Napa Valley: degustacija vin in pohodništvo

Napa Valley: degustacija vin in pohodništvo je članek o najinem tridnevnem obisku sorodnikov, ki živijo v Napi. Napa Valley so nama predstavili v najboljši možno luči. Peljali so naju v številne vinske kleti na degustacijo odličnih vin. Odpravila sva se tudi na daljši pohod, daj dolina Napa ponuja številne pohodniške poti. Ogledala sva si tudi ljubko mestece Napa in sosednje mestece Sonoma, ki je prav tako znano po številnih vinskih kleteh in degustacijah vin.

NAPA VALLEY: Degustacija vin in pohodništvo

KAJ SI OGLEDATI IN KAJ POČETI V NAPI?

Dolina Napa je vsekakor najbolj prepoznavna po številnih vinskih kleteh, vinogradih, vinskih degustacijah, prečudoviti pokrajini, številnih pohodniških poteh in po prečudovitem vremenu.

NAPA VALLEY: Degustacija vin in pohodništvo

Vožnja med mnogimi vinogradi v Napa Valley

VINSKE KLETI IN DEGUSTACIJE VINA

Dolina Napa se deli na 17 vinogradih okolišev (AVA area). Vsak okoliš ima drugačno prst in drugačno podnebje, kar močno vpliva na karakteristike vina. V dolini Napa se močno občuti tudi temperaturna razlika med višjimi in nižjimi
predeli. Enaka zvrst vina ima v različnih okoliših, zaradi podnebnih vplivom, popolnoma drugačen okus. Priporočam, da z avtom ali z Napa panoramskim vlakom raziščete Napa dolino in si izberete določene vinske kleti ter se prepustite vinski degustaciji. Midva sva raziskala okrožje Oakville, Yountville in Saint Helena. Degustacija vin vas pride od 25 do 45 USD na osebo. Degustirate lahko 5-6 različnih vin.

VINSKE KLETI, KI SVA JIH OBISKALA

Luna v okrožju Oak Knoll (Oakville)

Vinska klet Luna je butična klet, ki v domačem in estetsko dovršenem okolju ponuja degustacijo vrhunskih vin. Vinsko klet je ustanovil Mike Moone leta 1995, danes pa jo vodi Andre Crisp in njegova poslovna partnerka Shawna Miller. Če Moon prevedemo v francoščino dobimo ime Luna, katero tudi nosijo vina. Midva sva degustirala Estate Pinot Grigio, Sangiovese Riserva, Sangiovese Classico, Wente Chardonnay in koncu pa še sladko belo vino Mille Baci. Vsa vina so nama bila zelo všeč.

Preberi več o Luna vinih…..

NAPA VALLEY: vinska klet Luna

Ambient v butični vinski kleti Luna

Jean – Charles Boisset (JCB) v okrožju Yountville

Poskusila sva njegovo vrhunsko belo vino 7 Elements, ki naju je oba navdušilo. V njegovi butični in razkošno okrašeni degustacijski sobi pa sva poskusila še neverjetno dobro penino. Ogledala sva si lahko tudi privat degustacijsko sobo, ki je zelo doživeto okrašena z rdečimi vrtnicami, belim perjem in z milijoni mini kristalčkov. Jean ima v lasti tudi najstarejšo trgovino v Napi Oakville grocey, staro več kot 100 let v okrožju Oak Knoll in muzej, ki hrani vsa starinska orodja za pridelavo vina in hrani različna vina iz vseh 17 okrožij.

Preberi več o JCB vinih

Grgich Hills Estate v okrožju Saint Helena

Ta vinska klet je v lasti Miljenko “Mike” Grgich, ki se je v Kalifornijo preselil iz Hrvaške in si v Napi ustanovil ogromno vinogradno posestvo. Žal, ga nisva uspela spoznati, saj je danes starejši gospod, ki je svoj posel predal svoji hčerki Violet Grgich katero sva tudi spoznala in čeprav je bila rojena v Ameriki zna kar nekaj povedati v hrvaščini. Vinska klet Grgich je postala prepoznavna leta 1976, ko je bilo vino Chateau Montelena Chardonnay in leta 1973 na pariški degustaciji izbrano za najboljše belo vino na svetu. Midva sva degustirala 7 njihovih vin, dva rdeča in pet belih, vsa so bila seveda vrhunska. Grgich družina je letos odprla še drugo vinsko klet na Pelješcu, ki nam je vsekakor bližje. V bližnji prihodnosti jo bova obiskala tudi midva.

Preberi več o Grgich vinih v Napa Valley….

NAPA VALLEY: vinska klet grgich

Degustacija vin v Grgich vinski kleti

Brasswood v okrožju Saint Helena

Brasswood vinska klet je bila zadnja v kateri sva se udeležila vinske degustacije. Degustirala sva tri bela vina na koncu pa v njihovi restavraciji še uživala ob penini in kruhkih z mozzarelo. Vinska klet ponuja različne vinske degustacije in različna kulinarična doživetja.

Preberi več o vinih Brasswood…

NAPA VALLEY: vinska klet Brasswood

Zelo lepo urejena zunanjost Brasswood vinskega kompleksa

Ogledala sva si tudi najstarejšo vinsko klet Charles Krug v okrožju Saint Helena. Degustacije vin v tej kleti se žal nisva udeležila, sva pa se zapeljala okrog kleti in si ogledala le zunanjost.

POHODNIŠTVO V NAPA VALLEY

Napa Valley ponuja številne pohodniške poti na različne razgledne točke. Ves čas se boste sprehajali po čudoviti naravi. Mi smo se odpravili na kratek pohod v Westwood Hills Park, ki se nahaja zahodno od Napa centra. Druge številne pohodniške poti se raztezajo po celotni Napa Valley. Nama zanimive so se zdele: Alston Park Trailhead (severozahodno od centa mesta Napa), Skyline Wilderness Park Trailhead in Buckeye Lake Marie Loop. Vse poti so jasno ounačene in pred začetkom pohodne poti je tudi urejeno brezplačno parkirišče. Vse ostale poti si lahko ogledate tukaj: Hiking in Napa.

NAPA VALLEY: Degustacija vin in pohodništvo

Pohod po parku Westwood Hills Park s sorodniki in kosmatinec Sir. Hanrry

Med sprehajanjem ali med vožnjo po Napa Valley nikakor ne izpustite Welcome to Napa Valley Sign (7598-, 7602 St Helena Hwy, Napa, CA 94558), kjer se lahko slikate sredi vinogradov in z napisom Dobrodošli v Napa Valley. Napis ni nič posebnega, je le turistična atrakcija, vendar je vseeno le po imeti kakšno tako sliko :). Ustavite se tudi pri HALL Wines St. Helena (401 St Helena Hwy, St Helena, CA 94574), če ne na degustaciji pa vsaj pri kipu Fu-Fu zajčka, ki sicer nihče ne ve zakaj tam stoji, je pa nenavadno, da je kovinski zajec sredi vinogradov.

PO NAPA VALLEY S KOLESOM

Kadar ni prevroče je tudi raziskovanje Napa Valley s kolesom pravo doživetje, saj se lahko s kolesom vozite med vinogradi in se poljubno ustavljate v vinskih kleteh na degustacijah. Slabost je mogoče to, da je najem kolesa v Napi zelo drag. Navadno kolo stane 45 USD, električno pa 85 USD na dan. Lahko pa se odločite tudi za poldnevno ali celodnevno vodeno turo s kolesom po Napa Valley. Vse možnosti najdete na uradni spletni strani Bike Tours Napa Valley. 

OGLED MESTA NAPA

Napa Valley (dolina) se razteza od mesta Napa na jugu pa vse do Calistoge na severu. Midva sva se sprehodila po širokih ulicah Nape in si ogledala dve cerkvi: United Methodist Church in First Presbyterian Church. Sprehodila sva se po Main St. Nape, kjer se nahajajo številni lokali, restavracije in trgovine. Hiše v Napi so zelo lepe, različnih barv in nenavadnih zaključkov. Spet druge hiše so grajene v vrsti z različnimi ometi in poslikavami z izrezljanimi zaključki, tako da bi lahko bile del kakšnega modernega kavbojskega filma. Velika večina hiš v Napi je zgrajena v viktorijanskem slogu.

NAPA VALLEY: Degustacija vin in pohodništvo

Prečudovit del na Old Mill in prečudovite hiške, ki ga obdajajo

Ob reki se nahaja starinska pivovarna Stone Brewing (930 3rd St, Napa, CA 94559), kjer sva se tudi midva ustavila na požirku piva. Cene v Napi so precej navite, za 2x po 2 dcl piva sva plačala 11.85 USD, ampak je bilo vredno saj sva lahko uživala sama v naravi s pogledom na reko. Sprehodite se tudi čez most 3rd Street s kjer imate prečudovit pogled na Old Mill in stare stavbe ob njem, ki so danes spremenjene v butične trgovine in restavracije. Napa je tudi rojstno mesto prvega zvočnika na svetu, zato boste na križišču 1st Street in Dwight Murray Plaza našli spomenik starodavnega zvočnika.

Sprehodila sva se tudi do tržnice Public Market Oxbow (610 1st St, Napa, CA 94559), kjer se nahajajo številne restavracije in trgovine. Zraven tržnice na zelenici Oxbow Commons se je ravno odvijal festival Earth Day, kjer so bile različne stojnice, ki spodbujajo varovanje narave. Za konec sva se podala še na vrh Archer hotela (1230 1st St, Napa, CA 94559), s kjer je lep pogled na zeleno Napo.

OGLED MESTA SONOMA

Mestece Sonoma se nahaja pol ure zahodno od Nape in je prav tako mestece znano po vinu in vinskih kleteh, čeprav ni del Napa Valley okrožja. Sonoma je še manjša od Nape, tako da sva si v eni uri ogledala vse v centru mesta. Sprehodila sva se po Sonoma Plaza in občudovala čudovite hiške, ki obdajajo trg. Ogledala sva si tudi Sonoma State Historic Park. Sonoma je najsevernejša točka frančiškanske župnije in rojstni kraj Kalifornijske zastave. Na nasprotni strani župnije se nahaja hotel in igralnica The Blue Wing Inn iz obdobja zlate mrzlice. Del parka so tudi barake v dveh nadstropjih, kjer so bivali vojaki in služinčad generala Vallejo, ko se je ta preselil iz San Francisca v Sonomo. Zraven barak je stala hiša generala, imenovana Casa Grande. V tej hiši so tudi aretirali generala Vallajo in istočasno izobesili Kalifornijsko zastavo.

V Sonomi se lahko podate tudi na brezplačno vinsko degustacijo. Midva tega nisva izkoristila, saj sva Sonomo obiskala pozno popoldan, ko se vinske degustacije ne izvajajo. Preden sva se vrnila nazaj v Napo sva se sprehodila še po Sonoma Overlook Trail (198 1st St W #2, Sonoma, CA 95476) in uživala v naravi. Tukaj se nahajajo številne poti in številne možnosti izletov, midva sva se sprehodila po srednje dolgi poti za kar sva porabila eno uro.

NOČITVE V NAPA VALLEY

Midva sva bivala pri sorodnikih, tako da nama je bilo prihranjeno iskanje nastanitev. V Napi so nastanitve precej dražje kot drugod po Ameriki, tako da je smiselno nastanitev rezervirati v naprej. Cene so se gibale med 60-70 USD na noč z zajtrkom, v primeru, če bi rezervirala en mesec v naprej. Midva sva imela ogledane tri različne nastanitve v premeru, da ne bi mogla ostati pri sorodnikih:

Vse ostale nastanitve lahko najdeš na Booking.com:Booking.com

HRANA V NAPA VALLEY

Ko boste potovali po Ameriki boste hitro ugotovili, da izbira hrane ni tako pestra in, da se za zdravo in vrhunsko hrano plača več kot 100 USD za dve osebi. Napa Valley je lokacija, kjer boste imeli najbolj poster izbiro hrane, cene pa seveda lahko gredo v višave. Tudi v Napi boste našli hrano za normalno ceno, odpravite se v Oxbow Public Market in boste imeli ogromno izbiro. Midva sva večinoma jedla doma pri sorodnikih, saj se celo kuhali, kar ni najbolj značilno za Američane. Obiskala sva le eno restavracijo: Hop Creek Pub (3253 Browns Valley Rd, Napa, CA 94558), kjer je bila hrana vrhunsko dobra, cene pa normlne, tako da če ne boste imeli ideje kam jest, definitivno priporočam Hop Creek Pub.

NAPA VALLEY ZNAČILNOSTI

V 18. stoletju so na ozemlju Napa Valley živeli avtohtoni prebivalci imenovani Patwin in pleme Wappo. Leta 1823 sva prva Evropejca raziskovala Napo Valley. Med leti 1836 in 1846 je bilo na območju Nape Valley 13 rančov pod oblastjo neodvisne Mehike. George C. Yount  je bil prvi evropejski priseljenec po katerem se danes tudi imenuje okrožje Yountville. Zgradil je žago in prvi mlin za mletje pšenice. Leta 1850 je Napa Valley postala del zvezne države Kalifornije pod oblastjo Združenih držav Amerike. Leta 1859 je John Patchett obprl prvo komercialno vinsko klet. Leta 1861 pa je  Charles Krug odprl svojo vinsko klet v St. Helena. Od takrat dalje se je v Napi razvijalo skoraj samo vinogradništvo. Leta 2014 je Napo prizadel močan potres. Danes je v Napi več kot 400 različnih vinskih kleti, tako da je možnosti za degustacije preveč.

NAPA VALLEY ZEMLJEVID

 

Napa Valley: degustacija vin in pohodništvo je prispevek, ki predstavlja del najinega potovanja po Severni Ameriki. Celoten plan najinega potovanja, stroške in ostale znamenitosti Ameriki si lahko ogledaš na povezavi: POTOVANJE V AMERIKO.

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart