POTOVANJE PO ŠKOTSKI V SEDMIH DNEH

ŠKOTSKA je dežela mnogih kontrastov, razpeta med tipičnim škotskim podeželjem in mesti, kjer vlada nenavadna zmes novega in starinskega. Potovanje po Škotski vam omogoča, da jo doživite v celoti, da si ogledate to raznolikost in jo tudi doživite. Škotsko višavje in škotski otoki so Škotska kot jo poznamo iz razglednic: hribovje, odeto v vresje, pobeljene gore in kristalna jezera, prepletena s pašniki, kjer so številne ovčice.

Na drugi stran pa Edinburgh velja za eno najlepših in najbolj ohranjenih zgodovinskih mest v Evropi. Uveljavila sta se srednjeveški del Old Town in klasicistični New Town, ki kažeta svoja zgodovinska nasprotja. Škotsko definirajo Škoti, ki so izjemno prijazni, odprti in nasmejani, še posebej ob šilcu zelo znanega in cenjenega škotskega viskija. Na Škotskem se na vsakem koraku čuti burna in bojevita zgodovina bojevanja za neodvisnost. Še zmeraj cenjeni so klani in najrazličnejši vzorci kiltov.

 

STROŠKI POTOVANJA

Pregled stroškov za 8 dni za 2 osebi:

Prevoz iz Ljubljane v Treviso in nazaj v Ljubljano: Z Anja prevozi 80 € za dve osebi v obe smeri.

Povratna letalska karta: 120 € za dve osebi; Treviso – Edinburgh - Treviso

Bencin: 109 GBP (124 €). Cena za liter bencina: 1,219 GBP (1,392 €)

Ostali prevozi (Uber, Taxi, Bus): Taxi: 10 GBP (11,4 €) za dve osebi; Uber 8,21 GBP (9,4 €) za dve osebi; 3,4 GBP (3,8 €) za enosmerno avtobusno vozovnico za dve osebi (Parkirišče P+R - Edinburgh); 3,4 GBP (3,8 €) za enosmerno avtobusno vozovnico za dve osebi (Edinburgh – Parkirišče P+R). Skupaj ostali prevozi: 28,4€.

Avto: 100 € najem avta + 200 € za zavarovanje avta. Skupaj avto: 300 €

Parkiranja: 1 GBP za 3h parkiranja (Inverness), 2 GBP za 3h parkiranja (Stirling). Skupaj parkirišča: 3,4€

Nastanitve:

SKUPAJ NOČITVE za dve osebi: 286 €

Vstopnine: Grad Urquhart 18 GBP (20,5 €) za dve osebi, vlak Aviemore 30 GBP (34,3 €) za dve osebi, destilarna viskija Strathisla 36 GBP (41,2 €) za dve osebi, William Wallace spomenik Stirling 21 GBP (24 €) za dve osebi, Grad Edinburgh 37 GBP (42,3 €), Rosslyn Chapel 18 GBP (20,6 €) za dve osebi. Skupaj vstopnine: 183 €

Hrana (za dve osebi): Tukaj je vključena vsa hrana in pijača v restavracijah in tudi tista, ki sva jo kupili v trgovinah. Zajtrke sva imele po večini iz trgovine, enkrat na dan pa sva jedle zunaj, povprečno je bil obrok s pijačo med 10 in 15 GBP. Skupaj za hrano za dve osebi sva porabile: 256 GBP (293 €).

SKUPAJ STROŠEK ZA DVE OSEBI ZA 8 DNI: 1418 €

 

NASVETI IN NEVARNOSTI

NEVARNOSTI: Škotska je res zelo varna dežela, midve nisva imele nelagodne izkušnje, s tem da bi naju hotel kdo okrog prinesti ali okrast. Največjo nevarnost predstavlja vožnja po levi, tako da temu namenite malo več skoncentriranosti in pa živali, ki prečkajo cesto. Opazili boste, da je ob cestah veliko živali povoženih (predvsem fazanov).

NASVETI:

 • VOŽNJA PO LETI: V Škotskem Višavju (Highlands) ni problem, saj ni veliko prometa, ceste pa so enopasovne. V večjih mestih je treba nekoliko pazit z vožnjo, predvsem v krožiščih. Krožišča so ogromna, v krožišče vodijo tripasovnice v krožišču pa potem ni pasov, tako da midve sva imele malo težav kam se razvrstit. Poleg tega so v krožnih semaforji, ko se vključujete v krožišče je en semafor na vaši desni, ki je za avte, ki so v krožišču, en semafor pa je še na vaši levi. Za tega pa nisva ugotovile čemu služi. 🙂
 • AVTOMATIK: Če imate možnost si najamite avtomatika, meni osebno je bilo veliko lažje vozit z avtomatikom, saj nisem rabila z levo roko menjavat. Midve sva sicer rentale navaden avto na prestave (ker je bil najcenejši), ampak so nama potem dali za enako ceno avtomatika, za kar sem bila zelo hvaležna.
 • PROMETNE OMEJITVE ZA OSEBNA VOZILA: če so prometni znaki za omejitve se jih držite, ampak jih po navadi ni. Omejitve na avtocestah in dvopasovnicah so 70 mph (112 km/h), v naseljih je omejitev 30 mph (48 km/h), izven naselij pa 60 mph (96 km/h)
 • V Škotskem Višavju so številne ceste enopasovne s številnimi odstavnimi območji, kamor se umaknete če vidite, da vam nasproti prihaja drug avto. Ali pa se vam on umakne, odvisno kdo ima bližje to odstavno območje. Vsi, ampak res vsi, vas bodo lepo pozdravil, ko se jim umaknete. Meni se to zdi zelo lepa gesta.
 • Ta odstavna mesta pa so tudi zelo praktična za prečudovite fotografije pokrajine.
 • Vozniki na Škotskem so zelo prijazni, umirjeni in potrpežljivi.
 • Na Škotskem uporabljajo rumene in bele tablice na avtih. Midve sva se ves čas spraševale zakaj? Gospa Google pravi: na Škotskem imajo avti od spredaj belo tablico od zadaj pa rumeno, to pa zato, da ostali udeleženci na cesti vedo ali se avto približuje ali oddaljuje.
 • Škotsko Višanje je prečudovito, ampak še turistično zelo ne promovirano. Znamenitosti niso nikjer označene, niti poti kako se pride do njih. Spletne strani so pomanjkljive, nimajo točnih odpiralnih časov, ur izletov ali podatkov o zasedenosti izleta.
 • V Višavju so bencinske črpalke zelo redke, tako da pazite, da vam ne zmanjka goriva.
 • Ob cesti se boste srečali tudi z zelo zanimivimi prometnimi znaki, ki so bili za naju neprepoznavni, nekateri pa nadvse smešni. Živali na prometni znakih so ločene, tako da imate posebej opozorilo, če gre čez cesto krava, ovca ali konj.
 • Ceste so ponekod v Višavju zelo slabe, ozke in luknjaste.
 • V Višavju pretežno ni signala, to bi lahko bil problem zaradi navigacije. Ampak v Višavju tudi če ste popolnoma brez orientacije zelo težko zgrešite cesto, ker je samo ena, če pa morete kam zavijat, pa je res vse lepo označeno.
 • V lokalih in barih sva velikokrat opazile, da moreva sami do šanka in si naročit pijačo, v restavracija pa sva bile postrežene.
 • V barih neprestano gledajo nogometne tekme in glasno navijajo
 • UMIVALNIK: Umivalniki na Škotskem so zelo čudni, z majhno pipico z mrzlo vodo na desni in majhno pipico s toplo vodo na levi. Nemogoče, da si nastaviš mlačno vodo. 😊
 • VTIČNICE: Ne pozabite pretvornika, za Škotsko rabite tip G pretvornik, enakega kot za Anglijo.
 • ODPIRALNI ČASI: Pazite na odpiralne čase, večinoma muzeje, galerije, gradove in ostale znamenitosti in aktivnosti zapirajo ob 17:00
 • Na potovanju po Škotski nujno potrebujete dežni plašč

IDEALEN ČAS POTOVANJA

Idealen čas potovanja na Škotsko je pozna pomlad, poletje ali zgodnja jesen. Vremena na Škotskem ni moč predvidet, tako da je del obvezne opreme tudi dežnik ali še boljše dežni plašč. Midve sva se na Škotsko odpravile konec aprila, pa bi bilo boljše mogoče kak mesec kasneje, da bi se začela prava pomlad, saj v času najinega obiska pokrajina še ni bila popolnoma zelena, sva pa še videli sneg na najvišjih gorah. 

PODOBNI IZLETI IN ČLANKI

Uporabne povezave na uradne spletne strani:

 

 

 

 

 

 

 

POTOVANJE PO ŠKOTSKI V SEDMIH DNEH- PROGRAM

1.DAN 25.4.2018: POT IZ SLOVENIJE V GLAVNO MESTO ŠKOTSKE – EDINBURG

POTOVANJE NA ŠKOTSKO: Prvi dan je bil namenjen potovanju iz Slovenije na Škotsko. S prijateljico Saro sva se odpravili na dolgo pričakovano žensko druženje na Škotskem. Najino potovanje se je začelo ob 16. uri popoldan iz železniške postaje Ljubljana. Z Anja prevozi sva se peljali do Benetk (Treviso letališča). Prispeli sva ob 19h, tako da sva morali malo počakati na odhod letala. Za Anja prevoze sva plačali 40€ po osebi v obe smeri.

Letele sva z Ryanair letalsko družbo iz Trevisa v Edinburgh. Za let sva plačale 60€, karto pa sva kupile že v septembru leta 2017. Let sva imele ob 21:50, v Edinburg pa sva prispele 23:35.
Iz letališča sva se kar s taksijem odpeljale do bližnjega hotela Ibis Budget Edinburgh Park na letališču (Edinburgh Business Park, 6). Za taksi z letališča do Ibis hotela , ki je od letališča oddaljen 4,5 km (8 min) sva plačali 10 GBP (11,4€). Za hotel Ibis, za eno nočitev za dve osebi pa sva plačali 73,6€. Hotel je sicer minimalističen, ampak zelo čist. Idealen za prespati, če pristaneš sredi noči.

2. DAN: 26.4.2018: NAJEM AVTOMOBILA IN POT NA OTOK SKYE

NAJEM AVTOMOBILA: Avto sva rezervirali preko posredniške družbe Car Rentals, pri podjetju Easirent. Za 7 dni najema avta sva plačali 100 €. Ko pa sva prišli na Easirent so hoteli, da imava na kreditni kartici 1500€ depozita za zavarovanje avtomobila. Seveda nisva imeli toliko, zato sva morali še doplačat zavarovanje za avto, ki naju je prišlo še 175 GBP (200 €). To je celotno zavarovanje za avto in v primeru prometne nesreče avtomobilska družba krije vse. V primeru če pustite depozit in ste udeleženi v prometni nesreči, vam vzamejo 1500 € depozita in še 75 GBP (85 €) za stroške obravnave.

Žal nama je bilo, da si nisva preko I CAR HIRE INSURANCE, ki je v lasti ZÜRICH INSURANCE PLC že v naprej plačali zavarovanja za avto.

Potovanje po Škotski v sedmih dneh

Tako lep deževen dan in najin super novi avto

I CAR HIRE INSURANCE

Zavarovanje pri Zürich insurance lahko sklenete za posamezne dneve ali celoletno zavarovanje samo za evropske države ali pa celoletno zavarovanje za vse celine. Podrobnosti si preberite na spletni strani Icarhireinsurance. Zavarovalnica vam v vsakem primeru krije do 6000 GBP (6800 €) škode, vključeno pa je tudi zavarovanje podvozja, gum, stekel in strehe. Ko na spletu plačate zavarovanje, boste prejeli mail s številko police. Najboljše da si ta mail natisnete in ga imate na potovanju s seboj.

Kaj je najpomembnejše: Kaj narediti v primeru prometne nesreče. Ko pride do nesreče, škodo takoj prijavite na spletni strani https://www.icarhireinsurance.com/zurichclaims, kjer vas program avtomatsko vodi, tako da vnesete vse podatke s police in opišete kaj se je pripetilo. Če nimate dostopa pa jim lahko pošljete tudi mail ali jih pokličete na telefonsko številko +44 (0)20 3302 2296. Vse te informacije dobite tudi zraven police, ki vam jo pošljejo na mail. V primeru zavarovanja preko Zürich Insurance PLC potrebujete zahtevan depozit na kreditni kartici (različen znesek za posamezne države), ki pa vam ga vrnejo, ko vrnete avto. V primeru nesreče vam rent a car vzame depozit, ampak vam ga Zürich zavarovanje vrne.

Na Easirent pa imajo še brezzvezno foro z bencinom. Midve sva na koncu kar od njih kupili bencin, za poln tank sva plačali 41 GBP (47 €), vrnili pa sva potem praznega. Če bi želeli poln tank in potem poln tank vrnit, bi morali pustiti še 95 GBP (108 €) depozita, ki bi ga dobili nazaj, potem ko bi vrnili avto s polnim tankom. Easirent ni najboljše podjetje za najem avta (visoki depoziti, depozit za bencin, neorganizirani,…), ampak ko sva iskali avte po spletu, je bil Easirent za najino obdobje potovanja najcenejši.

Na poti do otoka Skye sva se ustavile na številnih točkah in si ogledali:

 • Glencoe (čudovita pokrajina in sprehajalne poti, tukaj so tudi snemali Harry Potter film: Prisoner of Azkaban)
 • Glenfinnan Viaduct (prečudovit viadukt, po katerem vozi star parni vlak Jacobite, tukaj so snemali drugi in tretji del Harry Potterja, Chambers of Secrets in Prisoner of Azkaban)
 • Obmorsko mestece Mallaig
 • Mestece Kyleakin na otoku Skye (dve nočitvi v Skye Backpackers)

3. DAN: 27.4.2018: RAZISKOVANJE OTOKA SKYE

 • Raziskovanje Portree, največjega mesta na otoku Skye
 • Pohod na najbolj znameniti vrh Old men of Storr
 • Ogled Kilt Rock klifa
 • Ogled malih fontan The Fairy pools
 • Počitek ob jezeru Loch Brittle
 • Večerno raziskovanje mesteca Kyleakin

4. DAN: 28.4.2018: INVERNESS IN LOCH NESS

 • Ogled gradu Eilean Donan (najbolj fotografiran grad Škotske, preberite zakaj 🙂 )
 • Ogled mesta Inverness
 • Jezero Loch Ness in grad Urquhart, ki je zgrajen ob jezeru in s katerega so prvič videli pošast Nessy.
 • Loch Ness Visitor center, kjer sva izvedeli več o pošasti Nessy
 • Vožnja v Fortrose in postanek na Chanonry Point (čakanje na delfine)
 • Ogled bojišča Culloden Battlefield (leta 1746 je angleška vojska tukaj dokončno premagala Jacobite vojsko)
 • Nočitev v Inverness v Inverness Student Hotel.

Potovanje po Škotski v sedmih dneh

Jezero Loch Ness in grad Urquhart

5. DAN: 29.4.2018: AVIEMORE, VISKI IN PARNI VLAK

 • Vožnja s parnim vlakom iz Aviemore po obrobju Cairngorms nacionalnega parka, vse do prve postaje Boat of Garten, nato pa še do končne postaje Bromhill
 • Sprehod po mestecu Keith
 • Popoldan v destilarni viskija Strathisla Destiliry
 • Večerni sprehod po mestecu Aviemore
 • Nočitev v Aviemore v Aviemore Youth Hostel

6. DAN: 30.4.2018: STIRLING, SVOBODA IN OSVAJANJE EDINBURGA

 • Hiter postanek pri gradu Blair
 • Sprehod po mestu Stirling
 • Ogled William Wallace spomenika
 • Postanek pri Stirling mostu (na tem mostu je William Wallace premagal angleško vojsko)
 • Hiter postanek na Stirling gradu
 • Večerno raziskovanje Edinburga
 • Dve nočitvi v Edinburghu v Cowgate Hostel

7. DAN: 1.5.2018: GLAVNO MESTO ŠKOTSKE – EDINBURGH ZNAMENITOSTI 

 •  Raziskovanje starega mestnega jedra in ogled znamenitosti
 • Ogled edinburškega gradu
 • Sprehajanje po znameniti Royal Mile ulici
 • Sprehajanje po veličastni ulici South Bridge in North Bride
 • Po poteh Harry Potterja
 • Sprehod po barviti Victoria Street
 • Raziskovanje Calton Hill

Potovanje po Škotski v sedmih dneh

Pogled na Edinburgh iz Calton Hill

8. DAN: 2.5.2018: DA VINCHIJEVA ŠIFRA IN POVRATEK DOMOV

 • Ogled Roslin inštituta, kjer so klonirali prvo ovco Dolly
 • Ogled Rosslyn kapele, kjer so snemali Da Vinci Code film

Po ogledu kapele in po kavici sva se odpravili do Easirent avtomobilske družbe, kjer sva vrnili avto. Avto sva z lahkoto vrnili nato pa sva morali čakat več kot pol ure, da so naju peljali nazaj do letališča. Res zelo neorganizirana avtomobilska družba. Osebje je sicer zelo prijazno, ampak popolnoma nekoristno. Za vse se kar naprej opravičujejo, naredijo pa nič, da bi to izboljšali.

Letališče v Edinburghu je zelo lepo, ne preveliko in zelo dobro organizirano. Hitro sva naredili check-in, malo počakali in že sva se vkrcali na Ryanair v smeri za Benetke, letališče v Trevisu. Letalo, k sreči ni imelo nobene zamude, najin let nazaj pa je trajal 2h in 30 min. Iz Benetk v Ljubljano sva se odpeljali z Anja prevozi. S tem se je najino potovanje po Škotski v sedmih dneh končalo.

ŠKOTSKA ZANIMIVOSTI

POTOVANJE PO ŠKOTSKI V SEDMIH DNEH – ŠKOTSKA ZEMLJEVID

Oglejte si zemljevid Škotske z označeno potjo potovanja.

POTOVANJE PO ŠKOTSKI V SEDMIH DNEH – NUJNA OPREMA

 • Potovanje po Škotski in LONELY PLANET – to je obvezna kombinacija. Midve sva ves čas najinega potovanja uporabljali Lonely Planet in tudi že pred potovanjem, da sva si naredili okvirni plan potovanja, jaz pa ga uporabljam tudi sedaj, ko pišem ta blog. Vse informacije na tej strani sem črpala iz brošur in vtisov, ki sem jih dobila v času potovanja po Škotski in seveda iz Lonely Planeta. Večina popotnikov, ki sva jih srečale imajo svoj Lonely Planet. Klikni tukaj za svoj Lonely Planet.
 • PRETVORNIK: če še nimate multiplega pretvornika, ga lahko kupite na tej povezavi.
 • Če potujete po Škotski, še posebej po Škotskem Višavju, potrebujete ustrezno pohodniško obutev, obleko in nahrbtnik. Zraven pa ne pozabite na dežni plašč. Pohodniške nahrbtnike najdete na tej povezavi. Dežni plašč pa lahko kupite tukaj.

4 komentarji

Comments are closed.

0

Your Cart