Škotska potovanje – Edinburgh znamenitosti

EDINBURGH, prestolnica Škotske velja za eno izmed najboljše ohranjenih zgodovinskih mest in za eno izmed najlepših evropskih prestolnic. V članku Škotska potovanje – Edinburgh znamenitosti si preberite kako se premikati po Edinburghu, o škotski hrani, kje prespati in katere znamenitosti si ogledati. Mesto se je utrdilo pod vulkanskimi hribi Castle Rocka, Artur Seata in Calton Hilla. Razvila sta se dva popolnoma različna mesta: srednjeveški Old Town in klasicistični New Town. Edinburgha se drži ime Stari sajavec (Auld Reekie), zaradi ozkih vhodnih vež, strmih vijugastih ulic in visokih stanovanjskih zgradb. Hkrati pa se je iz tisočih dimnikov dvigoval gosti in črn dim. Za New Town so značilni široki trgi in elegantne ulice, hiše z vrtovi, kar kaže na mnogo boljše življenje bogatih meščanov. Edinburgh je drugo največje mesto Škotske z 450 000 prebivalci in je takoj za Glasgow, ki je največje mesto.

 Škotska potovanje – EDINBURGH znamenitosti

EDINBURGH, prestolnica Škotske: Kako po Edinburghu?

PEŠ:

Edinburgh z lahkoto raziščete peš, tako sva ga tudi midve najboljše spoznali. Meni je bilo mesto v celoti zelo všeč, ne boste našli samo lepih stavb, ampak celoten panoramski pogled na mesto je prečudovit. Staro mestno jedro Edinburgha je zelo majhno, skoncentrirano pod Edinburškim gradom, tako da se z lahkoto sprehodite po Royal Mile, ki vodi direktno do gradu in se usedete na kakšni kavici na Victoria Streetu. Edina težava pri raziskovanju Edinburga je lahko vreme, zato se splača vsak dan posebej preveriti vremensko napoved, da si lažje organizirate svoj izlet. Midve sva imeli res srečo z vremenom tako da imava še lepše spomine iz Edinburgha.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Peš po Edinburghu, čas za opazovanje mesta in klepet

AVTO:

Raziskovanje Edinburgha z avtom bi odsvetovala, tako kot v vsaki prestolnici je tudi v Edinburghu gneča na cestah, ulice so ozke, enosmerne in v samem centru mesta ni brezplačnih parkirišč. Vozniki so sicer zelo tolerantni (to velja za celotno Škotsko), ampak je vseeno lahko precej zamudno in stresno, saj morate voziti še po levi strani. Midve sva se zaradi vseh naštetih razlogov in tudi zato ker nisva imeli parkirišča, odločili da parkirava na parkirišču P+R Hermiston (Riccarton Mains Rd, Currie EH14 4AT), ki je brezplačno, iz centra Edinburgha pa oddaljeno 11 km. Na parkirišču sva tudi kupili avtobusno vozovnico za 1,7 GBP (1,9 €) in se 45 min vozili v center Edinburgha.

KOLO:

Midve konec aprila v Edinburghu nisva opazili veliko kolesarjev, prav tako nisva nikjer opazili, da bi ponujali kolesarske izlete ali imeli na razpolago najem kolesa. Osebno se ne bi odločila za kolo, saj je Edinburgh precej hribovit, določene ulice pa so v dveh nadstropjih in so med seboj povezane s stopnicami in to pomeni, da si peš tudi veliko hitrejši kot s kolesom. Kolesarske steze na cestah niso povsod lepo označene, na določenih predelih pa jih niti ni.

JAVNI PREVOZ:

Javni prevoz v Edinburghu je zelo dobro organiziran in predstavila odlično kombinacijo skupaj s hojo. Po Edinburgu se lahko prevažate z avtobusom, saj so vzpostavljene kompleksne linije Lothian Buses. Na voljo imate več različnih avtobusov, to so dnevni mestni, nočni, direktni avtobusi do letališča, medkrajevni (podeželski) avtobusi, ki vozijo do Queensferry in avtobuse, ki vozijo na vzhodno obalo. Cena za eno vožnjo za eno osebo je 1,7 GBP (1,9 €), karto plačate kar na avtobusu, ampak morate imeti točno, saj šofer ne vrača denarja. Imate pa tudi možnost aplikacije Transport for Edinburgh, kjer si lahko kupite m-tickets (minimalni znesek, ki si ga naložite je 10 GBP), kar vam omogoča sprotno kupovanje različnih kombinacij kart.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Avtobus v starem delu mesta, ki vas pelje direktno na letališče

Druga oblika transporta po mestu Edinburgh je tramvaj, ki ima eno 14 km dolgo linijo od York Place v centru mesta pa do Edinburgh Airport. Vozovnico za tramvaj lahko kupite na vsaki tramvaj postaji, kjer so avtomati za prodajo kart. Izbirate lahko med enosmerno, dvosmerno ali dnevno karto. Od nakupa pa do koriščenja karte imate 30 min časa. Cena vozovnic so različne, preverite jih lahko na Edinburgh Trams.

HOP ON – HOP OFF BUS:

V Edinburghu imate številne ponudnike Hop on – Hop off avtobusov; Edinburgh Tour (zelene barve), CitySightSeeing (rdeče barve), teh dveh je največ, obstaja pa še Majestic Tours in 3 Bridges Tours. Vsi štirje ponudniki ponujajo različne proge, cene na osebi za 24 h so 15 GBP (17 €), razen za 3 Bridges boste odšteli 22 GBP (25 €), saj je vključena še vožnja z ladjo. Na spletni strani Edinburgh Bus Tours lahko najdete proge in cene vseh ponudnikov, karto pa lahko kupite že preko spleta. Izbirate lahko med različnimi kartami: 24h ali 48h in kombinirate tri ali štiri različne prevoznike. Izbirate lahko med karto za eno osebo ali se odločite za nakup družinske karte. Popust imajo upokojenci in študenti, otroci pa imajo enkrat ceneje.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Hop on – Hop Off bus Edinburgh Tours

Tradicionalna škotska hrana v Edinburghu

V Edinburghu imate široko ponudbo najrazličnejših restavracij. Skoraj v vsaki restavraciji vam lahko postrežejo slavni Fish&Chips in Haggis. V pekarnah in večjih kafičih boste definitivno našli Scones,  Scotch pies, cranachan in forfar bridies. Več o tipičnih škotskih jedeh si lahko preberete v članku POTOVANJE PO ŠKOTSKI V SEDMIH DNEH (zavihek tradicionalna škotska hrana). Našli pa boste tudi ogromno italijanskih restavracij, indijskih restavraciji in fast food verig. Priporočam vam tudi, da preizkusite škotske sire, saj je Škotska znana po odličnih sirih.

Cene v restavracijah so zelo različne, npr. za Fish&Chips lahko nekje plačate tudi 20 €, drugod pa go dobite tudi za 9€, ceneje ga midve v centru Edinburgha nisva našli. Kakšne škotske specialitete v tradicionalnih restavracijah pa so seveda še dražje. Midve sva se odločili, da greva vsak dan na kosilo v restavracijo, zajtrke sva si kupovale v trgovini, iz trgovine pa sva imeli še kakšne prigrizke, ko naju je zagrabila lakota. Dva zajtrka za dve osebi (kruh, namaze in kavo) sva kupili v trgovini z živili Sainsbury’s Local (79 South Bridge, Edinburgh EH1 1HN). Za vse skupaj sva plačali 4 GBP (4,5 €).

Kje sva midve jedli:

RESTAVRACIJE:

 • THE ELEPHANT HOUSE

  Naslov: (21 George IV Bridge, Edinburgh EH1 1EN). Zelo prepoznavna in znana restavracija, saj je to rojstno mesto Harry Potter knjig. Tukaj je pisateljica J.K.Rowling pisala knjigo ob skodelici kave, ker si doma ni mogla privoščiti ogrevanja. Midve sva si tukaj privoščili najin prvi cranachan s kepico vaniljevega sladoleda. Za dva cranachana in dve kepici sladoleda sva plačale 11 GBP (12.5 €). Imajo pa v ponudbi tudi glavne jedi. Menu si lahko pogledate na uradni spletni The Elephant House.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

The Elephant house od zunaj

 • CAFE EDINBURGH

  Naslov: (Edinburgh EH1 1SS). Restavracija na sredini Royal Mile. Midve sva se zvečer tukaj usedli na pivu in na krožniku sira. V restavraciji ponujajo bolj pijačo, imajo pa tudi nekaj sladic in mrzlih jedi. Za dva piva in krožnik sira sva plačali 14,5 GBP (16 €).

 • BIBLOS

  Naslov: (1 Chambers St, Edinburgh EH1 1HR). Restavracija v kateri so ponujali predjed in glavno jed za 7.95 GBP (9 €). Jaz sem pojedla odlično lečino juhico, za glavno jed pa Fish & Chips. Vse je bilo zelo okusno, porcije so bile normalne, osebje pa zelo prijazno. Na uradni spletni strani Biblos lahko preverite meni.

 • FIDDERS ARMS

  Naslov: (9-11 Grassmarket, Edinburgh EH1 2HY). Ta restavracija je bila nabito polna, zato sva morale malo počakati na mizo. Naročile sva si solato s kozjim sirom in hruškami ter škotsko pivo Caledonian Deuchars IPA.  Plačali sva 17,7 GBP (20 €).

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Nenavadna sadno – zelenjavna kombinacija odličnega okusa

 • PUB THE WORLD´S END

  Naslov: (2-8 High St, Edinburgh EH1 1TB). V tem pubu se nama ni uspelo usesti, saj je bil zmeraj poln. Pub ima pomensko ime: Na koncu sveta, saj je bil v 16. stoletju Edinburgh obdan z obzidje. Del originalnega Flodden obzidja je še zmeraj ohranjenega v tej stavbi in na koncu St. Mary´s Street. Ljudje Edinburgha so poznali samo življenja znotraj obzidja, za obzidjem je bilo za njih konec sveta.

KAFIČI

 • Costa Coffee (1, 78 South Bridge, Edinburgh EH1 1HN); to je veriga kavarn, ki jih najdete po celem svetu. Meni osebno imajo zelo dobro kavo, v Edinburghu stane velik coffee americano (podaljšana črna kava) 2 GBP (2,3 €).
 • Mrs Macintyre’s Coffee House (12 High St, Edinburgh EH1 1TB); majhen in simpatičen lokal. Coffe Americano stane 2,5 GBP (2,8€). Usedel sva se tik ob oknu in opazovale mimoidoče, kako vsak zase hitijo svojo pot, nama pa se je čas kar malo ustavil.

Prenočišča v EdinburghuBooking.com

V Edinburghu imate res zelo pestro ponudbo najrazličnejših nastanitev. Midve sva si pomagali z Bookingom in si rezervirali Cowgate Hostel (96-112 Cowgate, Edinburgh EH1 1JN). Želeli sva poceni nastanitev v centru mesta, tako da se lahko sprehajava peš. Za dve nočitvi za dve osebi sva plačali 51,6 GBP (58,3€). Hostel je čisto povprečen, v sobi so štiri nadstropne postelje, zopet pa je primanjkovali vtičnic. Tudi tuš je bil samo eden vsaj za 15 ljudi, kar je bilo premalo.

Znamenitosti Edinburgha oz. kaj si v Edinburghu ogledati (Must see :))

KRALJEVA CESTA (Royal Mile)

Kraljeva cesta je dolga ravna ulica, polna lokalov, barov, restavracij, dogajanja in dobre volje. Royal Mile je magična, vse stavbe, cerkve in muzeji so okrašeni v detajle, vsi zazidani v temnem kamnu v kombinaciji nežnih barv in zlatih napisov. Royal Mile poteka po sredini starega mestnega jedra in povezuje Edinburški grad z Palace of Holyroodhouse, ki počiva v senci Arthur’s Seat. Cesta je posejana z veličastnimi stavbami, cerkvami in znamenitosti.

Tukaj najdete The Real Mary King’s Close, Adam Smith Statue, Duke of Buccleuch (Walter Scott) Statue, St. Giles’ Cathedral, David Hume Statue, The Hub in St. Columba’s Free Church of Scotland. Izraz Royal Mile v pisni obliki se je prvič pojavil v W. M. Gilbert’s Edinburgh v Nineteenth Century (1901), “…with its Castle and Palace and the royal mile between”, (grad in palača ter kraljeva cesta med njima) in postal tako popularen, da je leta 1920 postal naslov vodiča. Ceste, ki so se povezale v Royal Mile so od zahoda proti vzhodu: Castlehill, the Lawnmarket, the High Street, the Canongate in Abbey Strand.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Royal Mile ulica

PODZEMNI EDINBURGH (Underground Edinburgh)

Sodobne edinburške ulice pod seboj skrivajo labirint starih ulic, saj so obstoječe stavbe uporabili kot temelj za nove zgradbe. Ulica Mary King’s Close (High Street, 2 Warriston’s Close, Edinburgh EH1 1PG) je zgodovinska ulica, ki se nahaja pod stavbami na Royal Mile.Preberi večIme je dobil po Mary Kingu, trgovcu iz 17. stoletja. Prav ta predel je najbolj opustošila kuga, ki je bila prisotna  po umazanih ulicah Old Town. Če si želite ogledati to podzemno ulico, je najbolje, da si izberete kak voden ogled, vodič vam bo tako predstavil življenje v večnadstropnih stanovanjskih hišah in takratne higienske razmere. Na spletni strani GetYourGuide rezervirajte svoj izlet. Ulica je bila delno porušena in zakopana zaradi gradnje kraljevske borze v 18. stoletju in s tem postala zaprta za javnost za vrsto let. Območje je postalo vir mitov, legend in zgodb o preganjanju.

KIP ADAMA SMITHA

Kip Adama Smitha (192 Royal Mile, Edinburgh EH1 1RB) se nahaja na Royal Mile. Adam Smith je bil priznan škotski ekonomist, filozof in avtor uspešnice The Wealth of Nations (Bogastvo narodov). Kip je visok 3 m, je iz brona in stoji v starem mestnem jedru Edinburga, kjer je Smith tudi deloval in umrl. Zraven njega je čebelnjak, simbol industrije, za katero je verjel, da je ključ do napredka. Na vrhu čebelnjaka je svet, ki ga prekriva s svojo akademsko haljo.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Adam Smith, priznan škotski ekonomist

STOLNICA SV. EGIDIJA

St. Giles’ Cathedral (High St, Edinburgh EH1 1RE) se nahaja v bližini gradu na Royal Mile in izvira iz leta 1120, krasi jo zvonik Crown Spire iz 15. stoletja.Preberi več...Papež Pavel II je leta 1466 podelil cerkvi status kolegijske cerkve. Kot odziv na to zvišanje statusa so dogradili svetilni stolp in povečali oltar. Do sredine 16. stoletja, tik pred reformacijo je bilo v cerkvi okoli petdeset stranskih oltarjev. Na vrhuncu škotske reformacije je bil protestantski vodja John Knox 7. julija 1559 izbran za ministra Sv. Egidija. Takrat je divjala državljanska vojna, katoliška vera je izginjala, vse bolj pa se je širil protestantizem. Leta 1560 se je vojna končala z zmago protestantov, nov spor pa se je nato vnel med samimi protestanti, saj sta obstajali dve vrsti protestantizma: škofovsko in prezbiterijanstvo.

Generalna skupščina  škotske cerkve se je odločila za prezbiterijanstvo in ukinitev škofovske funkcije, parlament pa je vsilil nasprotno in uveljavilo se je škofovstvo in škofije tako kot v Angliji. Šele leta 1690 je parlament dokončno uzakonil prezbiterijansko cerkev, ki se imenuje tudi kirk.

V 19. stoletjo so cerkev v celoti obnovili in od takrat spada na seznam A zavarovanih stavb. Imenujejo jo “mati cerkev prezbiterijanstva”. Katedrala je posvečena Sv. Egidiju, ki je zaščitnik Edinburga, pohabljencev in gobavcev in je bil v srednjem veku zelo priljubljen svetnik. Katedrala spada pod združenje Škotske župnijske cerkve.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

St. Giles Chatedral in kip Duke of Buccleuch (Walter Scott)

KIP DUKE OF BUCCLEUCH (WALTER SCOTT)


Walter Francis Montagu Douglas Scott je bil 5. vojvoda Buccleuch in 7. vojvoda Queensberry. Vojvoda je postal leta 1819 pri svojih trinajstih letih. Imel je zelo pestro in bogato politično kariero, bil je pripadnik konzervativne stranke, bil je v viteškem redu (Knight of the Garter – viteški red podvezice), delal je kot svetovalec monarhu, leta 1878 pa je postal kancler na univerzi v Glasgow.

KIP DAVID HUME


Kip Davida Huma stoji pred St. Giles`s Cathedral. Hume je bil škotski filozof, ekonomist in zgodovinar, ki se je rodil in umrl v Edinburghu ter velja za eno izmed osrednjih osebnosti zahodne filozofije in škotskega razsvetljenstva. Preberi več...Hum je napisal številna dela in eseje, ki pa na Škotskem niso bili spoštovani. Njegovo delo Razprava o človeški naravi (A Treatise of Human Nature) velja za Humovo najpomembnejše delo in je ena najpomembnejših knjig v zgodovini filozofije. Napisal pa je tudi zgodovinsko delo z naslovom Zgodovina Velike Britanije (The History of Great Britain), ki ga je pisal petnajst let in je presegalo milijon besed. Kljub svojemu talentu, pa v Veliki Britaniji njegova dela niso bila cenjena. Hume je bil deležen spoštovanja šele, ko ga je v svojih delih omenil nemški filozof Kant. Več o Humu si lahko preberete na Wikipediji.

THE HUB

The Hub (348-350 Castlehill, Edinburgh EH1 2NE) je nekakšna dvorana namenjena prestižnim dogodkom, konferencam, porokam in luksuznim večerjam. Slog v katerem je zgrajen združuje modernizem in klasično viktorijansko arhitekturo.Preberi več...The Hub nikakor ne morete spregledati, saj se njegov stolp dviguje nad vsemi stavbami starega mestnega jedra Edinburgha. Midve sva si The Hub ogledali samo od zunaj, nisva pa se podale v notranjost. Glavno dogajanje v Hubu je v času Rdinburškega ednarodnega festivala. Hub je bil zgrajen med leti 1842 in 1845, njegov stolp pa velja za najvišjega v starem mestnem jedru. Stavba nikoli ni bila posvečena v cerkev. Leta 1929 jo je Škotska cerkev prenehala uporabljati in tako je The Hub postal začasni mesto za številne skupnosti. Del stavbe je tudi Cafe Hub, kjer se lahko usedete na kavi ali kosilu. Več si lahko preberete na The Hub spletni strani.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

The Hub na Royal Mile

ST. COLUMBA`S FREE CHURCH OF SCOTLAND


St. Columba’s Free Church of Scotland (Johnston Terrace, Edinburgh EH1 2PW) je škotska škofovska cerkev v starem mestnem jedru Edinburgha. Cerkev se nahaja blizu Edinburškega gradu in je zaščitena kot stavba iz kategorije B. Cerkev je bila zgrajena med leti 1846-1847 v zgodnjem angleškem gotskem slogu. Zasnoval jo je arhitekt John Henderson.Preberi več...Od leta 1712 je na Škotskem veljal Zakon o zaščitnikih (The Patronage Act), po katerem so lastniki posestva lahko sami imenovali cerkvene funkcionarje, kar pa je cerkev smatrala kot vmešavanje posvetne oblasti v cerkveno oblast. To je pripeljalo do hudega spora znotraj škotske cerkve. Na zasedanju Generalne skupščine leta 1843 so nekateri duhovniki protestno zapustili zasedanje. Nekje 40% duhovnikov je kasneje ustanovilo Svobodno škotsko cerkev (Free Church of Scotland). Ta cerkev se je preživljala samo s prostovoljnimi prispevki vernikov.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

St. Columba`s Free Church

VICTORIA STREET


Victoria Street (Victoria St, Edinburgh EH1 2JW) je prelepa ulica, ki se v ovinek vzpenja iz Grassmarketa pa vse do grajskega griča. Na ulici se nahajajo številni majhni in ljubki lokali ter barvite hiške. Na tej ulici so tudi snemali Harry Potterja. Victoria Street velja za najlepšo ulico Edinburgha, zgrajena je bila med leti 1829 in 1834, zasnoval pa jo je arhitekt Thomas Hamilton v neoklasičnem slogu, na katerega je zelo vplivala stara grška arhitektura. Victoria Street je nadomestila staro West Bow ulico.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Vzpon po Victoria Street

GRASSMARKET


Grassmarket (40 Warrender Park Terrace, Edinburgh EH9 1EB) se nahaja na dnu Victoria Street, kjer je veliko marketov in lokalov, ki v sončnih dneh izpostavijo stole in mize vse do sredine trga. Grassmarket je z gradom v ozadju, mestno zbirališče in tržnica že več kot 500 let. Na tem mestu so z Devico (maiden giljotina) obglavljali obsojence ali pa so jih obesili. Danes je na trgu postavljen spomenik v bližini mesta, kjer je nekoč stala naprava za javno obešanje. Spomenik je postavljen več kot 100 prezberitejancem, ki so bili v letih 1630 in 1688  tukaj usmrčeni v času tako imenovanega  The Killing Time. Njihova imena so zabeležena na bližnji plošči.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Pogled na začetek Grassmarketa iz Victoria Street

CANDLEMAKER ROW


Candlemaker Row (Candlemaker Row, Edinburgh EH1 2QQ) – na vrhu te ulice je kip terierja Greyfriarsa Bobbyja, ki je 14 let čuval grob svojega gospodarja in je bil edini pes, ki mu je bila podeljena mestna svoboda.

Lastnik psa John Gray je bil edinburški policist, ki je skrbel za nočni mir mesta Edinburgh. Pri obhodih po mestu je sodeloval njegov pes Bobby. Po dveh letih druženja je John zbolel za tuberkulozo in kmalu umrl. Pokopali je na pokopališču Greyfriars.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Spomenik terierju Greyfriarsu Bobbyu

EDINBURŠKI GRAD


Glavna atrakcija Edinburgha (must see) je definitivno Edinburški grad, ki se nahaja na vrhu gore, vulkanskega izvora. V Edinburškem gradu hranijo krono, žezlo in meč – insignije škotskih kraljev – in znan »Kamen usode«, kjer so stoletja kronali škotske kralje.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Pred vhodom, pogled na edinburški grad

Do gradu vodi ulica Royal Mile. Pred vstopom v grad vsakemu obiskovalcu pregledajo nahrbtnik. Prispele sva na edinburški grad, v kolona za nakup vstopnic, ki je bila predolga. Ena vstopnica za grad, če jo kupite na gradu stane 18,5 GBP (20,8 €). Midve sva karti kupili preko GeyYourGuide spletne strani za 19,77 €, s tem sva se tudi izognili gneči, prišparali 1€ in bili deležni še kratke uvodne predstavitve.

Če hočete slušalke za avdio vodiča vas stanejo še dodatnih 3,5 GBP (4€), kratek povzetek informacij zbranih v brošuri o gradu pa še 4 GBP (4,5€). Sledilo je še dodatno razočaranje, ob nakupu vstopnice, delijo letake o vseh znamenitostih, ki si jih je na gradu potrebno ogledati, ampak žal jih nimajo v angleškem jeziku oz. jim jih je že od 10h zmanjkalo.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Pogled na vhod edinburškega gradu in množico, ki si želi ogledati grad

Odpiralni čas gradu je od 9:30 do 18:00. Midve sva si grad ogledali v 3h. Grad je res ogromen s številnimi stavbami, stolpi in razglednimi točkami. Midve sva se sprehodili po grajskem dvorišču, si ogledale vse možne razglede, s katerih se vidijo vse znamenite stavbe Edinburga. Z gradu imate pogled na Old in New Edinburgh.

New Edinburgh

Midve se nisva podali v New Edinburgh, ker nama je zmanjkalo časa. Videle sva ga samo iz gradu. Pogled na New Town zajema: Princes Street, ki predstavlja Royal Mile v novem delu Edinburgha, St. Andrew´s and St. George´s West Church, Melville Monument, Royal Scottish Academy, Scott Monument, Scottish National Gallery in celoten Calton Hill, ki sva ga midve obiskale še isti dan popoldan.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Pogled na Calton Hill in Scott Monument

SOUTH BRIDGE IN NORTH BRIDGE

Ulica (most) South Bridge je dejansko ena večjih ulic v starem mestnem jedru, na kateri se nahaja kar nekaj restavracij in trgovin. Zgrajena je iz 19 obokov, ki so na obeh straneh zazidani z visokimi hišami. Viden je samo največji obok pod katerim poteka ulica Cowgate. Spodnja in zgornja ulica sta povezani s stopnicami, hiše v dveh nadstropjih, ki segajo v obe ulici pa imajo ločene vhode.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Sprehod po South Bridge

South Bridge se potem nadaljuje v North Bridge, kjer se nahajajo številni hoteli. Iz te ulice pa imate tudi prečudovit pogled na Scott Monument. Most povezuje Old Edinburgh z New Edinburgh. Današnji most je bil zgrajen med leti 1894 in 1897. Most je dolg 160 m in širok 23 m. Na mostu stoji tudi vojni memorial, vojakom iz King’s Own Scottish Borderers, na koncu mostu pa se nahaja vladni urad Škotske.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Prečkanje North Bridge, ko so ga ravno malo obnavljali

GEORGE IV. BRIDGE

Ta most sva midve velikokrat prečkali, saj se je pod njim nahajal najin Cowgate Hoste. Hostel se nahaja res na odlični lokaciji, saj sva se po stopnicah povzpeli na George IV. Bridge, ki je povezan z vsemi znamenitimi ulicami. Most je bil zgrajen med leti 1829 in 1832, dolg je 300 metrov, ime pa je dobil po angleškem kralju Juriju IV. Čeprav je most zelo kratek, se na njem nahajajo številne zanimive zgradbe,bari in restavracije.

Na jugu je most povezan s Forrest Road, na stičišču pa sptji kip psa Greyfriars Bobbya. Če greste proti severu mostu, pridete na Royal Mille, če pa greste še naprej pa pridete do konca mostu, ki je povezan s cesto St. Giles Street. Tukaj boste zagledali veličastno stavbo, ki je v bistvu sedež škotske banke. Most je povezan tudi z Victoria Street in z Chambers Street, kjer se nahaja nacionalni muzej Škotske. Tukaj se nahaja nacionalna knjižnica Škotske, edinburška centralna knjižnica in Augustine United Church.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Na George IV. Bridge s prečudovito škotsko banko na koncu

NACIONALNI MUZEJ ŠKOTSKE 

Midve se nisva odločili za ogled muzeja, ker nisva imeli dovolj časa. Vstop v muzej je prost, zaželene pa so donacije. Muzej je odprt vsak dan od 10 -17 ure. Na uradni spletni strani National Museum Scotland lahko najdete več informacij. Muzej so odprli leta 1998 in je zgrajen iz peščenca z nesomernimi okni in širokim okroglim stolpom. Muzej dopolnjuje sosednji viktorijanski kraljevi muzej Škotske (Victorian Royal Museum of Scotland) in pripoveduje zgodbo o deželi od njenega geološkega nastanka pa vse do konca drugega tisočletja.

 

GEORGE HARIOT`S SCHOOL

Midve sva se sprehodile tudi do Goerge Hariot`s šole saj so v tej šoli snemali Harry Potterja. Šole žal nisva videli, saj je to zasebna šola in je v celoti obdana z visoko ograjo. Šolo je ustanovil George Heriot v začetku 17. stoletja, da bi zagotovil izobraževanje za sirote v mestu Edinburgh. Ta bogata dobrodelna zgodovina se nadaljuje še danes, šola ima močno Fundacijo, ki nudi podporo družinam v stiski.

CALTON HILL

Calton Hill je del Unesco kulturne dediščine, pogled iz tega hriba pa je znan širom sveta, saj je ta razgled največkrat uporabljen na razglednicah in brošurah Edinburgha. Calton Hill je središče škotske vlade, saj so tukaj postavljene vse vladne in parlamentarne stavbe. Tukaj stoji St. Andrew’s House, škotski parlament in Holyrood Palace. Znan pa je tudi po številnih znamenitih spomenikih in zgradbah, kot na primer The National Monument, The Nelson Monument, The Dugald Stewart Monument, The old Royal High School in The City Observatory. Pod Calton Hill pa se nahaja tudi starodavno pokopališče Old Calton burial ground, kjer se nahajata The Robert Burns Monument in The Political Martyrs’ Monument.

Škotska potovanje - Edinburgh znamenitosti

Najbolj tipičen in hkrati lep pogled iz Calton Hilla

 

Artur´s Seat

Če vam bo preostalo še kaj volje, časa in energije pa se vzpnite še na Arthur’s Seat, ki se nahaja na vrhu hriba v parku Holyrood. Midve se žal nisva odločili za ta podvig, saj sva bile od celega dneva hoje že preveč utrujeni. Arthur’s Seat je glavni vrh v skupini vrhov Edinburgha, visok 250,5 metra kar omogoča prelep panoramski razgled na Edinburgh, prestolnico Škotske. Priljubljen pa ni samo zaradi prelepega razgleda in odlične sprehajalne poti, temveč tudi zato ker je pogosto naveden kot ena izmed možnih lokacij za Camelot.

Vse napisano je opis mojih doživetij in vtisov, konkretne informacije in podatke pa sem zbrala iz Lonely Planeta, iz brošur, ki sem jih prejela na ogledih in iz Wikipedije.

Edinburgh, prestolnica Škotske – IZLETI

Izlete si lahko rezervirate že doma in se tako izognete dolgim čakalnim vrstam in hkrati še privarčujete. Na spletni strani EDINBURGH IZLETI preverite kaj vse vam ponuja Edinburgh. Če bi si radi ogledali več gradov in muzejev ter bi radi imeli popust še pri številnih drugih atrakcijah se vam zelo splača nakup Historic Scotland 3 and 7-Day Explorer PassNa EDINBURGH IZLETI boste našli številne vodene izlete po mestu Edinburgh, izlet, ki vključujejo degustacijo tradicionalnih škotskih jedi in viskijev ter številne vstopnice v muzeje in palače.

 

Zemljevid z vsemi znamenitostmi Edinburgha

 

Naslednji dan zjutraj sva se odpravili proti skrivnostni Rosslyn kapeli. Več o najinem potovanju pa si lahko prebereš v članku POTOVANJE PO ŠKOTSKI V SEDMIH DNEH.

 

0

Your Cart