Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh je prispevek o najinem vrhuncu potovanja. Narodni park Yellowstone je po mojem mnenju najlepši nacionalni park v ZDA zaradi svoje raznolikosti in številnih živalskih vrst, ki se prosto sprehajajo. Yellowstone je kot nekakšen ameriški safari park. V Yellowstone sva ostala štiri dni, tako da sva si lahko ogledala vse vrelce in gejzirje v verigi Chain od Craters z najbolj znamenitim gejzirjem Old Faithful. En dan sva preživela v Lamar Valley in v Hayden Valley, kjer se nahaja največ živalskih vrst in je tako največ možnosti za opazovanje grizlijev, črnih medvedov, volkov in bizonov. En dan sva preživela tudi v prečudovitem Grand Canyon of the Yellowstone, ki je vsekakor prečudovit in ga nikakor ne smete izpustiti. Narodni park Yellowstone je bila moja otroška želja, tako da sem neizmerno vesela, da se mi je končno izpolnila.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Najin prvi vstop v Yellowstone narodni park

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Moja življenjska želja je bil narodni park Yellowstone, zato je park tudi predstavljal vrhunec najinega potovanja. V članku Potovanje v Ameriko – Severna Amerika in nacionalni parki v ZDA najdeš celotno pot najinega potovanja, s stroški in celotno organizacijo.

Yellowstone je prvi narodni park, ustanovljen leta 1872 in velja za najstarejši nacionalni park na svetu. V Yellowstone si lahko ogledate ogromno; številne gejzirje , slapove, kanjone in gozdove. Podajte se po številnih panoramskih poteh in postanite del divjine. Vaše poti se bodo definitivno križale z bizoni, velika verjetnost pa je, da boste srečali tudi grizlije, črne medvede, volkove, lisice, svizce, ameriške jelene in lose.  Yellowstone zajema 2.2 milijona akrov ozemlja, večina narodnega parka je v zvezdni državi Wyoming, zelo majhen delež pa tudi v Montani in Idaho.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Grand Prismatic Spring v meglici (Midway Geyser Basin)

Vstopnina v narodni park Yellowstone znaša 35 USD na dan na vozilo. Midva, ker sva v njem preživela tri dni, bi morala plačati 105 USD. Najbolj se splača, da si kupite Annual Pass za 80 USD, s katerim imate prost vstop v vse narodne parke ZDA. Preverite katere znamenitosti so vštete (jih je več kot 2000 :)): America the Beautiful Pass.

Narodni park Yellowstone – nočitev

Tri noči sva preživela v West Yellowstone od koder sva se vsak dan po drugi poti vozila raziskovati narodni park Yellowstone. Prenočila sva v prelepem motelu Brandin’ Iron Inn (201 N Canyon St, West Yellowstone, MT 59758, Združene države Amerike). Motel je nov z zelo lepo opremljenimi in prostornimi sobami. Cene v West Yellowstone so precej zasoljene, prav tako pa so nastanitve tudi zasedene. Motel ima odlično lokacijo saj se nahaja v strogem centru West Yellowstone, s kjer imate vhod v nacionalni park Yellowstone pred nosom. Za tri nočitve za dve osebi z zajtrkom sva plačala 235 €.

Narodni park Yellowstone - West Yellowstone

Nočitev v West Yellowstone Brandin Iron Inn

Narodni park Yellowstone (Yellowstone national park) zemljevid

Vsak dan sva se v narodni park Yellowstone podala po drugi poti. Prvi dan sva iz West Yellowstone pot nadaljevala proti jugu po cesti imenovani Chain of Craters, na koncu katere se nahaja najbolj znan gejzir Old Faithful. Naslednji dan sva se podala v Hayden Valley vse do Yellowstone Lake in do Grand Canyon of the Yellowstone. Tretji dan sva šla proti severu do mammoth Hot Springs in vse do Lamar Valley. Četrti dan zjutraj sva si ogledala še gejzirje pri West Thumb nato pa sva pot nadaljevala po U.S. Highway 191 do narodnega parka Grand Teton.

Narodni park Yellowstone ima ceste v obliki osmice

Narodni park Yellowstone – 1. dan: Ogled vrelcev in gejzirjev

V Yellowstone lahko vidite največ vrelcev (hot springs). Vrelci so hidro-termalne strukture, ki se nahajajo v različnih oblikah, od blata, ki vre pa vse do kristalnega vrelca v različnih barvah. Nekateri vrelci so zelo plitvi, drugi pa dosegajo nepredstavljive globine. Gejzirji so vrelci, ki bruhajo vročo vodo. Od dogajanja v notranjosti gejzirja je odvisno ali je gejzir reden in napovedljiv, tako kot npr. Daisy Geyser in Upper Geyser Basin, lahko pa je nereden kot je npr. Norris Geyser Basin. V narodnem parku Yellowstone lahko najdete tudi blatni vrelec (mudpot) – napolnjen je s kislino in z manjšo količino vode. Oglejte si tudi preštevilne fumarole. V Yelowstone jih je kar 4000. Fumarola je odprtina v Zemljini skorji, pogosto v bližini vulkanov, skozi katero izhajajo vodna para in plini, med njimi ogljikov dioksid, žveplov dioksid, vodikov klorid in vodikov sulfid. Ostanke sedimentne bele kamnine travertin (sestavljena iz kalcijevega karbonata) lahko opazujete pri Mammoth Hot Springs.

Narodni park Yellowstone – pot raziskovanja

Iz vhoda West Yellowstone sva pot nadaljeval proti jugu. Ustavljala sva se na razglednih točkah:

Madison Information Station

Tukaj je kamp in širok travnik obdan z gozdom, tako da imate veliko možnost za opazovanje jelenov. Midva jih tukaj žal nisva videla.

Firehole Falls

Do teh slapov nisva mogla, saj je bila cesta še zaprta, zaradi snega. Čez Yellowstone teče reka Firehole, ob kateri se nahaja največ gejzirjev. Do slapov vodi krožna cesta, dolga 3.2 km. Slap je visok 12 m, v bližini pa je tudi možnost kopanja.

Lower Geyser Basin

Skupek številnih vrelcev in gejzirjev. Sprehodila sva se po krožni poti okrog vrelcev – Fountain Paint Pot Trail, ki je dolga 1 km. Tukaj prevladujejo blatni vrelci (mudpot), ki nastanejo zaradi vode, plinov, kisline, mineralov, visoke temperature, magmatskih kamnin in živih mikroorganizmov. Celotna krožna pot okrog gejzirjev, vrelcev in blatnih vrelcev je dolga 1 km.

Midway Geyser Basin

Sprehodila sva se čez reko Firehole River in si ogledala Turquise Pool, Opal Pool, Grand Prismatic Spring in Excelsior Geyser Crater. Okrog vseh  vrelcev poteka krožna pot. Excelsior je največji gejzir na svetu, Grand Prismatic pa je največji vrelec na svetu. V premeru meri 112 m in doseže temperaturo vode tudi do 70°C. V globini je temno do svetlo modre barve, obroba pa je oranžno-rumena. Modro barvo omogoča sončna svetloba, ki se lomi ob drobne delce raztopljene v vodi. Rumeno, oranžno in rjavo barvo zagotavljajo bakterije. Bakterije spadajo v skupino termofilov (ekstremofili), ki živijo na temperaturi med 60 in 80°C.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Grand Prismatic Spring s svojo razlivajočo oranžno barvo

Podajte se tudi do točke Grand Prismatic Spring Overlook, s kjer boste imeli razgled na Grand Prismatic. Pot Fairy Falls Trailhead je v eno smer dolga 1.3 km. Excelsior je bruhal nazadnje 14. septembra leta 1985. Bruhal je 47 ur. Nemogoče je napovedati, kdaj bo ponovno bruhal.

Biscuit Basin in Black Opal Pool

Ustavila sva se tudi pri Biscuit Basin in Black Opal Pool, ki se nahajata tik ob cesti. Krožna pot okrog vrelcev in gejzirjev je dolga 2.3km. Tukaj se nahajajo številni vrelci: Shell Spring, Avoca Spring, Mustard Spring, Wall Pool, Sapphie Pool,…

Upper Geyser Basin

Svojo pot začnite pri Old Faithful gejzirju in se nato po dolgi krožni poti izgubite med ostalimi vrelci in gejzirji. Old Faithful Yellowstone je najbolj znan in znamenit gejzir, čeprav se s tem ne strinjam. Res je, da najbolj fascinantno bruha paro, ampak ko ne bruha pa ni nič posebnega. Old Faithfull v povprečju bruha na vsakih 92 minut. Pred gejzirjem imajo tudi napisano ob kateri uri bo bruhal, tako da se vam splača počakat.

Oglejte si številne vrelce na Upper Geyser basin poti, ki je krožna in dolga približno 4.5 km. Tukaj se nahaja največ vrelcev in gejzirjev, med njimi tudi Castle Geyser, Grand Geyser, Grotto Geyser in Morning Glorry Pool. Midva sva si vsega skupaj ogledala več kot 50 gejzirjev, poslikala sva jih pa 30. Vsak gejzir/vrelec je drugače in nekaj posebnega.

  • Beauty Pool: različne barve tega vrelca so povezane z različnimi mikroorganizmi. Modra barva v sredini vrelca je zelo vroča voda – 93°C in tukaj živijo arhebakterije. Nato sledijo cianobakterije pri 70°C, ki dajejo vrelcu rumeno in oranžno barvo. Nato so pri 60°C glive, ki dajejo rumeno in svetlo zeleno barvo. Nato so alge pod 60°°C, ki dajejo zeleno barvo. Obroba vrelca je rjave barve, saj tukaj živijo mahovi in členonožci; temperatura tukaj je okrog 50°C.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Beauty Pool

  • Grand Geyser: največji napovedljiv gejzir na svetu. Izbruh gejzirja traja 9-12 min. Bruha do 55 m v zrak.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Grand Geyser v mirujočem stanju

  • Morning Glory: zraven Old Faithfull vsekakor najbolj prepoznaven vrelec prelivajočih se barv. Nahaja se na koncu poti Upper Geyser basin.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Najlepši vrelec Morning Glory

Old Faithful Yellowstone

Old Faithful je poimenovan najbolj aktiven gejzir v Yellowstone, hkrati pa je tako poimenovana cela vas, ki je tudi izhodišče za ogled vseh vrelcev, ki se nahajajo v Upper Geyser Basin. Tukaj se nahaja največ aktivnih gejzirjev, kar dokazuje, da se ravno tukaj nahaja aktiven vulkan. Magma in staljene kamnine se nahajajo 5-13 km pod zemeljsko površino. Magma proizvaja toploto, ki je osnova za nastanek termalnih pojavov (gejzirjev in vrelcev). Sneg in dež zagotavljata neprestan dotok vode, ki potuje tudi do 1 km v zemeljsko površino, kjer jo magma segreje. Ta segreta voda išče špranje in razpoke, kjer lahko bruhne na plan.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Olf Faithful gejzir v Yellowstone bruha precej pogosto

Vsekakor se ustavite tudi v Old Faithful Inn, ki je prečudovita restavracija in hotel. Notranjost je v celoti iz lesa in drugih naravnih materialov. Prve goste je Old Faithful Inn sprejel leta 1904. Tudi midva sva se ustavila tukaj na kavici in uživala v razgledu na odprt lobi.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Kavica s prečudovitim razgledom v Old Faithfull Inn

Narodni park Yellowstone – 2. dan: Ogled vrelcev Yellowstone Grand Canyon

Za drug dan sva se odločila, da se podava po srednji cesti narodnega parka Yellowstone, na koncu pa sva nadaljevala proti jugu in se peljala čez Hayden Valley vse do Yellowstone Lake. Na tej poti sva imela hrano in pijačo zraven, saj ni pretirane izbire restavracij, kjer bi si lahko kaj kupili. Dolečeni stravi si lahko kupite na bencinski črpalki Yellowstone Park Service Stations (5 Canyon Village, Yellowstone National Park, WY 82190) in na bencinski črpalki v bližini Yellowstone jezera Fishing Bridge Service Station (Yellowstone National Park, Wyoming 82190). Midva sva bila v začetku maja, torej izven sezone, zato je bilo veliko zadev še zaprtih. Vsekakor priporočam, da se na pot odpravite s polnim rezervoarjem goriva, s hrano in pijačo.

Narodni park Yellowstone (Yellowstone national park)- pot raziskovanja

Hayden Valley

Hayden Valley je obširna dolina, zelo bogata z živalskim svetom. Tukaj lahko opazujete vse živali, od bizonov, volkov, jelenov, losov, grizlijev in črnih medvedov. Priporočam, da imate zraven daljnogled, saj je večina živali, razen bizonov, na določeni razdalji. Če vidite ob cesti skupino ljudi, je to znak, da opazujejo živali. Tudi vi se ustavite in vprašajte koga, če lahko pogledate čez profesionalni daljnogled (stoječi daljnogled s povečavo okrog 60).

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Prečudovita Hayden valley v spomladanskem prebujanju

Midva žal nisva imela sreče v Hayden Valley in nisva videla nobene živali, razen bizonov, ki so na vsakem vogalu in stopinj ogromnih šap grizlija.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Z bizoni sva si delila cesto 🙂

Mud Volcano in Dragons Mouth Spring

Tukajšnji vrelci in gejzirji niso nič posebnega. Niso lepih barv, bolj so podobni blatu, ki vre. Od tukaj sva si najbolj zapomnila močan vonj po žveplu in žveplen dim iz vrelcev, ki sva ga potem cel dan vonjala na svojih oblačilih. Tukaj se nahajajo naslednji vrelci in gejzirij: Dragon’s Mouth Spring, Mud Volcano, Grizzly Fumarole, Sour Lake, Sizzling Basin, Cooking Hillside,… Tukaj boste srečali gruče bizonov, očitno jim vročina in vonj po žveplu ustrezata.

Yellowstone Lake

Jezero je bilo v času najinega obiska še v celoti zaledenelo, tako da razen v prečudovitem razgledu nisva doživela ničesar drugega. Yellowstone jezero je najvišje ležečo jezero v Severni Ameriki, leži kar na 2133 m. Jezero je veliko 286 m2 in globoko 42 m. Jezero je prekrito z ledom od decembra do junija. Pri Fising Bridge se v jezero zliva reka Yellowstone.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Zaledenelo jezero Yellowstone (bilo je v sredini maja)

Grand Canyon of the Yellowstone

V Grand Canyonu sva se ustavila na različnih točkah, veliko razgledni točk pa je bilo še zaprtih zaradi snega. Najprej sva se sprehodila po Uncle Tom’s Trail, ki je 1 km dolga krožna pot. Zraven te poti se nahaja še razgledna točka Upper Falls View, ki pa je bila zaprta. Ustavila sva se tudi na Artist Point, Lower Falls Viewpoint, Lookout Point in Grand View. Lower Falls padajo z višine 93 m, Upper Falls pa z višine 33 m. Različni pisani sloji kanjona so mešanica riolita, ki je podvržen hidro-termalnim spremembam in sedimentnih kamnin. Kanjon izžareva različne odtenke rjave, oranžne in zelene barve.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Uncle Tom’s  Viewpoint

Grand Canyon obkrožata dve poti: South Rim Drive in North Rim Drive. Midva sva se najprej zapeljala po South Rim Drive, do prve postojanke Uncle Tom Point, s kjer je lep razgled na Lower Falls. Naslednja postojanka je bila Artist Point. Pot sva nato nadaljevala po North Rim Drive, kjer sva se ustavila na Lookout Point in Grand View. Grand Canyon of the Yellowstone bi bilo boljše obiskati julija ali avgusta, ko bi bile vse pohodniške poti odprte. V mesecu maju je bil še zelo zasnežen, zato je bilo veliko poti zaprtih in neprehodnih zaradi visokega snega.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Artist Point

Grand Canyon of Yellowstone je dolg 32 km in globok 366 m. zaradi geoloških pojavov se kanjon daljša, širi in poglablja. Na stenah kanjona so prisotni vrelci, zato boste opazili, da se kadi iz sten kanjona. V reki so še zmeraj prisotni vrelci, ki vplivajo na magmatske kamnine, ki vsebujejo sestavine železa, zato je barva kanjona oranžno – rjavih barv.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Grand View

Norris Geyser Basin

Norris Geyser Basin velja za najbolj aktiven del narodnega parka Yellowstone in tudi za najbolj vročega. Tukaj se nahaja tudi najvišji gejzir imenovan Steamboat. Norris Geyser Basin je sestavljen iz različnih gejzirjev in vrelcev ter iz treh različno dolgih krožnih poti. Prva krožna pot se imenuje Porcelain Basin (tukaj so najbolj pisani vrelci in gejzirji) in je dolga 0.8 km. Druga pot se imenuje Back Bassin, ki je v celoti dolga 2.4 km, lahko pa naredite bližnjico in je potem dolga samo 1.6 km.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Mešanica barv Whirlingig Geyser in Costant Geyser

Midva sva se najprej sprehodila po Back Bassin poti, kjer se nahaja tudi Steamboat, gezir iz katerega se močno kadi in iz katerega prši. Po končani prehojeni poti sva bila cela vlažna, saj ima pršica obseg vsaj 1 km.

Pot sva nadaljevala po Porcelain Basin, kjer sva lahko uživala v svetlo modrih, zelenih in roza barvah gejzirjev in vrelcev. Mislim, da me je ta del narodnega parka Yellowstone najbolj navdušil, saj je vse zgledalo kot v pravljici.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Pravljičen razgled na Porcelain Bassin

Roaring Montain

Amid gora je gora iz katere se kadi para in dim bogat z žveplom, tako da se pripravite na oster vonj. Razpoke v skali povezane v nekakšne kanale z omejenim deležem vode imenujemo fumarole.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Roaring Mountain

Narodni park Yellowstone – 3. dan: Ogled Mammoth Hot Springs in Lamar Valley

Ta dan sva posvetila opazovanju živali v Lamar Valley. Cel dan sva bila na poti, tako da sva imela hrano in pijačo z nahrbtnika ter poln rezervoar goriva. Najina prva postojanka je bila Lamar Valley, nato sva si šla ogledati Mammoth Hot Springs in mini vasico, ki je nastala ob vrelcih. Pozno popoldan sva se vrnila nazaj v Lamar Valley, tako da se se določene živali razkrinkale pred nama.

Lamar Valley

Dolina Lamar se nahaja na drugi strani narodnega parka Yellowstone, če gledamo, da je nama bila izhodiščna točka West Yellowstone. Celotna dolina se nahaja ob reki Lamar in je tako s svojimi gričevji, dolinami in gozdovi popoln habitat za živali. Tukaj je tudi National Geographic posnel kar nekaj svojih dokumentarcev.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Za opazovanje živali si je potrebno vzeti čas in jih čakati. Midva sva v dolini Lamar in na poti do tja videla grizlija, črnega medveda, volkove (samo skozi daljnogled), svizca, lisico, jelene in seveda bizone. Nauk dneva: potrpežljivost se splača. Lamar dolina je dolga in ogromna, tako da si najdite ob cesti svoj prostor za opazovanje živali ali se priključite kakšni skupini z vrhunskimi daljnogledi. Če nimate svojega daljnogleda lahko brez skrbi vprašate nekoga z daljnogledom, če lahko pogledate. Tam, kjer se v Lamar dolini zadržuje večje skupina ljudi, pomeni, da čakajo ali, da opazujejo določeno žival. Mislim, da “rangeri” v Yellowstone narodnem parku spremljajo poti živali, saj so nekatere čipirane.

Bizoni v narodnem parku Yellowstone živijo že iz pradavnine. Veljajo za posebne bizone, saj so največja populacija bizonov v Ameriki, pri katerih ni prišlo do križanja z govedom. Samec bizona tehta več kot 900 kg in velja za največjega sesalca Severne Amerike.  Kakšna je razlika med bison (bizon) in buffalo (bivol)? Oba poimenovanja poimenujeta ameriškega bizona (Bison bison), s tem da je buffalo rabljena neuradno, bison pa poimenuje vrsto. Ameriški bizoni so svoj rod bizonov.

Mammoth Hot Springs

Mammoth Hot Springs so vrelci, ki spreminjajo podobo gorski verigi, sestavljeni iz različnih vrhov, višjih od 2500 m nadmorske višine. Voda se v podzemlju segreva in prodira na površje ter ustvarja vrelce. Voda prodira na površje skozi razpoke apnenca, ki se spreminja v prečudovite terase. To območje se spreminja zelo hitro, tako da je pred 10 leti verjetno zgledala popolnoma drugače, kot sva ga midva videla leta 2019.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Na Mammoth terasah – Mound Terrace

Mammoth Hot Springs so sestavljeni iz dveh delov: Mammoth Hot Springs Trails, kjer se sprehodite med apnenčastimi terasami in si ogledate številne vrelce. Drugi del sestavlja krožna pot, ki jo lahko prevozite z avtom. Na tej poti se nahajajo številni vrelci.

Terasasti vrelci so različnih barv. Osnova je bela (apnenec), kjer živijo različni termofilni mikroogranizmi različnih barv; od rumene, oranžne in rjave. Nekateri mikroorganizmi živijo na sončni svetlobi, spet drugi živijo v plinih vodikovega sulfida.

Celotna apnenčasta gora je sestavljena iz večih vrelcev, ki so tudi različno poimenovani. Midva sva se ustavila pri vseh, potrebovala pa sva kakšno uro, da sva sprehodila in tudi poslikala. Ustavila sva se pri Devil´s Thumb, Minerva Terrace, Mound Terrace in Cleopatra Terrace.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Canary Spring na Mammoth Hot Springs Trail

Narodni park Yellowstone – 4. dan: Ogled West Thumb Geyser Basin in pot v Grand Teton narodni park

Četrti dan sva zapustila narodni park Yellowstone. Zjutraj sva se ustavila le še pri West Thumb gejzirjih, ki se nahajajo on Yellowstone jezeru in na skrajnem južnem delu narodnega parka. Na hitro sva se ustavila še pri Lewis Falls. Yellowstone sva zapustila po cesti John D. Rockefeller, Jr. Memorial Parkway (HWY 287) in iz severne strani vstopila v Grand Teton nacionalni park. Preberi si več o Grand Teton narodnem parku.

West Thumb Geyser Basin

West Thumb Basin je sestavljen iz vročih vrelcev, blatnih vrelcev in gejzirjev, ki se izlivajo v mrzle vode Yellowstone jezera. Krater na tem mestu je nastal z vulkansko eksplozijo pred 174 000 leti. West Thumb veriga vrelcev ima svojo caldero znotraj Yellowstone jezera.

Narodni park Yellowstone: Kaj si v Yellowstone ogledati v treh dneh

Fishing Cone v Yellowstone jezeru

Fishing Cone je dobil ime zaradi tradicije. Ribiči so ulovili ribe v hladnih vodah Yellowstone jezera nato pa so si jih na kavlju spekli nad vročim vrelcem. Vsekakor priporočam, da se ustavite pri West Thumb, saj je prav fascinantno videti kako se kadi iz vročih vrelcev, ki segajo iz zaledenelega jezera.

West Yellowstone – iztočnica za vstop v narodni park Yellowstone

Znotraj Yellowstone narodnega parka je veliko kampov in prenočišč, kjer lahko ostanete. Cene so vrtoglave, prav tako pa so prenočišča običajno že zasedena. Nama najbolj ugodna in tudi izvedljiva varianta je bil kraj West Yellowstone (zvezna država Montana), s kjer sva imela le nekaj minut vožnje in že sva bila pri vhodu v nacionalni park. Meseca maja kampi še niso bili odprti, prenočišča znotraj Yellowstone pa so bila že vsa zasedena ali občutno predraga. West Yellowstone je skoncentrirana vas s številnimi hoteli, hostli, trgovinami in restavracijami, prav narejena za popotnike, ki želijo v nacionalni park Yellowstone. Podobni takšni kraji so še Gardiner (severno od narodnega parka ) in Cooke City-Silver Gate (severo-zahodna stran narodnega parka). Nama najbližji je bil West Yellowstone, kjer sva tri dni prenočila v prelepem motelu Brandin’ Iron Inn (201 N Canyon St, West Yellowstone, MT 59758, Združene države Amerike).

V West Yellowstone je bencin zelo poceni (cenejši kot običajno), hrana v trgovini je imela primerljive cene v našimi, le hrana v restavracijah je bila nekoliko dražja kot običajno na najini poti po Severni Ameriki. Npr.: v Wild West Pizzeria & Saloon (14 Madison Ave, West Yellowstone, MT 59758, Združene države Amerike) sva za dve pici in dva piva plačala 31 UDS (27.7 €). V restavraciji Three Bear Restaurant (205 Yellowstone Ave, West Yellowstone, MT 59758, Združene države Amerike) pa sva za dva hamburgerja in dve kokakoli sva plačala 26 USD (23 €).

Yellowstone national park in uresničitev želja

Vedela sem, da je nacionalni park Yellowstone nekaj zelo posebnega, kot nekakšen skriti naravni zaklad. S svojim raziskovanjem narodnega parka nisem le izpolnila svojih pričakovanj, ampak jih je Yellowstone vsaj 100x presegel. Iz slik in opisov si človek sploh ne more predstavljati širine, obsežnosti in lepote, ki jo je narava ustvarila na tem koncu sveta.

V času najinega potovanja sva si ogledala še številne druge narodne parke ZDA, med drugim tudi Yosemite narodni park v Kaliforniji, Grand Teton narodni park in Redwood narodni park. Celoten zapis je moje lastno doživljanje, moje lastne izkušnje in moje mnenje. Pri opisih sem si pomagala z Lonely Planetom in prebiranjem brušur, ki sem jih prejela v narodnih parkih.

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart