Potovanje v Ameriko – Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Potovanje v Ameriko – Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA je prispevek o najinem 3 tedenskem potovanju po Ameriki z avtom. Najino pot sva začela v San Francisco in si v treh dneh ogledala celotno zahodno pacifiško obalo. Nekaj časa sva namenila tudi prečudovitemu nacionalnemu parku Redwood in se navduševala nad ogromnimi sekvojami. Prišla sva do mesta Portland. Iz Portlanda sva pot nadaljevala ob reki Kolumbija vse do mesta Boise v notranjosti Amerike. Ogledala sva si narodni park Craters of the Moon in tri dni preživela v Yellowstone National park – prvi narodni park v ZDA. Pot sva nadaljevala do Salt Lake City in do slane puščave. Ustavila sva se v Reno – Vegas v malem in si ogledala še en prečudovit nacionalni park Yosemite. Zadnje tri dni sva preživela v prav posebnem San Franciscu.

STROŠKI POTOVANJA

Pregled stroškov za 23 dni za 2 osebi:

PREVOZI:

Prevoz do letališča na Dunaju: iz Maribora na Dunaj in nazaj v Maribor: iGoline 80€ za dve osebi v obe smeri.

Povratna letalska karta z Finnair: Dunaj – Helsinki. Helsinki – San Francisco. San Francisco – Helsinki. Helsinki – Dunaj: 449 € za dve osebi

Najem avta v Ameriki: najem avta za 17 dni. Avto sva najela pri Economy Car Rentals, preko družbe Alamo, saj je bila najcenejša. Za 17 dni najema s polnim zavarovanjem (tudi podvozje in stekla) in z dvema voznikoma sva plačala 447 €.

Za gorivo sva zapravila v 17. dneh: 350 €, prevozila sva 6500 km.

Čiščenje avta: 6 €

Celodnevna vozovnica za vlak v Portland: 4,4 € na osebo (za oba 8.8 €)

Vlak BERT San Francisco letališče – center San Francisco – San Francisco letališče: 34 € za dve osebi

SKUPAJ ZA PREVOZ: 1375 €

NASTANITVE:

Nastanitve v zvezni državi KALIFORNIJA

Nastanitve v zvezni državi OREGON

Nastanitve v zvezni državi IDAHO

Nastanitve v zvezni državi WYOMING

Nastanitve v zvezni državi UTAH

Nastanitve v zvezni državi NEVADA

SKUPAJ NASTANITVE: 1012 €

IZLETI IN VSTOPNINE:

America The Beautiful – za neomejen vstop v vse nacionalne parke: 30 € (kupila rabljeno)

The Famous Tree House – 3.5 € za oba

Drive Thru Tree park – 8.8 € na avto.

GO San Francisco kartica – vključene vse glavne znamenitosti in atrakcije, razen Alcatraz: 69 € na osebo (za oba 138 €)

Alcatraz - za dve vstopnici sva plačala 70 €.

Colton Tower – 15 € za dve osebi

SKUPAJ ZA IZLETE IN VSTOPNICE: 265 €

CASINO:

Zapravila 20 USD, dobila 20 USD 😊

HRANA:

Hrana (za dve osebi): Tukaj je vključena vsa hrana in pijača iz restavracij, fast food in tudi tista, ki sva jo kupila v trgovinah. V ceno so vključene tudi vse kavice, ki so se kar nabrale, saj navadna americano kava stane med 2 in 3 USD. Zajtrke sva imela vključene že v ceno nastanitve. Večinoma sva jedla fast food enkrat na dan, občasno pa tudi hrano iz supermarketov. Cene menijev v fast foodih je nekje med 15 in 20 USD, cena hrane v restavracijah pa je seveda veliko višja. Prav tako je potrebno v ceno kalkulirati še napitnino za postrežbo, ki znaša med 10 in 20%. V fast foodih napitnin ne pričakujejo.

Hrano sva kupovala v naslednjih supermarketih: največkrat v Grocery Outlet bargain market, Fred Meyer, Walmart (bolj iz radovednosti), Saveway, Smith's grocery, Harmons grocery…

SKUPAJ ZA HRANO: 620 €

OSTALI STROŠKI:

Nakup SIM kartic za mobilne podatke: AT&T za 8 GB: 60 USD (53 €).

 

SKUPAJ STROŠEK ZA DVE OSEBI ZA 23 DNI: 3325 €

 

NASVETI IN NEVARNOSTI

NEVARNOSTI IN NASVETI:

Amerika je varna in nevarna država s popolnoma drugačnimi zakoni, kot smo jih navajeni v Evropi. Amerika je zelo varna v določenih predelih (turistični predeli večinoma to so) in na podeželju. V večjih mestih so določeni predeli nevarni, in se jim je bolje izogniti. Osebno sem se počutila zelo varno, mogoče celo preveč, ker te na vsakem koraku opozarjajo kje lahko hodiš, kje ne smeš, česa se lahko dotikaš in česa ne smeš. V San Franciscu se ponoči nisva zadrževala zunaj, tako da sva se izognila vsem morebitnim nevšečnostim.

NASVETI in MOJA OPAŽANJA:

POSEBNOSTI NA CESTI

 • Številni prometni znaki, ki te opozarjajo na banalne stvari. Najboljša oznaka je pred zaporom - opozarja te, da ne smeš ustavljati štoparjem.
 • Križišča s 4 STOP znaki (prvi prvi pelje)
 • V križišču lahko zavijate desno tudi pri rdeči luči
 • Cena bencina: 3.2 do 4.5 USD na galon
 • Spremstvo na cesti - kadarkoli popravljajo cesto, vas bo en avto spremljal, torej vozil pred vami iz začetne točke do končne točke popravila.
 • Točenje goriva na različnih bencinskih servisih. Midva sva poskušala z debitno, ki je včasih prijela in sva lahko točila, na drugih bencinskih servisih ni delala, zato sva poskusila tudi s kreditno Mastercard, ki tudi včasih ni delala, tako da vam preostane le, da greste do blagajne in plačate v naprej in nato točite gorivo. Zaupanja kot v Sloveniji, da si najprej natočiš gorivo in nato plačaš, žal ni.
 • Američani se ne držijo cestnih omejitev, čeprav je na cestah ogromno stacionarnih radarjev in policije, kazni pa precej visoke.
 • Parkiranje je skoraj vedno brezplačno, tudi v mestih se preprosto parkirajte bočno ob cesti.
 • Bencinske črpalke na daljših relacijah sredi podeželja niso zelo pogoste, tako da se odpravite na daljšo pot s polnim rezervoarjem goriva.

ZVEZNA DRŽAVA OREGON

 • zvezdna država brez davka,
 • na bencinskih servisih ti točijo gorivo zaposleni, ne rabite si sami, saj to ni zdravo za nosečnice. Bencin negativno vpliva na zarod.
 • Marihuana je legalna

ZVEZNA DRŽAVA KALIFORNIJA

 • Marihuana je legalna, kupite jo lahko v specializiranih prodajalnah, ki spominjajo na lekarne. Tudi, ko se vozite po podeželju, lahko zavonjate marihuano.
 • San Francisco je mesto brezdomcev

RESTAVRACIJE

 • Napitnine v restavracijah in barih so zaželene, nekje med 10 in 20%, odvisno kako zadovoljni ste s postrežbo. V Fast Food verigah vam napitnine ni potrebno puščati.
 • V restavracija so zmeraj zelo zelo prijazni, zmeraj pridejo vprašat, če je vse ok in če mogoče še kaj potrebujete. Dejansko se zelo trudijo za napitnine.

POTOVANJE

 • Vse razgledne točke, nacionalni parki in državni parki so lepo označeni
 • Vse pešpoti so označene, tako da se je nemogoče izgubiti
 • Ko se vozite po podeželju ne boste imeli signala (slabša pokritost s signalom kot v Evropi). Wifi deluje samo v mestih, pa še to je ponekod zelo zelo počasen
 • Do vsake znamenitosti ali razgledne točke se lahko zapeljete z avtom
 • Nedelje (takrat, ko imajo Američani prost dan) pokajo po šivih, saj je vsepovsod nepredstavljiva gneča
 • Ob nakupu alkoholnih pijač v trgovini (kupovala sva pivo s 4% alkohola) je potrebno pokazati osebno izkaznico. Po nekod sva jo morala oba, čeprav sva oba krepko čez 21.
 • Ob nedeljah je popolnoma vse odprto, trgovine in lokali. Trgovine so odprte do večera.
 • Za vsako stvar je nekdo zaposlen, veliko več delovnih mest in manj avtomatike. Npr. V muzejih ti nekdo proda vstopnico, drugi ti jo pregledat, tretji človek pa te pelje v muzej. V večini restavracij, te vedno nekdo sprejme in pelje do mize, drugi te postreže, tretji so v šanku, četrta ekipa pa v kuhinji.
 • Dron je na večini lokacijah prepovedan
 • Provizija pri dvigu: 2-4 USD, ne glede na količino dvignjenega denarja. Dvigovala sva z MasterCard in Visa.
 • Američani so neverjetno prijazni in odprti ljudje. Vedno radi pomagajo in se zapletejo v debato.

IDEALEN ČAS POTOVANJA

Idealen čas za potovanje po Ameriki ne obstaja. Maj je npr.: idealen iz razloga, ker je še vse ceneje (najem avta in nastanitve), maj je idealen tudi za obisk Yellowstona, ker še ni gneče, prav tako nikje drugje ni bilo pretirane gneče. Poletje bi bilo idealnejše za ogled Grand Teton nacionalnega parka, midva sva bila prehitra in je bilo praktično še vse zaprto. Prav tako je poletje idealno za kopanje za zahodni obali, kar se midva nisva mogla. Amerika je tako ogromna s tako različno naravo, da lahko v kateremkoli letnem času doživite in vidite ogrmno. Verjamem tudi, da je npr. Yellowstone spomladi popolnoma drugačen od Yellowstone pozimi, ki ga lahko takrat raziščeš le s snežnimi sanmi. 

 

Tudi temperature so zelo različne od kraja do kraja. Maja sva na zahodni obali imela tudi 21°C, v Yellowstone pa sva imela maximalno 10°C, najhladnejši dan v maju je imel le 3°C. 

PODOBNI IZLETI IN ČLANKI

Uporabne povezave, ki vam bodo v pomoč:

 

 

Potovanje v Ameriko – Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

 

Plan potovanja po dnevih (26.4. – 18.5.2019):

26.4. in 27.4.2019: Potovanje iz Evrope v Ameriko

Dva dni sva porabila, da sva prispela v Ameriko (San Francisco) z daljšim postankom in nočitvijo v Helsinkih. Ogledala sva si tudi Helsinke in zelo uživala v popolnem sončnem dnevu v skandinavskem mestu. Potovala sva z letalsko družbo Finnair.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Let čez Grenlandijo

28.4. in 29.4.2019: Napa Valley

V Napa Valley sva obiskala sorodnike. Uživala sva v ameriški gostoljubnosti in v presežkih ameriške hrane. Peljali so naju tudi na zelo lep izlet, na pohod na West wood hills park. Popoldan sva si ogledala še čudovito mestece Napa in sosednje mestece Sonoma. Oba mesta sta prepoznava po številnih vinskih kleteh, po dobrem vinu in po dobrem draft pivu. Raziskala sva tudi številne vinske kleti in se prepustila vrhunskih vinskim degustacijam.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Dobrodošli v vinogradi deželi Napa

30.4.2019: Roadtrip Napa v Eureka

 • NAPA – MENDOCINO ( 117 milj/188 km; nekje 3h): Ogledala sva si Mendocino Headlands State Park, se sprehodila po Point Mendocino Trail in si ogledala Port Mendocino Cave.
 • MENDOCINO – POINT CABRILO (3.7 milje/6 km; 9 min): Na Point Cabrilo sva se odpravila na ogled svetilnika.
 • POINT CABRILO – CASPER BEACH (1 milja/1.7 km; 2 min): Čudovita peščena plaža med dvema izlivoma rek v morje.
 • CASPER BEACH – GLASS BEACH (7.5 milje/12 km; 13 min): Glass beach je plaža iz različnih barv stekla.
 • GLASS BEACH – MACKERRICHER BEACH (8.1 milje/13 km; 12 min)
 • MACKERRICHER BEACH – DRIVE THRU TREE PARK (LEGGETT) (36 milj/58 km; 1h in 7 min). V parku sva se peljeva skozi 2400 let staro sekvojo.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Vožnja skozi sekvojo 🙂

 • DRIVE THRU TREE PARK – WORLD FAMOUS TREE HOUSE (7.5 milje/12 km; 14 min). World Famous Tree house je hiška v notranjosti sekvoje.
 • WORLD FAMOUS TREE HOUSE – AVENUE OF THE GIGANTS (jug) (23 milj/37 km; 25 min): Avenue of the Giants – celotna pot med sekvojami je dolga 29 milj/47 km; 36 min. Na cesto sva se priključila na južni strani v bližini mesta Leggett in jo zapustila na severni strani.
 • AVENUE OF THE GIGANTS (sever) – EUREKA (32 milj/52 km; 34 min).
CELOTNA PREVOŽENA POT BREZ USTAVLJANJA NAPA VALLEY – MENDOCINO = 117 milj/3h; MENDOCINO – EUREKA: 141 milj/3h. SKUPAJ: 273 milj (440km)/6h.

1.5.2019: Roadtrip Eureka – Crescent City

V Eureki sva si ogledala Carson Mansion – najlepša viktorijanska hiša v Ameriki in se sprehodila po mestu Eureka. Iz Eureke sva pot nadaljevala proti severu in se ustavljala na točkah, ki so naju pritegnile.

 • EUREKA – CLAM BEACH (17.4 milje/28 km; 20 min): Sprehodila sva se po Clam Beach in po Little River State Beach, ki je čisto zraven.
 • CLAM BEACH – TRINIDAD (6.1 milje/10 km; 9 min). Ogledala sva si mestece Trinidad in plažo Trinidad State Beach.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Sekvoje v Redwood nacionalnem parku

 • TRINIDAD – REDWOOD NATIONAL PARK (Thomas H. Kuchel Visitor Center) (18,6 milje/30 km; 25 min): Preostanek dneva sva preživela v nacionalnem parku, podala sva se na različne pohode in uživala v naravi.  Čez nacionalni park se peljeva po Newton B. Drury Scenic Hwy v Crescent City, kjer prespiva. V Crescent City sva si ogledala Battery Point Lighthouse in pristanišče Crescent City Harbor District, kjer sva poslušala in videla tjulenje.

 • Thomas H. Kuchel Visitor Center – CRESCENT CITY (42.8 milje/69 km; 52 min).
CELOTNA PREVOŽENA POT BREZ USTAVLJANJA EUREKA – CRESCENT CITY: 85 milj (136 km)/ 1h in 34 min.

2.5.2019: Roadtrip Crescent City – Newport

Iz Crescent City sva se podala v Jedediah Smith Redwoods State Park. Ogledala sva si neverjetne sekvoje in se podala na krajše pohode. Prečkala sva mejo Kalifornija – Oregon in pot nadaljevala po panoramski Oregon Costal Hwy. Ustavljala sva se na prečudovitih točkah:

 • CRESCENT CITY – HARRIS BEACH PARK (27 milj/44 km; 34 min): Prečudovita plaža, ki jo krasijo temni in ogromni kamni, ki segajo iz morja.
 • HARRIS BEACH PARK – SAMUEL H. BOARDMAN STATE PARK (2.4 milje/3.8 km; 3 min): V Samuel H. Boardman State Park sva se sprehodila do Samuel H. Bordman State Scenic Corridor Trailhead, do Cape Ferrelo Viewpoint, sprehodila sva se po Indian Sands Trail in se peljala čez Thomas Creek Bridge ter si ogledala Natural Bridges ter Arch Rock.
 • ARCH ROCK (zadnja postaja v State Park) – GOLD BEACH (15.5 milje/25 km; 18 min):Prečudovita peščena plaža s še lepšim razgledom.
 • GOLD BEACH – SISTERS ROCK STATE PARK (15 milj/24 km; 17 min): Prečudovit razgled na zahodno obalo.
 • SISTERS ROCK STATE PARK – BATTLE ROCK (13 milj/21 km; 17 min): Battle Rock označuje bitko med Indijanci in kavbojci.
 • BATTLE ROCK – OREGON DUNES (75 milj/120 km; 1h in 32 min): Ogledala sva si neskončne peščene sipine, ki so naju spremljale veli del poti.
 • OREGON DUNES – THOR’S WELL, DEVIL’S CHURN IN CAPE PERPETUA (49 milj/79 km; 1h in 5 min) . Tukaj se nahaja vodni vrelec, ki občasno bruha morsko vodo. Midva žal nisva tega doživela, saj morska voda ni bila dovolj visoka.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Oregon peščene sipine

 • THOR’S WELL – NEWPORT (27 milj/8. 44 km; 37 min).
CELOTNA PREVOŽENA POT BREZ USTARVLJANJA Jedediah Smith Redwoods State Park – Newport: 229 milj (368 km) ; 4h in 30 min

3.5.2019: Roadtrip Newport – Portland

V Newport sva si ogledala Aquarium Village in se odpravila do Nye Beach.  Šla sva do Oregon Undersea Gardens, kjer sva na poličkah opazovala tjulenje.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Lenobni tjulenji v Newport

 • NYE BEACH – DEVILS PUNCHBOWL ARCH (8 milj/13 km; 12 min): Na tej točki sva videla kita. Kite lahko opazujete po celotni zahodni obali.
 • DEVILS PUNCHBOWL ARCH – DEPOE BAY (5.5 milje/9 km, 9 min): Depoe Bay je najmanjše pristanišče na svetu, kjer tudi lahko opazujete kite.
 • DEPOE BAY – BOILER BAY (1.9 milje/3 km; 4 min): Tudi Boiler Bay je odlična točka za opazovanje kitov. Največkrat plavajo mimo kiti grbavci, občasno pa tudi orke.
 • BOILER BAY – NESKOWIN BEACH (Proposal Rock) (23 milj/37 km; 37 min): Neskowin Beach je čudovita plaža z ogromno skalo Proposal Rock.
 • Zapeljala sva se po Brooten Road, ki je panoramska cesta, na kateri se nahajajo trije prečudoviti rti. Najbližji rt Cape Kiwanda State Natural Area je od Neskowin Beach oddaljen 10 milj/17 km; 16 min. Cesta Brooten je dolga le 3 milje. Naslednji rt je Cape Lookout, kjer sva se ustavila na razgledni točki. Zadnji rt je Cape Meares, kjer sva si ogledava svetilnik.
 • CAPE MEARES – MANZANITA (35 milj/57 km; 1 h in 9 min) priključiva se na Oregon Coastline Hwy in pot nadaljujeva do Manzanita. Ustavila sva se v Neakahnie-Manzanita State Park in pri Neahkahnie Viewpoint.
 • MANZANITA – CANNON BEACH (15.5 milje/25 km; 22 min). Ogledala sva si prečudovito plažo in neverjetno skalo Haystack Rock. na tej plaži so tudi snemali film Goonies, ki se ga spomnimo iz otroštva.
 • CANNON BEACH – PORTLAND (78 milj/126 km; 1h in 30 min)
CELOTNA POT BREZ USTAVLJANJA: Newport – Cannon Beach: 109 milj (175 km)/2h in 30
min. Cannon Beach – Portland: 77 milj/1h in 30 min. SKUPAJ: 176 milj (283 km)/4 h

4.5.2019: Ogled mesta Portland

Mesto Portland sva raziskala z uporabo njihovega vlaka Trimet. Ogledala sva si Washington Park, v mestnem jedru Portlad sva poizkusila odlične in slavne donoute v Voodoo. Odpravila sva se tudi na Portland Mercado in se udeležila sobotne tržnice. Šla sva tudi na »truck« tržnico – hrana iz malih kamijončkov: Alder St. Food Cart Pod. Pozno popoldan sva se podala na Jonsrud Viewpoint, kjer sva imela prečudovit razgled na zasneženo goro Mount Hood, ki je visoka 3429 m.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Keep Portland weird (kar dobro jim uspeva :))

5.5.2019: Roadtrip Portland – Boise

Pot sva nadaljevala v notranjost Amerike po Hwy 84. Zavila sva na Historic Columbia River Hwy. Gre za panoramsko cesto, ki poteka ob reki Kolumbija, ki je tudi meja med zvezdnima državama Oregon in Washington. Ustavila sva se na številnih točkah:

 • PORTLAND – WOMEN’S FORUM (23.6 milje/38 km; 30 min): Prečudovit razgled na dolino reke Kolumbija.
 • WOMEN’S FORUM – VISTA HOUSE (1 milj/1.7 km; 5 min): Čudovit razgled na reko Kolumbijo.
 • VISTA HOUSE – LATOURELL FALLS (2.5 milje/4 km; 8 min): Prvi slapovi ob reki Kolumbiji. Ob reki Kolumbiji je ogromno slapov, midva sva se odločila obiskati le nekatere.
 • LATOURELL FALLS – WAHKEENA FALLS (5.3 milje/8.6 km; 11 min)
 • WAHKEENA FALLS – MULTNOMAH FALLS (0.6 milje/1 km; 2 min)
 • MULTNOMAH FALLS- HORSETAIL FALLS (2.5 milje/4.1 km; 5 min)

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Multnomah slapovi – eni izmed številnih slapov ob reki Kolumbiji

Vrnila sva se na cesto Hwy 84 in naredila še nekaj prečudovitih postojank:

 • HORSETAIL FALLS – BONNEVILLE LOCK AND DAM (7.7 milje/ 12.3 km; 13 min). Bonneville velja za prvi jez na reki Kolimbiji.
 • BONNEVILLE LOCK AND DAM – STARVATION CREEK FALLS (16 milj/25.6 km; 19 min).
 • STARVATION CREEK FALLS – ROWENA CREST VIEWPOINT (32 milj/51 km; 36 min). Prečudovita razgledna točka s pogledom v širno dolino reke Kolumbije in na zavito panoramsko cesto.
 • ROWENA CREST VIEWPOINT – THE DALLAS (11 milj/17.6 km; 19 min). The Dallas je ljubko in urejeno mestece, v katerem se je vredno ustaviti.
 • THE DALLAS – BOISE (347 milj/555 km; 5h in 11 min)
CELOTNA POT BREZ USTAVLJANJA: Portland – Boise: 430 milj (692 km)/6h in 30
min.

6.5.2019: Roadtrip Boise – Idaho Falls

Zjutraj sva si ogledala prečudovito in neverjetno lepo urejeno mesto Boise. Boise je glavno mesto zvezne države Idaho, zato sva si tukaj ogledala tudi Idaho State Capitol. Najina naslednja postojanka:

 • BOISE – CRATERS OF THE MOON NATIONAL MONUMENT & PRESERVE (166 milj/266 km; 2 h in 30 min): Craters of the Moon je območje prelito s strjeno lavo, tako da sva dejansko imela občutek, kot da sva na luni. Cel dan sva preživela v nacionalnem parku.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Strjena lava v nacionalnem parku Craters of the Moon

 • CRATERS OF THE MOON NATIONAL MONUMENT & PRESERVE – IDAHO FALLS (85 milj/136 km; 1h in 20 min).

CELOTNA POT BREZ USTAVLJANJA: Boise – Idaho Falls: 280 milj (450 km)/4h

7.5 – 10.5.2019: YELLOWSTONE NACIONALNI PARK

 •  IDAHO FALLS – WEST YELLOWSTONE (108 milj/173 km; 1 h in 40 min).

V Yellowstone sva ostala tri dni, bivala sva v West Yellowstone in se vsak dan vozila v drugo smer prvega nacionalnega parka na svetu. Ogledala sva si celotno verigo gejzirjev, najbolj slaven je definitivno Old Faithful, ki bruha zelo pogosto in zelo visoko v zrak. Gejzirji so oba zelo navdušili, saj je vsak drugačne velikosti, oblike in barve. Gejzirji so tudi zelo nepredvidljivi, ne ve se točno, kdaj bodo izbruhnili, lahko ravno takrat, ko greste mimo.

Yellowstone pa ni znan samo zaradi gejzirjev, ampak zaradi širne prečudovite narave, kjer so dom našle tudi številne
živali. Midva sva bizone srečevala vsak dan, saj so prečkali cesto ali se pasli na širnih travnikih. Srečala sva tudi črnega medveda in še črno medvedko z mladički, grizlija, številne srne in košute ter ogromnega ameriškega jelena. Volka sva žal videla le z daljnogledom, losa pa nama ni uspelo srečati. Videla sva tudi svizca in lisico. Največ živali lahko vidite v Lamar Valley in Hayden Valley. Yellowstone nama bo ostal v spominu večno. Vsekakor si ne pozabite ogledati tudi Grand Canyon of Yellowstone.

10.5.2019: GRAND TETON NACIONALNI PARK

Grand Teton nacionalni park se nahaja južno od Yellowstone.

 • WEST YELLOWSTONE – WEST THUMB (48 milj/77 km; 1h in 12 min). West Thumb so gejzirji ob Yellowstone jezeru.
 • WEST THUMB – LEWIS FALLS (12 milj/19 km; 17 min). Lewis slap je zelo lep slap, ki ga vidite že s ceste.

Jackson Lake

 • LEWIS FALLS – JACKSON LAKE (22 milj/35 km; 29 min). Jackson Lake je bil v času najinega obiska še popolnoma zamrznjen. Nahaja se na severnem delu Grand Teton nacionalnega parka. Jezero je ledeniško in naravnost prečudovito z ogromnim gorovjem v ozadju. Jezero ponuja številne rekreacije na jezeru in številne
  pohodniške poti okrog jezera.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Jackson jezero v nacionalnem parku Grand Teton

 • COLTER BAY VISITOR CENTER (Jackson Lake) – WILLOW FLATS OVERLOOK (6 milj/9.6 km; 12 min). V Willow Flats sva imela prečudovit razgled na širno pokrajino in gore. Tukaj je možno videti jelene, grizlije in kojote.
 • WILLOW FLATS OVERLOOK – OXBOW BEND (1.7 milje/2.7 km; 4 min). Tukaj sva imela prečudovit pogled na Snake reko in možnost opazovanja živali.

Prevoziva Teton Park Rd, ki je dolga 20 milj/ 32 km; 35 min brez ustavljanja. Midva sva se ustavila na številnih razglednih točkah, tako da sva potrebovala malo več.

 • OXBOW BEND – JACKSON LAKE DAM (2.5 milji/4 km; 4 min): Jez čez reko Snake.
 • JACKSON LAKE DAM – SIGNAL MOUNTAIN SUMMIT (4.8 milje/7.7 km; 20 min): Iz Signal gore, ki je visoka 2350 m sva imela prečudovit razgled na nacionalni park Grand Teton.
 • Ustavila sva se še na številnih drugih razglednih točkah, ki se nahajajo na Teton Park Rd: Potholes Turnout in Mount Moran Turnout sta čisto skupaj. Za to razgledno točko sva zavila na Scenic Drive do Jenny Lake jezera. Nato pa sva se ustavila še na razgledni točki Cascade Canyon Turnout.

Jenny Lake

 • JENNY LAKE VISITOR CENTER – NATIONAL ELK REFUGE (Jackson Hole & Greater Yellowstone Visitor Center). (20 milj/32 km; 53 min): Tukaj lahko opazujete jelene in lose, ki prezimijo na tem območju. Midva sva videle le še nekaj jelenov, saj jih je večina že odšla v Yellowstone. Ogledala sva si tudi prečudovito razstavo in predstavitev vseh živali, ki živijo na tem območju.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Grand Teton nacionalni park in Jenny Lake

 • NATIONAL ELK REFUGE – SALT LAKE CITY (280 milj/ 448 km; 4h in 30 min).

CELOTNA POT BREZ USTAVLJANJA: West Yellowstone – Salt Lake City: 400 milj (644 km)/8h

11.5.2019: Roadtrip Salt Lake City – Reno

Zjutraj sva si ogledala zares prečudovito mesto Salt Lake City, ki je glavno mesto zvezne države Utah. Ogledala sva si zelen trg Temple Square in Utah State Capitol Building. Capitol sva si ogledala tudi od znotraj in se udeležila razstave o gradnji in pomembnosti železnice.

 • SALT LAKE CITY – THE GREAT SALTAIR (17 milj/27.3 km; 23 min). Tukaj sva se sprehodila do slanega jezera, po katerem je mesto Salt Lake tudi dobilo ime.
 • THE GREAT SALTAIR – BONNEVILLE SALT FLATS (106 milj/171 km; 1h in 30 min). Tukaj se odvijajo hitrostna tekmovanja že od leta 1896, avtomobili dirkajo na slani puščavi. Proga je dolga 16 km. V času najinega obiska je bila proga popolavljena in je bilo bolj primerno za kopanje, kot za dirkanje.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Bonneville Salt Flats

 • BONNEVILLE SALT FLATS – RENO (406 milje/653 km; 5h in 50 min). Reno slovi po številnih igralnicah in večernih zabavah, zato sva tudi midva preizkusila srečo v El Dorado igralnici. Pot od Bonneville do Reno velja za najbolj osamljeno pot, saj sva se ves čas vozila po puščavi, prerijami in osamljenimi gorami. Po tej poti so tudi romali migranti iz vzhoda, ki so se selili na zahod.
CELOTNA POT BREZ USTAVLJANJA: Salt Lake City – Reno: 520 milj (837 km)/7h in 20 min.

12.5.2019: Roadtrip Reno – Lake Tahoe – Sonora

 • RENO – VIRGINIA CITY (23 milj/37 km; 36 min): Virginia City je ljubko starinsko mestece, ki ga krasijo viktorjanske hiše in 19. stoletja, ki so nastale v času izkopavanja zlata.
 • VIRGINIA CITY – KING´S BEACH STATE RECREATION AREA (42 milj/68 km; 1 h): Čudovita peščena plaža ob jezeru Tahoe.
 • KING´S BEACH STATE RECREATION AREA – COMMONS BEACH (9.4 mlije/15 km; 15 min). Tudi ta plaža je peščena, med borovci ob jezeru Tahoe.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Jezero Tahoe

 • COMMONS BEACH – EMERALD STATE PARK in EAGLE FALLS (19 milj/31 km; 30 min). Čudovit slap, ki ga občudujete z vrha.
 • Peljeva se čež Eldorado National Forest in se ustaviva v starinskem mestecu PlacervilleEMERALD STATE PARK – PLACERVILLE (66 milj/106 km; 1h in 30 min).
 • PLACERVILLE – SONOMA (76 milj/122 km; 1h in 50 min)
CELOTNA POT BREZ USTAVLJANJA: Reno – Sonora: 206 milj (331 km)/4h in 45 min.

13.5.2019: YOSEMITE NATIONAL PARK

Cel dan sva preživela v Yosemite nacionalnem parku, ki se že bohoti v vseh svojih spomladanskih barvah in navdušuje s številnimi slapovi. Midva sva se zapeljala v Yosemite dolino, kjer sva se odpravila na številne krajše panoramske pohode. Zapeljala sva se tudi do točke Tunel View. S te točke je dolina Yosemite tudi največkrat slikana. Ogledala sva si tudi čudovito jezero Mirror Lake in se zapeljala po najlepši panoramski cesti Wawona Rd vse do Mariposa Grove na južni strani nacionalnega parka. Iz Sonore sva potrebovala 74 milj/119 km; 1h in 50 min. Vračala sva se po drugi poti in se peljala mimo vasic Mariposa in Coulterville. Pokrajina v tem predelu je naravnost čudovita: nizki grički posejani s posušeno travo, črni kamni in številne “kravice”, ki se v miru pasejo. Spremljal naju je še prečudovit sončni zahod, tako da je bilo popolno.

14.5.2019: Roadtrip Sonora – Tamalpais State Park – San Francisco

 • SONORA – TAMALPAIS STATE PARK (152 milj/245 km; 3h). Tamalpais State park je čudovit park, ki se nahaja severno do San Francisca. Ogledala sva si Muir Beach, Stinson Beach in se zapeljala po panoramski cesti, ki je neštetokrat zavita.

Iz parka sva se podala tudi do Battery Spencer, s kjer se najlepše vidi Golden Gate. Naslednja postojanka je bila le 10 min oddaljena Baker Beach, plaža s katere se tudi zelo lepo vidi Golden Gate Bridge. Iz plaže sva pot nadaljevala do letališča, kjer sva vrnila avto. V San Francisco mestno središče sva se vrnila z BART podzemnim vlakom.

Potovanje v Ameriko - Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA

Midva in Golden Gate

15.5-17.5.2019: San Francisco

V San Franciscu sva preživela tri dni, tako da sva si imela čas ogledati največje znamenitosti tega tako posebnega mesta. Na žalost moram napisati, da mi bo zraven vseh lepot, ki jih San Francisco ponuja vsekakor ostala v spominu beda, v kateri živi velik odstotek prebivalstva. San Franciscu je mesto s preštevilnimi brezdomci, preprodajalci droge in številnimi smetmi. Seveda sva se izognila predelu mesta Tenderloin,kjer je največ droge in brezdomcev, ampak tudi v ostalih predelih jih je mnogo preveč.

Najlepši, najbolj razgiban in tudi najbolj turističen predel je Fishermans Wharf in Pier 39. Na Pier 39 boste našli številne restavracije, trgovine, slaščičarne in pekarne. Na K pomolu pa boste že od daleč slišali številne morske leve, ki se sončijo. Na Fishermans Wharf so tudi številne restavracije, trgovine in številni muzeji. Midva sva se podala kar v tri: Madame Tussauds, The San Francisco Dungeon in Ripley’s Believe It or Not! Zelo nama je bil všeč tudi muzej California Academy of Science, ki se nahaja v Golden Gate parku.

V naslednjem dnevu sva mesto raziskala še iz bolj turistične plati s pomočjo Big Busa (hop on in hop off). Ogledala sva si Painted Ladies, hipijsko četrt Haight-Ashbury, Russian Hill in Lombard Street (najbolj zavita cesta na svetu), najstarejšo kitajsko četrt v severnem delu Amerike in Farmers Market. Ogledala sva si tudi številne parke in trge, med njimi najbolj znan Washington park in Union trg. Odpravila sva se tudi na ogled zloglasnega zapora Alcatraz, kjer je bil zaprt tudi Al Capone.

Kako v San Francisco?

Midva sva si kupila letalsko karto pol leta prej, ker sva zasledila akcijo. Imela sva srečo in našla res zelo ugoden let. Za dve letalski karti sva plačala 449 €. Karto sva našla na Skyscanner brskalniku in jo nato kupila preko spletne strani Opodo, ker je bila najcenejša. Letela sva z letalsko družbo Finnair z daljšim postankom v Helsinkih. Seveda ima poceni letalska karta tudi slabosti. V to ceno je bila vključena le ročna prtljaga, če bi želela še drop-off prtljago, bi morala plačati še 50 € na osebo v eno smer, torej še dodatnih 200 €. Midva sva se odločila, da bova potovala le z ročno prtljago in tako prihranila čas in denar. Druga slabost, poceni karte je bil let iz Dunaja z daljšim postankom v Helsinkih. Do Dunaja sva se peljala z iGoline kombijem iz Maribora. Za povratno vozovnico za dve osebi sva plačala 80 €.

Ob 19.20; 26.4.2019 sva letela iz Dunaja v Helsinke, kjer sva pristala ob 22:40. Let za San Francisco sva imela naslednji dan ob 16:20, zato sva se odločila, da prespiva v Helsinkih in si jih v dopoldanskem času tudi ogledava.

Kako vstopiti v Ameriko?

Vstop v Ameriko je vsekakor bolj zapleten in veliko daljši kot v katerokoli drugo državo. Pomembno je, da si priskrbite ESTO preden ste na letališču, sicer boste plačali ogromno zanjo. Midva sva jo kupila na uradni spletni strani, kjer je tudi najcenejša. Za ESTO sva plačala 14 USD na osebo. Uredila sva si jo vsaj 14 dni pred potovanjem, ampak so jo nama odobrili v treh dneh. Zraven potrebujete seveda veljaven pasuš, vsaj pol leta pred potekom mora biti.

V Helsinkih smo imeli pol ure zamude, zaradi dodatnega varnostnega pregleda pri vstopu v Ameriko. Naključno so pregledovali potnike za eksplozive, pregledali so tudi vse elektronske naprave. Najin let iz Helsinkov v Ameriko je trajal 11 h, zaradi 9 h časovne razlike, sva v San Francisco prispela ob 18:00. Čeprav sva imela le ročno prtljago sva potrebovala 1,5 h, da sva lahko zapustila letališče.

Najprej sva čakala v vrsti, da sva prišla do avtomata, kjer sva se lahko identificirala. Na avtomatu najprej poskenirate pasuš, nato si skenirate prstni odtis in na koncu pogledate še v kamero. Ponovno morate odgovarjati na določena vprašanja, da dobite izpisan listek. Avtomat vam izpiše listek z vašimi podatki in vašo sliko. Listek je lahko tudi prečrtan, ampak nič hudega, to pomeni, da vas bodo samo še dodatno identificirali.

Pot sva nadaljevala do uradnika, ki nama je ponovno pregledal pasuše. Jure (ki je imel prečrtan identifikacijski listek) je ponovno skeniral prstne odtise. Uradniki te tudi izprašajo kako dolgo boš v Ameriki, zakaj si v Ameriki, kaj boš počel, koliko denarja imaš zraven in kje boš stanoval. Že ko boste zaprosili za ESTO je potrebno napisati naslov vaše prve destinacije. Ko sva vse to uredila sva se odpravila do Car Rentals oddelka, kjer sva porabila vsaj pol ure, da sva dobila avto.

Kako po Ameriki?

Najlažje in najhitreje z avtom. Midva sva najela avto za 17 dni, le v San Francisco sva se odločila, da bova brez avta. Avto sva najela pri Economy Car Rentals, preko družbe Alamo, saj je bila najcenejša. Za 17 dni najema s polnim zavarovanjem (tudi podvozje in stekla) in z dvema voznikoma sva plačala 500 USD (447 €).

V 17. dneh sva prevozila 6500 km

Pri najemu vozila bodite pozorni, da lahko grete z njim v vse zvezdne države brezplačno, oziroma v tiste zvezdne države, katere želite obiskati. Ko boste prevzemali avto, vam bodo na vsak način želeli prodati višji rang avta. Midva sva se zanimala za Mustang, za katerega bi mogla plačati še dodatnih 300 USD za 17 dni. Odločila sva se, da nama je to preveč, zato sva ostala pri svoji rezervaciji. Rezervirala sva si Toyoto Corolo, lahko pa sva izbirala še med pickupom in enoprostorcem. Prodati so nama želeli še vse možne asistence na cesti in še nekakšna dodatna zavarovanja, čeprav sva imela že vse vključeno. Bencin v Ameriki stane med 2.99 USD do 4.50 USD za 4,5 litre (en galon). Npr,: agencija Six ne omogoča brezplačne vožnje po vseh zvezdnih državah. Če greste npr. iz Kalifornije morate plačati 0.5 USD za vsako prevoženo miljo.

Nastanitve v Ameriki

Nastanitve sva si rezervirala že pred potovanjem, preko Booking.com. Bivala sva v motelih in na nočitev z zajtrkom za dve osebi povprečno plačevala 50 €. Najdražja nočitev je bila seveda v San Francisco, v West Yellowstone in v Sonori, ki je zelo blizu Yosemite nacionalnega parka. Večinoma so bili vsi moteli opremljeni s hladilnikom, mikrovalovno pečico in aparatoma za filter kavo. Tri noči sva spala pri sorodnikih, tako da je bilo brezplačno.

Nastanitve v zvezni državi KALIFORNIJA

 • NOČITEV V SONORI: Heritage Inn – Yosemite/Sonora (350 S Washington St, Sonora, CA 95370, Združene države Amerike). Super motel s prostorno in lepo sobo ter kopalnico. Zajtrk je bil z zelo slabo izbiro: kosmiči in toast z margarino in marmelado. Najslabši je bil tukaj wi-fi, ki preprosto ni delal. Za dve osebi, za dve noči z zajtrkom sva plačala 122 €.
 • NOČITEV V SAN FRANCISCO: Sunnyside Hostel (135 6th St, San Francisco, CA 94103, Združene države Amerike). Soba je bila malenkost manjša, hostel pa je star, ampak prenovljen. Kopalnica in stranišče je skupno in povprečno. Pričakujte hrup iz ulice, saj je na ulicah v San Francisco ogromno brezdomcev in narkomanov, ki so zelo, zelo glasni ponoči. Za tri nočitev za dve osebi, brez zajtrka sva plačala 196 €. Hostel se nahaja v centru San Francisca, vendar ne v predelu Tenderloin, kjer je največ narkomanov. Vseeno je kje v San Franciscu spite, ko se boste srečevali s tem problemom, razen če se odpravite npr. v Hilton, kjer pa boste plačali 3x več.

Nastanitve v zvezni državi OREGON

 • NOČITEV V NEWPORT: Motel 6 Newport (2633 S SE Pacific Way, Newport, OR 97365, Združene države Amerike). Motel 6 je veriga motelov po Ameriki. V Newportu je bila soba zelo prostorna, imela sva svojo mizo z dvema stoloma. Soba je bila čista in oprema dokaj nova. Malo naju je zebl, saj soba ni bila ogrevana, tako da sva dobila dodatno odejo. Za eno nočitev za dve osebi, brez zajtrka sva plačala 50 €.

Motel 6 v Newport

Nastanitve v zvezni državi IDAHO

 • NOČITEV V IDAHO FALLS: Econo Lodge Idaho Falls (888 N Holmes Ave, Idaho Falls, ID 83401, Združene države Amerike). S tem motelom nisva bila zadovoljna, saj na slikah izgleda 100x boljše kot je v resnici. Verjetno je tako zgledal pred 50. leti. Danes je to zelo star motel z uničenimi stvarmi v sobah in z vonjem po starem. Tudi zajtrk je bil zelo neokusen. Econo Lodge je prav tako veriga motelov po Ameriki, ampak so nekateri v veliko boljšem stanju. Za eno nočitev za dve osebi z zajtrkom sva plačala 43 €.

Nastanitve v zvezni državi WYOMING

 • NOČITEV V WEST YELLOWSTONE: Brandin’ Iron Inn (201 N Canyon St, West Yellowstone, MT 59758, Združene države Amerike). Super motel z odličnim zajtrkom. Motel je nov z zelo lepo opremljenimi in prostornimi sobami. Mogoče sva pogrešala le mikrovalovno pečico. Cene v West Yellowstone so precej zasoljene, prav tako pa so nastanitve tudi zasedene. Motel ima odlično lokacijo saj se nahaja v strogem centru West Yellowstone, s kjer imate vhod v nacionalni park Yellowstone pred nosom. Za tri nočitve za dve osebi z zajtrkom sva plačala 235 €.

West Yellowstone in motel Brandin´Iron Inn

Nastanitve v zvezni državi UTAH

Nastanitve v zvezni državi NEVADA

Motel v Reno Econo Lodge

Internet v Ameriki

V današnjem svetu smo zelo težko brez mobilnih podatkov, če ne drugega je fajn, če lahko pogledamo za kakšno restavracijo, preberemo kaj o določeni znamenitosti,… Midva sva dolgo razmišljala kako rešiti zadevo in na koncu ugotovila, da je najboljše kupiti v Ameriki predplačniško kartico. AT&T ponuja sim kartice z ameriško telefonsko številko. Na voljo so različni paketi. Midva sva si kupila paket za 8 GB za en mesec in zanj plačala 60 USD. Lahko si izberete manj GB ali pa tudi neomejeno. 8 GB sicer oglašujejo za 40 USD z določenim popustom, ki ga pri nama žal niso mogli upoštevati, saj nisva imela ameriškega naslova. Lahko si kupite tudi neomejeno podatkov, ampak tam ne dela hot-spot, vsaj tako so nama rekli, da ga izključijo. Nisva želela tvegati, zato sva raje vzela 8 GB, kar je več kot dovolj za dva.

Američani imajo zelo slabo pokritost s signalom, kakor hitro ste iz mesta, ste brez signala. V mestih je signal, v restavracijah, barih in motelih/hotelih povprašajte za wifi in za geslo. Skoraj vsi imajo zaklenjen wifi. V primerjavi z Evropo definitivno zaostajajo s pokritostjo signala :).

Hrana v Ameriki

Hrana v Ameriki je zelo različna v smislu cenovnega ranga. Lahko jeste zelo poceni, lahko pa jeste zelo zelo drago. Kvaliteta je po navadi povezana s ceno. Zajtrke sva imela običajno v motelih/hotelih. Zajtrki so bili preprosti: kosmiči, ameriški toast z arašidovim maslom, margarino in marmelado, ameriški krofi in umešana jajca. Zraven so bili različni sladkani sokovi in kava. Vsak dan sva se enkrat odpravila na kosilo ali večerjo, enkrat pa sva imela hrano iz nahrbtnika ali sva si kupila že kaj pripravljenega in si dokončala obrok v motelu, saj so skoraj vsi opremljeni z mikrovalovno pečico.

Fast food verige v Ameriki

Amerika ima neverjetno število različnih fast food verig, toliko da Mc´Donalds in Burger King sploh nista zanimiva. Nekatere verige so prisotne samo v določeni zvezdni državi, kot npr.: In-N-Out Burger v Kaliforniji, nad katerimi so vsi dobesedno navdušeni. Midva sva poskusila hamburgerje v fast food verigah: Jack in the Box, In-N-Out Burger, Wendy’s, Carls Junior, v Taco Bell pa sva poskusila tacote. Najboljši od naštetih nama je bil In-N-Out Burger in Jack in the Box, najslabši pa Taco Bell. Cene so med 15 in 20 USD za dve osebi za 2x meni (hamburger, krompirček in pijača).

Jedla sva tudi v drugih restavracijah. Zelo nama je bil všeč Denny´s, ki je veriga, ampak ni tako očitna fast food. Seveda imajo tudi hamburgerje zraven ostale hrane. V Denny´s si postrežen in poseden tako kot v vseh restavracijah in pričakujejo napitnino. Dva menija staneta hamburger sva si privoščila tudi v San Francisco v Super Duper burgers. Super Duper burgers so hamburgerji nekoliko višje kvalitete. Postrežeš si sam, tako kot v vseh fast food verigah, ampak vseeno pričakujejo napitnino. Hamburgerji so bili zelo okusni in sočni.

Jure v Danny´s, ko ne ve, kateri hamburger bi jedel

Supermarketi v Ameriki

Supermarketi zasedajo posebno mesto v Ameriki, saj lahko kupiš vse: od hormonskega mesa, do mesa vrhunske bio/eko kakovosti, mini embalaže z 20g ali 10 kg narezanega pomfrija v vrečki. Kupiš lahko tudi nenadzorovano veliko zdravil brez recepta, saj imam ibuprofen 500 naložen na policah. Sadje pa je zelo umetno, najbolj normalne so bile banane. Walmart (vsi ga poznami iz ameriških filmov) je potrjeno najcenejši supermarket z definitivno najslabšimi izdelki. Najbolj nenavadno je seveda, kupovati meso, na katerem piše, da vsebuje rastne hormone. Super. Supermarketi tudi ponujajo številna in odlična “kraft” piva, saj je v Ameriki ogromno pivovarn, ki same varijo piva. Nama je bila najbolj všeč India IPA.

Obvezna oprema za potovanje po Ameriki

Ko sva potovala po Ameriki, sva nujno potrebovala določeno opremo, brez katere bi težko preživela. Določene stvari (predvsem daljnogled) pa sva zelo pogrešala in bi si jih želela zraven na potovanju. Naštete so le stvari, za katere menim, da so nama res olajšale potovanje, seveda pa še zraven tega potrebujete kup drugih stvari :).

 • Nepremočljivi pohodniški čevlji: nujno potrebni za nacionalne parke.
 • Vetrovka: vetrovko boste najbolj potrebovali na zahodni pacifiški obali, kjer ves čas piha.
 • Pretvornik za vtičnico: pretvornik je vsekakor potreben, če si želite napolniti telefon v Ameriki. Verjetno, da že imate kakšnega doma, ne pozabite ga spakirati.
 • Daljnogled: stvar, ki sva jo najbolj pogrešala. Daljnogled boste potrebovali za opazovanje kitov po celotni zahodni obali, v Yellowstone nacionalnem parku, Grand Teton nacionalnem parku in Redwood nacionalnem parku. Midva sva zmeraj koga vprašala, če lahko pogledava, pa so bili vsi zelo prijazni in nama dovolili. Še več živali pa bi videla, če bi imela svoj daljnogled.

Zemljevid potovanja po Ameriki

 

Potovanje v Ameriko – Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA je prispevek o najinem 3 tedenskem potovanju po Ameriki z avtom. Celoten plan potovanja sva si zastavila sama. Pri tem sva si pomagala s prebiranjem drugih blogov in z Lonely Planetom.

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart