Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

LOCH NESS je največje sladkovodno jezero v Veliki Britaniji, dolgo okoli 37 km, široko 33,2 km in globoko med 230 in 250 m. Škotsko višavje in jezero Loch Ness si boste vsekakor zapomnili po strmih, zaraščenih obrežjih z najbolj rumenimi grmički uleksa (hrgovec). Jezero lahko raziščete z ladjico, ampak pri tem bodite pozorni na misterijozno vodno pošast Nessie ali obiščite ruševine gradu Urquhart, s katerega imate najlepši pogled na jezero Loch Ness. Mogoče pa iz njega vidite pošast Nessie.

28.4.2018: Škotsko višavje in jezero Loch Ness

V hostlu Skye Backpackers (Kyleakin, Isle of Skye IV41 8PH) imajo v ponudbi zajtrke za 3 GBP (3,4 €), kava, čaj in vroča čokolada pa je brezplačna. Za zajtrk sva dobili dva toasta, en scone, različne namaze, sok, kosmiče in sadje. Vse to je že pripravljeno in nastavljeno v skupni kuhinji, kar pomeni, da gostom zelo zaupajo, saj bi si praktično vsak lahko vzel zajtrk, brez da bi ga plačal.

Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

Še zadnji pogled na Skye bridge, preden sva zapustile mestece Kyleakin

Škotsko višavje – EILEAN DONAN GRAD

Najina prva postojanka tega dne je bil grad Eilean Donan (Dornie, Kyle of Lochalsh IV40 8DX). Iz Skye Backpackers do Eilean Donan gradu sva potrebovali 17 min (17 km). Pred gradom je brezplačno in veliko parkirišče. Ta grad velja za najbolj fotografiran grad, z razlogom, saj bi lahko rekla, da gre za zelo fotogeničen grad. Stoji dejansko na ploščadi od obrobju morja, zjutraj pa na njega pada tako lepa svetloba, da so slike prav magične.

Odpiralni čas gradu je od 10. do 18. ure. Pozimi je delovni čas krajši, vstopnina za odraslo osebo znaša 7,50 GBP (8,50 €). Na uradni spletni strani Eilean Donan Castle najdete še vse ostale podatke. Midve si nisva ogledali notranjosti gradu, saj sva imeli v planu obiskati grad Urquhart, grad Blair in Edinburški grad.

Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

Midve in grad Eilean Donan v ozadju v jutranji svetlobi

Škotska je že na splošno zelo znana po številnih gradovih, vsak grad ima svojo vstopnino, ki so kar zasoljene, tako da sva se morali odločiti kateri gradovi imajo za naju prioriteto. V primeru, da na Škotskem nimate najetega avta lahko vseeno z lahkoto pridete do Eilean Donan gradu. Avtobusi prevozi so organizirani iz Edinburgha, Glasgowa in iz Invernessa. Na tej spletni strani lahko preverite vse ponudnike: http://www.eileandonancastle.com/visit/bus-tours/. Na strani EILEAN DODAN IZLETI pa najdete vse organizirane in kombinirane enodnevne ter poldnevne izlete iz Invernessa in Edinburgha, ki vključujejo tudi ogled Eilean Donan grad.

 

Panoramske ceste v Škotskem višavju do jezera Loch Ness

Pot sva nadaljevali proti severu, ves čas po cesti A890, ki jo obkrožajo prečudoviti Glenn (doline), Loch (jezera) in gorovja. Na poti so urejena majhna parkirišča, tako da se lahko ustavite na razglednih točkah. Meni osebno najlepša postojanka je bila ob jezeru (ali zalivu) Loch Carron. Na poti sva našli tudi zelo redko bencinsko črpalko, kjer sva natočili gorivo. Zapravili sva 39 GBP (44,4 €) za skoraj poln rezervoar goriva. En liter bencina na Škotskem stane 1,219 GBP (1,392 €).

 

Cesta A890 se na koncu razcepi, midve sva zavile levo in tako prišli na cesto A832. Ta cesta je na določenih predelih zelo ozka, valovita, s številnimi postojankami, ves čas pa sva se vozili v naravi ob rekah in jezerih ali ob železniški progi s panoramskim razgledom.

Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

Postanek ob cesti A832, nekje ob reki Bran s pogledom na zasnežene gore

Škotsko višavje – mesto INVERNESS

Zgodaj popoldan sva prispeli v Inverness. Od Eilean Donan pa do centra Invernessa sva porabili 2 h (z ustavljanjem vred), prevozili pa sva 123 km. Inverness je bilo najino prvo večje mesto, šteje 61.000 prebivalcev in je sedmo največje mesto Škotske. Mesto leži ob reki Ness na vrhu Great Glena in je izvrstno izhodišče za raziskovanje Škotskega višavja. Inverness velja tudi za največje mesto Višavja, mesto izvira iz 19. stoletja, celo grad je bil zgrajen šele med leti 1834 in 1847. Drugače pa velja Inverness za eno izmed najstarejših mest Škotske in datira v leto 585, ampak s tega obdobja se skoraj ni nič ohranilo.

Na spletni strani INVERNESS IZLETI najdete vse organizirane izlete iz Invernessa po Škotskem višavju, do gradu Eilean Donan, do gradu Urquhart in jezeru Loch Ness, degustacije viskija, organizirane izlete po mestu Inverness in izlete na Black Isle.

Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

Pogled na mesto Inverness in reko Ness

Najprej sva se odpravili do izbranega hostla: Inverness Student Hotel (8 Culduthel Rd, Inverness IV2 4AB). Za eno nočitev za dve osebi sva plačali 39 GBP (44,54€). Hostel je postavljen na zelo lepi lokaciji, na vrhu hriba s katerega je prelep razgled na celotno mesto Inverness. Spali sva v sobi s štirimi nadstropnimi posteljami. Sobe so zelo lepe, ampak niso najbolj funkcionalne, primanjkovalo je vtičnic in to je kar problem, ko si hoče osem žensk naenkrat napolnit telefone in fotoaparate. Meni osebno je bila najbolj všeč ogromna starinska dnevna soba s starimi naslonjači za druženje in ogromna kuhinja. Ponovno sva imeli kavo, čaj in vročo čokolado brezplačno.

Raziskovanje mesta Inverness

Odpravili sva se iz hostla v stari mestni del, ki je zaprt za avtomobile. Takoj mi je padlo v oči, da nimajo nikjer narisanih prehodov za pešce in, da ljudje poljubno prečkajo cesto. Bili sva lačni, zato sva najprej poiskale primerno restavracijo za najino kosilo. V centru mesta sva našle Caledonian restavracijo (9 High St, Inverness IV1 1HY), kjer so imeli res pestro in zanimivo ponudbo različnih jedi, le način naročanja je bil malo čudaški. Še zdaj ne vem točno v čem je bila fora, ampak pol ure si lahko naročal, ko pa se je napolnila kvota z naročili, zopet ni mogel nihče naročit.

Ko so raznosili vso hrano pa so zopet sprejemali naročila. V glavnem cela zmešnjava. Nihče v restavraciji ni točno vedel kdaj in kje lahko naroči. Naročevalo in plačevalo se je izključno pri šanku. Moram pa zelo pohvalit okus hrane, jedle sva hamburger in slavni fish&chips ter pile kavo in kokakolo. Za vse skupaj sva plačali 17,72 GBP (20,15€).

Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

Fish & Chips v Caledonian restavraciji

Znamenitosti mesta Inverness

Po kosilu sva naredili še daljši sprehod po mestu. Ogledale sva si:

  • Tržnico Victorian Market
  • Številne tipične idilične hiške, grajene iz rjave opeke s stolpičastimi dimniki, vse so štirikotne oblike in postavljene v vrsti
  • Grad Inverness (Inverness Castle)
  • Kip Flora Macdonald, ki stoji pred gradom (Flora Macdonald statue)
  • Inverness East Church of Scotland
  • Free Church of Scotland
  • Mary’s Roman Catholic Church
  • Andrew’s Cathedral
  • The Steeple
  • Inverness Mestna hiša (Inverness Town House)

 

GRAD URQUHART, ŠKOTSKO VIŠAVJE IN JEZERO LOCH NESS

Po sprehodu sva se z avtom odpravili do gradu Urquhart, ki se nahaja direktno ob jezeru Loch Ness. Do gradu sva potrebovali 29 min (27 km). Vstopnina za grad je bila 9 GBP (10,2 €) po osebi. V vstopnino je bila vključena krajša video predstavitev o gradu Urquhart in klanih, ki so ga imeli v lasti, nato pa je sledilo samostojno raziskovanje ruševin gradu, ker je to praktično vse kar je od gradu do danes ostalo.

Ob vstopu na grad so nama ponudili nakup kombinirana karte za vse tri gradove: Urquhart, Stirling in Edinburgh za 34,5 GBP (39,2 €), s tem bi prihranili 8 GBP, če bi obiskali vse tri gradove. Če želite obiskati številne gradove si lahko na GetYourGuide že vnaprej kupite kombinirano karto in prihranite. Na spletni strani INVERNESS IZLETI pa lahko najdete številne kombinirane izlete, ki vključujejo ogled gradu Urquhart z vključeno vožnjo z ladjico po jezeru Loch Ness.

Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

Pogled na grad Urquhart in jezero Loch Ness

Midve sva si v visitor centre, kjer je tudi trgovina s spominki, ogledali video o gradu Urquhart, nato pa sva pot nadaljevali do gradu in se po njem sprehodili. Ogledali sva si vse prostore in stolpe, ki so se ohranili, žal nisva imeli časa še za vožnjo z ladjico po jezeru Loch Ness, saj so vsi ponudniki voženj prenehali z delom že ob 17. Na splošno za Škotsko velja, da imajo zelo kratke odpiralne čase, vse stvari se zaprejo že med 17 in 18 uro.

Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

Čakanje pri jezeru Loch Ness, da se prikaže pošast Nessie 🙂

 

Jezero Loch Ness

Po ogledu gradu pa sva še za kratek čas postali in občudovali jezero Loch Ness. Nemogoče je opazovati to skrivnostno jezero, ne da bi s kotičkom očesa iskali legendarno pošast Nessie. V tako ogromnem in temnem vodovju ni težko razumeti, kako se lahko tako ogromna žival uspešno skriva pred sonarjem znanstvenikov. Nessie je bila prvič omenjena v zgodbi o irskem misijonarju in opatu sv. Columbi med leti 521 in 597. Pogosteje pa so začeli Nessie opažati po izgradnji ceste A82 v 30. letih 20. stoletja. Takrat so tudi prvič nastale nejasne in pod vprašaj postavljene fotografije. Raziskave z najsodobnejšo tehnologijo obstoj pošasti niso potrdile, so pa zbrali ogromno podatkov o življenju v jezeru Loch Ness.

Globino in življenje v jezeru Loch Ness si lahko ogledate v avdio-vizualnem prikazu v uradnem centru, namenjenemu pošasti iz Loch Nessa (Loch Ness Centre & Exhibition) (Drumnadrochit Hotel, Drumnadrochit, Inverness IV63 6TU).  Center je bil ustanovljen leta 1890, Adrian Shine pa je zasnoval razstavo, ki je prikazana v obliki sedmih tematskih območij. Vstopnina za razstavo je 7,95 GBP (9€). Na uradni spletni strani Loch Ness Centre & Exhibition lahko dobite še več informacij o razstavi, jezeru Loch Ness in pošasti Nessie. Midve sva bili tudi za obisk centra prepozni, saj so ga zaprli ob 18. uri, sva pa bili še dovolj hitri, da sva se lahko odpravili v sosednjo zgradbo – trgovinico z Loch Ness in Nessie okraski.

Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

Loch Ness Centre & Exhibition

Pred razstavnim centrom pa si lahko ogledate še starinsko podmornico Viper Fish za eno osebo, ki jo je leta 1969 v Loch Ness pripeljal Dan Taylor.

Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

Starinska podmornica Viper Fish

BLACK ISLE IN CHANONRY POINT

Proti večeru sva se odpravili nazaj proti Inverness, vendar še nekoliko bolj severno, na Black Isle, do katerega sva iz razstavnega centra Loch Ness potrebovali 50 min, prevozili pa sva 47 km. Na Black Isle sva se odpravili v mestece Fortrose do Chanonry Point (Fortrose IV10 8SD), ki je odlična točka za opazovanje delfinov in tjulnjev. Midve tjulnjev nisva videli, sva pa videli nekaj delfinov (velike pliskavke), ki se sramežljivo dvigujejo nad gladino vode.Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

Pogled na vzhodno – severno morje Škotske iz Chanonry Point

Škotska vzhodno-severna obala je dom več kot 200 delfinom. Ti delfini veljajo za največje predstavnike znotraj svoje vrste, v dolžino merijo 4 m, večji pa so zato, ker so se morali adaptirati hladnim življenjskim pogojem. Chanonry Point mi je bil zelo všeč, zaradi prečudovitega razgleda na obširno morje in starinskega svetilnika na obali. Midve sva se sprehodili po plaži, se naužili tišine in narave in pot nadaljevali do naslednje postojanke – Culloden Battlefield (Culloden Moor, Inverness IV2 5EU).

Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

Svetilnik na Chanonry Point

Culloden battlefield

Iz Chanonry Point do Culloden Battlefield sva potrebovali 35 min (31 km). Culloden Battlefield je ogromno ravno polje, kjer je potekala bitka zadnjega Jakobitskega upora, 16. aprila 1746 pod vodstvom princa Charles Edward Stuart (po domače Bonnie Prince Charlie). V Jakobitskih uporih je šlo za boj med protestanti in katoliki. Jakobiti so bili krvavo poraženi, na polju pa je obležalo več kot 2000 bojevnikov, sama bitka pa je trajala manj kot eno uro. Bitka je potekala med 9000 vojaki angleške vojske pod vodstvom Villama Augustusa (vojvode Cumberlanda) in 6000 jakobiti. Na polju so vsepovsod opozorila, da se iz spoštovanja do umrlih ne smeš sprehajati po travi. Center namenjen obiskovalcem je bil v času najinega prihoda že zaprt, vstopnina pa znaša 11 GBP (12,5 €). V centru si lahko ogledate ponazoritev bitke. Na spletni strani National Tust of Scotland si lahko preberete več o Culloden Battlefield.

Škotsko višavje in jezero LOCH NESS

Culloden Battlefield Visitor Center in pogled na bojno polje

To je bila najina zadnja postaja, odpravili sva se proti hostlu Inverness Student Hotel (8 Culduthel Rd, Inverness IV2 4AB), potrebovali sva 12 min, prevozili pa 9 km. V hostlu sva se pogrele z vročo čokolado, naslednji dan pa naju je že čakala nova pustolovščina v Aviemore in Cairngorms nacionalni park. Več o ostalih dneh najinega raziskovanja Škotske pa si lahko prebereš v članku: POTOVANJE PO ŠKOTSKI V SEDMIH DNEH.

0

Your Cart