Danske palače in gradovi Frederiksborg, Fredensborg in Kronborg

Danske palače in gradovi Frederiksborg, Fredensborg in Kronborg se nahajajo na danskem otoku Zealand enako kot glavno mesto Danske Copenhagen. Iz Copenhagna boste porabili nekoliko več kot pol ure, da dosežete grad Frederiksborg. Enako boste porabili tudi, če se boste podali direkt v grad Kronborg. Najbolj poznan je prav grad Kronborg zaradi produkcije Shakespearovega Hamleta v tem gradu. Vse tri veličastne zgradbe si lahko površno ogledate v enem dnevu. Skoraj nemogoče si je ogledat oba gradova Frederiksborg in Kronborg ter palačo Fredensborg od znotraj v enem dnevu, saj so odpiralni časi zelo kratki. Znamenitosti so odprte od 10 ali 11 ure zjutraj pa do 16 oziroma do 17 ure popoldan. Palača Fredensborg pa le julija in avgusta.

Danske palače in gradovi Frederiksborg, Fredensborg in Kronborg

Iz najinega hostla  Generator Hostel  (Adelgade 5-7, 1304 København, Danska), ki se nahaja v strogem centru Copenhagna sva se podala do bližnjega parkirišča Dronningens Tværgade 23 Parking, kjer sva imela brezplačno parkiran avto, saj je ob vikendih parkiranje v Copenhagnu brezplačno. Iz parkirišča sva se najprej podala do Frederiksborg gradu, potrebovala sva 40 min (42 km). Pot sva nadaljevala do palače Fredensborg, ki je od Frederiksborg gradu oddaljena 11 km (16 min vožnje z avtom). Najina zadnja postojanka je bil grad Kronborg, od palače Fredensborg oddaljen 16 km (22 min vožnje z avtom). Iz Kronborga nazaj v Copenhagen sva potrebovala 45 min (46 km).

Grad Frederiksborg

Renesančni grad Frederiksborg (Frederiksborg Slot 10, 3400 Hillerød, Danska) je zgrajen  na treh otočkih sredi jezera. Grad velja za največji renesančni grad v Skandinaviji. Grad se s svojo opečnato barvo in obširnimi grajskimi vrtovi veličastno dviga iz majhnega jezera. Zaradi svoje veličine in fenomenalne lokacije je bil grad prizorišče vseh najpomembnejših dogodkov na danskem prestolu. Grad je predstavljal sedež danskih kraljev v 17. stoletju, od leta 1671 do 1840 pa so v tukajšnji kapeli Slotskirken kronani novi danski vladarji. Vredno se je sprehoditi tudi po ogromnih vrtovih v baročnem slogu, ki so bili v tem stilu urejeni v 18. stoletju. Opazujete lahko številne umetelno oblikovane grmičke in labirinte iz rastlinja.

Danske palače in gradovi Frederiksborg, Fredensborg in Kronborg

Pred gradom Frederiksborg

Kratka zgodovina

Prvo kraljevo rezidenco na tem mestu je leta 1560 začel graditi kralj Friderik II., po katerem je grad tudi poimenovan. S konstrukcijo gradu je nadaljeval kralj Christian IV (sin Friderika II). Leta 1859 je večino gradu uničil požar. Obnovitvena dela so se začela že naslednje leto, delno jih je financiral tudi J.C.Jacobsen (ustanovitelj Carlsberg pivovarne) in bil povod za ustanovitev nacionalnega zgodovinskega muzeja. Muzej se danes razteza čez 80 soban, ki prikazujejo zgodovino Danske, najpomembnejše osebnosti, pohištvo in druge pomembne zgodovinske predmete.

Če se boste odpravili na ogled muzeja si vsekakor oglejte viteško dvorano s lesenim izklesanim stropom in s kaminom iz 19. stoletja iz črnega marmorja. Oglejte si tudi sobano kraljice Sophie (mati kralja Christian IV), sobo 42, če imate željo po pretiranem baroku in sobo 46, če ste ljubitelji rokoko sloga.

Informacije o prihodu

Pred gradom je plačljivo parkirišče, ki je zelo drago (ne spomnim se točko koliko :)) Frederiksborg Slot P-plads. Midva nisva parkirala tukaj, ampak sva našla parking ob cesti, ki je bil za tri ure brezplačen. Vsak rent-a car ima notri že uro, tako da sva samo nastavila čas, ko sva parkirala. Brezplačna parkirišča so na voljo tudi na ulici Batzkes Bakke, ki se nahaja za vrtovi gradu, tako da imate kar dolgo pot do glavnega vhoda. Grad je odprt od aprila do oktobra od 10.00 do 17.00 ure in od novembra do marca od 11.00 do 15.00 ure. Vstopnina za odrasle je 75 DKK (10 €). Več informacij o gradu Frederiksborg najdete na uradni spletni strani.

Palača Fredensborg

Palača Fredensborg (Slottet 1B, 3480 Fredensborg, Danska) je poletna rezidenca kraljeve družine. Z gradnjo baročne palače je začel kralj Frederik IV v začetku 18. stoletja. Kralj je želel ustvariti nebesa za svojo kraljevo družino. Da so zgradili palačo, so potrebovali sedem let. Zakonska zveza kralja Frederika IV in Anna Sophie ni bila zaželena, saj Anna Sophie ni izhajala iz kraljeve družine. Zveza je bila šele kasneje legalizirana. Skupaj sta imela 5 otrok, ki so vsi umrli že kot otroci. Ko je kralj Frederik IV umrl, je njegov sin Christian izselil Anno Sophie. Fredensborg je Palača miru. Tako so jo poimenovali, da so s tem imenom obeležili konec Velike severne vojne (1700-1721).

Pogled na palačo Fredensborg iz vrtov

Kratka zgodovina

Palača je svojemu namenu služila samo v času kralja Christian IX, ko se je v poeltnih mesecih tukaj zbrala celotna kraljeva družina: kralj in kraljica, 6 otrok s partnerji in 36 vnukov. Od takrat je palača Fredensborg poletna rezidence kraljeve družine. Kraljeva družina se v palači nahaja spomladi in v jeseni. Okoli palače je zelo velik in urejen park, ki je odprt za javnost in iz katerega vidite palačo tudi iz notranje strani. Vrtovi so bili vzpostavljeni leta 1760 in so pasovno urejeni z več kot 70 različnimi skulpturami. Celoten kompleks šteje 28 ločenih zgradb. V centru je “Dome Hall (Kuppelsalen)”.

Informacije o prihodu

Midva sva pred palačo prispela ravno ob menjavi kraljeve straže. Za naju je bilo to posebno in hkrati smešno presenečenje, saj sva bila samo midva in straža, tako da nisva bila prepričana, če lahko gledava in če lahko slikava. Celotna menjava traja nekje pol ure, poteka po predpisanem protokolu, ki je določen že skozi stoletja z vsemi podrobnostmi. Menjavo straže so spremljali bobni. Odpravila sva se tudi na ogled prostranih vrtov in si tako ogledala še notranjo stran palače.

Menjava straže pred palačo

Notranjost palače si lahko ogledate le določene dni med julijem in avgustom. Za obisk je najboljše, da se dogovorite na uradni spletni strani. Za leto 2018 je bil obisk možen med 1 julijem in 5 avgustom. Midva notranjosti palače nisva obiskala, prav tako nisem nikjer našla podatka koliko je cena vstopnice. Parkirišče je urejen pred palačo in je brezplačno.

Grad Kronborg

Grad Kronborg (tudi Elsinore) (Kronborg 2 C, 3000 Helsingør, Danska), zgrajen leta 1420, je zaslovel, ko je vanj Shakespeare naselil dogajanje svoje tragedije Hamlet. Gre za enega med pomembnejšimi renesančnimi gradovi Severne Evrope, ki je danes pod Unescovo zaščito svetovne dediščine. Pod Unescovo zaščito je že od leta 2000. Grad je zgradil Erik iz Pomorjanskega, kasneje pa ga je predelal kralj Frederik II in kasneje še Christian IV. Najlepša in najbolj prepoznavna je Velika sobana (Great Hall), ki je dolga 62 m.

Shakespearov grad Kronborg

Kratka zgodovina

Grad je pobiral visoke pristojbine za prečkanje ožine. Nobena ladja si zaradi grožnje topov ni drznila prečkati ožine brez plačila. na tak način je grad zelo obogatel in postal eden izmed najlepših renesančnih gradov. Razkošno  življenje na gradu je izginilo po požaru leta 1629. Plameni so uničili večino dragocenega grajskega pohištva, slik in bakrene strehe. Švedski kralj Karl Gustav je med leti 1658-1660 zasedel in oropal grad Kronborg. Naslednjih 300 let se je Kronborg uporabljal le kot trdnjava in vojašnica za dansko vojsko. Danes se je življenje vrnilo v grad, ki  ga letno obišče 250.000 obiskovalcev.

Oglejte si dva prepoznavna stolpa: King´s Tower in The Pigeon Tower, ki je bil bivališče golobom za pošiljanje kraljevih sporočil. Oglejte si zapore, kjer se nahaja kip vodilnega Vikinga. Legenda pravi, da ko se bo speči Viking prebudil, se bo Danska znašla v nevarnosti. Oglejte si tudi Kraljeve sobane in kraljičine sobane.

Grad Kronborg z dostopom do morja

Informacije o prihodu

Pred gradom Kronborg lahko parkirate na urejenem in plačljive parkirišču (1 h = 10 DKK/1.3€). Midva sva našla parkirišče ponovno ob cesti, kjer je bilo brezplačno za 2h. Želela sva si ogledati grad tudi od znotraj, ampak nisva pričakovala, da je ob ponedeljkih zaprt, zato ga žal nisva videla. Da ne boste ponovili najine napake, zmeraj preverite odpiralne čase, saj so res zelo kratki. Vstopnina na grad znaša 95 DKK (12.7 €) na osebo. Odpiralni časi so odvisni od letnega časa. Več niformacij najdete na uradni spletni strani Kronborg. Midva sva se sprehodila po gradu, si ogledala ostanke topov in se sprehodila ob morju, do katerega je direktni dostop iz gradu.

Če se boste odločili za nakup COPENHAGEN CARD, sta vstopnini za oba gradova (Frederiksborg in Kronborg) že všteti v ceno Copenhagen Card.

Helsingør

Po ogledu gradu pa sva se sprehodila še po simpatičnem mestecu Helsingør, ki povezuje Baltsko in Severno morje. mesto je bilo svoj čas (okoli 1400 let) zelo bogato, zaradi pobiranja dajatev za prečkanje ožine. Leta 1857 so pobiranje dajatev opustili  kar je privedlo do ekonomskega padca v mestu. Mesto si je ponovno opomoglo leta 1864 z odprtjem trajekta z linijo na Švedsko.

Danske palače in gradovi Frederiksborg, Fredensborg in KronborgSprehod po mestu Helsingor

Članek Danske palače in gradovi Frederiksborg, Fredensborg in Kronborg  je članek o sedmem in s tem zadnjem dnevu potovanja po Danskem. O vseh ostalih dnevih potovanja pa si lahko prebereš v članku DANSKA – sedem dnevni plan potovanja. 

Pri snovanju članka Danske palače in gradovi Frederiksborg, Fredensborg in Kronborg sem si pomagala z Lonely Planetom in z vsem materialom, ki sem ga nabrala na potovanju.

 

Skupaj
1
Deli

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart