Puerto Princesa: Underground River in Honda Bay

Puerto Princesa: Underground River in Honda Bay je prispevek o najinem tridnevnem bivanju v Puerto Princesa. Ogledala sva si glavne znamenitosti Puerto Princesa, ki je glavno mesto otoka Palawan. Podala sva se tudi v slavno pekarno Bakers Hill. En dan sva namenila izletu v Underground River (podzemna reka), ki je eno izmed novih sedmih čudes sveta. En dan pa sva ponovno namenila Island Hopping v Honda Bay.

Puerto Princesa: Underground River in Honda Bay

Ob 9 h zjutraj sva vzela mini kombi iz Port Bartona v Puerto Princeso. V kombiju za 10 se nas je peljalo 14. Naredili so nekakšne pomožne sedeže, tam ko bi morali biti prehodi, prtljago pa so zvezali na vrh kombija. Iz Port Bartona do Puerto Princese – do San Jose Terminala je 156 km, za kar se normalno potrebuje 3h in 45 min po Google maps. Naš šofer pa je vozil tako hitro, da smo prišli v 2 h in 30 min.

Puerto Princesa: Underground River in Honda Bay

Prihod na San Jose terminal – tukaj je glavno dogajanje za prihode in odhode

Odložili so nas na San Jose Terminalu, ki je iz centra Puerto Princese oddaljen 5 km. Ko boste stopili iz kombija, vas bodo napadli vozniki triciklov. Najin je najprej hotel 600 PHP (10 €) za oba, ampak nisva želela dati toliko. Zbarantala sva na 100 PHP (1.7 €) za oba, ampak naju ni hotel peljati, zato smo čakali še druge. Ker ni bilo nikogar več, naju je zapeljal par metrov do drugega Filipinca, ki naju je začel pregovarjat, da je vožnja 150 PHP na osebo. Ker sva jih imela dovolj, sva vzela svoje stvari in šla peš. Takoj sva bila na glavni cesti in takoj sva našla nov tricikel, ki naju je za 100 PHP peljal do najine nastanitve. Tudi vam priporočam, da greste do glavne ceste (nekje 5 min peš), saj boste tam dobili veliko cenejši prevoz.

Puerto Princesa: Raziskovanje mesta in ogled znamenitosti

Puerto Princesa ni turistično mesto tako kot El Nido, zato v centru ne boste našli številnih restavracij in lokalov, kjer bi se lahko zunaj ustavili na kakšnem pivu. Tudi agencije so zelo redke. Nekaj jih je, ogromno pa jih je bilo in so sedaj zaprte. Veliko stavb v Puerto Princesi je zapuščenih.

Ulica Rizal Ave v Puerto Princesa

Midva sva se sprehodila po dveh glavnih ulicah. Ena je Rizal Ave, druga pa Malvar Road. Na koncu Rizal Ave sta dve znamenitosti, ki ju lahko vidite v mestu Puerto Princesa. Ena je katedrala Immaculate Conception (58 Rizal Ave, Puerto Princesa), ki je veličastna katedrala v belo in svetlo modri barvi. Notranjost je zelo prostorna in preprosto okrašena. Zraven katedrale je Rizal Park in Plaza Cuartel (Taft St, Puerto Princesa), ki je nekakšen park s tablami spominom na 2.sv.vojno. Rizal park ni park ampak je nekakšen prostor pred cerkvijo s spomenikom Rizala. Rizal je bil največji filipinski nacionalist in upornik proti španskemu kolonializmu. Danes ima spomenike po celotnih Filipinih.

Ulica Malvar Road

Nazaj sva se sprehodila po Malvar Road, šla sva mimo ene katedrale Iglesia ni Cristo (107 Rizal Ave, Puerto Princesa). Na Malvar Road se nahaja tudi največja tržnica Old Public Market (Malvar Road, Puerto Princesa), malo naprej pa je še zelo lep Shopping center SM. Midva sva se ustavila  v supermarketu, saj sva potrebovala sončno kremo, preverila pa sva tudi cene piva in vode. Malo pivo v trgovini dejansko stane 40 PHP (0.68 €), voda pa 15 PHP (0.25 €), liter in pol. Pred vstopom v supermarket te celega pregledajo, prav tako pregledajo vse tvoje stvari. V supermarketu lahko kupite vse kar vam pade na pamet, saj je tako ogromen, razen izbire kruha ni.

Puerto Princesa City Baywalk Park

Odpravila sva se tudi do Puerto Princesa City Baywalk Park, ki je lepo urejen park s sprehajalno potjo ob morju. Glavno dogajanje tukaj poteka popoldan in ob večerih, ko zaživijo tudi restavracije in lokali. Tudi midva sva tukaj pojedla pozno kosilo, si ogledala generalko modne revije, zvečer pa sva prisostvovala še glavni modni reviji in videookah.

Puerto Princesa: Restavracije

  • Restavracija Balinsasayaw Restaurant (Rizal Ave, Puerto Princesa). Pojedla sva dva cheeseburgerja. Cel meni s pomfrijem in ledenim čajem stane 105 PHP (1.8 €). Piva nimajo, ker se zelo krščansko naravnani, kar pa jim vseeno ne prepričuje, da  ti ne bi vrnili premalo denarja.
  • Restavracija Kinabuchs Grill and Bar (369, Rizal Avenue, Puerto Princesa). Jure je jedel piščanca v terijaki omaki, jaz pa sizzling iz lignjev, škampov in tune.  Vse je bilo zelo dobro, ampak natakarji so bili precej smešni. Obnašajo se zelo vzvišeno in elegantno, oblečeni so v nekakšno opravo za golf, ponovijo za teboj tvoje naročilo, kot da ne veš kaj si naročil. Vse skupaj z dvema pivoma naju je stalo 675 PHP (11.5 €).
  • Domač gril (na nasprotni strani ceste, kjer je restavracija Kinabuchs Grill and Bar ) s filipinskimi jedmi na palčki (piščančje čreva, piščančji želodci in rdeče hrenovke). Midva sva se odločila, da poskusiva rdečo hrenovko, ki naj bi bila kombinacija piščančjega in govejega mesa. Dejansko je res ful dobra, mehka in sočna, stane pa le 15 PHP (0.26 €). Nisva se opogumila za “črevice”.
  • Balut na ulici. Balut prodajajo za Filipince in ni jed, ki bi bila namenjena turistom. Balut prodajajo ulični prodajalci za premikajočih se vozičkih. En cel balut stane 100 PHP (1.7 €). Balut je dejansko piščančji ali račji zarodek in del rumenjaka. Baje da je najboljši ta rumenjak, ki ostane, zarodek pa je dober le, če je sveže razvit. To je tudi Filipinska specialiteta, ki sva se ji elegantno izognila.
  • Restavracija Kusina sa Bay Bay, ki se nahaja na Puerto Princesa Baywalk. Tukaj sva jedla piščančji adobo in krokodilji sizzling. Oboje je bilo zelo dobro, le postrežba je bila nekoliko slabša. Za kosilo in dve pijači sva plačala 260 PHP (4.4 €).

Namestitev Puerto Princesa

Najina nastanitev Sealor Pension House (52 C, P. Vicente St, Barangay San Miguel, Puerto Princesa) se nahaja v samem centru Puerto Princesa, na stranski ulici. Pension je odličen, imava super sobo z lastnim vhodom, v bistvu je nekakšna hiška, povezana z drugimi v vrsti. Ta penzion se bolj splača vzeti preko Booking.com, saj je cena za standard sobo za tri noči 2000 PHP (34 €), če bi kupila tukaj pa bi bila cena 2400 PHP (41 €). V penzionu prodajajo tudi zelo ugodno pivo, eno malo pivo stane 48 PHP (0.82 €).

V Sealor Pension House  sva si kupila tudi izlet za Underground River. Izkazalo se je, da ima najin penzion najnižjo ceno in sicer 1540 PHP (26.3 €) na osebo, druge agencije pa so nama tudi ponujale za 2100 PHP (36 €) na osebo. K 1540 PHP  sva morala prišteti še 300 PHP (5.1 €) za oba ekološke takse, ampak še zmeraj je bilo veliko ceneje.

Penzion na vrhu hišk ponuja tudi prečudovito teraso z razgledom na Puerto Princesa. Midva sva se bo večerih razvajala s pivom in razgledom na terasi. Čez teraso imajo prelet tudi letala, ki pristajajo, tako da sva imela priložnost opazovati letala, ki letijo tik nad nama.

Puerto Princesa: Underground River in Honda Bay

Opazovanje preletov letal nad Pension Sealor House

Puerto Princesa: Underground River (podzemna reka)

Underground river – novo sedmo čudo sveta. Podzemna reka je že od leta 1999 na seznamu svetovne kulturne dediščine, od leta 2012 pa je razglašena za novo sedmo čudo Sveta. Podzemna reka je del Subterranean River National Park, ki je v celoti iz apnenca in kraških formacij. Celotna podzemna reka je dolga 24 km, s čolnom prevoznih je le prvih nekaj km, ki vsa si jih ogledala tudi midva. Reka je še posebej pomembna zaradi raznolike flore in favne, med kateri je tudi veliko endemičnih vrst. Podzemna reka se ponaša kar z devetimi različnimi vrstami netopirjev.

Puerto Princesa: Underground River in Honda Bay

Prihod na plažo v bližini podzemne reke

Izlet se je začel zgodaj zjutraj, že ob 6:15 je prišla po naju prijazna vodička in mini kombi. Čakala nas je 1,5 h dolga vožnja do Sabang pokrajine/mesta, kjer smo se vkrcali na čoln, ki nas je peljal do obalnega vhoda v podzemno reko. Vožnja s čolnom je trajala 20 minut. Iz plaže nas je čakalo 10 min hoje po džungli po leseni potki, kjer smo ravno srečali trop opic, ki zelo rade ropajo turiste.

Na Filipinih živijo opice javanski makak (dolgorepi makak), ki imajo resnično dolge repe. Opice so manjše postave, svetlo rjave barve z belimi lisami okrog oči. Živijo v tropih in so bojda zelo nevarne, naša vodička se jih je neizmerno bala. To je edina vrsta opic, ki živi na Filipinih. Prehranjujejo se večinoma s sadjem in listjem, občasno pa oropajo kakšnega turista. Ropajo samo zaradi tega, ker jih Filipinci hranijo in tako opice vedo, da tam kjer so ljudje je tudi hrana.

Na izlet do Underground River se lahko odpravite tudi iz El Nida ali iz Port Bartona. Na agencijah v obeh krajih ponujajo izlete. Lahko pa si organizirate prevoz v Sabang in preživite nekaj dni tam, ob morju in na obrobju nacionalnega parka.

Vstop v Underground River

Prispeli smo na drugo stran peščene plaže kjer se reka steka v morje. Takoj smo opazili odprtino v skali, ki je bila naš vhod. Tukaj se ves čas mešata sladka in slana voda. V podzemno reko v jami, so nas peljali s čolnom na vesla. Vsi smo dobili tudi avdio vodiča, tako da smo lahko poslušali vse zanimivosti o jami. V jamo se je možno peljati le nekaj km, nato pa se po isti poti vračate tudi iz jame. Vožnja traja 45 min. Če se odločite za privat izlet, ki ga morate en teden prej rezervirat in tudi več plačat, vas zapeljejo še malo globje v jamo.

Puerto Princesa: Underground River in Honda Bay

Izlet v Underground River

Nama je bila jama zelo všeč. Nikakor ni podobna naši Postonjski jami, saj nima toliko stalaktitov in stalagmitov, vendar ima druge neverjetne formacije, ravno odrezane robove, kapnike, ki se razlivajo po stropu, stalaktite in stalagmite, ki so popolnoma drugačni kot naši, ogromno kupolo iz stalagmita in celo sveto družino, kot so jo poimenovali narejeno iz kapnikov. Dejansko res malo spominja na naše jaslice. V delu jame se nahaja tudi ogromen prostor z ravnim stropom, ki je čisto bel. V zadnjem delu je tržnica, ker so poimenovali vse skulpture po sadju, nekatere res spominjajo na banano, na cvet banane ali na korenček.

Najbolj fascinantni so bili netopirji. V jami jih je spalo več kot 10 000, zato je pomembno, da ste zelo tiho, ko ste v čolnu in opazujete. V jami živi kar 9 različnih vrst netopirjev, od česar sta dve vrsti endemični. V predelu jame boste videli tudi en kup netopirjevih iztrebkov – guano, ki ga je tukaj prepovedano zbirati, saj je zelo pomemben za oblikovanje kamnitih formacij.

Po isti poti smo se vrnili iz jame. Tukaj sva ponovno srečala opice in ogromne kuščarje (varane), ki se zadržujejo v tem predelu, ker jih hranijo.

Sabang

Vrnili smo se v Sabang, kjer smo imeli v tamkajšnji restavraciji kosilo. Imeli smo all you can eat buffee, tako da sva poskusila seveda riž, tanke rezance, bananin čips, lignje, piščanca in svinjino narezano na koščke, zavitki z mletim mesom in zelo ne dobre sladice v obliki želeja. Zelo dobri pa so bili bananini mufini. V vsaki takšni restavraciji imajo napisano, da če pustiš hrano na krožniku, moraš plačat še enkrat ceno porcije. Dejansko še nisem videla, da bi kdo res to plačal, v bistvu je samo napisano.

Nadaljevanje izleta po željah

Po kosilu smo imeli možnost, da gremo nazaj v Puerto Princeso, ali da gremo na največji zip line v tem območju, ki je stal še dodatnih 450 PHP (7.7 €) na osebo ali če te dajo v Superman pozicijo 750 PHP (12.8 €), na izbiro pa smo imeli še 20 min oddaljeno jamo Ugorok. Izbrali smo jamo. Ta jama mi je bila zelo všeč, pa ne zato ker bi imela neke lepe kapnike (dejansko jih sploh ni), ampak zato ker je bila kar avanturistična izkušnja. Za jamo smo plačali 100 PHP (1.6 €) na osebo, dobili smo čelado, ki je res nujno potrebna in bele rokavičke, da ne uničiš kapnikov, ki jih ni.

V bistvu si jamo lahko prestavljate kot ogromno skalno razpoko po kateri so naredili malo stopnic in en del, ki ga morate preplezati. Na vrhu je podest z razgledom in možnostjo mini zip lina, ki stane 250 PHP (4.3 €). Na vsak način hočejo prodat ta zip line, ampak ni obvezen, saj se lahko po isti poti vrnete nazaj. Plazili smo med res zelo ozkimi špranjami, tako da so imeli obilnejši in večji ljudi kar nekaj težav, da so lahko nadaljevali pot. Ko plezate po steni, vas tudi slikajo, to sliko lahko potem kupite za 150 PHP (2.6 €). S tem sva zaključila najin izlet, ki nama je bil zelo všeč.

Puerto Princesa; Izlet v Honda Bay

V Puerto Princesi na agenciji (nahaja se na cesti Rizal Ave, malo naprej od Kinabuchs Grill and Bar) sva kupila še izlet za Honda Bay, najceneje sva ga dobila za 1200 PHP (20.5 €) na osebo. Doplačati je potrebno še ekološko takso, ki tukaj stane 150 PHP (2.6 €) na osebo. Midva sva jo imela že od prejšnjega dne. V vsakem kraju na Palawanu vam ekološka karta velja 14 dni. Prebrala sem veliko tujih blogov in vsi usmerjajo turiste na Corazon Travel & Tours, ker naj bi bili najcenejši in najboljši. Tudi midva sva šla povprašat za izlet za Honda Bay; ponudili so nama 1800 PHP na osebo, kar je 600 PHP (10 €) več.

Puerto Princesa: Underground River in Honda Bay

Island Hopping Honda Bay

Zjutraj so naju pobrali pred hotelom, peljali smo se pol ure do Honda Bay pristanišča (Puerto Princesa North Road, Sta. Lourdes Tagbanua, Puerto Princesa). V pristanišču smo se vkrcali na našo ladjico, na izletu nas je skupaj bilo 10. Vodič nam je po poti razložil potek izleta, hkrati pa želel prodati vse možne pripomočke, kot npr.: ovitke za telefone, opremo za snorkljanje, vodo in čevlje za hojo po vodi, ker imajo v Honda Bay nevarne ribe, z ugrizom katerih se lahko zastrupite. Če mene vprašate, nakladanje, samo da prodajo. Midva sva si vzela samo opremo za snorkljanje, ki ni bila vključena v ceno. Na osebo za opremo sva plačala 150 PHP (2.6 €).

Če nimate toliko časa v Puerto Princesi, predlagam, da Island Hopping v Honda Bay izpustite. Ne zato, ker izlet ne bi bil v redu ali, ker ne bi bilo lepo v Honda Bay, ampak zato ker je Underground River veliko bolj edinstven in doživet izlet, prav tako Island Hopping v El Nidu in v Port Bartonu.

Honda Bay postojanke

  • 1. POSTOJANKA: Cowrie Island

Cowrie Island je prečudovit otoček z belo mivko, s številnimi hiškami, ki nudijo senco, z dvema restavracijama in z veliko prostora pod palmovi drevesi. Mi smo bili praktično sami na tem otoku, saj so ga popolnoma izpraznili, zaradi slabe vremenske napovedi.  Nama je bil otok zelo všeč, tudi prazen, ampak morje žal ni bilo tako lepo, saj je bila voda precej razburkana in polna trave. Mislim, da zaradi slabšega vremena in večjih valov.

  • 2. POSTOJANKA: Luli Island

Luli Island je presihajoč otok. V času plime je v celoti poplavljen in ga ne morete obiskati. V dopoldanskem času lahko opazujete, kako ga voda zaliva in kako se otok manjša. Tukaj si lahko ogledate tudi ogromen in prečudovit nasad mangrov. Luli Island je res vreden ogleda, saj ne vidite vsak dan kako voda zavzema otok. Na Luli Island smo imeli tudi zelo dobro buffet kosilo: riž, tajske rezance, piščanca, govedino v omaki, lignje v sipini omaki, lubenico, banane in številne sladice.

  • 3. POSTOJANKA: Umetni koralni greben

Filipinci so iz lesa zgradili umetni otok, s katerega se lahko odpravite na ogled popolnoma uničenega koralnega grebena. Tukaj namreč zelo intenzivno hranijo ribe, tako da so zelo velike, voda pa je neizmerno onesnažena zaradi vsega kruha in riža, ki ga zmečejo v vodo. Ribe se ne hranijo več na koralnem grebenu in delno propada tudi zaradi tega. Vodič vas bo na začetku izleta vprašal, če želite na koralni greben ali na Star Fish otok, vsekakor se odločite za otok in se izognite temu koralnemu grebenu.

Puerto Princesa: Underground River in Honda Bay

Umetni otok, ki omogoča snorkljanje na koralnem grebenu

Obiskali smo le dva otoka in en koralni greben, izlet pa se je zaključil že ob 15 h. To je bil najbolj skop in najkrajši izlet. Je bil lep in zanimiv, ampak definitivno bi morala biti nižja cena glede na dolžino izleta.

Puerto Princesa: Bakers Hill

Odpravila sva se tudi na Bakers Hill (Puerto Princesa South Road, Puerto Princesa), ki je iz centra Puerto Princese oddaljen 7 km (18 min). Do Bakers Hill si lahko najamete skuter, ga dobite za 400 PHP (6.8 €) za cel dan ali pa si najamete tricikel, ki vas pelje do tja, tam počaka in odpelje nazaj. Midva sva se odločila kar za tricikel, za katerega sva plačala 400 PHP.

Puerto Princesa: Underground River in Honda Bay

Uživanje v sladkanju na Bakers Hill

Bakers Hill je nekakšen park, ki združuje mini živalski vrt, mini botanični vrt s številnimi razgledi, igrali za otroke, številnimi restavracijami, lokali in s slaščičarno, po kateri je Bakers Hill tudi najbolj znan. Midva sva se sprehodila po parku in uživala v razgledih, poslikala sva se tudi pri risanih junakih in drugih skulpturah, ki krasijo park. Bakers Hill je zelo znan tudi po odlični sladici hopia, ki sva jo midva poskusila z mungo fižolom. Poskusila sva še ultra čokoladen muffin in še neke mini krofe s smetano in naribanim sirom.

Bakers Hill je kot drug svet zagrajen od ostalega resničnega življenja. Kot da ste Alica v čudežni deželi. Da bi se samo zaradi Bakers Hill odpravili v Puerto Princesa, se ne splača. Če ostanete vsaj en dan v Puerto Princesi, potem priporočam, da si ogledate tudi Bakers Hill, saj je to izlet, ki ga lahko zaključite v eni uri.

Puerto Princesa: Underground River in Honda Bay je bilo čudovito tridnevno potovanje in raziskovanje otoka Palawan. Naslednji dan sva se odpravljala že na drug otok – Cebu. Preberi si več o najinem potovanju na Cebu in Oslob. Če te zanimajo vsi ostali dnevi najinega potovanja si preberi prispevek: FILIPINI POTOVANJE – 3 tedenski plan potovanja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart