Island Hopping v Port Barton

Island Hopping v Port Barton je bil najin drugi izlet z ladjico. Ne bi se mogla odločiti, kateri mi je bil bolj všeč. Island Hopping v El nido ali Island Hopping v Port Barton. Tako sta si različna in oba čudovita, da predlagam, da se odpravite na oba. Poleg tega, čarobnega mini mesteca Port Barton na otoku Palawan nikakor ne smete izpustiti. Pri nama ni potekalo vse gladko, na poti do Port Bartona in v samem Potr Bartonu naju je čakalo kar nekaj presenečenj.

Island Hopping v Port Barton

Ob 17 h popoldan sva se iz El Nida s kombijem odpravila proti Port Barton. Vožnja je stala 500 PHP (8.6 €) na osebo in trajala 3h za 162 km. Midva sva si vozovnico kupila že en dan prej na turistični agenciji v El Nidu. To je bil zadnji prevoz, ki ga ponuja le malo agencij. Prvi kombi, ki gre v Port Barton je ob 8 h, drugi pa ob 13h. Lahko pa se zjutraj odpravite tudi z avtobusom v Port Barton. Odpravite se na El Nido Transport Terminal (Rizal St, El Nido, Palawan), saj se tukaj nahajajo vsi kombiji in avtobusi.

Island Hopping v Port Barton

Zaradi tega se je splačalo v Port Barton 🙂

Težave pri transportu iz El Nida v Port Barton

Nekaj do 17 h sva prispela na terminal v iskanju kombija, ki naj bi naju peljal v Port Barton. Po pol ure spraševanja šoferjev sva ugotovila, da naju nihče noče peljat, ker sva bila edina. Tako dolgo sva vztrajala, da morava v Port Barton, da naju je vzel zraven kombi, ki je peljal v Puerto Prinecesa. Šofer nama je rekel, da naju bodo odložili na križišču Port Barton – Roxars Rd.

Res so naju odložili, tam pa naju je čakal tricikel in en kup Filipincev, ki so nama ponujal tricikel. Nato je prišel Filipinec in rekel koliko denarja so nama dali za vožnjo. V El Nidu nama je en Filipinec vrnil 300 PHP od prevoza in rekel, da je to dovolj za tricikel. Seveda ni bilo. Ta, ki naju je peljal s triciklom je hotel 300 PHP na osebo in še extra 200 PHP ker je bila noč. Tako sem bila sita izsiljevanja, ampak ker sva ostala sredi ničesar, nisva imela druge izbire.

Peljal naju je tretji Filipinec. Tricikel je razpadal, imel je slabo luč, čez prednjo plastiko se ni več videlo čez. 23 km smo se vozili več kot eno uro, ker smo se vmes ustavljali, ker voznik nič ni videl. Vozili smo po “makedam” cesti, ki jo ne večih območjih popravljajo, seveda brez oznak. Vsaka čast šoferju, da je zvozil to pot v temi, ker jaz osebno nisem nič videla. Midva sva bila na triciklu ponoči, sredi džungle, brez signala s Filipincem, ki ne zna ali noče govoriti angleško. Priznam, da so me popadle negativne misli, saj sem razmišljala, da se nam bo tricikel pokvaril, ali da ne bomo prišli v hrib, pomislila sem tudi, da naju bodo oropali. Načeloma nimam nikoli pomislekov glede ljudi, ampak tokrat zaradi vse “nategancije”, ki sva jo doživela,sem pomislila tudi na to.

Prihod v Port Barton

Seveda je bilo na koncu vse super in danes ostaja opisano doživetje le sladek spomin na Filipine. Kar me še danes jezi, je to, da sem preplačala 500 PHP za prevoz. Vsekakor vam priporočam, da se na pot iz El Nida v Port Barton odpravite od 8 ali 13 h. Za Port Parton je takšna kombinacija kombija in tricikla stalna praksa, kar je vse lepo in prav, če to doživljate čez dan.

Kombiji po Palawanu so idealna rešitev, saj so hitrejši kot avtobusi, slaba stran je ta, da zmeraj čakajo, dokler niso do vrha polni s potniki. Po vseh pravilih naj bi v mini kombi šlo 9 ljudi in šofer, na Filipinih jih gre 14 in šofer. Enako velja tudi za ladje s katerimi vas peljejo na Island Hopping. Ne bodo izpluli, dokler ne bo polna.

Nastanitev Port Barton

Rezerviran sva imela “bungalov” v Le Cou de Tou Village Resort, kjer naju je sprejela zelo prijazna gostiteljica. Dobila sva res zelo lepo hiško (bungalov) z zelo zeleno okolico. V bungalovu je ogromna postelja z normalnim straniščem in tušem brez tople vode. Pred bungalovom sva imela še majhno teraso z mizico in s pogledom na skupni vrt. Zajtrk sva imela na skupni terasi. Gre za bolj zasebno in umirjeno nastanitev. Za dve nočitvi z zajtrkom za dve osebi sva plačala 34 €.

Island Hopping v Port Barton

Ker sva tako pozno prispela v Port Barton sva že preko maila kontaktirala osebo, ki sva jo našla ne redki spletni strani, ki ponuja Island Hopping. Najin kontakt je bil Jake Bonita, ki naj bi naju prišel iskat naslednji dan pred deveto. Prepričana sem bila, da bo prišel, saj še nisva nič plačala. Če ne plačaš, zmeraj pridejo pote, ampak očitno sva se motila. Naslednji dan z najinim kontaktom Jake ni bilo nič, čeprav je zgledala zelo obetavno, saj nama je že zjutraj pisal.

Island Hopping v Port Barton

Plaža v Port Barton in začetek Island Hopping

Nekaj čez 9 h sva se odpravila do plaže in poskusila srečo, če naju še kdo vzame na ladjico. Seveda ni bilo problema, takoj sva dobila ladjico in vodiča, ki je zelo dobro govoril angleško. Odpravila sva se na Tour A, plačala sva 1200 na osebo plus 50 PHP ekološke takse.

Island Hopping v Pord Barton – Tour A

Izlet je bil fenomenalen. Tukaj so otoki popolnoma drugačni kot v El Nidu, saj niso kraški, ampak so otoki poraščeni s palmami in tropskim drevjem. V El Nido so otoki visoke skale na katere ni dostopa, v Port Bartonu so otočki nižji in ravni, obkroža pa jih bela mivka. Ponovno sva imela odlično ekipo, na čolnu nas je bilo samo 6. Port Barton je resnično manj turističen, zato tudi na Island Hoppingu ni toliko ljudi. Praktično smo bili sami sredi oceana.

  • 1. POSTOJANKA: Star Fish

Najprej smo se ustavili na Star fish otoku, kjer je bilo še največ turistov. Otok ni nič posebnega, ampak ker je voda tako nizka je tudi zelo topla, kar ustreza velikim oranžnim morskim zvezdam in mini meduzam, ki baje ne opečejo. Meni je bilo neverjetno opazovati morske zvezde, saj jih še nikoli nisem videla v naravi.

Island Hopping v Port Barton

Opazovanje skrivnostnih morskih zvezd

  • 2. POSTOJANKA: Turtle island

Naslednji otok je bil Turtle island, kjer smo celo videli želvico v vodi, kako beži pred nami. Snorklanje in plavanje za želvico je bilo zabavno, dokler se ni nek Filipinec postavil pred njo in ji zatrl pot, tako da je boga revica kar obstala tam. Cel ta “šov” so naredili zaradi petih Kitajcev, ki niso znali plavati, da so lahko videli to želvo.

  • 3. POSTOJANKA: Smart Island

Tretji otok je bil Smart Island, kjer smo imeli božansko kosilo. Riž, lignje, svinjino, sočno zelenjavo v sladki omaki, rumeno lubenico in banane. Kosilo so nam pripravili kar na otoku mi pa smo imeli čas za kopanje v turkizni vodi in belem pesku. Na enem delu plaže je bila tudi nameščena gugalnica za uživanje na sončku ali za kakšno dobro “fotko”. Na tem otoku smo se zadržali kakšno uro. Prodajajo tudi pivo za 50 PHP (0.85 €).

Island Hopping v Port Barton

Uživanje na prečudovitem Smart otoku

  • 4. POSTOJANKA: Lagoon Reef

Na Lagoon Reef smo snorkljali na koralnem grebenu. Koralni greben je bil zelo lep, ampak del koral je bil polomljen, saj je gladina morja zelo nizka. Tukaj je bilo kar nekaj ribic, ogromnih školjk in drugih morskih organizmov, ki živijo na koralnem grebenu, ampak ni bilo tako pisane druščine kot je za pričakovat na koralnem grebenu.

Island Hopping v Port Barton

Snorkljanje na koralnem grebenu Port Barton

  • 5. POSTOJANKA: Twin Island

Twin Island je naravnost prečudovit. To sva dva mala otočka, eden je v privat lasti, na katerega ne morete, na drugega pa se lahko odpravite. Otočka sta povezana s pasom mivke, voda tukaj pa vam je le do gležnjev, kot nekakšen topel bazenček sredi oceana. Otok, na katerega lahko greste, poraščajo mangrove. Na tem otoku lahko
tudi kupite pivo za 70 PHP (1.2 €) in ga spijete v eni izmed visečih mrež, ki krasijo ta otok. To je bila verjetno moja najlepša postojanka, saj je ta kraj res nekaj posebnega. Če je le možno ga obiščite.

  • 6. POSTOJANKA: Koralni greben

Zadnja postojanka je bil ponovno koralni greben, tako da sva se za ta dan res nagledala koral. Tukaj je bilo več koral in tudi več rib, zopet pa je bil del koral uničen, saj je voda res zelo plitva in mimogrede zadeneš koralo. Filipinci sicer trdijo, da se določene korale niso bile sposobne prilagoditi spremembi temperature, ampak mislim, da smo veliko tudi uničili turisti. Filipinci so zelo ozaveščeni, kar me preseneča, zato te povsod opozarjajo, da se ne dotikaj npr.
morskih zvezd, koral,.., a potem vidiš turiste, ki se jih dotikajo. Res ne razumem zakaj?

Z izletom smo zaključili že ob 15:30, saj razdalje med otoki niso tako ogromne. Popoldan sva imela čas, da sva še malo raziskala Port Barton.

Island Hopping v Port Barton

Slika , ki prikazuje še druge možnosti izletov, A, B in C ture so najbolj popularne

Port Barton

Port Barton je majhno in ljubko mestece ob morju. Ne morem reči, da je popolnoma ne-turistično, vendar je veliko manj kot El Nido. Ulice niso asfaltirana, ampak so iz zemlje, hiške so v zelo slabem, prav tako določene restavracije. Spet, druge restavracije in lokali v Port Bartonu pa so narejeni izključno za popotnike, kot npr.: Mabuti. Eat & Chill (Risal St, Port Barton, San Vicente), kjer sva za eno kavo plačala 100 PHP (1.6 €). Lokal je kot nekakšna sproščujoče hiška na drevesu.

Sprehodila sva se tudi po številnih ulicah v Port Bartonu in opazovala okolico. Port Barton je dejansko sestavljen iz nekaj hišk, nekaj restavracij, nekaj hostlov in zasebnih hotelov ter iz neskončno dolge plaže, na kateri se ponovno nihče ne kopa.

Proti večeru sva se odpravila v lov za normalno restavracijo, kjer bi dobila večerjo. Sprehodila sva se ob plaži Port Bartona in bila zelo presenečena, da je plaža zvečer tako zelo turističen. Na plaži so vse lepe in ogromne restavracije. Bilo jih je toliko, da se nisva znala odločiti, v katero bi šla.

Na koncu sva se odločila za Happy bar, ki je lokalna restavracija narejena za turiste. Imajo res fenomenalno hrano in ogromne porcije. Jedla sva pečeno tuno, ki je bila najboljša kar sem jih kadarkoli jedla, zraven sva dobila še riž in česnovo-pomarančno omako ter zelenjavni curry. Vse je bilo res neverjetno dobro. Pila sva še pivo San Miguel Pilsner, ki je bil ena plus ena gratis. Za vse skupaj sva plačala 675 PHP (11.6 €). V to ceno je bila vključena tudi predstava Filipinca, ki je plesal z ognjem in ga požiral, nato pa si se lahko še slikali z njim in njegovimi ognjenimi rekviziti.

Naslednja destinacija je Puerto Princesa

V Port Bartonu sva se zadržala en dan in pol. Vse se je vrtelo okrog Island Hopping v Port Barton. Pot sva nadaljevala v Puerto Princesa – glavno mesto otoka Palawan. V Port Bartonu sva si kupila vozovnice za kombi do Puerto Princese. Za dve vozovnici sva dala 700 PHP (12 €). To je normalna cena, lastnica hotela nama je rekla, da hoče 1000 PHP in tudi nekatere agencije imajo napisano 50o PHP ali 600 PHP na osebo. Agencija pred hotelom Le Cou de Tou prodaja za 350 PHP na osebo. O ostalih dnevih potovanja si preberi prispevek Filipini potovanje- 3 tedenski plan potovanja. 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart