Škotsko višavje – škotsko nižavje in Stirling

Škotsko višavje – škotsko nižavje in Stirling, ki ju kot sponka povezuje. Stirling je starodavna škotska prestolnica v osrednji ravnini z dobro pozicijo, tako strateško, trgovsko in danes tudi turistično. Zaradi bogate zgodovine, ki se je odvijala tukaj je mesto Stirling zelo zanimivo. Zaradi osrednje pozicije predstavlja točko, od koder se lahko odpravite v sosednja mesta (Edinburgh, Glasgow,…) ali pa raziščete največje jezero Škotske Loch Lemond in se odpravite na pohod po verigi gorovja Trossachih. Stirling je majhno pravljično mestece, ki se po lepoti lahko kosa z Edinburghom, saj ponuja ogromno zgodovinskih znamenitosti, veličasten grad, številne cerkve in muzeje ter ustvarja zelo prijetno atmosfero za druženje v starem mestnem centru. Vsekakor pa je mesto najbolj prepoznavno po veličastnem spomeniku William Wallacu in starem mostu Stirling, na katerem je Wallace premagal Angleže.

30.4.2018 Škotsko višavje – škotsko nižavje in Stirling

Zjutraj sva v hostlu Aviemore Youth Hostel (25 Grampian Rd, Aviemore PH22 1PR) pozajtrkovali, imeli sva svoj zajtrk in kavo. V hostlu imajo ogromno jedilnico in kuhinjo, kjer si lahko pripraviš svoj zajtrk. Zajtrk imajo tudi sicer v ponudbi za 5,5 GBP (6,2€).

Pot sva nadaljevali proti jugu, ves čas pa sva se vozili znotraj nacionalnega parka Cairngorms. Na poti sva se nekaj krat ustavili, da sva lahko občudovali prečudovito pokrajino. Nastale so prečudovite slike.

Škotsko višavje - škotsko nižavje in Stirling

Prečudovit pogled na Cairngorms nacionalni park in destilarno viskija Dalwhinnie

Grad Blair

Najina prva načrtovana postojanka je bil Blair grad (Blair Atholl, Pitlochry PH18 5TL). Iz Aviemore sva potrebovali 54 min (77 km). Želeli sva si ogledati samo zunanjost gradu, vendar sva ugotovili, da moreva plačati  visoko vstopnino. Ogled gradu in vrtov (to niso cvetlični vrtovi, ampak zelenica z drevjem) stane 12 GBP (13,6 €), samo vrtovi pa 7,5 GBP (8,5 €). Nisva se odločili za ogled gradu, na hitro sem uspela narediti eno sliko, preko visoke ograje ob poti, ki vodi do gradu.

Škotsko višavje - škotsko nižavje in Stirling

Vohunski pogled na oddaljen grad Blair

 

Na poti do Blair gradu sva se ustavili še pri čudovitem starinskem kompleksu The Hause of Bruar (Pitagowan, Blair Atholl PH18 5TW), ki je dejansk mini nakupovalni center.

Stirling

Pot sva nadaljevali do Stirlinga. Od gradu Blair sva do Stirlinga potrebovali 1h in 15 min (123 km). V Stirlingu sva se najprej ustavili na William Wallace Monument (Abbey Craig, Hillfoots Rd, Stirling FK9 5LF).

Škotsko višavje - škotsko nižavje in Stirling

Spomenik Willam Wallacu, Škotskemu heroju, se ponosno dviguje iz visokega vrha

Pot do tja je enostavna, saj visok spomenik, ki stoji na vrhu hriba opazite od daleč. Pred informacijskim centrom za obiskovalce je ogromno brezplačno parkirišče. V informacijskem centru sva tudi kupili vstopnice. Cena po osebi je 10,5 GBP (12 €). Vstopnice lahko kupite tudi preko spleta, na uradni spletni strani The National Wallace Monument, kjer preverite tudi odpiralne čase, saj so odvisni od letnega časa.

Od informacijskega centra se lahko odpravite peš v hrib do William Wallace spomenika ali se zapeljete z organiziranim mini kombijem, ki je že vključen v ceno karte. V informacijskem centru imate lepo restavracijo in kavarno. Midve sva se podali kar peš po strmi ovinkasti in asfaltni cesti. Na poti sva se večkrat ustavili, saj so bile številne predstavitvene table o ljudeh in pomembnih dogodkih, ki so vplivali na škotsko zgodovino.

“Lahko sprejmejo naše življenje, vendar nas nikoli ne bodo vzeli … Svoboda!”
– William Wallace (Mel Gibson, v Braveheart)-

Wallace Monument

Wallace Monument je ogromen spomenik, zgrajen leta 1869, ki stoji na hribčku malo iz mesta Stirling. Spomenik je visok 67 metrov in ima znotraj v enem predelu spiralasto zavite stopnice, po katerih prehajate v različna nadstropja. Spomenik ima tri nadstropja in teraso v samem vrhu, s katere je prečudovit razgled na celotno mesto Stirling. Od dna pa do vrha stolpa sva prehodili 246 stopnic, potem pa naju je čakala še pot navzdol. Spomenik je bil zgrajen v spomin na velikega škotskega osvoboditelja Williama Wallacea, ki ga vsi zelo dobro poznamo iz slavnega filma Braveheart.

Škotsko višavje - škotsko nižavje in Stirling

Vzpenjanje do vrha se šele začenja

PRVO NADSTROPJE – The Hall of Arms:

V tej sobi je zbrano vse o heroju Willam Wallacu in o njegovi zmagi v boju proti kralju Edward I. Tukaj vam je tudi preko videa predstavljena zgodba Roberta Brusa, ki je bil Wallacov naslednik.

 

DRUGO NADSTROPJE – The Hall of Heroes:

Tukaj se nahajajo doprsni kipi znanih Škotov in izumiteljev. V članku POTOVANJE PO ŠKOTSKI V SEDMIH DNEH (pod zavihkom vsevednik) si lahko prebereš več o tem. Ta soba tudi razlaga, kako so številni škotski pesniki in pisatelji opisovali Wallacea in njegova dejanja ter ga na tak način spremenili v heroja in osebnost kot jo danes poznamo. Vse doprsne kipe so donirali ljudje. Najprej so leta 1886 v tem prostoru postavili doprsni kip Robert Burnsa in kralja Robert the Bruca. Od leta 1907 pa vse do danes, so v tej sobi postavili 16 doprsnih kipov znanih herojev, v prihodnosti pa želijo postavit še nekaj doprsnih kipov junakinji ženskega spola. Tukaj je Wallacev meč, ki  ga je baje držal v eni roki. Meč je visok 1,68 metra in s tem za 5 cm daljši od mene, sploh si ne znam predstavljati koliko je težek.

Škotsko višavje - škotsko nižavje in Stirling

William Wallace meč

TRETJE NADSTROPJE – The Royal Chamber:

Ta soba razlaga zgodbo o tem, kako je bil zgrajen spomenik, po 500 letih od smrti Willam Wallacea. Spomenik je najboljši ohranjen primer škotskega baronial sloga, ki vključuje vse elemente tradicionalne škotske arhitekture; stolp, vhodno poslopje, kronski zvonik in kupolo. Zidovi spomenika so pri vrhu debeli 1,5 m, na dnu pa 5 m. Spomenik so gradili 8 let, za izgradnjo so porabili 13401 GBP (15156 €), na začetku še niso bila oblikovana vsa nadstropja, samo pritličje in vrh, drugo in tretje nadstropje so opremili v naslednjih letih. Leta 1888 so v spomenik prinesli še Wallaceov meč iz Dumbarton gradu. Spomenik je dizajniral John Thomas Rochead.

VRH – The Crown Spire: z vrha imate prečudovit razgled na pokrajino in začetek škotskega hribovja. Pogled imate tudi na Stirling stari most in Stirling bojno polje.

 

Več o vseh nadstropjih pa si lahko preberete na uradni spletni strani The National Wallace Monument.

Stirling stari most

Po ogledu spomenika sva se peljali še do Stirling starega mostu (Stirling Old Bridge) (River Forth, Stirling FK9 5AP), kjer je potekala zmagovalna bitka. Kamniti most kot ga vidimo danes je bil zgrajen v 15. stoletju kot nadomestilo za starejšega lesenega. Na lesenem mostu čez reko Forth je William Wallace leta 1297 porazil Angleže, ko je pri ozkem mostu obkolil njihove sile. Škotska vojska, ki sta jo vodila William Wallace in Andrew de Moray je čakala Angleže na severni strani mostu, dokler ni polovica angleških vojakov prečkala mostu, nato so Škoti obkolili in porazili Angleže.

Škotsko višavje - škotsko nižavje in Stirling

Stirling stari most

Stirling – znamenitosti starega mestnega jedra

Pot sva nadaljevali v staro mestno jedro Stirlinga, kjer sva si najprej poiskali nekaj za jest. Našli sva zelo lep lokal Monterey Jack’s (4 King St, Stirling FK8 1AY), kjer so imeli v ponudbi samo solate in hamburgerje, zato sva že drugi dan zapored jedli hamburger, ki pa je bil obema v tej restavraciji zdaleč najboljši. Za dva hamburgerja in dve pijači sva plačali 20 GBP (22,6 €).

Škotsko višavje - škotsko nižavje in Stirling

Burger, ki ga ješ v dveh delih 🙂

Po kosilu pa sva se še hitro sprehodili po starem mestnem jedru. Od zunaj sva si ogledali prezbiterijansko Allan Park South Church (Dumbarton Rd, Stirling FK8 2LQ), stavbe, trgovine in hiše, ki krasijo staro mesto jedro, centralno knjižnico (3 Corn Exchange Rd, Stirling FK8 2HX), ki je znotraj nadvse prečudovite starinske zgradbe in zanimiv Steeple z zvonikom in uro ter spomenikom William Wallacea (The Steeple, 65 King St, Stirling FK8 1DT), za katerega sem mislila, da je ohranil kakšen večji pomen ali zgodovinsko vlogo. Kasneje sem pobrskala in ugotovila, da je danes to dejansko normalna zgradba, s številnimi trgovinami v notranjosti. Ustavili pa sva se tudi pri kipu Rob Roya (Corn Exchange Rd, Stirling FK8 2HU), ki velja za nekakšnega škotskega Robin Hooda.

 

Grad Stirling

Najina zadnja postojanka v Stirlingu je bil grad Stirling (Castle Hill, Kippen, Stirling FK8 1EJ), ki se nahaja na vzhodnem robu Trossachov in stoji na vrhu vulkanske skale, straži osrednjo škotsko ravnino in je s treh strani zaščiten s strmimi pečinami, zato je za mnoge njegove osvajalce ostal trd oreh. Zaradi strateškega pomena je bil grad prizorišče številnih bojev od 12. stoletja naprej, ko so angleške sile v valovih prodirale na sever in bile prisiljene k umiku. Nadziral je pomembno strateško križišče trgovskih poti na vse konce Škotske oziroma nadzoroval vse glavne poti s severa na jug in z vzhoda na zahod. Prvi zapisi o gradu izvirajo iz 12. stoletja. V njem je bilo kronanih več škotskih kraljev in kraljic, vključno s kraljico Mary Stuart leta 1542. Današnji grad s kapelo in palačo je iz 16. stoletja. Grad letno obišče več kot 300 tisoč ljudi.

Midve nisva šli v notranjost gradu, saj ni bil na najinem planu prioritetnih gradov. Če se odločite za ogled gradu, imate pred gradom organizirano plačljivo parkirišče, vstopnina v grad po osebi pa znaša 15 GBP (17 €). Če želite obiskati številne gradove si lahko na GetYourGuide že vnaprej kupite kombinirano karto in prihranite. Grad je odprt od aprila do septembra od 9:30 do 18:00 ure; od oktobra do marca pa od 9:30 do 17:00 ure. Več o Stirling gradu si lahko preberete na uradni spletni strani Stirling Castle.

The Church of the Holy Rude

Na poti do gradu pa sva se ustavili pri cerkvi The Church of the Holy Rude (St John St, Stirling FK8 1ED), to je srednjeveška župnijska cerkev. Cerkev je bila ustanovljena leta 1129 v času vladanja kralja Davida I, vendar so najnovejši deli cerkve iz 15 stoletja, s tem je cerkev druga najstarejša zgradba v Stirlingu, takoj za Stirling gradom, ki sega v 14. stoletje. Med cerkvijo in gradom se nahaja še staro kraljevo pokopališče iz 16. stoletja.

Škotsko višavje - škotsko nižavje in Stirling

Pogled z gradu na staro kraljevo pokopališče in na Holy Rude cerkev

Za tiste, ki vam ni z avtom v lastni režiji v Stirling, lahko na spletni strani STIRLING IZLETI najdete super kombinacije enodnevnih in poldnevnih izletov po mestu Stirling in v okolico iz Edinburgha in Glasgowa.

Pot v Edinburgh – glavno mesto Škotske

Grad je bil najina zadnja postojanka, od tukaj sva pot nadaljevali že proti Edinburghu. Iz Stirlinga do Hermiston Park and Ride (Riccarton Mains Rd, Currie EH14 4AT) sva potrebovali 43 min (58 km). Odločili sva se, da ne rineva v stari center Edinburga z avtom, da ga pustiva na P+R parkirišču in se z avtobusom odpraviva v staro mestno jedro Edinburgha, kjer sva tudi imeli rezervirano nočitev. Parkiranje na Hermiston P+R je brezplačno, enosmerna avtobusna vozovnica pa stane 1,7 GPB (1,9 €) po osebi. Vozovnico lahko kupite kar na avtobusu ali v P+R postaji. Z avtobusom sva se vozili 45 min do rezerviranega Cowgate Hostel (96-112 Cowgate, Edinburgh EH1 1JN), kjer sva ostale dva dni. Za dve nočitvi za dve osebi sva plačali 51,60 GBP (58,3 €).

Popoldan, 30.4.2018 sva že raziskovali Edinburgh. Več o najinem raziskovanju v ostalih dneh popotovanja po Škotskem si lahko prebereš v članku POTOVANJE PO ŠKOTSKI V SEDMIH DNEH.

 

1 komentar

Comments are closed.

0

Your Cart