Nizozemska znamenitosti v petih dneh z avtom

Nizozemska znamenitosti v petih dneh z avtom je članek o najinem tridnevnem potovanju po Nizozemski. Ogledala sva si mesto Leiden in znamenitosti, nato sva se odpravila na plažo Scheveningen in si ogledala Haag. Zvečer sva prispela v mesto Rotterdam. Naslednji dan sva raziskala Rotterdam, popoldan pa sva se odpravila do mlinov na veter Kinderdijk. Nato sva se za tri dni ustavila v Amsterdamu. Iz Amsterdama sva se odpravila na ogled gradu Castle De Haar, nato pa sva pot nadaljevala proti severu še do drugih mlinov na veter Zaanse Schans. ustavila sva se tudi v prečudovitem mestecu Volendam in se peljala po cesti Afsluitdijk (E22), ki potega pod gladino morja. Zadnje popoldan sva preživela v mestu Haarlem. 

Nizozemska znamenitosti v petih dneh z avtom

Nekaj znamenitosti Nizozemske nama je uspelo videti v petih dneh, čeprav Nizozemska ponuja še veliko več. Po Nizozemski sva potovala z avtom, saj se nama je zdela to najbolj enostavna, cenovno ugodna in najhitrejša rešitev, da vidiva čimveč v čim krajšem času. Avto sva si že v naprej rezervirala preko družbe CAR RENTALS, ki nama je ponudila najcenejši avto pri Dollar car rental Company. Za 5 dni najema in strošek vrnitve avta izven delovnih ur sva plačala 108€. Vozila sva mini avto Fiat 500 avtomatik. Vse znamenitosti Nizozemske, ki sva jih uspela videti bom skušala sistematično umestit po krajih, ki sva jih obiskala 🙂

Leiden Nizozemska

Nizozemsko mesto Leiden leži ob reki Ren in se nahaja nekje 40 km južno iz Amsterdama. Mesto je 18 km oddaljeno iz Haaga in 35 km oddaljeno iz Rotterdama. Iz letališča Schiphol pa je mestece oddaljeno le 24 km (30 min). Mesto je majhno, z okoli 122 000 prebivalci, tako da je vse dosegljivo peš ali s kolesom. Kole je v Leidnu enako popularno kot v Amsterdamu. Mene je Leiden po ulicah in številnih kanalih kar malo spominjal na Amsterdam, s tem da je Leiden manjši in bolj pravljičen. Leiden je najbolj znan po Univerzi v Leidnu, ki je najstarejša v državi in znana kot kraljeva univerza, saj je bila leta 1575 ustanovljena s strani kralja. Na univerzi se je šolala celotna kraljeva družina. Leiden je postal uspešno in bogato mesto zaradi razvoja tekstilne industrije. V Leidnu se je rodil tudi uspešni umetnik Rembrandt.

Meni je bil Leiden neizmerno všeč, zelo majhen z ozkimi uličicami in neštetimi kanali. Vse hiške pa seveda iz drobnih opek, ozke in visoke, v vrstah zgrajene ob kanalih. Nekatere med njimi popestrijo monotonost in so zato črne ali bele barve, z različno izrezanimi zaključki na koncu.  Avto sva parkirala kar v centru, nekje na ulici Kaasmarkt, za 1,5 h sva plačala 3€. V Leidnu sva šla na nujno potrebno kavo, ki sva jo popila na res zelo simpatični ladjici parkirani na kanalu. Lokal se imenuje Mister Jansen (Nieuwe Rijn 21, 2312 JC Leiden, Nizozemska). Za dve kavi sva plačala 4€.

Nizozemska znamenitosti v petih dneh z avtom

Uživanje na sončku in kavi ob kanalu v lokalu Mister Jansen

Plaža Scheveningen in mesto Haag

Plaža Scheveningen

Če ste namenjeni v Haag se ustavite tudi na plaži Scheveningen, ki je od središča Haaga oddaljena 6 km (10 min vožnje). Midva sva se najprej ustavila na plaži Scheveningen in se po njej sprehodila. Nekateri so se tudi kopali, midva pa še nisva bila tako pogumna :). Ob plaži je tudi cela invazija lokalov, kjer se lahko ustavite, uživate na sončku ob pivu. Plaža Scheveningen je najbolj popularna peščena plaža na Nizozemskem, odlična za daljše sprehode, kopanje, surfanje in sončenje.

Nizozemska znamenitosti v petih dneh z avtom

Plaža Scheveningen in panoramsko kolo

Na plaži se nahaja tudi nekakšen zazidan pomol The Scheveningen Pier, ki je dejansko shopping center. Lahko se sprehodite med trgovinami in se povzpnete v drugo nadstropje, ki je odprto in tako uživate v razgledu. Na eni strani pomola lahko opazujete širno morje na drugi strani pa panoramsko kolo. S panoramskim kolesom se lahko tudi zavrtite ali se odločite še za drznejšo odločitev – bungee jumping iz kolesa. Panoramsko kolo je visoko več kot 40 m, vstopnina za vožnjo v gondoli je 9 €, vožnja pa traja 20 min. Imate tudi možnost 55 m dolgega zip-line, ki doseže hitrost do 80 km/h. Več o plaži Scheveningen si lahko preberete na njihovi uradni strani.

Hag Nizozemska

Haag je mesto na Nizozemskem, ki leži na obali Severnega morja in velja za tretje največje mesto v državi. V mestu je sedež nizozemske vlade in parlamenta, vrhovnega sodišča ter državnega sveta in vseh tujih veleposlaništev. V Haagu je tudi sedež Meddržavnega sodišča in Mednarodnega kazenskega sodišča, s čemer je eno pomembnejših središč Organizacije združenih narodov (OZN). Do leta 1806 je bilo mesto Haag prestolnica Nizozemske, potem pa je nizozemski kralj Louis Bonaparte, brat Napoleona Bonaparteja, sedež vlade prestavil v Amsterdam. Čez 8 let se je parlament vrnil v Haag, glavno mesto pa je vseeno ostal Amsterdam. Za Haag lahko rečem, da je zanimiva mešanica skrajnih nasprotij. mesto je sestavljeno iz vesoljsko modernih stavb, ki se prepletajo z zgodovinskimi palačami.

Rotterdam Nizozemska

Rotterdam velja za drugo največje mesto na Nizozemske in za najbolj moderno mesto, saj je bilo v 2. svetovni vojni mesto skoraj v celoti uničeno in so praktično zgradili novega. Danes je Rotterdam središče najbolj prometnega pomorskega pristanišča Europoort. Mesto ponuja veliko, čeprav je večina starodavnih hiš in zgodovinskih spomenikov uničenih. Midva se Rotterdam raziskala v enem dnevu s kolesom, prenočila sva v res modernem in lepem hotelu ART HOTEL ROTTERDAM (Mijnsherenlaan 9, Charlois), ki je bil hotel neizmerno všeč, saj ima hotel 12 nadstropij, midva sva dobila sobo v 11 nadstropju, s kjer sva imela res prečudovit razgled. Hotel se nahaja nekoliko izven starega mestnega jedra Rotterdama, ampak če si najamete kolo, potrebujete do centra manj kot 10 min. Za nočitev, za dve osebi sva plačala 52 €. Več o Rotterdam Nizozemska si preberite v samostojnem prispevku.

Nizozemska znamenitosti v petih dneh z avtom

Razgled iz hotela – Rotterdam v mraku

Amsterdam

Amsterdam kot glavno mesto Nizozemske ponuja ogromno, od zabave, bogatega nočnega življenja, številnih muzejev in galerij, vožnje po kanalih in še bi se dalo naštevati. Mene je najbolj prepričala vožnja s kolesom po Amsterdamu, ker je pač nekaj drugačnega kot pri nas v Sloveniji, zelo mi je bila všeč vožnja z ladjico po kanalih, od muzejev mi je bila najbolj všeč Hiša Anne Frank zvečer pa si je vsekakor potrebno ogledati rdečo četrt v Amsterdamu. Zame je Amsterdam muzej na prostem, saj je vsaka hiša, vsaka stavba, vsaka cerkev nekaj posebnega in nosi bogato zgodovino. Amsterdam poskrbi za vse populacije; za mlade željne zabave, za zgodovinarje in znanstvenike, za otroke in za starejše. Več o Amsterdamu in kaj sem si ogledala (tokrat v solo :)) si preberite v članku Amsterdam znamenitosti – Kaj si ogledati v treh dneh.  

V Amsterdamu sem dve noči prenočila v hostlu HANS BRINKER HOSTEL AMSTERDAM (Kerkstraat 136-138). V hostlu sem prenočila dve noči od 23.5 do 25.5.2018, plačala sem 52 €. V ceno je vključen tudi zajtrk, ki je v obliki ruskega bifeja. Zadnjo noč sem morala menjati hostel, ker ni bilo več prostora, šla sem v AMIGO BUDGET HOSTEL (Linnaeusstraat 199-201), ki se nahaja 3 km izven mestnega jedra in je v slabšem stanju kot Hans Brinker. Cena za nočitev za eno osebo: 40 €. Za ta hostel ne morem reči, da je vreden svojega denarja, saj so v Amsterdamu cene nočitev res nabite.

Nizozemska znamenitosti v petih dneh z avtom

Amsterdam in labirint kanalov

Mlini na veter Nizozemska

Po čem je Nizozemska najbolj znana: po Amsterdamu, po tulipanih in po mlinih na veter. Ogled mlinov na veter je bil zame nepozabno doživetje. Predstavljala sem si, da bo lepo, ampak je bilo še lepše kot sem pričakovala. Midva sva si ogledala dve lokaciji z mlini na veter:

  • Kinderdijk (VJQP+9Q Kinderdijk, Nizozemska) se nahaja 25 km iz Rotterdama (30 min vožnje). Vstopnina za ogled mlinov na veter je 9 € (če kupite vstopnico na spletu 8 €), za vožnjo z ladjico po reki med mlini še dodatnih 5,5 € na osebo in še parkirišče za čas obiska je 5 €. Ni poceni, ampak se splača.

  • Zaanse Schans (Kraaienpad 1, 1509 AX Zaandam, Nizozemska) se nahaja 20 km severno iz Amsterdama (22 minut vožnje z avtom). Med mlini Zaanse Schans se lahko sprehodite brezplačno imate pa tudi možnost vožnje z ladjico med mlini na veter.

Nizozemska znamenitosti v petih dneh z avtom

Mlini na veter Kinderdijk

V samostojnem članku Mlini na veter Nizozemska, si preberite več o ogledu mlinov, zakaj so na stali in čemu služijo danes. Mene so tako navdušili, da sem se kar malo poglobila v mline na veter 🙂

Castle De Haar

Castle De Haar (Kasteellaan 1, 3455 RR Utrecht, Nizozemska). Verjetno se vsi sprašujete kaj je to? Ja, tudi midva nisva vedela za zelo lep grad, v katerem še danes potekajo svečane slovesnosti in, ki se nahaja v bližini Amsterdama. Iz Amsterdama je grad oddaljen 34 km (35 min vožnje) proti mesto Utrecht. Grad je od zunaj res zelo lep, opečnate barve z belo-rdečimi polkni okrog oken. Oblika gradu pa je tista, ki jo poznamo iz pravljic. Grad v današnji podobi je bil zgrajen leta 1892 v neo-gotskem slogu.

Nizozemska znamenitosti v petih dneh z avtom

Castel de Haar v svoji čudoviti zunanji podobi

Navdušena vsa bila samo nad zunanjostjo, notranjost gradu pa naju ni prepričala, saj je grad zelo nov (na novo so ga zgradili v 19. stoletju) in ne tako zelo drugačen od našega časa. Če bi se lahko odločila še enkrat, bi si ga ogledala le od zunaj. Če si grad ogledate le od zunaj je vstopnina 6 €/osebo, če pa si želite ogledati še notranjost je vstopnina 17 €/osebo. Plača se tudi parkirišče 5 € na obisk.  Več informacij najdete na uradni spletni strani.

Volendam Nizozemska

Volendam je majhno in simpatično mestece severno od Amsterdama. Iz Amsterdama do Volendama boste potrebovali 20 min (21 km z avtom). Nama je Volendam ostal v zelo lepem spominu. Ustavila sva se v majhnem lokalu, kjer sva uživala na sončku s pogledom na jezero Markermeer, ki je za moje pojme enako kot morje. Ne vidiš konca. Usedla sva se v lokalu Bar de Molen (Haven 114). Lokal se nahaja na najbolj zanimivi ulici Haven, ki je polna majhnh lokalov, trgovin, mini prodajaln spominkov in restavracij, kjer si lahko vzamete tudi nekaj malega ali kaj sladkega za pojest. Midva sva se odločila za mini nizozemske palačinke s čokolado in še z dodatnim sladkorjem.

Nizozemska znamenitosti v petih dneh z avtom

Volendam glavna ulica, ki poteka tik ob jezeru Markermeer

Sprehodite se tudi po pomolu, ki sega daleč v notranjost jezera. Tukaj lahko opazujete številne galebe in druge ptice, ki imajo tukaj zbirališče. Volendam je majhno ribiško in kmetijsko mestece, ki ga je danes zamenjala druga panoga, to je turizem. Volendam je zanimiva turistična destinacija tudi za Nizozemce.

Houtribdijk

Houtribdijk je prekop preko katerega poteka hitra cesta. Prekop povezuje med seboj dva mesta: Enkhuizen in Lelystad ter ločuje dva jezera Markermeer in IJsselmee. Prekop je bil zgrajen med leti 1963 in 1975. Cesta, ki poteka čez prekop je dolga 27 km. Midva sva se zapeljala po tej cesti, pokrajina je tukaj enolična in tako zelo posebna. Morje na vsaki strani skoraj na enaki gladini kot poteka cesta. Če imate čas se vsekakor zapeljite čez ta prekop oziroma bolj most. Lahko pa se odločite tudi za vožnjo čez severnejši most: Afsluitdijk, ki je najdaljši most na Nizozemskem.

Cesta čez prekop Houtribdijk

Haarlem

Haarlem je glavno mesto Severne Holandije in 8 največje mesto na Nizozemskem. Mesto Haarlem je iz Amsterdama oddaljeno 35 km (35 min vožnje z avtom). Vse glavne znamenitosti mesta so še bolj skoncentrirane v starem mestnem jedru okrog trga Grote Markt. Nama obema je bil Haarlem zelo všeč, uživala sva na kavici v Boca World Tapas (Spaarne 40), zvečer pa še na večerji v La Picoletta (Lange Veerstraat 26). V roku treh ura sva si v počasnem tempu ogledala staro mestno jedro. Priporočam vam ogled mesta Haarlem v okviru pol dnevnega izleta iz Amsterdama.

Nizozemska znamenitosti v petih dneh z avtom

Sprehod po mestu Haarlem

V članku Nizozemska znamenitosti v petih dneh z avtom je samo našteto in opisano kaj vse sva si v petih dneh ogledala na Nizozemskem in kaj nama je bilo bolj všeč in kaj manj. Vse o najemu avta, o najemu kolesa, o parkiriščih, o nočitvah, o hrani in o planu potovanja si lahko preberete v samostojnem članku: Nizozemska potovanje – petdnevni plan potovanja. 

Vsi opisi so plod mojih doživetij in moja osebna mnenja. Napisane podatke sem pridobila iz uradnih strani znamenitosti, iz brošur, ki sem jih na potovanju nabrala in iz Lonely Planeta, ki ga na vsakem potovanju uporabljam.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart