DANSKA – Sedem dnevni plan potovanja po Danski

DANSKA – Sedem dnevni plan potovanja po Danski je članek o najinem raziskovanje Danske z avtom. V članku preberite kaj vse si ogledati na Danskem, preberite vse o zanimivostih in znamenitostih Danske, o znamenitostih Kopenhagna in o mestih, ki jih je vredno obiskati. Preberite tudi vse o nastanitvam na Danskem, kje jesti in katere znamenitosti Danske so brezplačne. Danska je država, ki med nam Slovenci ni tako zelo priljubljena, kot ostale okoliške države. Zakaj je temu tako ne vem, saj je mene nadvse navdušila s svojo lepoto, raznolikostjo in urejenostjo. 

STROŠKI POTOVANJA

Povratna letalska karta: 234 € za dve osebi; Benetke - Copenhagen z Easyjet (101 € za dve osebi); Copenhagen – Bruselj – Benetke (133 € za ode osebi).

Pot do letališča: Cestnine Slovenija – Benetke 20,40 € v obe smeri, gorivo 40 € obe smeri, parkiranje v bližini letališča Marco Polo – Parking GO: 42 €. Skupaj: 102,4 €.

Najem avta: pri CarRentals za 143 € + 51 € zavarovanje za avto po Evropi za celo leto: Zürich Insurance plc. Od teh 143 € je bila 68 € cestnina za prečkanje mostu Great belt.

Bencin: na Danskem 1 l dizla stane okrog 1.31 € (podatek za november 2018). Bencin je nekoliko dražji, okrog 1,43 €. V okolici letališča sta bencin in dizel veliko dražja. Prevozila sva nekje 1600 km. Za dizel sva zapravila 125 €. Vozila sva avto Renault Clio.

Parkirišča: parkirišče sva plačala samo v Copenhagen, in sicer 11,8 €.

Ostali prevozi: najem kolesa pri Donkey Republic za 2h za dve osebi za 14,7 €

 

Nočitve:

Sov Godt:  54 €/nočitev za dve osebi

Kim's Homestay Skagen: 64 €/ nočitev za dve osebi

Dänemark Reitferien Bed & Breakfast Ferienunterkunft: 48 €/ nočitev za dve osebi

Qstay Bed & Breakfast: 63 €/nočitev za dve osebi

Generator Copenhagen: 275/ 3 nočitve za dve osebi

SKUPAJ NOČITVE: 504 €

 

Vstopnine:

Vstopnica za H. C. Andersen za dve osebi: 29,5 €, vožnja po kanalih Copenhagna: 22 € za dve osebi, Christianianborg ruševine za dve osebi: 13,4 €, vzpon na Round Tower: 6,7 € za dve osebi

SKUPAJ VSTOPNINE: 71,6 €

 

Hrana in pijača v barih in restavracijah (za dve osebi): hrana in pijača sta na Danskem največji strošek. Midva sva si vse zajtrke pripravljala sama, dvakrat sva si skuhala večerjo, vsak dan sva si enkrat privoščila kavico v baru/restavraciji, večinoma sva jedla v fast food restavracijah ali v restavracijah do 10 €, ki so prisotne v Copenhagnu. Skupaj za hrano in pijačo v barih in restavracijah sva zapravila: 170,6 €.

Nakupi v trgovinah (hrana in pijača): 77 €.

 

SKUPAJ STROŠEK ZA DVE OSEBI ZA 7 DNI DANSKE: 1454 €

NASVETI IN NEVARNOSTI

NEVARNOSTI:

Danska je zelo varna država. Ob večjih znamenitostih pa vas znaki opozarjajo, da pazite na svoje stvari, zaradi žeparjev; prav tako opozarjajo na parkiriščih, da ničesar ne puščate v avtu. Dejanske nevarnosti ni, ampak pazljivost vseeno ne bo odveč.

NASVETI in ZANIMIVOSTI:

 • Držite se omejitev, sej je vsepovsod ogromno policije in radarjev. Omejitve na avtocestah so 130 km/h, velikokrat pa je na avtocestah omejitev 110 km/h. Veliko policije je tudi v neoznačenih avtih. Policaji merijo hitrost tudi iz mostov nad avtocestami. So v avtih in na motorjih.
 • Danci vozijo zelo počasi, včasih celo pod omejitvami, omejitve so nižje kot pri nas. So tudi zelo potrpežljivi in strpni kar se vožnje tiče.
 • Hrana je izjemno draga, v Copenhagnu poiščite restavracije all you can eat do 10 €. Midva sva jedla v restavraciji Samos, drugače pa je veliko takšnih restavracij v nakupovalnem centru Fisketrovet, kjer imate tudi dve uri brezplačno parkiranje.
 • Če je parkirišče za plačat, ga obvezno plačajte, ker je ogromno redarjev, ki pišejo kazni. Kazen za neplačano parkiranje je 88 €.
 • Če ste v baru in boste samo nekaj popili naročate in plačujete pri šanku, če boste jedli, vas bodo postregli.
 • Razen v mestih, na Danskem ni javne razsvetljave. Javna razsvetljava je šibka svetloba in tudi v hišah uporabljajo manj luči.
 • Ko se boste vozili po podeželju Danske boste opazili neskončna polja sladkorne pese.
 • Parkirišča, razen v Copenhagen in Odense, so brezplačna. Tudi v Copenhagen so za vikend parkirišča brezplačna. Čez teden so parkirišča plačljiva tudi čez noč. Parkiranje lahko plačate samo s kartico (avtomati ne sprejemajo denarja), listka ne dobite, ampak je elektronsko zavedeno, da ste plačali parkirišče.
 • Javne povezave se zelo dobro urejene.
 • Informacije o P+R parkiriščih dobite težje, kot za ostala evropska mesta
 • Steklenica ali pločevinka stane 1 DKK. Ko steklenico vrneš dobiš denar nazaj, za vračanje so v trgovinah nameščeni posebni avtomati.
 • Vsi Danci govorijo angleško. Se izjemno prijazni ljudje, pripravljeni pomagat, vendar zelo zaprti.
 • Vse trgovine, z oblačili in tudi s prehrano imajo svoje izdelke zložene kar na ulici. Če dežuje, oblačila samo malo pokrijejo. Nimajo strahov, da bi kdo kaj ukradel.
 • Veliko naravnih znamenitosti na Danskem je brezplačnih. Tudi v Copenhagnu lahko vidite velik del palač in ostalih znamenitosti brezplačno.
 • Na Danskem so res nelagodni odpiralni časi. Popolnoma vse znamenitosti so odprte od 10 ali od 11 ure pa do 16 ali 17 ure. Določene zadeve pa so celo npr: ob ponedeljkih zaprte.

 

IDEALEN ČAS POTOVANJA

Najboljši čas za obisk Danske je od meseca aprila in do meseca avgusta, ko so dnevi najdaljši, temperature pa so zmerne. V tem času je tudi največ turistov in cene so seveda še višje. Čas krompirjevih počitnic ni najboljši čas potovanja na Dansko, saj so dnevi zelo kratki (ob 17:00 je že trda tema), zna pa biti tudi veliko dežja. Midva sva sicer imela kar srečo z vremenom, saj je samo en dan rahlo deževalo. Prednost potovanja na Dansko v novembru pa je ta, da ni turistov in da so cene nekoliko nižje. Še zmerj pa lahko uživate v pisanih jesenskih barvah. Tudi predbožična Danska  (še posebej Copenhagen) je definitivno vredna ogleda, 

DANSKA – Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Sedem dnevni plan potovanja

30.10.2018: Prihod na Dansko in ogled mesta Aarhus

Prvi dan je bil namenjen nekoliko daljši vožnji proti severu – do mesta Aarhus. Za nekaj ur sva se ustavila v Aarhusu in si pogledala največje znamenitosti. Podala sva se tudi na vrh nakupovalnega centra Salling, od koder je prečudovit razgled nad celotnim mestom Aarhus. Sprehodila sva se po mestu in se ustavila na eni daljši kavi. Pot sva nato nadaljevala v nacionalni park Mols Bjerge, kjer sva prenočila.

Danska - Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Mesto Aarhus

31.10.2018: Ogled nacionalnega parka Mols Bjerge, mesta Aalborg in večerno raziskovanje mesta Skagen

Zjutraj sva si ogledala nacionalni park Mols Bjerge. Park nama je bil nadvse všeč, saj sva lahko raziskovala številne zgodovinske znamenitosti in starodavna vikinška grobišča. Park ponuja ogromno – preveč, da bi si vse lahko ogledali v enem dnevu. Pot sva nadaljevala do mesta Aalborg. V Aalboru sva se sprehodila po starem mestnem jedru in po ulici Algade, kjer so številne majhne trgovine in številne restavracije ter lokali. Odpravila sva se tudi do vikinškega pokopališča Lindholm Høje. Pozno popoldan sva prispela v Skagen, kjer sva prenočila. Odločila sva se za večerni sprehod in večerjo v Skagnu, ki si ga bom vsekakor zapomnila kot mesto duhov. Ob 19:00 zvečer, sva bila v mestu praktično sama.

Danska - Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Nacionalni park Mols Bjerge

1.11.2018: Ogled peščeni sipin na Danskem

Najprej sva šla v Grenen – na najbolj severno točko Danske. Najina prva postojanka je bil Grenen svetilnik, ki se nahaja tik ob cesti.  Nekoliko naprej se nahaja najbolj severna točka Danske – nekakšen rt, kjer se križata Severno morje in Baltsko morje. Že sama pot do tja je izredno zanimiva, saj hodite ves čas po peščeni plaži Baltskega morja. Pot sva nadaljevala proti nekakšni vojaški postojanki, kjer sva zopet odkrila prelepo peščeno plažo.

Naslednja postojanka je bila peščena cerkev Den Tilsandede Kirke, ki je bila nekoč v celoti zasipana s peskom. Nadaljevala sva do peščenih sipin Rabjerg Mile, ki se me popolnoma navdušile. Sipine so ogromne in hribovite, občutek sem imela kot, da stojim sredi puščave. Ogledala sva si še ene sipine – Rubjerg Kunde. Tukaj stoji trenutno 26 m visok svetilnik, ki ga bo po napovedih, do leta 2020 izpodjedlo morje. Svetilnik v originalu meri 126 m, ampak ga je 100 m že pokritega s peskom.

Danska - Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Na peščenih sipinah Rabjerg Mile

Popoldan sva prispela v kraj Billund, kjer sva se podala v Lego House in se vrnila nazaj v otroštvo in v občudovanje lego kock. Prenočila sva v bližini najstarejšega danskega mesta Ribe. Zvečer sva si ogledala mesto Ribe, se sprehodila po osrednjem trgu in raziskovala starodavne uličice in hiške.

2.11.2018: Ogled mesta Ribe, ogled mesta Kerteminde in starodavne vikinške ladje

Zjutraj sva se odpravila na ogled belih kipov Men by the Sea, nato pa sva se sprehodila še po mestecu Ribe. Svojo pot sva nadaljevala do mesta Kerteminde, kjer sva si ogledala vikinški muzej in edino zakopano vikinško ladjo. Ustavila sva se tudi v mestu Kerteminde, kjer sva se sprehodila po ozkih uličicah. Iz Kerteminde sva pot nadaljevala proti severu do pozabljenega vikinškega grobišča. Pot sva nadaljevala proti severu, do najbolj severne točke otoka Funen –Fyns Hoved, s kjer je prečudovit razgled na širno morje.

Najina zadnja postojanka je bil najbolj ohranjen renesančni grad na vodi Egskov slot, ki pa je bil žal zaprt, tako da sva odkrila skrivno pot, da sva videla vsaj njegovo zunanjost. Zvečer sva prispela v Odense, kjer sva prenočila.  Odpravila sva se v staro mestno jedro in se začela sprehajati po številnih ulicah. Vsak prvi petek v mesecu novembru imajo na Danskem festival Judgenfest. Proslavijo ga z deljenjem modrih božičnih kap, z božičnim pivom in z bruhajočo peno, ki naj bi predstavljala sneg.

Danska - Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Kipi Men by the Sea

3.11.2018: Andersenove pravljice

Dopoldan je bil namenjen raziskovanju mesta Odense in odkrivanju H. C. Andersonovih znamenitosti. Naš največji pravljičar se je rodil ravno v tem mestu – v mestu Odense. V starem mestnem jedru vse spominja nanj: tukaj se nahaja njegova rojstna hiša, hiša v času njegovega otroštva in še muzej v celoti posvečen njemu. To je bilo največje razočaranje Danske, saj je govora le o njegovem življenju in ne o pravljicah, ki jih je napisal. Očitno so to opazili tudi možje na oblasti, tako da sedaj gradijo ogromen park, ki bo v celoti na temo H. C. Andersenovih pravljic.

Iz Odense naju je čakala dolga pot do belega klifa iz apnenca – Møns Klint. Tukaj je polno stopnic, ene vodijo na vrh klifa, druge pa do dna klifa, kjer se lahko sprehodite po plaži iz črnega peska.

Danska - Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Mons Klint

Začela sva pot proti Kopenhagnu, najina vmesna postojanka je bilo mesto Roskilde, kjer sva se sprehodila po glavni ulici in si od zunaj ogledala katedralo Roskilde.  Zvečer sva prispela v Kopenhagen in se že odpravila na večerni sprehod ob kanalu Nyhavn.

4.11.2018: Kopenhagen Danska

Cel dan sva namenila raziskovanju Kopenhagna. Ogledala sva si izbrane znamenitosti Copenhagna. Raziskala sva ga peš in na kolesu. Ogledala sva si številne palače: Resenborg, Christiansborg, Charlottenborg in Amalienborg. Copenhagen je tudi bogat s številnimi cerkvami, med katerimi je zelo zanimiva Trinitatis cerkev z Round Tower (okroglim stolpom) na katerega se lahko povzpnete in uživate v razgledu. Seveda nisva izpustila slavnega kanala Nyhavn in vožnje z ladjico po kanalih. Popoldan pa sva namenila mali morski deklici in Kastalletu. Zvečer sva se odpravila še v tematsko okrašen park Tivoli, katerega so obkrožale čarovnice, saj so že zmeraj praznovali noč čarovnic.

Danska - Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Slaven kanal in pisane hiške ob njem – Nyhavn

5.11.2018: Palače in gradovi: Frederiksborg, Kronborg in Fredensborg

Dopoldan sva se zapeljala iz Copenhagna do pokopališča Assistens Cemetery, saj sva si želela ogledati starodavni in tako drugačno pokopališče. Pot sva nadaljevala proti severu do renesančnega gradu Frederiksborg, ki ga je v 17. stoletju zazidal slavni kralj Christian IV. Danes je grad muzej nacionalne zgodovine Danske. Naslednja postojanka je bil Fredensborg, ki je spomladanska in jesenska rezidenca kraljevi danski družini. Midva sva imela srečo in sva lahko prisostvovala menjavi straže. Zadnja postojanka je bil Kronborg. Kronborg velja za najpomembnejši renesančni grad Severne Evrope in je postal nesmrten s Shakespearovo igro Hamlet. Grad je tudi po UNESCO zaščito.

Danska - Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Midva in grad Frederiksborg v megli

Pozno popoldan sva prispela nazaj v Copenhagen in se še zadnjič sva se sprehodila po ulicah Nyhavna. 6.11.2018 ob 7:00 uri zjutraj sva že imela let, ki je pomenil konec potovanja.

Kako na Dansko

Midva sva našla ugodno letalsko karto preko spletnega iskalnika letalskih kart Skyscaner. Letela sva iz Benetk direktno v Copenhagen z letalsko družbo Easyjet. Povratek pa sva imela Copenhagen – Bruselj in nato Bruselj Benetke z letalsko družbo Brussels Airlines. Povratna letalska karta je bila 117 € na osebo za čas krompirjevih počitnic. Do letališča sva se odpravila z lastnim avtom. Cestnina za eno smer znaša 10,20 €. Za gorivo v obe smeri pa sva zapravila 40 €.

Let iz Benetk v Copenhagen je trajal le 1h in 30 min. Nazaj je trajal nekoliko dlje, saj sva imela malo več kot 1h postanka v Bruslju. Let je trajal 4h in 30 min. Avto sva parkirala na organiziranem parkirišču Parking GO. Za 7 dni parkiranja sva plačala 42 €. Od parkirišča so naju s mini kombijem peljali na letališče, ko sva se vrnila sva jih poklicala in so naju prišli pobrat. Prvič sem pri njih pustila avto in bila zelo zadovoljna.

Danska - Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Prečudovit pogled iz letala na natrpane Benetke

Kako po Danski

Najem avta na Danskem

Avto sva najela preko brskalnika za avte Car Rentals, ki nama je ponudil najcenejšo varianto pri Alamo avtomobilski družbi. Za en teden najema avta sva plačala 143 €, v ceno je bila vključena tudi dvojna cestnina za prečkanje mostu Great Belt, ki povezuje otok Zeeland in otok Funen. Cestnine imajo nenormalne: za dvojno cestnino sva plačala 68 €. Na najino presenečenje, pa dizel ni bil tako zelo drag. En liter dizla je stal 9,79 DKK (1,31 €). Najcenejše sva našla dizel za 9,63 DKK, najdražji pa je bil v bližini letališča 10,21 DKK. Bencin je nekoliko dražji od dizla: okrog 10,66 DKK (1,43 €). Vozila sva avto Ranault Clio.

Danska - Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Najin štirinožni prijatelj Renault Clio, ki je bil sedem dni nepogrešljiv

Zavarovanje avta

Avto sva imela ponovno zavarovan pri I CAR HIRE INSURANCE. Zavarovanje pri Zürich Insurance lahko sklenete za posamezne dneve ali celoletno zavarovanje samo za evropske države ali pa celoletno zavarovanje za vse celine. Podrobnosti si preberite na spletni strani Icarhireinsurance. Zavarovalnica vam v vsakem primeru krije do 6000 GBP (6800 €) škode, vključeno pa je tudi zavarovanje podvozja, gum, stekel in strehe. Ko na spletu plačate zavarovanje, boste prejeli mail s številko police.

Kaj je najpomembnejše: Kaj narediti v primeru prometne nesreče. Ko pride do nesreče, škodo takoj prijavite na spletni strani https://www.icarhireinsurance.com/zurichclaims, kjer vas program avtomatsko vodi, tako da vnesete vse podatke s police in opišete kaj se je pripetilo. Če nimate dostopa pa jim lahko pošljete tudi mail ali jih pokličete na telefonsko številko +44 (0)20 3302 2296. Vse te informacije dobite tudi zraven police, ki vam jo pošljejo na mail. V primeru zavarovanja preko Zürich Insurance PLC potrebujete zahtevan depozit na kreditni kartici (različen znesek za posamezne države, midva sva morala pustiti 800 € depozita), ki pa vam ga vrnejo, ko vrnete avto. V primeru nesreče vam rent a car vzame depozit, ampak vam ga Zürich zavarovanje vrne.

Najem kolesa v Kopenhagnu

V Kopenhagnu je podobno kot v Amsterdamu potrebno najeti kolo, čeprav kolesarjenje ni tako zelo razširjeno kot v Amsterdamu. Kolo si lahko najamete v hotelu/hostlu v katerem boste prenočili. Če ne bodo imeli tega v ponudbi, vam bodo sigurno svetovali glede najema. V najinem hostlu Gennerator bi morala za eno kolo plačati 110 DKK (14,7 €) za 6h ali 140 DKK (18,8 €) za 12h. Kolesa nisva potrebovala tako dolgo, zato sva si ga sposodila preko družbe Donkey Republic. Za eno kolo za 2h sva plačala 55 DKK (7,4 €).

Kako deluje Donkey Republic?

Najprej si naložite aplikacijo Donkey Republic, se registrirate in že se vam prikaže zemljevid z vsemi lokacijami, kjer se nahajajo kolesa. Če določeno lokacijo približate, se vam izpiše koliko koles je trenutno na voljo. Odpravite se do lokacije in si izberete kolo, ki ima ime in številko. Nato izberete za koliko časa želite najeti kolo in koliko koles želite najeti, izpiše se vam cena najema. Plačate z kreditno kartico. Ko si izberete kolo se s telefonom postavite zraven tega kolesa in kliknete unlock. Tako odklenete kolo in se že lahko peljete.

Kolo vrnete na enak način. Najdete ustrezno lokacijo, kjer vam tudi piše koliko mest je prostih za vrnitev kolesa. Kolo najprej zaklenite, tako da ste s telefonom zraven kolesa in pritisnete na lock nato pa pritisnete še na return bike. Midva sva imela nekoliko težav z vrnitvijo kolesa, saj sva kolo vračala nekje sredi blokov in ni bil GPS najbolj točen, tako da sva dlje časa lovila signal.

Danska - Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Raziskovanje mesta Copenhagen s kolesom

Peš – raziskovanje danskih mest

Vsa mesta, ki sva jim midva obiskala se da raziskati peš. Mestna jedra so majhna in strnjena, tako da lahko na polurnem sprehodu veliko vidite in doživite. Midva sta se sprehodila po mestu Aarhus, Aarborg, Skagen, Ribe, Odense, Roskilde, Kertemide in na koncu seveda še po Kopenhagnu. Del mesta Kopenhagen je zaprt za pešce, tako da je tam sprehajanje še veliko bolj brezskrbno.

Parkirišča

Večina parkirišč na Danskem je brezplačnih, le v Kopenhagnu in okolici ter v mestu Odense so parkirišča plačljiva. Na Danskem imajo parkirišča posebej označena. Opazili boste table z napisom: 3 timer (8-18), to pomeni, da lahko med 8 in 18 uro parkirate brezplačno za tri ure. Vsi avto so opremljeni z urami, na kateri si nastavite čas, ko ste parkirali. Nama se je to zdelo super. Če se boste z avtom odpravili v Frederiksborg, Kronborg in Fredensborg boste morali še pred gradom plačati drago parkirišče. Parkirišče lahko stane med 5 in 7 € na uro.

Tudi v Kopenhagnu je zelo drugače glede parkirišč. Z malo truda lahko najdete parkirišče v centru mesta. Midva sva parkirala na zunanjem parkirišču Dronningens v neposredni bližini hotela Generator. Parkirišča so brezplačna po celotnem Copenhagnu v soboto po 17:00 in celotno nedeljo. Iz nedeljo na ponedeljek ob polnoč pa so parkirišča že plačljiva. Midva sva parkirala na parkirišču, ki je pod zeleno cono; za 10,5 h parkiranja čez noč sva plačala 88 DKK (17,8 €). Na parkirnih avtomatih lahko plačate samo s kartico. Postopek je tak, da najprej vpišete tablico avto, nato izberete čas, izpiše se vam znesek, ki ga s kartico poravnate. Ne dobite nobenega listka. Na spletni strani VisitCopenhagen si poglejte cone parkiranja in splošne informacije glede parkiranja.

