Narodni parki v ZDA: Katere obiskati in zakaj?

Narodni parki v ZDA so verjetno največja lepota Amerike in razlog za večino popotnikov, da se odpravimo v Severno Ameriko. Midva sva na najini poti obiskala 5 ameriških narodnih parkov: Yellowstone narodni park, Yosemite (narodni park v Kaliforniji), Grand Teton nacionalni park, Redwood (znan po sekvojah) in Craters of the Moon nacionalni park. Določeni nacionalni parki ZDA se lahko obiščejo v določenih obdobjih brezplačno. Vsekakor se vam splača kupiti America the Beautiful Pass kartico, s katero lahko obiščete več narodnih parkov za nižjo ceno. Več o tem katere narodne parke in zakaj si preberite v nadaljevanju članka.

Narodni parki v ZDA: Katere obiskati in zakaj?

Amerika je polna narodnih parkov, zato je odločitev katere obiskati neizmerno težka. Amerika ima kar 58 narodnih parkov v 27. različnih zveznih državah. Poleg vseh narodnih parkov pa ponuja še ogromno narodnih spomenikov, narodnih gozdovov, zgodovinske nacionalne spomenike in zvezne parke. Vsi našteti so tudi vključeni v America the Beautiful Pass, le določeni zvezni parki so iz tega izključeni in jih je potrebno doplačati. Odločite se za Annual pass (letna karta), ki stane 80 USD. Velja vam celo leto in je mišljena na avto. Vsaka kartica ima dva podpisa, kar pomeni, da enega uporabite vi, drugega pa nekdo drug. Na različnih slovenskih forumih in fb straneh, lahko tudi kupite že uporabljeno America the Beautiful Pass za 30 ali 35 €.

Opozorilo: veliko narodnih parkov, zveznih parkov in ostalih znamenitosti, ki je naštetih na passu je praktično brezplačnih, ko se pripeljete tja. Tudi če ne kupite kartice lahko v Ameriki ogromno vidite popolnoma brezplačno.

Preverite katere znamenitosti so vštete (jih je več kot 2000 :)): America the Beautiful Pass.

Narodne parke v ZDA bom opisala po vrstnem redu, tako kot sva jih obiskala. Že na začetku pa lahko povem, da mi je bil zdaleč najlepši Yellowstone. Praktično je Yellowstone nekaj najlepšega kar sem videla v svojem življenju, pa se me obiskala precej držav in kar precejšen delček sveta.

REDWOOD NARODNI PARK

Zakaj v Reedwood narodni park?

Redwood se nahaja od zahodni obali in meji na Pacifik. Radwood bo navdušil vse tiste, ki vas fascinira mogočnost in različnost narave. Narodni park Redwood ponuja številne nepozabne razglede na Pacifik in skalne formacije, ki segajo iz mogočnega morja, ponuja številne mistične poti med sekvojami, vzbudi adrenalin ob misli, da lahko srečate črnega medveda ali ogromnega ameriškega jelena in preprosto omogoča uživanje v neokrnjeni naravi. Tudi če v Redwoodu ne izstopite iz avta, ga ne boste nikoli pozabili, saj se vse poti v Redwoodu panoramske, ker se dejansko vozite v drevoredu sekvoj ali ob pečini Pacifika. Vstopnina v Redwood narodni in zvezni park je brezplačna.

Narodni parki v ZDA redwood

Razgled iz točke Overlook na Pacifik

Sekvoje v narodnem parku Redwood

Sekvoje so najvišja drevesa na svetu in segajo vse v dobo dinozavrov. Sekvoje v Redwood nacionalnem parku lahko imajo tudi 500 ton. V narodnem parku uspevajo sekvoje Sequoia sempervirens, ki so visoke več kot 110 m. V primerjavi z orjaško sekvojo (Giant sekvoja) so Redwood sekvoje veliko višje, vendar manjših obsegov. Sekovje v Redwoodu so stare 500-700 let.

Živali, ki jih lahko opazujete v narodnem parku Redwood

Veliko možnosti imate, da vidite vapitija (severnoameriški orjaški jelen, Roosevelt elk) in jelene (black-tailed deer) . Največji samec lahko tehta tudi 450 kg. Največ možnosti, da jih vidite imate v Elk Praire campground, Gold Bluffs Beach, Elk Meadow in Bald Hills Road . V prerijah in ob rekah lahko vidite pumo, kojote, rise in lisice, če imate res veliko srečo, saj gre za izjemno plašne živali. Pogosta žival Redwood nacionalnega parka je tudi talna veverica (ground squirrel), ki jo boste lahko našli na vsakem travniku kako se sonči ali si išče hrano. Na območju narodnega parka je tudi veliko črnih medvedov, ki pridejo tudi v kampe po hrano. V celotnem parku so vsi koši za smeti dvojno avtomatsko zaprti, tako da medved ne voha hrane in ne more do nje.

Narodni parki v ZDA Redwood

Opazovanje jelenov na Elk meadow

Ob obali lahko opazujete kite grbavce, kako plujejo mimo, pelikane, kako si na pečinah iščejo hrano, tjulenje, morske leve, tudi delfine in orke. Midva sva uspela videt kita grbavca, tjulenje in pelikane. Če želite videti več živali je potrebno opazovati na eni točki in čakati, odlično je če imate zraven tudi svoj daljnogled.

Organizacija narodnega parka Redwood

Park je bil ustanovljen leta 1968 in bil leta 1978 razširjen. Narodni park Redwood je sestavljen iz različnih zveznih parkov: Del Norte Coast Redwoods State Park, Jedediah Smith Redwoods State Park in Prairie Creek Redwoods State Park.

Najboljše pohodniške poti, najlepši razgledi in točke, kjer se morate ustaviti v Redwood narodnem parku

Narodni park Redwood sva prepotovala iz juga proti severu. V Prairie Creek Redwoods State Park in Del Norte Coast Redwoods State Park sva se ustavila na naslednjih postojankah:

 • Najprej sva se ustavila na Thomas H. Kuchel Visitor Center, kjer sva dobila vse informacije. Tukaj dobite tudi zemljevid narodnega parka in druge koristne informacije.
 • Vožnja po celotni Newton B. Drury Scenic Pkwy – čudovita pot ob potoku, ki jo obkrožajo mogočne sekvoje. Celotna pot je dolga 12.5 km.

Narodni parki v ZDA Redwood

Panoramska vožnja po ravni cesti med ogromnimi sekvojami

 • Pohod do Trillium Falls – 4.4 km dolga krožna pot med sekvojami. Sami slapovi niso nič posebnega, sekvoje pa so neverjetne.
 • Postanek na Elk Meadow, kjer sva opazovala jelene
 • Pohod na Big Tree Wayside; celotna krožna pot je dolga 500 m. Na koncu naju je čakala ogromna sekvoja, ki je visoka 87.2 m, v premer meri 7.2 m in je stara 1500 let.
 • Ustaviva se na Lagoon Creek Picnic Ground, kjer sva si naredila majhen piknik (sendviči iz nahrbtnika)
 • Sprehodiva se po Yurok loop trail – krožna pot, ki je dolga 1.6 km. Celotno pot sva prehodila nekje v 45 min z ustavljanjem in slikanjem. En del poti poteka ob plaži s prečudovitim razgledom na False Klamath Cove in na Lagoon Creek. Drugi del poti poteka po gozdu.
 • Postanek na točki Overlook, kjer imava prečudovit razgled na pacifiški ocean.
 • Uživanje na Crescent plaži in na razgledni točni na široko peščeno plažo.
 • Želela sva si ogledati še Fern Canyon in Gold Bluffs Beach, ampak sva se na koncu odločila, da ne greva, saj je do kanjona zelo slaba gozdna cesta, ki bi nama vzela veliko časa. Za kanjon je še dodatna vstopnina 8€.

Kaj sva si ogledala v Jedediah Smith Redwoods State Park

Jedediah Smith Redwoods State Park je severni del Redwood narodnega parka. Midva sva si ogledala naslednje znamenitosti:

 • Vožnja po planinski panoramski cesti Howland Hill Road – bila sva sama na ozki cestici med tisočerimi mogočnimi sekvojami.
 • Na Howland Hill Road se nahajajo tri pohodniške poti: Stout Memorial Grove in Stout Grove ter Boy Scout Big Tree Trail.

Narodni parki v ZDA Redwood

Vožnja po Howland Hill Road

 • Zapeljala sva se po Simpson-Reed Trail (gozdna pot) vse do Leiffer Trail, kjer sva se podala na pohod do prelepe reke Smith River.
 • Nasproti Simpson-Reed Trail je še ena pot Hatton Trail, katero sva tudi želela prehoditi, vendar nama je zmanjkalo časa.

Redwood narodni park zemljevid

Kamping in nastanitve v bližini

Redwood ima na voljo številne kampe, kjer lahko kampirate, v narodnem parku je tudi ogromno piknik prostorov, kjer lahko grilate, saj so žari že postavljeni. Prinesete samo hrano in oglje. Na vseh takšnih prostorih so tudi urejene klopce in mize, kjer lahko v miru pojeste. Midva sva imela hrano iz nahrbtnika, nekaj sadja in odlično draft ameriško pivo za uživanje na sončku, v narav s prečudovitim razgledom.

Kampi v Redwood narodnem parku

Kampi v Redwood narodnem parku

Če vam kampiranje ni blizu in prva izbira, si lahko v bližini poiščete hotel ali motel. Idealno mesto je Crescent City, saj se nahaja med Del Norte Coast Redwoods State Park in Jedediah Smith Redwoods State Park. Midva sva si izbrala  Super 8 by Wyndham Crescent City (685 Redwood Hwy, Crescent City, CA 95531, Združene države Amerike). Motel je bil zelo v redu, sicer majčkeno starejši od Travelodge, ampak še vseeno urejen in čist. Za eno nočitev z zajtrkom za 2 osebi sva plačala 54 €.

CRATERS OF THE MOON NARODNI PARK

Geolog harold T. stearns je leat 1923 opisal to območje kot površje lune, ki ga vidimo skozi teleskop. To je seveda samo prispodoba, saj narodni park nima nobene povezave z luno. Celotno površje je vulkanskega izvora – gre za strjeno lavo, ki je prekrila celotno površje in je zato brez vegetacije. Takšna količina lave ne izvira iz enega samega vulkana, ampak iz dolge in globoke vulkanske razpoke – Great Rift. Zgodba se je začela pred 15 000 leti, ko je lava prvič bruhala, nazadnje je bruhala pred 2000 leti. Znanstveniki napovedujejo, da lahko lava ponovno poplavi območje. Na določenih predelih so pustinjo že začele zapolnjevati različne rastline in redke živali.

CRATERS OF THE MOON NARODNI PARK V ZDA

Vstop v narodni “spomenik” Craters of the Moon

Vstop v Crates of the Moon narodni park (trenutno nacionalni spomenik) je bil v času najinega obiska brezplačen. So pa postavljene hiške z rampo, kjer je potrebno plačati, ampak je bil vstop še zmeraj prost. Mislim, da je odvisno od sezone, saj v času najinega obiska še vse poti niso bile odprte. Zaprta je namreč bila celotna Cave Area, kjer bi si lahko ogledala udornine lave – Dewdrop, Boy Scout, Beauty in Indian Tunnel. Drugače je vstopnina v Craters of the Moon 20 € na avto, oziroma je vključena v America the Beautiful Pass.

Kaj si ogledati v Craters of the Moon?

Craters of the Moon ni velik narodni park, zato si lahko v polovici dneva ogledate veliko. Pred vstopom v park se nahaja Visitor Center, kjer dobite zemljevid in številne koristne informacije. Midva sva se sprehodila po naslednjih poteh:

 • North Crater Flow (št.2): 500 m dolga krožna pot okrog najmlajšega pretoka monolitov. Fragmenti kraterja so ostali tukaj zaradi toka lave. Tukaj je bila magma temno sive barve in še zmeraj si imel občutek nekakšne vročine, ki jo oddaja.

Narodni parki v ZDA CRATERS OF THE MOON NARODNI PARK

Ostanki fragmentov vulkana, ki jih je naplavila lava

 • Devils orchard Nature trail (št.3): to je krožna, 800 m dolga izobraževalna pot, ki s slikovnimi tablami pojasni ustanovitev parka. To območje je polno fragmentov od vulkana, ampak je tudi že precej zaraščeno z rastlinjem, tako da pokrajina tukaj zgleda bolj “normalna”. Vulkan v bližini tega območja je izbruhnil pred 2000 let in še zmeraj si ni narava popolnoma opomogla.

Craters of the Moon narodni parki v ZDA

Sprehod po učno-izobraževalni poti Devils Orchard

 • Inferno Cone (št.4): to je vulkanski stožec na katerega sva se povzpela. Od vznožja do vrha je v eno smer 300 m. Inferno Cone je visok 1884 m. Iz tega stožca imate razgled na Big Cinder Butte, ki je visok 1986 m in velja za najvišji bazaltni stožec na svetu.
 • Spatter Cones and Big Craters Area (št.5): tukaj sva si ogledala dva manjša vulkana. Odpravila sva se tudi na ogled v sredico vulkana. Oba vulkana se nahajata tik ob parkirišču.

Craters of the Moon narodni park v ZDA

Ta vulkan si lahko ogledate tudi od znotraj

 • Broken Top Loop Trail (št.6): 3 km dolga krožna pot z vulkansko pokrajino. Poleg te poti se tukaj nahajata še drugi dve: Tree Molds Trail (1.6 km) in Wilderness Trail (3.2 km). Po poti Broken Top sva se sprehodila okoli najmlajšega kraterja ob Snake River.

Craters of the Moon zemljevid parka

Craters of the Moon narodni park v ZDA zemljevid

Zemljevid Craters of the Moon z označenimi točkami, kjer sva se tudi midva ustavila

Kamping in nastanitve v bližini

V narodnem parku se nahaja en kamp – Lava Flow Campground čisto pri vhodu v park, zraven Visitor Centra. V času najinega obiska je bil še zaprt. Če bi želeli kampirat najdete vse informacije tukaj. Midva nisva kampirala, ampak sva prenočila v mestu Idaho Falls, ki je od Craters of the Moon oddaljeno 138 km (1h in 30 min).  Eno noč sva prenočila v Econo Lodge Idaho Falls. Motel je bil precej star, ampak za prespat v redu. Za eno nočitev za dve osebi z zajtrkom sva plačala 43 €.

YELLOWSTONE NARODNI PARK

Meni osebno je Yellowstone nekaj najlepšega kar sem videla. V nacionalnem parku Yellowstone sva se zadržala tri dni, tako da sva si ga lahko na hitro v celoti ogledala. Tudi če bi v Yellowstone preživela cel mesec mi ne bi bilo dolgčas, saj je vsak dan v Yellowstone poseben dan, saj se narava tukaj spreminja tako hitro, da ji ne uspemo slediti. O Yellowstone bom spisala čisto poseben prispevek, saj je prevelik, preveč poseben in nepozaben, da bi ga lahko opisala le v nekaj stavkih.

Yellowstone narodni park v ZDA

Znameniti vrelci v Yellowstone narodnem parku

Tri noči sva preživela v West Yellowstone od koder sva se vsak dan po drugi poti vozila raziskovati to čudo sveta. Prenočila sva v prelepem motelu Brandin’ Iron Inn (201 N Canyon St, West Yellowstone, MT 59758, Združene države Amerike). Motel je nov z zelo lepo opremljenimi in prostornimi sobami. Cene v West Yellowstone so precej zasoljene, prav tako pa so nastanitve tudi zasedene. Motel ima odlično lokacijo saj se nahaja v strogem centru West Yellowstone, s kjer imate vhod v nacionalni park Yellowstone pred nosom. Za tri nočitve za dve osebi z zajtrkom sva plačala 235 €.

GRAND TETON NARODNI PARK

Yellowstone in Grand Teton narodni park sta povezana z eno cesto, ki so jo v letu 2019 odprli 10.5.2019, prej to zaradi snega ni bilo mogoče. Midva sva to cesto prečkala ravno 10.5.2019, tako da sva v narodni park Grand Teton vstopila iz severne strani. Grand Teton leži na visokih nadmorskih višinah, tako da je bil skoraj v celoti še pod snegom, posledično pa večina storitev tudi zaprtih. Midva sva v narodnem parku preživela cel nad, nisva pa v njem prenočila. Ta park je edini, za katerega lahko rečem, da sva ga obiskala prezgodaj in ga nisva mogla v celoti doživet, saj še ni zaživel. Ampak vseeno sva videla ogromno: prostrano in širno pokrajino ter ogromna ledeniška jezera z odsevi gora.

Narodni park v ZDA Grand Teton

Vstop v narodni park Grand Teton

Narodni park je bil ustanovljen leta 1929 z majhnim zavarovanim ozemljem. Leta 1950 je Rockerfeller Jr. doniral zavarovanje ogromnega območja (celotna dolina in jezera) kot ga danes poznamo pod imenom narodni park Grand Teton. Celoten park je velik več kot 125 tisoč hektarov. Najvišji vrh je visok 4197 m.

V času najinega obiska (ker je bilo še vse zaprto) ni bilo vstopnine v park. Drugače je vstopnina 35 USD na avto oziroma je vključena v America the Beautiful Pass.

Organiziranost narodnega parka od severa proti jugu

 • Jackon Lake: najina prva postojanka je bila Jackson Lake Overlook – razgledna točka. Imela sva prečudovit razgled na zaledenelo jezero in snežne gore v ozadju. Nepozabno! ustavila sva se tudi pri Colter Bay Visitor Center, kjer sva dobila potrebne informacije o narodnem parku. Tukaj si lahko najamete tudi kanu ali se odpravite z ladjo po jezeru. Seveda v najinem primeru to ni bilo mogoče, saj je bilo jezero še v celoti zaledenelo. Sprehodila sva se do jezera, kjer sva si na eni izmed številnih klopc naredila piknik in uživala v tišini ter naravi. Sprehodila sva se tudi po Lakeshore trail, ki poteka ob jezeru in je dolga 3.2 km.

Narodni park v ZDA Grand Teton

Jackon Lake meseca maja

 • Willow Flats Overlook in Oxbow Bend: dve odlični mesti za opazovanje divjih živali.

Narodni park v ZDA Grand Teton

Postanek na Willow Flats Overlook

 • Nata sva iz glavne ceste U.S. Highway zavila na Teton Park Rd, ki sva jo v celoti prevozila (dolga je 20 km) in uživala v zimski idili. Na tej cesti se nahajajo številne prečudovite razgledne točke in Jenny Lake jezero. Najine postojanke na Teton Park Rd.:
  • Jackson Lake Dam – most čez reko Snake s prečudovitim razgledom na prebujajočo se naravo. Lahko se zapeljete pod most in se po stopnicah podate na most.
  • Signal Montain Summit (2350 m) – do vrha se lahko zapeljete z avtom in uživate v prečudovitem razgledu nad celotnim Grand Teton narodnim parkom.
  • Razgledni točki Potholes Turnout in Mount Moran Turnout se nahajata skupaj in obe omogočata pogled na gore.
 • Iz Teton Park Rd. sva zavila na Jenny Lake Rd., ki naju je peljala ob jezeru vse do razgledne točke na Jenny Lake .
 • Jenny Lake: Jenny Lake ponuja številne pohodniške poti, ki veljajo za najlepše; med njih spadajo: Jenny Lake Loop Trail (dolga 10.5 km – 6h hoje), Hidden Falls (dolga 8 km – 4 ure hoje) in Inspiration Point (9.3 km – 4 ure hoje). Midva se nisva podala po nobeni, saj nisva imela dovolj časa, poti pa so bile itak neprehodne zaradi snega. zapeljala sva se tudi do Jenny lake Visitor Center, kjer sva uživala ob kavici in pogledu na čudovito jezero.

Narodni park v ZDA Grand Teton

Zaledenelo jezero Jenny Lake

 • Vrnila sva se na Teton Park Rd in se ustavila na razgledni točki Teton Glacier Turnout in se nato pri vasici Moose priključila nazaj na U.S. Highway.
 • National Elk Refuge: tukaj je nekakšen muzej, razstava, trgovina in opazovalnica jelenov, losov ter bizonov v enem. Gre za dolino, kamor se zatečejo živali in tukaj prezimijo. V času najinega obiska so bile že vse živali v Yellwstone, zato sva tukaj videla le še posamezne osebke jelenov. Zelo me je navdušil muzej, ki opisuje vse živalske vrste, ki živijo na tem ozemlju. Sem se pozimi zateče 5000 do 10000 jelenov.

Narodni park v ZDA Grand Teton

National Elk Refuge in zadnji jeleni

Pohodne poti v narodnem parku Grand Teton

V nacionalnem parku Grand Teton boste našli številne označene pohodniške poti. Midva sva se lahko sprehodila le ob Jackon Lake in Jenny Lake, saj so bile skoraj vse pohodne poti zaradi snega nedostopne. Park ponuja vsega skupaj 480 km pohodniških poti, ki so označene in vzdrževane.

Narodni park v ZDA Grand Teton

Pohodna pot okrog Jackson Lake

Ostale aktivnosti v Grand Teton nacionalnem parku

 • Opazovanje živali: v Grand Tetonu živi veliko grizlijev in črnih medvedov. Pogosti obiskovalci pa so tudi bizoni, losi, lisice in jeleni. Največ možnost, da srečate naštete predstavnike imate na naslednjih točkah: Oxbow Bend, Willow Flats, Elk Ranch Flats in Snake River.
 • Kolesarjenje: po celotnem nacionalnem parku so zelo lepo urejene kolesarske poti, ki so po mojem mnenju najboljša možnost za raziskovanje ogromnega parka, seveda ob pravem letnem času (torej junija, julija in avgusta). Vsega skupaj park ponuja 26 km kolesarskih poti in 480 km ostalin tlakovanih in gozdnih poti za avte, kjer so dovoljena tudi kolesa.
 • Zimski športi: smučanje in bordanje, hoja s krplji, sankanje
 • Poletni športi: kolesarjenje, ribolov, jahanje konj in vožnje po jezerih (z ladjo, kanuji, čolni,…)

Kampingi in nastanitve v bližini

Narodni park Grand Teton ponuja 6 različnih kampov. Nastanitve lahko najdete tudi v kraju Jackson in Teton Village.

Narodni park v ZDA Grand Teton kampi

Kampi v Grand Teton narodnem parku

Midva sva prenočila nekoliko vstran od Grand Teton nacionalnega parka, in sicer v Salt Lake City, ki sva si ga prav tako želela ogledati pred najino potjo proti zahodu. Od Jackson, ki se nahaja na južnem robu narodnega parka do Salt Lake City sva potrebovala 447 km (4 h in 30 min). Prenočila sva v Econo Lodge Downtown Salt Lake City (715 W North Temple, Salt Lake City, UT 84116, Združene države Amerike). Motel je malenkost starejši, ampak soliden za prespat. Za eno nočitev za dve osebi z zajtrkom sva plačala 56 €.

NARODNI PARK V KALIFORNIJI – YOSEMITE

Yosemite narodni park je najbolj prepoznaven narodni park v Kaliforniji. Od vseh parkov je v njem tudi največja gneča, saj se nahaja blizu San Francisca. Narodni park je bil ustanovljen leta 1864. Najbolj prepoznavna značilnost nacionalnega parka je vsekakor 914 m visok vrh imenovan El Capitan, zraven njega pa se nahaja še Half Dome, ki skupaj gradita čudovito dolino parka.

narodni park v kaliforniji Yosemite

Narodni park v Kaliforniji – Yosemite

Midva sva v narodnem parku Yosemite preživele en dan, ravno dovolj za ogled doline in za nekaj krajših sprehodov. če bi želeli na daljše sprehode je potrebno v Yosemite narodnem parku ostati vsak kak teden. Več o Yosemite bom napisala v samostojnem članku.

nastanitve v neposredni bližini Yosemite narodnega parka ali v samen narodnem parku so vrtoglave. Midva sva si izbrala nastanitev v mestecu Sonora, in sicer Heritage Inn – Yosemite/Sonora (350 South Washington Street, Sonora, CA 95370, ZDA ), kjer sva za dve noči z zajtrkom plačala 122 €. Sonora je iz Yosemite oddaljena 1h in 20 min (95 km).

Prispevek Narodni parki v ZDA: Katere obiskati in zakaj? zajema štiri največje narodne parke Amerike, ki sva jih obiskala. Številne zvezne parke sva obiskala še na zahodni obali. Vsi ti bodo opisani v samostojnem članku: Potovanje po zahodni obali Amerike.

Vsi zapisi so rezultat lastno načrtovanega potovanja in so odraz vseh mojih doživetij ter občutkov. Pri zapisovanju članka sem si pomagala z informacijami iz brošur, ki sem jih prejela v posameznem narodnem parku. Celoten plan najinega potovanja najdeš v članku POTOVANJE V AMERIKO.

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart