Škotsko višavje – škotski viski in mesto Aviemore

AVIEMORE, majhno mestece na obrobju Cairngorms nacionalnega parka, predstavlja odlično iztočnico za vse vrste zimskih športov v gorovju Cairngorms, za številne pohode in izlete. V članku Škotsko višavje – škotski viski in mesto Aviemore si preberite vse o vožnji po škotskem višavju, o destilarni viskija Chivas in o parnem vlaku, ki pelje iz Aviemore. Mesto Aviemore vam ponuja številne prelepe razglede na gorovje Cairngorms. Še posebej lep in doživet razgled boste doživeli iz vagona, ko se boste peljali s parnim vlakom po železnici Strathspey. Aviemore pa ima tudi odlično lokacijo za ogled ene izmed mnogih destilarn viskija. Midve sva si za ogled izbrali Strathisla Distillery, ki je dom Chivas Regal viskija.

29.4.2018: Škotsko višavje – škotski viski in mesto Aviemore

STRATSPEY RAILWAY – MESTO AVIEMORE

Ta dan sva se zbudili že zgodaj zjutraj, zajtrk sva imeli svoj iz trgovine, kava pa je bila brezplačna v hostlu. Iz Invernessa sva se napotili direktno proti mestu Aviemore, do katerega sva potrebovali 42 min (56 km).

Najina prva postojanka v Aviemore je bila železniška postaja, kjer sva vstopili na 40 let star vlak na paro, ki vozi po starinski železnici Strathspey Railway. Parni vlak je začel ponovno delovati leta 1978 s pomočjo skupine prostovoljcev. Vlak vozi po 30,6 km dolgem krožnem odseku, kjer so obnovili originalne tire železnice Višavja. To doživetje vam omogoča da se vrnete nazaj v preteklost, slišite zvok prave parne piščali, ritem tik-tak zvoka po katerem se vlak premika, zaznate vonj po premogu in se prepustite vožnji v starinskem sedežu ob mizici.

Škotsko višavje - škotski viski in mesto Aviemore

Starinska železniška postaja v Aviemore

Vožnja v obe smeri stane 15 GBP (17 €) po osebi v navadnem potniškem vagonu. Obstaja pa tudi možnost prvega razreda in kosila na vlaku. Izbirate lahko med nedeljskim kosilom, popoldanskim čajem, večerjo ali doživite degustacijo različnih viskijev na parnem vlaku. Na spletni strani Strathspey railway lahko preverite cene in proste termine.

Internetna stran glede zasedenosti terminov ni popolnoma vredna zaupanja. Tudi če piše, da za določen dan ni več kart, se vseeno splača vprašat na postaji in preverit, če informacije držijo. To se je zgodilo nama, na internetu sploh ni bilo možno kupiti kart za 29.4.2018, ko pa sva prišli na postajo, sva jih z lahkoto kupili. Strathspey Railway je neprofitna organizacija, ki se vzdržuje samo iz prodanih vstopnic in donacij.

Škotsko višavje - škotski viski in mesto Aviemore

Vlak je prispel na platformo 3, potrebno se je le še vkrcati 🙂

Železniške postaje

Pred železniško postajo je brezplačno urejeno parkirišče. Kupili sva vstopnice in že sva se s parnim vlakom s postaje 3 v Aviemore peljali po obrobju Cairngorms nacionalnega parka, katerega del so prelepe dvigajoče se gore, ki jih je še zmeraj prekrival sneg, neskončni gozdovi in še večja barja, ki ji tvori reka Spey.

Peljali sva se vse do prve postaje Boat of Garten, kjer sva izstopili in našli bar na vlaku. Naročili sva si kavo in se z njo vrnili v najin vagon E, ki je navaden potniški vagon. Zadnja postaja je bila Bromhill, kjer se je vlak obrnil in naju odpeljal nazaj v Aviemore. V Bromhill smo imeli možnost ogleda sprednjega dela lokomotive. Obema je bila izkušnja z vlakom zelo všeč, ravno prav dolga, hkrati lahko uživate na parnem vlaku in opazujete prelepe planote in gozdove nacionalnega parka Carngorms.

Škotsko višavje - škotski viski in mesto Aviemore

Veselje na vlaku 🙂

ŠKOTSKI VISKI

Iz železniške postaje Aviemore sva se peljali bolj na sever Škotske do mesteca Keith, natančneje do Strathisla destilirne. Mestece Keith je od Aviemore oddaljeno 1h in 10 min (80 km).

Ni Škotske brez Škotskega viskija. Tudi če niste ljubitelj viskija, vsekakor morate vsaj v eno destilarno viskija na Škotskem, saj ne gre samo za pokušino ampak za doživetje. V destilarni vam bodo zaposleni z največjim veseljem in ponosom razkazali celotno proizvodnjo. Povedali vam bodo vse o zgodovini viskija in zgodovini destilarne in vas na koncu povabili v klet na pokušino različnih izbranih viskijev. Vsaj takšna je bila najina izkušnja v destilarni Strathisla.

Škotsko višavje - škotski viski in mesto Aviemore

Pogled na Strathisla destilarno

Na Škotskem je danes več kot 120 delujočih destilarn viskija, ki so razdeljene v pet regij: Campbeltown, Highland, Islay, Lowland and Speyside. Od lokacije nastanka je odvisen okus viskija. Na okus vpliva izvir vode in prisotnost šote na lokaciji, ki se bo izrazila skozi okus viskija. Strathisla Distillery, ki leži ob reki Isla spada v Speyside regijo, v kateri je več kot 50% vseh destilarn.

Kako se odločiti, katero destilarno obiskati? Pojma nimam :). Preveč jih je, da bi se dalo to raziskati in primerjati. Midve sva se za destilarno Strathisla odločili zato, ker tukaj proizvajalo single malt whiskey in Chivas Regal whiskey, ki ga obe kot nepoznavalki viskijev, vseeno zelo dobro poznava. Na spletni strani VISKI IZLETI  najdete številne kombinirane enodnevne izlete, ki vam omogočajo raziskovanje okolice in obisk večih destilarn.

Škotski viski – Strathisla destilarna viskija

V destilarni Strathisla ponujajo številne izlete, na uradni spletni strani Strathisla Distillery si lahko izberete željen ogled. Preverite tudi odpiralni čas. Destilarna je večinoma odprta od 9:30 do 18:00 ure, ampak vsake toliko so kakšne posebnosti ali pa je zaprta zaradi večjega dogodka. Midve sva si izbrali kar tradicionalni ogled. Vstopnino sva plačali pri pultu, zraven pa so nama ponudili še pet majhnih stekleničk, da sva si lahko vzele viski, ki ga nisva mogle popiti, domov. Cena stekleničk je 3 €. Cena tradicionalne ture je 15 GBP (17€). Pogoj za vstop je starost nad 18 let. V skupini je maksimalno 14 ljudi naenkrat, tako da ni prevelike gneče. Celoten ogled skupaj z degustacijo traja 1h in 15 min.

V destilarno sva prispeli ob 15. uri, naslednji ogled pa je bil ob 15:30, tako da sva imeli še pol ure časa. Usedli sva se v prelepi sobi za goste, opremljeni v moderno – starinskem stilu, zraven pa je še odprta trgovina, kjer si lahko kupite viski za domov.

Škotsko višavje - škotski viski in mesto Aviemore

Prodajalna viskijev ob vstopu v destilarno Strathisla

Pogostili so naju z brezplačno kavico in čisto novim inovativnimi viski – kavnim koktajlom. Vsi zaposleni so bili tako dobre volje in tako dobro razpoloženi (no, mogoče so že nekaj popili), saj so pred dvema dnevoma odprli prenovljen prostor za goste in trgovino. Tako je, imele sva čast sedeti v dva dni stari viski sobi za goste.

Škotsko višavje - škotski viski in mesto Aviemore

Midve pred ogledom destilarne, z viski-kavnim likerjem in mini stekleničkami v baru destilarne Strathisla

Ogled destilarne

Sledil je ogled celotne pridelave viskiji. Naš vodič nas je peljal skozi različna področja predelave viskija in nam pojasnil proces destilacije od začetka do konca. Naslednja postojanka je bil poseben, pravilno hlajen prostor, kjer imajo v tradicionalnih, modernih sodih spravljene različne viskije, ki se tukaj v miru starajo in izoblikujejo svoj okus.

Vodič nam je tudi povedal, da viski, ki v dolgih letih zorenja izhlapi iz sodov, je delež, ki pripada angelom.

Škotsko višavje - škotski viski in mesto Aviemore

Prostor za shranjevanje viskija v sodih kjer se skozi leta počasi stara

Za konec so nas peljali še v magično sobo kjer smo se posedli v krogu, vsak pa je ob stolu imel svojo mizico z že pripravljenimi štirimi vrstami viskija, kozarcem vode in stekleno kapalko. Midve kot nepoznavalki viskijev sva izvedeli, da s kapljico vode v viski, viskiju spremeniš okus. Cela čarovnija. Degustirali sva Strathisla single malt viski,  Chivas Regal 18, Chivas Regal 12 in Chivas Regal Extra, ki je imel prekajen okus in je bil daleč najmočnejši med vsemi viskiji.

Škotsko višavje - škotski viski in mesto Aviemore

Degustacija štirih različnih vrst viskija 🙂

Enosladni in mešani viski – Mali and blended

Pojasnili so nam tudi razliko med single malt (enosladni) viskijem in blended (mešanim) viskijem ter razkrili povezavo med njihovim single malt viskijem, ki se imenuje Strathisla in svetovno poznanimi blended viskiji Chivas Regal, izmed katerih vsak vsebuje določen delež Strathisle. Izvedeli sva tudi, kaj pomeni številka na steklenici viskija? Če ima viski npr: številko 18, pomeni da je najmlajši viski, ki je prisoten v steklenici star toliko, vsi ostali pa so lahko stari še veliko več.

Mesto Keith

Po ogledu destilarne sva bili obe sestradani, zato sva se hitro odpeljali do sosednjega večjega mesta Keith, ki je od destilarne oddaljen 1 minuto vožnje. Ko sva prišli v mesto je bilo večinoma vse zaprto, tako da nisva imeli pretirane izbire, našli sva The Royal Hotel (Church Rd, Keith AB55 5BR), ki je bil edini odprt in kjer sva si privoščili hamburger. Bili sva zelo pozitivno presenečeni nad porcijo in okusom hamburgerja. Za dva hamburgerja in dve pijači sva plačali 18,9 GBP (21,3 €).

Škotsko višavje - škotski viski in mesto Aviemore

Najino težko pričakovano kosilo

Mesto Aviemore

Pot sva nadaljevali proti Aviemore. Potrebovali sva 1h in 10 min, prevozili pa sva 80 km. V Aviemore sva imeli rezervirano nočitev v Aviemore Youth Hostel (25 Grampian Rd, Aviemore PH22 1PR), ki je ogromen hostel namenjen za večje skupine popotnikov in je odlično zasnovan za preživljanje aktivnega časa v naravi. Za eno nočitev za dve osebi sva plačali 45 GBP (51 €). Sobe so ločene za 2-4 osebe s souporabo stranišča in kopalnice. Imajo pa tudi ogromno sobo za druženje, ki je opremljena z zemljevidi in idejami za izlete, pohodi in aktivnostmi v Cairngorms nacionalnem parku. Tudi kuhinja je ogromna, kjer je vse potrebno za pripravo vseh obrokov. V bistvu je hostel odlično zasnovan in na odlični lokaciji, tako da je veliko popotnikov tukaj preživelo več dni in v teh dneh res maksimalno doživelo Cairngorms.

Nama je zmanjkalo časa za pohod ali izlet v notranjost Cairngorms nacionalnega parka. Zvečer sva se na hitro sprehodili po Aviemore mestu, ki ni nič posebnega, praktično ga sestavlja ravna cesta, posejana s trgovinami, lokali in turističnimi agencijami na vsaki strani. Našli sva lep lokal Mambos (Cafe Mambo, 12 Grampian Rd, Aviemore PH22 1RH), kjer sva se usedli na kavici.

S tem se je najino raziskovanje končalo, naslednji dan sva bili že namenjeni proti STIRLINGU in nato proti EDINBURGHU. Več o najinem potepanju v ostalih dneh pa si lahko prebereš v članku POTOVANJE PO ŠKOTSKI V SEDMIH DNEH.

0

Your Cart