Škotsko višavje – Škotski otoki – OTOK SKYE

OTOK SKYE vas bo navdušil z vožnjo po dolgih, ozkih in eno-pasovnih cestah, ne da bi koga srečali, obstajate samo vi in narava okoli vas. V članku Škotsko višavje – Škotski otoki – Otok Skye si preberite vse o najinem raziskovanju škotskega višavja in vse o znamenitostih otoka Skye. V škotskem višavju in škotskih otokih imate možnost ogleda številnih ribiških vasic in možnost vožnje s trajektom do sosednjih otokov. Najdete lahko prečudovite skrite zalive, s srebrnim peskom na plaži, neskončna jezera, ki počivajo pod gorami ali na vasice z nizkimi kamnitimi hiškami. Na otoku Skye boste videli ogromno ptic, škotsko govedo in neskončno število prelepih ovčic. Otok Skye ponuja številne pohode, taborjenje v naravi in samostojno raziskovanje narave.  

26.4.2018: Škotsko višavje – Škotski otoki – OTOK SKYE

26.4 sva se zbudili zgodaj zjutraj in se kar v hotelu Ibis Budget Edinburgh Park na letališču (Edinburgh Business Park, 6) odpravili na samopostrežni zajtrk. Za zajtrk sva doplačali 5,5 GBP (6,3 €) po osebi. Po zajtrku sva se z Uber odpeljali iz hotela pa vse do družbe Easyrent, kjer sva imeli rezerviran avto. Več o najemu avta na Škotskem si lahko prebereš v članku POTOVANJE PO ŠKOTSKI V SEDMIH DNEH.

UBER

UBER: za tiste, ki še Uber-ja niste uporabljali. Deluje zelo preprosto: najprej si na telefon namestite aplikacijo Uber. Ustvarite si profil, vtipkate svojo telefonsko številko, e-mail, se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja in dodate plačilno kartico. Uber plačujete preko kartice in ne vozniku, ki vas pelje. Ko to uredite vas Uber že vpraša po lokaciji kamor želite. Izberete lokacijo, aplikacija pa vam pokaže najbližje ponudnike prevoza, med temi si enega izberete, izbran voznik vidi vašo lokacijo in vas pride pobrat. Ko vas odloži na izbrani lokaciji, vam aplikacija odtegne denar.

NAJINE POSTOJANKE PO ŠKOTSKEM VIŠAVJU DO OTOKA SKYE

Ko sva prejeli avto sva začeli s potovanjem na otok Skye, vmes pa sva se seveda ustavili na številnih postojankah. Najina prva načrtovana postojanka je bil GLENCOE (2h in 20 min; 170 km oddaljen od letališča). Do Glencoe sva se naključno ob cesti na odstavnih prostorih ustavili vsaj trikrat. Meni osebno je bila zelo všeč postojanka v bližini jezera LOCH TULLA.

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Prečudovit pogled na barvito pokrajino iz Loch Tulla razgledne točke
(ob cesti A82, na poti do Glencoe)

V nadaljevanju sva se še večkrat ustavili na cesti A82, ki vodi do Glencoe, se nadihali, malo sprehodili in slikali prečudovito pokrajino.

1.Glencoe

Končno je bil čas, da doseževa izbrano točko Glencoe. Do Glencoe sva prišli tako, da sva pri Clachaig Inn (Glencoe, Ballachulish PH49 4HX) zavili iz glavne ceste in sva se nato vozili po ozki cestici sredi gozda. Peljali sva se kar ravno in prišli v nekakšen center Glencoe, kjer sva našli zelo lep lokal Glencoe Cafe (Glencoe, Ballachulish PH49 4HP). Ustavili sva se na kavi in domači škotski juhici Pea and Leak. Za vse skupaj sva plačali 14 GBP (15,9 €).

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Domača škotska juha Pea&Leak

Glencoe je votlina vulkanskega izvora, ki jo obkrožijo številni vrhovi in gore. Glencoe ponuja številne možnosti pohodov in sprehodov, dolina pa je tudi zelo znana iz filmske industrije. Tukaj se lahko preizkusite in uživate v številnih športih, kot npr: golf, ribolov in številni vodni športi. Ideje kako izkoristit vaš čas najdete na uradni spletni strani GLENCOE SCOTLAND. Na strani najdete tudi dnevne izlete, lažje pohode in zahtevnejše pohode.

Glencoe Lochan Trail

Tudi midve sva se odpravili na enourni pohod po Glencoe Lochan Trail. Ta pohod bi priporočila vsakemu, ki nima časa cel dan za Glencoe in tistemu, ki ima raje lažje pohode. Sprehajalna pot je speljana okrog jezera in se samo v enem delu malo vzpenja. Na žalost sva imeli nesrečo z vremenom, cel dan je deževalo, tako da se kam dlje tudi nisva mogli odpraviti. Lahko pa izberete tudi Mountalin Trail ali Woodland Trail, ki pa sta bolj strmi.

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Pohod po Glencoe Lochan Trail in prelep pogled na gozdnate planote

V Glencoe so snemali številne filme: Highlander, Monty Python and the Search for the Holy Grail, Rob Roy in seveda vsem poznanega Harry Potterja. Tukaj so snemali tretji del: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Območje kjer so posneli dele filma se nahaja ob cesti od Claichaig Inn pa do Glencoe, visoko na vzpetini. Tukaj je bila postavljena Hagrid’s Hut s posejanimi oranžnimi velikimi bučami. Iz filma se lahko spomnite, kakšen prečudovit razgled je s te točke. Midve sva pričakovali, da bo ta koča in stvari iz filma še zmeraj prisotne, ampak žal ni bilo tako. Praktično ni ostalo ničesar, ko so leta 2003 nehali s snemanjem filma so odnesli tudi vse rekvizite.

Pot iz Glencoe sva nadaljevali do naslednje nenačrtovane postojanke: Onich Service Station, kjer sva se ustavili za 15 min. Ravno je postalo vreme lepo, midve pa sva bile tik ob morju.

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Pogled na morje iz Onich Service Station

2.Glenfinnan Viaduct

Ko sva se naužili morskega zraka in vonja sva pot nadaljevali do načrtovane postojanke, do Glenfinnan Viaduct View Point. Iz Glencoe do razgledne točke za Glenfinnan Viaduct sva potrebovali eno uro (53 km). Glenfinnan viadukt je prečudovit s polkrožnimi oboki, čez katerega poteka železniška proga. Viadukt je dolg 305 m in 30,5 m visok. Čez viadukt vozi Jacobite vlak na paro po liniji iz Glenfinnan v Fort William in Mallaig. Tudi ta viadukt in vlak so uporabili v drugem in tretjem delu Harry Potterja.

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Čakam na parni vlak Jacobite 🙂

Midve sva se želeli peljati z Jacobite vlakom, ampak so bile za najin dan vse karte razprodane. Karto sem želela rezervirat že tri mesece pred odhodom, ampak sem bila prepozna. Možno, da sva imeli samo nesrečo z izbranim datumom. Če si želite vožnje z Jacobite vlakom na paro čez Glenfinnan viadukt vam priporočam rezervacijo vstopnic že preko spleta. Vožnja je krožna in dolga 135 km. Več o vožnji z Jacobite vlakom si lahko preberete na: https://www.westcoastrailways.co.uk/jacobite/. Cena za standardni vagon, za cel dan, za krožno vožnjo za odraslo osebo je 35 GBP (40€).

V tolažbo sva čakali ob viaduktu na vlak, da sva ga videli kako veličastno pelje in spušča dim v zrak. Fotografije so same po sebi zelo zgovorne.

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Vlak na paro Jacobite pelje čez Glenfinnan viadukt

3.Mallaig

Najina naslednja postojanka je bilo obmorsko ribiško mestece Mallaig. Iz Fort Williama se do Mallaiga peljete po cesti A830, ki je prečudovita. Pokrajine, ki jo lahko doživite iz avta ne boste nikoli pozabili, to je ena izmed najbolj romantičnih in poučnih poti po Škotski. Pri Loch Nan Uamhu se ustavite in poglejte nazaj, videli boste železniški viadukt in Prinčevo gomilo (Prince`s Cairn), ki označuje kraj, od koder je Bonnie Prince Charlie odplul v Francijo.

Mallaig je prečudovito ribiško mestece s starinskim pristaniščem, starimi ribiškimi ladjami in prelepimi slikovitimi hiškami postavljenimi v klancu. Zdi se, kot pa je mestece za nekaj časa zaspalo. Midve sva se tukaj ustavili na kosilu. V restavraciji The Tea Garden (Station Rd, Mallaig PH41 4PU) sva naročili kuhan krompir nadevan s skuto in prekajeno ribo (Mallaig Kipper). Za oboje skupaj in dve pivi sva plačali: 22,5 GBP (25,5 €). Iz Glenfinnan viadukta do Mallaiga sva potrebovali 40 min (42 km).

 

4.Kyleakin

Iz Mallaiga sva se odpravili na končno destinacijo, v mestece Kyleakin, kjer sva imeli rezervirani dve nočitvi v hostlu Skye Backpackers (Kyleakin, Isle of Skye IV41 8PH). Hostel, oziroma pisana prikolica, v kateri je 8 ležišč, je super poceni rešitev za tiste, ki imate samo namen prespat. Prikolica je prostorna, topla in zelo svetla, edina slabost je ta, da sta kopalnica in stranišče v ločenem objektu. Čez poletje to ni problem, konec aprila pa je bilo še rahlo mrzlo. Hostel ponuja poleg prikolic tudi običajne več posteljne sobe in mini kuhinjo. Za dve osebi, za dve nočitvi sva plačali 59 €.

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Najina super prikolica 🙂

Iz Mallaiga do Kyleakina sva potrebovali 2h in 45 min (185 km). Mestece Kyleakin je čisto majčkeno, mogoče s tremi restavracijami, trgovino, 20 hiškami in nekaj hostli. Ima pa odlično lokacijo za raziskovanje otoka Skye.

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Mesto Kyleakin s sprehajalno potko ob morju

 

27.4.2018: OTOK SKYE IN POTEPANJE

Tretji dan je bil namenjen raziskovanju Skye otoka. Iz hostla Skye Backpackers (Kyleakin, Isle of Skye IV41 8PH) sva se odpravili takoj po zajtrku. Hostel ima zelo lepo skupno kuhinjo, tako da sva si naredili svoj zajtrk. V trgovini sva si kupile kajzerice in mehek sir, kava, čaj in vroča čokolada pa je v hostlu brezplačno.

ŠKOTSKO VIŠAVJE – ŠKOTSKI OTOKI – OTOK SKYE – Najine postojanke po otoku Skye

1.Portree

Najina prva postojanka je bilo največje mesto otoka Skye – Portree (Port Righ). Do tja sva se vozili 48 min (53 km). Na poti do Portree sva se na poti ves čas ustavljali, saj je pokrajina res fascinantna. Jaz bi kar vse poslikala :). Ves čas se vozite po cesti A87, ki jo z ene strani oklepa morje in zalivi z druge pa gore in planote.

 

Mestece Portree je zelo majhno in zelo lepo, številne pisane hiške tik ob morju, sam center pa je nekoliko zazidam v hrib, tako da je prelep razgled na morje in obalo. V Portree sva se ustavili v The Caledonian Cafe (1 Wentworth St, Portree IV51 9EJ) na kavici in na tipični škotski jedi: Cream Scones z marmelado. Za oboje skupaj sva plačali 8,4 GBP (9,5€). V Portree se lahko odločite za dvourni voden ogled mesteca ali za kombiniran izlet v gorovje Trotternish Ridge in The Fairy Pools.

 

2.Old Man of Storr

Iz Portree sva pot nadaljevali do Old Man of Storr, potrebovali sva 14 min (11 km).  Avto sva pustili kar ob cesti, na nekakšnem divjem parkirišču, tako kot vsi ostali popotniki. Pot na Old Man of Storr je najbolj pogosto prehojena pot na Skye in najbolj turistična. Hodi se ves čas v hrib do znamenite podolgovate skale, ki je odlomljena od ostalega gorskega prelaza. Celotno pot spremlja prečudovita pokrajina in še bolj fascinanten pogled na morje, sosednje ravnine in planote. Vsekakor priporočam da se odpravite do vrha, od koder imate res neverjeten razgled in pogled na skalo Old Man of Storr.

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Prečudovit pogled na Old man of Storr

Najvišji vrh Storr gorovja meri 719 m, celotno gorovje je vulkanskega izvora, nastalo pred 61-55 milijoni let. Starec s Storra (Old Man Storr) je 49 – metrski skalni stolp, ki štrli v višino pred goro Storr.

Hitri popotniki, ki se ne boste po poti ustavljali boste porabili nekje 1,15 do 1,5 h za pot do vrha in nazaj. Midve sva si vzeli čas in se veliko ustavljali, hkrati pa je bila pot tudi zelo razmočena, spolzka in strma, s številnimi večjimi skalami, ki so preprečevale hojo naravnost, zato sva morali ves čas gledati kje hodiva in v katero smer bova sploh šli. Midve sva za celotno pot s postanki porabili 2 h, prehodili pa sva nekje 4 km. Ko sva hodili gor sva imele prečudovito vreme, ko sva prispeli na vrh pa se je vsula toča, ki ni ponehala vse dokler nisva prišli nazaj v dolino. Toča je padala tako močno, da je bilo celotno gorovje belo, kot da bi snežilo. Na spletni strani Isle of Skye najdete vse možne pohode, ki so možni po otoku Skye.

 

3.Loch Mealt in Kilt Rock

Ko sva se vrnili nazaj v dolino, celi mokri in premraženi, sva se po cesti A855 odpravili naprej do jezera Loch Mealt in do Kilt Rock and Mealt Falls Viewpoint. Potrebovali sva 11 min (13 km). Kilt Rock je veličasten slap, ki iz 91 metrov buči globoko v morje, med koničaste in nenavadne skalnate tvorbe. Vsekakor je ta točka vredna vašega časa, da se ustavite vsaj za 15 minut, naredite odlično sliko in uživate v razgledu.

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Pogled na slap Kilt Rock in klife s katerih teče

4.The Fairy Pools

V nadaljevanju sva otok Skye prevozili še po južni strani, peljali sva se do The Fairy Pools, kjer sva na urejenem parkirišču pustili avto in se kakšnih 20 min po urejeni pohodniški potki sprehodili do vodnih bazenčkov. To je dejansko bolj položen slap, znotraj katerega so se izoblikovale male kotanjice, kjer se zdaj nabira voda in ustvarja ljubke bazenčke. Pogumen mlad par se je celo kopal pri 5C. Od Kilt Rock slapu pa vse do The Fairy Pools sva potrebovali 1,15h (61 km), saj sva se vozili po ozkih, enopasovnih in ljubkih potkah.

5.Loch Brittle

Po isti poti sva se zapeljali do konca ozemlja, do jezera Loch Brittle, ki je dejansko del morja. Pri jezeru je tudi kamp, kjer je bilo postavljenih nekaj šotorov in veliko avtodomov. Zraven je tudi lep lokal Glenbrittle Campsite & Cafe (Carbost, Isle of Skye IV47 8TA), kjer sva se ustavili na eni zelo dobri kavici.

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Pogled na Loch Brittle

Po isti poti kot sva prišli sva se tudi vrnili do vasice Kyleakin, kjer sva spali v hostlu Skye Backpackers (Kyleakin, Isle of Skye IV41 8PH). Na Škotskem ni veliko cest, po navadi je samo ena, tako da tudi če ni signala (kar ga večinoma ni) in četudi ste brez orientacije, ne morete popolnoma nič zgrešiti. Na poti pa se vam lahko pripetijo res nenavadni in nadvse simpatični dogodki. Midve sva morali pet minut čakat ovčico z mladičkom, da je gospodična prečkala most, da sva potem midve lahko peljali.

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Ovčke imajo prednost

6.Kyleakin

Zvečer sva se sprehodili po vasici Kyleakin, s sprehodom sva hitro končali, saj je vasica res zelo majhna. Odpravili sva se na večerjo v restavracijo Saucy Mary’s Lodge (Main Street, Kyleakin, Isle of Skye IV41 8PH), ki je ena izmed treh restavracij, ki so v tej vasi. Naročili sva si repke kalamarov, ki so bili postreženi ocvrti in Skye pivo. Za štiri piva in dvojne kalamare sva plačali 28 GBP (31,8€).

 

Skye pivo

Pa še nekaj besed o SKYE PIVU: midve sva zasledili Skye Blond, Gold, Black in Red. Preizkusili sva vse štiri, meni osebno pa je bil najbolj všeč Skye Blond. Blonde je Craft pivo, mešanica slada, pale ale, jantarja in karamelnega slada. Red je rjavkasto pivo, s sladko aromo in zadovoljivim sladko kislim okusom. Otok Skye je rojstno mesto piva Skye, ki ga tukaj pridelujejo že od leta 1992 iz sestavin in žit, ki so iz otoka.

Škotsko višavje - Škotski otoki - OTOK SKYE

Najina super dobra nezdrava večerja :), v ozadju pivo Skye red in Skye Blonde

Po večerji sva se odpravili nazaj v hostel Skye Backpackers (Kyleakin, Isle of Skye IV41 8PH), saj naju je naslednji dan čakalo že novo doživetje. 28.4.2018 sva se po čudoviti cesti peljali do jezara Loch Ness in Invernessa, kjer sva raziskali še okolico. Več o tem dnevu si lahko prebereš v članku LOCH NESS. O vseh ostalih dneh pa si lahko prebereš več v članku POTOVANJE PO ŠKOTSKI V SEDMIH DNEH.

 

0

Your Cart