Korzika potovanje – 10 dnevni potopis potovanja po Korziki

Korzika potovanje – 10 dnevni potopis potovanja po Korziki je prispevek o raziskovanju Korzike z motorjem. Midva sva se sicer na potovanje odpravila z motorjem, ampak vi lahko enako turo naredite z avtom ali avtodomom. Potovala sva v smeri urinega kazalca. Začela sva v Bastiji, pot nadaljevala proti Porto Vecchio in Bonifacio. Ustavila sva se tudi v glavnem mestu Korzike – Ajaccio in v manjših mestih Porto, Calvi, L’Île-Rousse in Saint-Florent. Uživala sva v neskončnih in prečudovitih plažah Korzike, v ogledih starodavnih mest in skrivnostnih gorskih vasicah.

STROŠKI POTOVANJA

Pregled stroškov za 10 dni za 2 osebi:

 

PREVOZ:

Cena trajekta Livorno - Bastia - Livorno (povratna vozovnica za 2 osebi + motor, brez kabine): 127,20 €

Cena cestnine za motor v obe smeri: 60 €

Cena bencina Domžale – Livorno in Livorno – Domžale: 110 €

Cena bencina za vožnjo po Korziki: 75 € (1L bencina stane od 1.60 do 1.80 € - leto 2019)

Skupaj sva za vse prevoze zapravila: 372,20 €

 

KAMPI KORZIKA:

BASTIA: CAMPING DAMIANO. Cena za dve osebi za eno nočitev + šotor za dve osebi + motor: 32 €

PORTO VECCHIO: LA RONDINARA CAMPING. Cena za dve osebi za tri noči + šotor za dve osebi + motor: 81.30 €

PORTO: MUNICIPAL CAMPSITE OF OTA PORTO. Cena za dve osebi za dve noči + šotor za dve osebi + motor: 42 €

L'LLE-ROUSSE: CAMPING LE BODRI. Cena za dve osebi za dve noči + šotor za dve osebi + motor: 56 €

AJACCIO: Hotel San Carlu Citadelle. 1x nočitev za dve osebi brez zajtrka 93.80 €.

BASTIA: Hotel Univers. 1x nočitev za dve osebi brez zajtrka 82 €.

Skupaj kampi in hoteli: 387.10€

 

VSTOPNINE:

Vstopnina za Bonifacio stopnice (King of Aragon staircase): 5 € za dve odrasli osebi

Najem kanuja za 1h na plaži Palombaggia Beach: 15 €

Arheološko središče Filitosa: vstopnina za dve odrsali osebi je 18 € + brošura je 4 € (po želji)

Ogled hiše Napoleona v Ajaccio: 14 € za dve odrasli osebi

Izlet s čolnom za 10 ljudi v Scandola Nature Reserve in Calanques de Piana: 120 € za dve odrasli osebi

Skupaj za vstopnine iz izlete sva zapravila: 176 €

 

HRANA IN PIJAČA:

Za hrano in pijačo sva zapravila največ, saj nisva imela nič zraven, tako da sva enkrat dnevno jedla v restavracijah, ostalo pa sva nabavljala v trgovinah ali na kakšnih fast food štantih. Ker sva bila brez hladilne torbe sva tudi več zapravila za hladno pijačo. Hrana na Korziki se mi je zdela najdražja od vsega. Želela sva si poskusiti tudi tipično/tradicionalno hrano na Korziki, ki je bila malenkost dražja od običajnih jedi.

Kosilo/večerja s pijačo za dva naju je stala med 25 in 65 €. Najceneje je bila pica, vse ostale jedi so bile zmeraj dražje. Zajtrk sva večinoma kupovala v trgovini: npr. za kruh, sir, salamo, jogurt in vodo sva plačevala med 10 in 13 €. Kavo pa sva si šla kupit v najbližji bar, stala je med 2.5 in 5 € za dve osebi.

 

Najini pogosti obroki:

 • Cena ene pice in dveh malih piv: 20 do 23 €
 • Cena sladoleda: ena kepica stane med 3 in 4 €
 • Cena piva (Pietra): pivo je bilo v lokalih izjemno drago. Veliko pivo je stalo7 €, v trgovini pa okrog 2 €. Pietra je korziško pivo, ki je s 6% alkohola. Drugo korziško pivo je Colomba, ki pa meni osebno ni bilo dobro. Prodajajo pa tudi najmanjše pivo na svetu v steklenici – 150 ml Heineken. Pozor, ko si naročite malo pivo.
 • Cena kave: pila sva caffe Americano, cene so med 1.2 in 2.5 €.
 • Cena ustekleničene vode: 1.5 € za 1,5 l (tudi v zelo turističnih predelih). Voda na Korziki je pitna
 • Tipične jedi Korzike: Charcuterie (narezek) okrog 18 €, Civet de Sanglier (nekakšen golaž iz divjega prašiča) okrog 18 €, Veau aux olives (teletina z olivami) okrog 20 €. Tipične jedi se vam splača poskusiti v obliki menija (predjed, glavna jed, sladica), ki stane med 20 in 25 € na osebo + pijača. Midva sva veliko zapravila tudi za kave, saj sva vsak dan spila 2-3 kave.

Skupaj za hrano in pijačo sva zapravila: 560 €, kar je 65 € na dan za dve osebi.

 

SKUPNI STROŠEK ZA 10 DNEVNO POTOVANJE ZA DVE OSEBI: 1495 €

NASVETI IN NEVARNOSTI

NEVARNOSTI

Korzika je zelo varna, zelo urejena in zelo čista, kar me je še posebej prijetno presenetilo. Ker sva potovala z motorjem sva vse torbe in motoristično obleko puščala kar na motorju in nama v 10 dneh ni popolnoma nič zmanjkalo. Tudi motorja nisva zaklepala. Ob motor sva zaklenila samo čelade.

Korzičani vozijo zelo previdno in uvidevno, prav tako zelo pazijo na motoriste in se vam umaknejo, če se lahko. Ceste so ponekod strme, ozke in ovinkaste, tako da je potrebna nekoliko večja pazljivost pri vožnji.

 

NASVETI

 • Vozite po omejitvah, saj je na Korziki ogromno stacionarnih radarjev. Tudi policije je kar nekaj, ampak so zelo dobro skriti, tako da jih res ne opaziš.
 • Omejitve so podobne kot na naših cestah. 
 • Od motoristične opreme je obvezna samo čelada.
 • Korzičani sploh ne govorijo angleško (še manj kot Italijani). Ne pričakujte pretiranega znanja angleščine v kampih in na organiziranih izleti. Četudi je nekdo turistični vodič, še ne pomeni, da govori angleško ali da kaj razume.
 • Plačevanje s karticami je zelo omejeno, imejte pri sebi gotovino. Npr. v kamp Bodri ne morete plačati s kartico.
 • Restavracije, trgovine, kampi – vse je odprto od jutra do večera. Restavracije zaživijo vsak dan po 20 uri, saj se takrat vsi Francozi odpravijo na večerjo. Včasih v restavracijah ne boste postreženi (ne vem zakaj) tako da boste morali menjati lokacijo.
 • Korzičani se mi niso zdeli ne nesramni in ne prijazni. Lahko pa rečem, da so nekoliko zadržani in se ne zapletajo v naključne pogovore (mogoče zato ker ne znajo nič angleško).
 • Voda na Korziki je pitna in je v redu okusa. Ustekleničena voda stane v trgovinah okrog 1€.
 • Plaže so peščene z vsaj enim lokalom in možnostjo najema supa, kanuja, in drugih vodnih vozil. Korzičani si na plažo nosijo vse, nujen je senčnik, hladilna torba in mini stolček. Zaradi takšne navade ne preseneča, da lokali po večini ne ponujajo najema ležalnikov in senčnikov.
 • Na vseh plažah, ki sva jih obiskala naju je navdušilo turkizno morje in mivka, ki se ne dviguje od tal, zato morje ni nikoli kalno. Na določenih plažah in v plitvinah je ogromno trave. Ko enkrat pridete čez travo pa vas čaka turkizna pravljica.
 • 95% turistov na Korziki je Francozov, nekaj malega je bilo Italijanov in Nemcev, srečala pa sva tudi nekaj Slovencev.

IDEALEN ČAS POTOVANJA

Večina blogov in agencij navaja, da je Korziko najbolje obiskati maja, junija in septembra, saj je takrat vreme milo, cene so nižje in plaže niso preveč polne. V glavni sezoni (julij in avgust) je vreme bolj vroče in posledično je več turistov. Midva sva Korziko obiskala julija, temperature se nama niso zdele previsoke (bilo je okrog 27°C) pa tudi gneča ni bila pretirana. Temperature v hribih in ob potokih pa so bile veliko nižje, okrog 22°C. V primerjavi s Sardinijo je Korzika nekoliko hladnejša. Mislim, da se je smiselno izogniti le avgustu. Še posebej če boste kampirali, si izberite poletni mesec, saj so bile temperature junija ponoči precej nizke, tako da sva morala biti v šotoru pokrita.

 

Med novembrom in aprilom se otok umiri. To pomeni, da skoraj ni turistov in da je vse veliko ceneje. Je pa res, da morje ni najbolj primerno za kopanje. Prav tako nimate toliko možnost za organizirane izlete in oglede, saj je ponudba izven turistične sezone veliko manjša.

 

Meseci januar, februar in marec so hladni, s povprečnimi temperaturami 8 – 9 °C. Če vas morje in kopanje toliko ne ganeta so v mesecu maju in oktobru povprečne temperature okrog 17 °C, kar je idealno za potovanje in raziskovanje, saj se tako izognete prehudi vročini. 

PODOBNI IZLETI IN ČLANKI

Korzika potovanje – 10 dnevni potopis potovanja po Korziki

1.DAN: 19.7.2019: KORZIKA POTOVANJE – POT NA KORZIKO IN ZAČETEK POTOVANJA V BASTIJI

Imela sva dnevni trajekt iz Livorna na Korziko – v mesto Bastija, kamor sva prispela pozno popoldan. Cel prvi dan sva porabila za vožnjo iz Slovenije v Livorno in nato za trajekt do Bastije. Preberi si več o tem kako na Korziko in o trajektu na Korziko.

Korzika potovanje - 10 dnevni potopis potovanja po Korziki

Čakanje na vkrcanje na trajekt na Korziko

2.DAN: 20.7.2019: VOŽNJA V NOTRANJOST KORZIKE VSE DO MESTA PORTO VECCHIO

Najina prva postojanka je bil kraj Morosaglia, ki velja za začetek nasadov kostanjev na svetu. Tukaj se nahaja tudi muzej Pascal-Paoli, ki se je v tej regiji rodil in je zaslužen za samostojnost Korzike (od leta 1755 in 1769). Ogledala sva si tudi hišo, kjer so začeli z nasadi kostanjev.

Podala sva se tudi proti Point Belvedere –s kjer se vidi citadela Cotre na skali v notranjosti Korzike. Od Belvedere sva se zapeljeva po najlepši panoramski cesti vse do jezera Melo. Cesta ves čas poteka v kanjonu.

Korzika potovanje - vasica Corte

Prečudovit razgled na starodavno citadelo Corte

Pot sva nadaljevala proti vasici Aleriji. Alerija je najstarejše mesto na Korziki ustanovljeno v 6. tisočletju pred našim štetjem. Ogledala sva si Site archéologique d’Aléria in arheološki muzej.

Najino potovanje po Korzika sva nadaljevala proti starinskemu mestecu Porto Vecchio. Sledil je večerni ogled mesta Porto Vecchio in ogled cerkve Saint-Jean-Baptiste. Mesto je polno uličic, lokalov in restavracij z zelo okusno in tradicionalno korziško hrano.

Korzika potovanje - Porto Vecchio

Staro mestno jedro v Porto Vecchio

3.DAN: 21.7.2019: UŽIVANJE NA PLAŽAH KORZIKE

Cel dan sva uživala na različnih peščenih plažah, ki se nahajajo v bližini mesta Porto Vecchio. Določene plaže sva si samo ogledala, na številnih, ki so nama bile všeč in niso bile preveč nagnetene pa sva se zadržala dlje časa. Večina plaž ima lokal na plaži s hrano in pijačo, prav tako pa ponujajo številne kanuje, čolne, supe in pedolinote za maksimalno uživanje na morju. Raziskala sva naslednje plaže: peščena plaža Plage de Favone, Plage Pinarello, Plage de Fautea (zraven je še stolp z lepim razgledom), Plage de Canella, Pinarellu Beach, plaža Palombaggia (velja za eno izmed najlepših plaž na svetu), plaža Plage de Santa Giulia in plaža Tamaricciu.

Korzika plaže

Uživanje na plaži Palombaggia

4.DAN: 22.7.2019: OGLED MESTA BONIFACIO

Mesto Bonifacio je v celoti pod UNESCO zaščito. Klifi na katerih je zgrajeno mesto so visoki 70 m. Mesto je bilo ustanovljeno v 9. stoletju. Podala sva se po 187 Aragon King stopnicah, tako sva prišla iz vrha klifa do morja, kjer je
naraven bazen in jama. Ogledala sva si tudi pokopališče v Bonifacio, ki izgleda kot majhna vasica in cerkev Church of Saint Mary ‘Majeure’. V Bonifacio sva si ogledala tudi čudovito pristanišče in premnoge lokale in restavracije v njem. V citadelo Bonifacio sva seveda vstopila skozi najbolj slavna vrata Porte de Gênes.

Korzika potovanje - Bonifacio

Mesto Bonifacio je zgrajeno na apnenčastem klifu

Pot sva nadaljevala na Capo Pertusato, kjer sva se najprej ustavila na razglednem mestu Terrazza Panoramica, s kjer sva imela razgled na prečudovite bele apnenčaste klife. Naslednja postojanka je bil svetilnik Pertusato in kopanje na osamljeni in čudoviti plaži Beach of St. Anthony. Tukaj sva si ogledala tudi ogromno morsko jamo. Ta dan sva obiskala še eno prelepo peščeno plažo – Plage du petit Sperone.

5.DAN: 23.7.2019: POT V GLAVNO MESTO KORZIKE – AJACCIO

Iz kampa v bližini Porto Vecchio sva šla najprej na plažo Plage De San Giovanni. Pot sva nadaljevala do razgledne točke Casa di Roccapina. Nato naju je pot vodila do vasice Sartène. Ustavila sva se tudi pri znamenitem prazgodovinskem arheološkem najdišču Filitosa Korzika. Dan sva zaključila z uživanjem na plaži Plage de Cupabia in nato še na dveh čudovitih plažah Plage de Verghia in Mare e Sol.

Filitosa Korzika

Arheološko središče Filtosa Korzika

6.DAN: 24.7.2019: OGLED GLAVNEGA MESTA KORZIKE AJACCIO IN POTOVANJE V PORTO

Ogledala sva si res čudovito glavno mesto Korzike – Ajacchio, uživala v ozkih uličicah, lepih trgih in zelo okusni hrani. Ogledala sva si tudi Maison Bonaparte – muzej o Napoleonu, saj se je rodil v tem mestu. Iz Ajacchio sva se odpravila do najboljše ohranjenega genovskega stolpa Torra di a Parata, nato pa sva se po obalni cesti podala do plaže plage d’arone in do razgledne točke na rt Capo Rosso.

glavno mesto Korzike Ajaccio

Glavno mesto Korzike – Ajaccio

Nato sva se peljeva po ovinkasti cesti proti Portu, kjer se nahajajo velike rdeče pečine ob morju: Calanques de Piana – to je 200 do 300 m visok rdeč klif, ki so ga izoblikovali morski vetrovi. Sestavljen je iz magmatskih kamnin – rdeči porfir, zato je celotna skala rdečo-oranžne barve. Potovanje zaključiva v Portu, kjer sva uživala v čarobnem nočnem utripu mesta.

Calanques de Piana Korzika

Neskončne rdeče pečine Calanques de Piana

7.DAN: 25.7.2019: OGLED GOTSKIH VASIC IN IZLET Z LADJICO DO SCANDOLA IN DO CALANQUES DE PIANA

Zjutraj sva se odpravila na pohod po znamenitih rdečih skalah Calanques de Piana. Imela sva tudi čas za obisk dveh gorskih vasic: Ota in Evisa. Nato sva se kopala na plaži Plage de Porto in si ogledala Gulf of Porto (Portski zaliv), ki je v celoti pod UNESCO zaščito. Ljubko mesto Potro krasi stolpom iz 16. stoletja.

Korzika potovanje - gorske vasice

Pogled na gorsko vasico Ota

Popoldan sva se podala na težko pričakovan izlet z ladjico. Iz morja sva lahko občudovala Scandola Nature Reserve, kjer se nahaja 250 milijonov let stara kaldera (vulkanski krater), ki so jo tokovi in erozija spremenile v nekakšen kanjon. Na poti smo se z ladjico ustavili še v Gulf of Girolata. Na istem izletu sva se peljala še do Calanques de Piana, čez katere sva se prejšnji dan peljala.

Korzika potovanje Scodola nature reserve

Scandola Nature Reserve – izlet s člonom

8.DAN: 26.7.2019: OGLED MESTA CALVI IN L’ILE-ROUSSE

Iz Porta sva se peljala po eni izmed najlepših poti v predelu Partinello – cesta, ki dejansko gleda iz
klifa do mesteca Galeria. Ogledala sva si mesto Galeria in plažo Galeria z razglednim stolpom. Ustavila sva se tudi pri Delta Fango View Point, kjer je lep razgled na dolino, kjer se reka steka v morje. Odpravila sva se na razgledno točko rt La Revellata.

Iz razgledne točke sva se peljeva do mesteca Calvi. V Calvi sva se sprehodila po Rue Georges Clemenceau (čudovita ulica polna restavracij, pred starim mestnim jedrom), ob ulici se nahaja tudi cerkev Église Sainte-Marie de Calvi in lep trg pred njo. V Calvi se nahaja tudi prečudovita plaža La Pinède, s katere je razgled na gore in na staro mestno jedro. Največja atrakcija je seveda La Citadelle de Calvi. Citadelo je zgradil genovski parlament za boljšo obrambo mesta. Zanimive so ozke uličice, ki tvorijo labirint. Tukaj naj bi se rodil tudi Krištof Kolumb, zato tukaj stoji njegov spomenik. Pot sva nadaljujeva še naprej, proti razgledni točki Punta Spano.

Korzika potovanje Calvi

Citadela mesta Calvi

9.DAN: OGLED GORSKIH VASIC IN UŽIVANJE NA PLAŽAH

Najprej sva se peljeva do vasice Sant’Antonino, nato dalje do vasice Pigna in do gorske vasice Corbara. Vasice so bile ustanovljene v 9. stoletju. Popoldan sva se zapeljala še do plaže Ostriconi beach – peščena plaža, kjer se
reka zliva v morje in do plaže Lozari Beach. Največ časa pa sva preživela na plaži Beach of Bodri in Plage de Ghjunchitu, ki velja za plažo z najbolj finim peskom.

Korzika gorska vasica Pigna

Gorska vasica Pigna

Ogledala sva si tudi mesto in pristanišče L’Ile-Rousse. V mestu sva se odpraviva do svetilnika Phare de la Pietra, kjer je odličen razgled na morje in na mesto. Mesto je ustanovil Pasquale Paoli leta 1758 in je želel, da zgleda drugače kot ostala genovska mesta. Ogledala sva si tudi morsko deklico na skali Sirène de L’Île-Rousse au Scalu, se naslednji dan odpravila na tržnico Marché couvert in se sprehodila po promenadi dela Marinella.

Korzika plaže

Plaža z najbolj finim feskom na svetu – Plage de Ghjunchitu

10.DAN: 28.7.2019: VOŽNJA PO CAP CORSE DO BASTIE

Iz L’Île-Rousse sva nadaljevala pot proti mestu Saint-Florent. Sprehodila sva se po uličicah, si ogledala marino in staro mestno jedro. Pot sva nadaljevala proti mestecu Patrimonio in do vasice Nonza. Ogledala sva si vasico in najbolj znano plažo iz črnega peska. Ogledala sva si tudi vasico Alba in pristaniško vasico Port de Centuri. Pot sva nadaljevala proti severu do Moulin Mattei – nekoč je to bil stari mlin na veter, danes je tukaj reklama za znano pijačo Moulin Mattei. Najina zadnja postojanka je bila ljubka vasica Erbalunga.  Dan sva zaključila v Bastiji, kjer sva si prav tako uspela ogledati staro mestno jedro.

Korzika potovanje - bastia

Bastia – staro mestno jedro

11.DAN: 29.7.2019: ZAKLJUČEK POTOVANJA PO KORZIKI IN VRNITEV DOMOV

Že ob 8 uri zjutraj sva imela trajekt nazaj v Livorno. Iz Livorna sva se čez celotno Italijo pripeljala nazaj v Domžale.

KORZIKA POTOVANJE – Kako na Korziko?

 • KORZIKA Z AVTOM ali KORZIKA Z MOTORJEM:

  Midva sva se na Korziko odpravila z motorjem in šotorom. Najina pot se je začela v Domžalah, do pristanišča v Livornu, kjer sva se vkrcala na trajekt. Prevozila sva 573 km, kar brez postankov traja 6h in 20 min. Midva sva imela tri postanke plus zadnji postanek v Livornu. Za pot sva porabila nekje 8h. V Livornu sva bila 11:30, saj sva ob 13:15 imela že trajekt. Če ste z motorjem se prvi vkrcate na trajekt, tako da se priporoča, da ste kakšno uro prej tam. V Bastio sva prispela ob 18:00 saj trajekt vozi 4h in 30 min.

   • Korzika z motorjem prednosti: hitrejše prebijanje skozi gnečo, lažje ustavljanje na različnih razglednih točkah, brezplačno parkiranje, nižja cena trajekta, prednost pred avtomobili pri vkrcanju na trajekt in uživanje v panoramski vožnji.
   • Korzika z motorjem slabosti: ker sva zraven vzela še šotor, sva bila zelo omejena s prostorom, zato posledično nisva imela zraven hrane in sva tako več zapravila za hrano v restavracijah in vročina v motoristični obleki.

Korzika z motorjem

Korzika z motorjem in ustavljanje na panoramskih točkah

 • TRAJEKT KORZIKA (trajekt Livorno Bastia):

Midva sva si karto za trajekt Kortika rezervirala preko iskalnika trajektov Direct Ferries, potovala pa sva z družbo MOBY. Povratna karta za dve osebi in motor je bila 127,20 €, rezervirana 2 meseca pred odhodom. Nekoliko cenejši od družbe Moby je Grimaldi Lines, za katere pa sva našla toliko negativnih komentarjev, da se za njih nisva odločila.  Iz Livorna vozi še družba Corsica Ferries Sardinia Ferries, ki pa so bili najdražji. Midva sva se odpravila iz Livorna v Bastio, saj je bila ta relacija najcenejša in najhitrejša. Šla sva na dnevni trajekt, ker je bil veliko hitrejši od nočnega trajekta Korzika (nočni trajekt vozi 10 h). Z Moby Lines Korzika trajekt se v Bastio lahko odpravite tudi iz Genove ali Piombino.

 • MOBY KISS TRAJEKT: trajekt je bil majhen in zelo čist. Na trajektu sta dve restavraciji, kjer je ogromno kavčev in miz, kjer lahko brezplačno sedite. Pri karti lahko tudi doplačate sedež (okrog 10 €), ki je v posebni sobi, ampak dejansko in potrebno, saj je v restavraciji dovolj prostora.

trajekt Korzika

Korzika trajekt Moby Kiss

 • KORZIKA Z LETALOM IN NAJEM AVTA NA KORZIKI:

Druga možnost je, da se na Korziko odpravite z letalom in nato na Korziki najamete avto in jo prevozite. Če želite vsaj delno raziskat Korziko je super, če imate svoje prevozno sredstvo. javne povezave med kraji niso najboljša in najhitrejša rešitev.

 • POCENI LETALSKA KARTA NA KORZIKO: Preko brskalnika Skyscanner lahko najdete letalske karte iz Benetk (Marco Polo) na Korziko (Bastia, Calvi, Ajaccio, Figari). Letalske družbe, ki letijo na Korziko so EasyJet, Alitalia, Airfrance,… Ugodne letalske Karte na Korziko niso ravno pogoste, nizko-cenovni prevoz EasyJet vozi iz Benetk na Korziko le v glavni sezoni. Z EasyJet lahko iz Benetk letite na Korziko za manj kot 100 €.
 • NAJEM AVTOMOBILA KORZIKA: Na povezavi CarRentals najdete ugodne ponudbe za najem avta na Korziki.

KORZIKA KAMPI

Midva sva preučila ogromno kampov, tri v okolici Bastie, tri v bližini Porto Vecchio, tri v bližini Ajjachio in tri v bližini L’Île-Rousse. Na koncu sva se odločila za tri kampe, v katerih sva prenočila. Kampov si nisva rezervirala v naprej, saj sva predvidevala da bo prostor za majhen šotor in motor. Če boste potovali z avtom svetujem, da si kamp v juliju in avgustu rezervirate v naprej. Prav tako, če želite najeti mobilno hiško, opravite rezervacijo v naprej. najino kampiranje ni šlo čisto po planu zaradi slabega vremena, zato sva si morala preko Booking.com rezervirat apartma na Korziki, in sicer v Ajjacio in v Bastiji.


Booking.com

KORZIKA APARTMAJI

Kampi na Korziki so zelo poceni, medtem ko so apartmaji in hoteli veliko dražji. V hotel sva se zatekla v Ajaccio, saj sva prispela prepozno zvečer za postavitev šotora in zadnji dan v Bastiji zaradi slabega vremena. Najlažje boste apartmaje na Korziki našli s pomočjo portala Booking.com. Midva sva si rezervirala:

 • Hotel San Carlu Citadelle: hotel v strogem starem mestnem jedru Ajaccia. Za eno nočitev za dve osebi sva plačala 93.80€. Hotelska soba je imela pogled na morje, bila je zelo prostorna in lepo urejena.
 • Hotel Univers: hotel v centru Bastie. Hotel je nekoliko starejši, vendar zelo lepo urejen. Za eno nočitev za dve osebi sva plačala 82 €.


Če se na Korziko odpravljate z motorjem, ste omejeni s prostorom, zato je praktična oprema in smiselno pakiranje še bolj pomembno. V članku POTOVANJE Z MOTORJEM – PRIPRAVA PRTLJAGE si lahko preberete kaj sva midva vzela zraven in kako organizirano sva pakirala, da sva si olajšala potovanje. Ta plan je že od lani (leto 2018), ko sva se z motorjem odpravila na Sardinijo. Korziko sva še bolj praktično spakirala, saj sva si zadnji kovček postila prazen, kamor sva lahko zložila motoristično opremo.

Korzika kampi

Korzika kampi in uspešna postavitev šotora

KORZIKA PLAŽE

Vsak, ki se odpravlja na Korziko, se zagotovo tudi zaradi slovesa prečudovitih plaž, ki jih ima Korzika. Midva sva že preverila in večina plaž naju je navdušila in prepričala. Plaže na Korziki so zelo različne, od neskončno dolgih plaž z belim peskom, do majhnih skalnatih zalivčkov. Plaže na Korziki pa niso zmeraj lepe, preštevilne so plaže, kjer boste našli kupe posušene trave, prav tako pa je ogromno trave v vodi. Napisala bom tudi prispevek o vseh plažah, ki sva jih obiskala, ene so naju navdušile, spet druge pa razočarale. Vsekakor pa si bom plaže Korzike zapomnila po zelo lepih in ogromnih belih zaobljenih skalah, ki krasijo peščene plaže.

Korzika plaže

Plaž na Korziki je ogromno – ta je v obliki srčka

KORZIKA CENE

Korzika je malenkost dražja kot npr. Sardinija. Na Korziki so poceni kampi (npr.20 € majhen šotor, dve osebi in motor) in trajekt na Korziko, vse ostalo pa lahko rečem, da je precej drago, predvsem hrana in pijača. Vstopnine so se nama zdele zmerne, tako da sva si lahko ogledala vse znamenitosti in zanimivosti Korzike. Najbolj naju je presenetila ekstremno draga hrana in pijača.

Tudi v trgovinah je bila hrana dražja kot pri nas, prav tako so bile cene zelo navite v francoskih supermarketih E Leclerc. Hrana v restavracijah je bila seveda še dražja. Pizzo pod 10 € najdeš le stežka. Cena glavnih jedi pa je v povprečju okrog 20 €. Pijača je seveda še dražja, veliko pivo v restavracijah stane okrog 7 €. Restavracije ponujajo tudi tri hodne menije, ki stanejo med 20 in 25 €. Hrana na Korziki je zelo dobra in okusna, ponudba različnih jedi pa je ogromna. Midva sva bila na Korziki konec meseca julija, ki velja za glavno sezono, tako da je možno, da so cene dvignili zaradi turistov. Prav tako, če bivate v apartmaju (ki so v glavni sezoni tudi precej dragi) si lahko hrano pripravljate sami.

KORZIKA ZEMLJEVID POTOVANJA

Korzika zemljevid potovanja z motorjem. Začela in končala sva v Bastiji, potovala pa sva v smeri urinega kazalca, kar nama je bilo na koncu všeč, saj sva si najlepše stvari pustila za na konec. Vzhodna stran Korzike je namreč bolj pusta koz zahodna in severna. Skupaj sva v 10 dneh na Korziki prevozila 750 km. Nekje 1200 km pa sve prevozila Domžale – Livorno – Domžale. Vsega skupaj sva naredila nekje 2000 km.

KORZIKA GLAVNE ZNAČILNOSTI

Korzika je četrti največji sredozemski otok, ki od leta 1768 pripada Franciji. Korzika je zelo gorata, osrednja visokogorska veriga z najvišjim vrhom Monte Cinto (2706 m) se začne pri mestu Calvi in sega vse do Porto-Vecchio. Geološko gorovje ločuje območje skrilavca na vzhodu od pretežno granitnih območij za zahodu, izjema je le naravni parki Scandola Nature Reserve, ki je posledica nekdanjega delovanja vulkanov in apnenčaste pečine na jugu (okolica Bonifacia), ki so zelo bogate s fosili.

Na Korziki živi približno 320 000 prebivalcev. Korzika je dvojezična in vsi cestni znaki so v francoskem in korziškem jeziku, ki je podoben italijanščini. Korzičani in Italijani se lahko razumejo med sabo. Glavno mesto Korzike je Ajaccio, sledijo mu mesta Bastia, Calvi, Bonifacio. Površina Korzike znaša 8 680 km², kar je več kot 2x manj kot Slovenija.

Korzika potovanje - Pascal Paoli

Spomenik Pascal Paoliu v vasici Morosaglia

Korzika potovanje – 10 dnevni potopis potovanja po Korziki je opis najinega potovanja in najinih doživetij. Pri snovanju plana sva si pomagala s tujimi blogi, uradnimi spletnimi stranmi in seveda z Lonely Planetom. Korzika nama je bila zelo všeč, saj je zelo razgibana s številnimi plažami, bogato zgodovino, prelepimi panoramskimi cestami in skritimi starinskimi gorskimi vasicami. Lansko leto sva na podoben način potovala po Sardiniji – preberi si celoten prispevek: SARDINIJA POTOPIS – 10 DNEVNI PLAN POTOVANJA. Ne bi se mogla odločiti, kateri otok mi je bil lepši, tako da predlagam, da se odpravite na oba.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart