Otok Palawan: El Nido Filipini

OTOK PALAWAN: El Nido Filipini  je članek o enem izmed najlepših otokov na Filipinih. Tudi nama je bil zelo všeč, tako da opravičuje svoj sloves. Midva sva obiskala zgornji severni del otoka. Ogledala sva si mesta Puerto Princesa, Port Barton in El Nido. Glavno mesto otoka je v Puerto Princesi. Celoten otok je znan po prečudovitih “Island Hopping-ih” na katerih te z ladjico peljejo med otoki, kjer se ustavite za kopanje in oglede. Po Island Hoppingih je vsekakor najbolj znan El Nido. Otoki so rajski – predstavljajte si snežno belo mivko, svetlo turkizno barvo morja in temno zelene palme na otokih. Okrog nekaterih otokov so tudi koralni grebeni, tako da je snorkljanje obvezno.

 

OTOK PALAWAN: EL NIDO FILIPINI

Na Palawan sva letela iz Manile z letalsko družbo Cebu Pacific. Let je trajal eno uro in pol, pristala sva v Puerto Princesi. Let naju je stal 62 € za dve osebi. Let sva rezervirala en mesec pred potovanjem. Takoj na letališču v Puerto Princesi so nama filipinski šoferji že ponujali prevoze do El Nida, ki je najbolj znano mesto na Palawanu, nahaja pa se na severu otoka. Iz Puerto Princesa v El Nido vozi avtobus ali mini kombi. Midva sva se odločila za mini kombi, saj vas pelje direktno iz letališča v El Nido. Mini kombi na osebo stane 500 PHP (8.4 €). Za ceno lahko barantate. Vožnja traja 5 h – 6h, saj prevozite 270 km.

Lahko se do El Nida odpravite tudi z avtobusom, ki je cenejši, vendar vožnja traja več časa. Avtobus pelje iz San Jose Terminala, ki se nahaja 5 km stran od letališča. Iz letališča do terminala najlažje pridete s triciklom. Normalna cena za tricikel je med 100 in 150 PHP (potrebno je barantanje). Avtobus (Roro bus ali Cherry bus) do El Nido vozi 6 do 7 h, vožnja na osebo pa stane 380 – 480 PHP (6.5-8.2 €).

Pot v El Nido Palawan

Ob 8 uri zjutraj sva prispela v Puerto Princesa. Kako sva izstopila iz letališča so nama že ponudili prevoz do El Nido. Najprej so naju z avtom peljali kakšnih 10 min do glavnega kombija, nato pa sva se s kombijem vozila še 5 h in 30 min do El Nida. Pot do El Nida je fantastična, vozite se po zelo ovinkasti cesti med naravo, vsake toliko pa se ob cesti pojavi manjša strnjena vasica s šolo. Celoten otok je gosto posejan s tropskim drevjem, cesta na določenih predelih poteka blizu morja, tako da vas celotno pot spremlja čudovita narava.

Otok Palawan: El Nido Filipini

Vožnja iz Puerto Princesa v El Nido

S kombijem smo se ustavili enkrat v bližini mesta Roxas v restavraciji ob cesti, kjer si lahko naročite nekaj za jest ali za popit. Ob 14h sva prispela v El Nido, na glavno postajo kombijev, ki je 1 km oddaljena od centra mesta El Nido. Midva sva se odločila, da do hostla Austria’s Guest House and Restaurant vzameva kar tricikel, za katerega sva plačala 100 PHP (1.7 €), veliko preveč, ampak nisva barantala.

El Nido Palawan

El Nido sestavljajo številne uličice, ki so zelo prometne, na njih se gnetejo preštevilni tricikli. Na ulicah je ogromno ulične hrane, ljubkih restavracij in kafičev. Sprehodila sva se tudi do plaže Mina Grande. Ugotovila sva, da na plaži ni ničesar, razen čolnov in, da plaža sploh ni primerna za kopanje. Tudi zelo dolga peščena plaža v El Nidu ni primerna za kopanje. Tukaj se nihče ne kopa, saj naj bi vse hiše ob plaži imela napeljano kanalizacijo v morje, tudi domačini se ne kopajo, hkrati pa so na plaži samo številni čolni, ki vozijo do otokov.

El Nido je manjše turistično mestece, ki vso pozornost posveča Island Hoppingu, kar pomeni, da morate na izlete iz El Nida, ker v samem El Nidu veliko za počet. Prav tako v El Nidu pozabite na barantanje, midva sva vsaj na 7 agencijah povprašala za izlete. Vsi imajo enako ceno: Tour A stane 1200 PHP + 200 PHP za vstop na Small ali Big lagoon + 200 PHP je okoljska taksa, ki vam velja 14 dni v El Nidu. To pomeni, da če naredite dve turi, samo enkrat plačate to takso. Torej Tour A skupaj za osebo stane 1600 PHP (27.4 €).  Tour C stane enako. Tour A in Tour C sta tudi najbolj zanimivi turi, ki ju vzame večina obiskovalcev.

Zelo mi je bilo všeč kako skrbijo za smeti, veliko krat smo bili opozorjeni, da ne smemo odlagat smeti, da ne smemo nabirati školjk in drugih naravnih stvari. Tudi v El Nidu se zelo izogibajo plastiki, ulice so čiste in vsi zelo lepo skrbijo za čistočo. Šli so celo v takšno skrajnost, da so slamice iz papirja in ne iz plastike.

El Nido Palawan restavracije in lokali

 • Restavracija Oceane Brew (Real St, Barangay Buena Suerte, El Nido), kjer sva za dve pivi, zelenjavni curry in thai piščanca plačala 620 PHP (10.6€). Obema je bila hrana zelo všeč.
 • Našla sva tudi simpatičen lokal Roof Top (Barangay Buena Suerte, El Nido), ki je kot nekakšna hišica na drevesu. Ustavila sva se na pivu, malo pivo Red Horse stane 80 PHP (1.4 €).
 • Pizzerija Altrove (Barangay Buena Suerte, El Nido), ki jo je ustanovil Slovenec. Pojedla sva eno pico, za Filipine verjetno presežek za Evropo pač pica. Za eno pico in dva piva dva plačala 450 PHP (7.7 €).
 • Stojnica s smootiji Erland. Za dva smootija sva plačala 180 PHP (3.1 €).
 • Restavracija Happiness Beach Bar (Serena St, Barangay Buena Suerte, El Nido), ki je bila res nabito polna, ljudje so čakali na ulici za mizo. Midva sva si zaželela samo kave, za dve kavi americano sva plačala 260 PHP (4.4 €).
 • Restavracija Mama Chery fast food v bližini Napcan Beach. Ustavila sva se na hamburgerju in Coca-Coli, za kar sva plačala 185 PHP (3.1 €). Bilo je dobro vendar so bile premajhne porcije.
 • Restavracija Hut Spot Food House (Rizal St, El Nido). Za vege curry in chichen curry ter dva piva sva plačala 500 PHP (8.5 €). Hrana ni bila presežek, ampak sva se najedla, sedela sva v zgornji etažo s pogledom na glavno divjo ulico El Nida.

Island Hopping El Nido Palawan

Midva sva si izlet za Island Hopping rezervirala en dan prej, tudi vam to svetujem, saj vas naslednji dan zjutraj že pridejo iskat in vas odpeljejo do čolna. Rezervirala sva si turo A, ki vključuje Small ali Big lagoon. Povedali so nama, da na Big lagoon ne moreva, saj jo občasno zaradi turistov zaprejo. Ponudili so nama Small lagoon. Na koncu so nama sporočili, da tudi na Small lagoon ne moreva, zato sva se potem odločila, da greva kar na turo C.

Zakaj sta Small lagoon in Big lagoon občasno zaprti, je zaradi morskih tokov in zaradi prevelike gneče. Po pogovoru z drugimi popotniki, ki so naredili turo A in C, so nama povedali, da sva se prav odločila za turo C, saj je A preveč nagužvana. Zdaj, pa ne vem ali so govorili resnico ali so nama to dejali iz sočutja.

Potek Island Hoppinga El Nido – tura C

Island hopping traja od 9h zjutraj pa nekje do 17 ali 17:30. Napisano je sicer do 16, ampak pri nas se je zgodilo, da smo kar malo podaljšali. Midva sva si Island Hopping rezervirala kar v najinem hostlu. Ob 9 zjutraj so naju pobrali pred hostlom, šli smo do agencije RR Tours, kjer smo dobili masko za snorklanje in brisačo. Nato smo se podali do čolna. Na čolnu nas je bilo okrog 15, bili smo super ekipa, tako da smo super zabavali. Najboljši je bil vsekakor vodič, ki ga nikoli ne bomo pozabili zaradi njegovega Ulalala konec vsakega stavka. Našo posadko je sestavljalo pet Filipincev: naš zabavni vodič, krmar, pomočnik pri usmerjanju čolna, predvsem takrat, ko smo mogli izpluti ter dva kuharja, ki sta nam pripravila neverjetno dobro kosilo. Več o ostalih turah si preberite na tej povezavi.

 • 1. POSTOJANKA: Matinloc Shrine

Matinlock Island je nekakšen verski otok z zgrajeno kapelico. Za ta postanek sva morala doplačat 100 PHP. Če bi se lahko odločila še enkrat, ne bi, saj dejansko plačate samo za razgled, ki je iz skale, na katero se povzpnete. Je pa res, da je razgled fenomenalen. Ostalo kar je na otoku, je vse zapuščeno.

Otok Palawan: El Nido Filipini

Razgled na morje iz otoka Matinloc Shire

 • 2. POSTOJANKA: Secret Island

Že ime otoka pove, da je otok zelo skrit in nedostopen z ladjo. Do otoka se pride le s plavanjem skozi ozko ožino v skali v času oseke. Priporočam, da si kupite plastičen ovitek za telefon, saj drugače ne boste imeli nobene slike s tega otočka. Ko preplavate ožino pridete dejansko do nekakšne lagune s turkizno vodo in mivko, ki je obkrožena s kraškimi visokimi skalami, poraščenimi z nizkim drevjem. Na tej laguni smo se zadržali 45 min.

 • 3. POSTOJANKA: Tapiutan Island – Star Beach

Na tej čudoviti plaži smo imeli buffet kosilo na plaži. Kosilo sta nam kuharja spekla kar na ladji in potem so ga po vodi prinesli na plažo. Mizo smo ves čas vozili s sabo na strehi čolna. Za kosilo smo imeli ogromno ribo, lignje, piščanca, neke piščančje vratove v omaki, pasiran jajčevec, riž, narezane kumare, ananas, lubenico in mini banane. Tudi tukaj smo se zadržali 45 min. Na plaži vam Filipinci iz čolnov prodajajo hladno pivo, kokos in Coca-Colo.  Midva sva si kupila pivo, ki je bilo precej drago – 100 PHP za malo pivo.

 • 4. POSTOJANKA: Hidden Island

Naslednja postojanka je bil Hidden Island do katerega morate v čevljih za vodo ali v svojih japonkah. Prav tako, če želite telefon zraven, je potrebna plastična vrečka. Zopet gre za prečudovito laguno s turkizno vodo, ki je od ostalega oceana predeljena s tanko kraško steno. Le pot do lagune je ostra, saj morate čez uničene ostre koralnega grebena, ki vas lahko poreže po nogah, zato je obutev res nujno potrebna.

 • 5. POSTOJANKA: Helicopter Island

Naša zadnja postaja je bil Helicopter Island, ki ima celo majhen bar, kjer lahko kupite pijačo in jo spijete na plaži. Na Helicopter Island izkoristite tudi možnost snorklanja in opazovanja koralnega grebena. Na začetku je greben kar uničen, saj je tako nizka voda, da z lahkoto pohodiš korale, na globini pa se začne zelo lep koralni greben. Ne morem reči, da je najlepši koralni greben kar sem jih videla, ampak je lep in če ste že na Helicopter Island le izkoristite priložnost.

Island Hopping v El Nido je res posebno doživetje, saj je arhipelag otočkov v Bacuit Bay dejansko edinstven. Nemogoče je pozabiti vse možne kraške formacije otokov in sten, ki delijo lagune od morja. Bacuit Bay zajema 45 čudovitih kraških otokov, lagun, kraških sten v kombinaciji s kristalno čisto turkizno barvo morja.

Nastanitev v El Nido

El Nido je zelo majhna vasica, ki je ravno prav turistična. Midva sva si Austria’s Guest House and Restaurant hostel rezervirala že v naprej, saj nisva želela izgubljati časa z iskanjem nastanitve. Za dve noči, z zajtrkom za dve osebi, sva plačala 27 €. Hostel je super, razen kopalnica, ki je zelo majhna z wc-jem, brez kotlička. Z eno skodelico se zaliva vodo v wc školjko, wc pa si delite tudi z ostalimi gosti v hostlu. Tuš (ki ni tuš, ampak cev iz stene) se nahaja v istem prostoru, tako da si lahko predstavljate, kako zaseden je ta prostor, ki je za celoten hostel samo eden. Soba je odlična, z mrežo na oknih, tako da ni komarjev, prav tako je zelo prostorna in čista. Lokacija hostla je fenomenalna, saj je v samem centru El Nida.

Najem skuterja v El Nido

Skuter sva najela kar v hostlu, za cel dan (dejansko od 6 do 18 h). Stal naju je 500 PHP (8.5 €). Našla sva tudi za 400 PHP v eni stranski ulici, ampak je že imel vse skuterje zasedene.

Duli Beach

S skuterjem sva se peljala proti severu, najprej do plaže Duli Beach. Potrebovala sva skoraj eno uro zaradi zelo slabe ceste. Vsaj polovica poti ni asfaltirana, ampak je dejansko pesek in ostri kamni. Cesta ves čas vijuga s številnimi vzponi in padci. Midva sva na začetku poti celo razmišljala, da bi obrnila, saj nisva bila prepričana, če bova s skuterjem prišla nazaj čez klanec. Na koncu sva tvegala, za kar si bom hvaležna celo življenje, saj sva odkrila neverjetne plaže. Skuter je prestal hrib brez problema.

Svetujem, edino da si vzamete zraven očala in neko krpo za čez usta, zaradi prahu. Na tej poti, vsaj zjutraj nisva srečala nobenih turistov in tudi domačinov je bilo zelo malo. Na Duli beach sva bila praktično popolnoma sama, pred nama pa neskončna peščena plaža s turkizno barvo morja.  Na plaži je mreža za igranje odbojke, rabite pa svojo žogo. Na plaži je tudi čudovit bar, kjer sva se ustavila na pivu, ki je stalo 50 PHP (0.85 €).

Verde Beach

Pot sva nadaljevala še bolj proti severu, do Verde Beach, ki nama je bila še bolj všeč, s peščenim otočkom sredi morja. Ta plaža je neskončna, ampak zapuščena. Tukaj ni ničesar, tako da si vzemite svojo hrano in pijačo, če želite tukaj ostati več ur. Iz Verde Beach lahko po plaži pridete tudi do Mariposa Beach, ki je enaka Verde beach, s tem da sta plaži malenkost ločeni s palmovci. Obe plaži krasijo visoke palme, tako da je slika plaže res kot slika na razglednici.

Napcan Beach

Iz Verde Beach sva se začela vračati nazaj proti El Nidu, najina vmesna postaja je bila slavna Napcan Beach. Tudi Napcan beach je fenomenalna in v času najinega obiska na njej ni bilo veliko ljudi. Napcan beach je popolnoma turistična plaža z organiziranim parkiriščem, ki stane 30 PHP, s številnimi lokali in ležalniki na plaži. Plaža je neskončna, voda pa je bila ravno prav globoka in topla, primerna tudi za otroke. Midva sva se ustavila tudi v lokalu na plaži, na pivu. Pivo San Miguel stane 50 PHP.

Otok Palawan: El Nido Filipini

Slavna Napcan Beach

Težave na poti

Na poti do Napcan Beach se je začela najina nesreča, ki se je vlekla cel popoldan. Povozila sva ogromen žebelj, ki nama je predrl zračnico kar na dveh koncih. Imela sva srečo, da je bil v bližini vulkanizer, ki je res na zelo staromoden način “zaflikal” zračnico, brez da bi odstranil kolo skuterja. Celotno je tudi preveril v vodi, če spušča ali ne. Popravilo je trajalo 1h, stalo naju je 150 PHP (2.6 €). Ta možakar nama je omogočil, da sva lahko sploh prišla na Napcan Beach.

Iz Napcan beach sva želela še na Caalan beach, ki je v bližini El Nida, ampak nama usoda ni bila naklonjena, saj nama je ista zračnica zopet spustila. Ker je na tej poti vsaka druga hiša vulkanizer, so nama tokrat dali novo zračnico s katero sva potem prišla v El Nido, nisva pa imela več časa za plažo. To popravilo naju je stalo 250 PHP (4.3 €). Želela sva tudi na Seven Commandos Beach in Las Cabañas Beach, vendar nama zaradi dveh nezgod ni uspelo.

Otok Palawan: El Nido Filipini

Popravilo zračnice na res zelo staromoden način (škoda, da ni dlje zdržala)

Otok Palawan: El Nido Filipini je članek o dvodnevnem raziskovanju El Nida in okolice. Žal nisva imela dovolj časa, da bi se lahko odpravila na dve različni turi Island Hoppingov. Če bi imela še dodaten dan, bi se zagotovo odpravila še na otok Coron, ki je po mnenju mnogih popotnikov eden izmed najlepših otokov Filipinov.

Midva sva najino pot nadaljevala nazaj proti jugu, do naslednje postojanke – PORT BARTON. Več o najinem celotnem tritedenskem potovanju po Filipinih pa lahko izveš v članku FILIPINI POTOVANJE – 3 tedenski plan potovanja.

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart