Il Corno. Posestvo ponuja izposojo koles in preživljanje prostega časa ob bazenu (seveda sredi novembra nisva koristila tega). Bivala sva v ogromnem dvonadstropnem apartmaju. Za dve noči s samopostrežnim zajtrkom sva plačala 98€. Ker sva imela kuhinjo z vsemi pripomočki, sva se odpravila v bližnjo trgovino po sir, kruh, grozdje in olive ter uživala ob pravem italijanskem večeru.

2.DAN: Toskana izlet z avtom (11.11.2017)

Zjutraj sva imela fantastičen razgled in še boljši italijanski zajtrk, ki je že bil vštet v ceno. Zajtrkovala sva lahko še zunaj, družbo nama je delal sonček in razgled na sosednje hribčke ter vinograde. Opazovala sva lahko naravo, ki se spravlja k počitku v odtenkih jesenski lesketajočih se barv. Midva sva toskansko pokrajino Chianti in opisana ljubka mesteca obiskala z avtom. V primeru, da ste brez avta ali pa si želite celovitega vodenega izleta, pa si lahko na strani FIRENCE IN TOSKANA IZLETI izberete številne potepe po pokrajini Chianti, skok v Sieno, San Gimignano, Piso, Cinque Terre in ogled znamenitosti ter zanimivosti Toskane.

Znamenitosti Firenc in Toskane v treh dneh

Italijanski zajtrk na sončni terasi na prelep razgled na Toskanske hribčke

Potovanje po Toskani

Cesti po kateri se je obvezno peljati, da vidite najlepše od pokrajine Chianti je SR222 (Chiantigiana road) in SR2. SR222 poteka skoraj ravno iz mesteca Greve do Siene. Pokrajina Chianti je znana po vinu Chianti, po umetnosti, oljčnem olju in ljubkih mestecih. Midva sva najino pot začela v majhnem mestecu GREVE, ki predstavljajo vrata v pokrajino. Iz nastanitve do Greve sva potrebovala nekje 40 min (26 km). V Greve sva se ustavila za krajši sprehod in in obisk lokalne tržnice.

Pot sva nadaljevala južno v 8 km oddaljen PANZANO. Na poti sva se večkrat ustavila na razglednih točkah in opazovala pokrajino. V Panzanu pa sva se malo posončila na obzidju, se sprehodila čez vasico, želela sva si kavice, ampak je bila sobota opoldan in so bili vsi kafički žal zaprti. Tretja postojanka je bilo mestece RADDA, od Panzano oddaljena 13 km. Radda je manjhno mestece na hribu s prečudovitim razgledom. Na koncu je sledil še ogled zadnjega mesteca pokrajine Chianti – GAIOLE. Iz Radde oddaljena 11 km. Mestece je bolj v dolini, ob reki, nekoliko drugačno od ostalih treh. Ponaša se z zelo lepim trgom, na katerem sva si vzela čas za odmor, za odlično kavico in italijanski rogljiček.

Toskana zemljevid:

 

 

Siena znamenitosti

Iz Gaiole sva pot nadaljevala v SIENO (od Gaiole oddaljena 31 km, 40 min vožnje). V Sieni sva preživela 5 ur, si ogledala znamenitosti, imela kosilo, se sprehodila po mestu in preprosto uživala. Avto sva parkirala pred mestnim jedrom, ki je zaprto za promet. Imajo veliko urejenih plačljivih parkirišč (za 5h parkiranja sva plačala 4,5€). Siena je doživela svoj arhitekturni in umetniški razcvet v obdobju gotike.

V Sieni sva si najprej ogledala Piazzo del Campo, zelo zanimiv trg v obliki školjke, obdan z ličnimi pisanimi hiškami. Tukaj se Italijanom in turistom ustavi čas, preprosto se usedite sredi trga in opazujte ljudi. Eni berejo na trgu, mladi se družijo, nekateri plešejo, pojejo, meditirajo,… Okrog in okrog trga so posejane restavracije. Tudi nama je zakrulilo, tako da sva se odločila za pizzo in pivo na Piazzi del Campo v piceriji Il Campo. Za eno pizzo in dva piva sva plačala 25€. Iz picerije sva imela direkten pogled na trg in na stolp Torre del Mangia, na katerega se lahko tudi povzpnete.

Po obroku sva se sprehodila do Piazze del Duomo in si ogledala Duomo (mestno katedralo), ki je zgrajena v gotskem stilu. Uličice v mestnem središču Siene so zelo ozke in polne majhnih trgovinic s tipično hrano in spominki. Tukaj sva kupila tradicionalno sladico Antico panpepato (sladica je sestavljena iz oreščkov, sadja in medu), tradicionalno vino Chianti in tartufe, po katerih je Siena tudi zelo znana. Znana je seveda tudi po divjih prašičih, tako da lahko meso divjega prašiča kupite v vseh možnih oblikah.

Znamenitosti Firenc in Toskane v treh dneh

Piazzo del Campo

 

San Gimignano znamenitosti

San Gimignano je iz Siene je oddaljen 43 km (50 mim), tako da sva si San Gimignano ogledala v večernih urah. Bilo je zelo lepo, doživet nočni utrip mesta in ga opazovat v večernih lučkah. San Gimignano je najbolj znan po stolpih starih plemiških hiš. Staro mestno središče San Gimignana je obdano z obzidjem in zaprto za promet. Avto sva parkirala zunaj obzidja na urejenem plačljivem parkirišču (1 h parkiranja je 2€).

Tudi ulice San Gimignana so na obeh straneh obdane s trgovinami. Najprej sva se sprehodila do trga Piazza della Cisterna, ki je znan po najboljšem sladoledu na svetu, ampak sva kmalu ugotovila da sta dve slaščičarni, ki ga prodajata. Najprej sva šla na sladoled v Gelaterio Dondoli, kjer je bil sladoled res odličen. Za tega sva se odločila, ker imajo na vratih napisano Gelato World Champion in polno izobešenih nagrad in priznanj. S sladoledom v roki sva se sprehodila še do stolpa Torre Grossa in do Piazze del Duomo. Vrnila sva se na Piazzo della Cisterna in še v drugi slaščičarni poizkusila sladoled. V Slaščičarni Galateria Olmo, na vratih katere piše The best ice cream in the world, sva dejansko jedla res najboljši sladoled na svetu.

Znamenitosti Firenc in Toskane v treh dneh

Piazza della Cisterna

Toskana z avtom – Vožnja po toskanskih hribčkih

Proti nastanitvi sva se vračala v zelo poznih večernih urah, po cesti SR2. V tem dnevu sva ogromno videla in doživela. Najlepše kako doživeti Chianti pokrajino je vožnja po hribčkih in med hribčki, lahko tudi s kolesom, če je dovolj kondicije, lahko pa se še ustavite v eni izmed mnogih vinski kleti na degustaciji vin. Midva sva imela veliko srečo, saj na cesti ni bilo gneče, tako da sva se lahko ustavljala kjerkoli in uživala v tišini in jeseni.
Več o Toskani in njenim znamenitostih in krajih si lahko preberete na: Discover Tuscany.

3. DAN: Pisa znamenitosti in Lucca (12.11.2017)

Zadnji dan, po zajtrku sva se odpeljala v 1 uro (79 km) oddaljeno Piso. Avto sva parkirala pred vrati (Porta Santa Maria Pisa) in se čez ta vrata sprehodila do Trga Čudežev, na katerem se nahajajo skoraj vse glavne znamenitosti Pise;  krstilnice Pisa Baptistery (Battistero di San Giovanni)Cattedrale di Pisa (katedrala Marije Vnebovzete) in zaprto pokopališča Campo Santo. V tem celotnem kompleksu se nikakor ni dalo spregledati poševnega stolpa Torre di Pisa (Pisa stolp), po katerem je Pisa tudi najbolj znana.

PISA STOLP

Stolp je dejansko zvonik katedrale.  Tako kot vsi obiskovalci, sva tudi midva ustvarjala vse možne kreacije kako podpirava poševni stolp. To za biti velik izziv, saj je v vsej množici turistov težko eksperimentirat s slikanjem. Ampak z malo truda je uspelo. Midva sva si ogledala samo zunanjost , je pa možnost da greste na vrh stolpa, da si ogledate krstilnico in da si ogledate pokopališče. Vstopnica za vzpon na stolp je 18€ in definitivno je potrebna rezervacija karte, zaradi gneče. Z enako vstopnico lahko greste tudi v katedralo. Za krstilnico je potrebna nova vstopnica, ki stane 5 €, vstopnica za Campo Santo je tudi 5€, če pa vzamete oba skupaj je 7€.

Znamenitosti Firenc in Toskane v treh dneh

Trg Čudežev

Pot do reke Arno

Po ogledu vseh znamenitosti na trgu čudežev sva se odpravila čez mesto do reke Arno. Na poti sva se ustavila v res simpatičnem kafičku La Crescentina (Via Santa Maria, 20, 56126 Pisa, PI, Italija). S ceste naju je pritegnil ambient, saj je lokal opremljen v viteškem stilu, leži pa v zelo ozki uličici, skrit med sosednje hiše. Posedela sva kakšno urco in spila odličen espresso. Sprehodila sva se naprej do reke Arno, posedela na obrežju reke in opazovala pisane hiške, med katerimi stoji tudi gotska cerkev Santa Maria della Spina iz 13. stoletja. Legenda pravi, da tukaj hranijo konico z vencem, ki je bil postavljen nad glavo Jezusa, ki je bil križan na Kalvariji (Golgota).

Znamenitosti Firenc in Toskane v treh dneh

Cerkev Santa Maria della Spina ob reki Arno

Ogled Lucce in povratek domov

Iz Pise sva se po 3 urah odpeljala v Lucco, mestece katerega mestno jedro je obdano z renesančnim obzidjem. Ko sva prišla v Lucco je začelo močno deževati, tako da nisva imela veliko od ogledov. Želela sva si ogledati Piazza Napoleone (Napoleonov trg), Elisa Baciocchi, sestra Napoleaona je namreč Lucci vladala eno desetletje, Chiesa di San Michele in Foro, Piazza dell Antiteatro, Delle Ore Tower in St. Martin Cathedral.

Vremenske razmere in čas sva naju prisilila da sva po pol ure v Lucci, pot nadaljevala proti Ljubljani. Znamenitosti v Lucci pa sva si pustila za naslednji izlet v Italijo. Do Ljubljane iz Lucce sva potrebovala nekje 5 ur (530 km), za cestnino pa sva dala še dodatnih 53 €. S tem sva zaključila z najinim osebnim ogledom izbranih znamenitosti Firenc in Toskane v treh dneh. Seveda si nisva uspela ogledati vsega, zato se bova še definitivno vrnila.

 

Skupaj
15
Deli
0

Your Cart