P+R parkirišča

Na spletu sva našla samo eno stran, ki govori o P+R parkiriščih in je v celoti v Danščini. To je tudi razlog, da se P+R parkirišč nisva posluževala. Če bo komu v pomoč: Park&Ride.

Javni prevoz Danska

Javnega prevoza midva nisva uporabljala, ampak na splošno velja, da ima Danska zelo dobre povezave. Karto, ki jo kupite za javni prevoz pa velja za vlak, metro in avtobuse. Na spletni strani Din Offentlige Transport dobite vse informacije o različnih vozovnicah, ki so vam na voljo, informacije o tem, kje kupiti vozovnice in še druge koristne nasvete za turiste. Če se v Copenhagnu odločite za nakup Copenhagen City Card, je ves javni prevoz v Copenhagen coni brezplačen. Če se boste iz letališča Copenhagen odpravili direktno v mesto je najhitrejša in najcenejša opcija metro.

Hrana na Danskem

Danska ni ravno gurmanska dežela, tako da ponuja zelo malo tradicionalnih jedi, hrana in pijača v restavracijah pa sta neizmerno dragi. Ravno na Danskem se je razvil nov slog kuhanja imenovan New Nordic Cusine, ki se vrača k starim receptom in sestavinam, ki izvirajo iz Danske. Danska je tudi država, v kateri se nahaja veliko restavracij z Michelin zvezdico. Midva v takšne restavracije nisva zahajala, bolj sva se držala fast food prehranjevalnih verig in restavracij, ki ponujajo all you can eat obroke do 10 €. V normalni restavraciji vas glavna jed in pijača za dva stane okrog 80 € ali več. Kava v povprečju stane 5 €, ampak jo lahko najdete tudi za manj, če se potrudite in iščete.

Tipična danska hrana

Smørrebrød so nekakšni obloženi kruhki, in njihovega rženega polnozrnatega, mokrega in rahlo kislega kruha, na katerem je obvezno surov losos in mrzlo trdo kuhano jajce, poljubno dodajo še različno zelenjavo. Pølser je danski hot dog. Sestavljen je iz svinjske hrenovke rdeče barve, kečapa in gorčice, na vrhu pa posujejo praženo čebulo. Frikadeller so danske mesne kroglice, narejene iz svinjskega mesa ali mešanice svinjskega in govejega mesa, jajca in čebule. Veliko restavracij ponuja tudi različne kremne juhe, ki so postale že nekakšna tradicija. Posladkate pa se lahko z različnimi variantami cimetovih zavitkov in ogromnimi rumovimi kroglicami.

Midva sva preizkusila le nekaj danske hrane, ki so jo ponujale restavracije s hitro prehrano, veliko sva nabavljala v trgovinah s hrano, ki jih je na Danskem ogromno. Nastanitve sva imela pri Dancih doma, vsi so nama odstopili kuhinjo, tako da sva si zajtrke in večerje pripravljala sama. Supermarketi na Danskem: Netto, Aldi, Lidl, Spar, Rema1000, Fakta in še številne druge.

Bari, kavarne in restavracije na Danskem

Aalborg: Cafe Penny Lane (Skipper Clements Gade 1a, 9000 Aalborg, Danska). Ljubka, božično okrašena kavarnica in mini restavracija z ogromni slaščicami. Za dve kavi sva plačala 10 €.

Danska - Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Božič v novembru v kavarnici Penny Lane

Skagen: Mammas Pizza Og Restaurant (Sankt Laurentii Vej 79, 9990 Skagen, Danska). Čisto povprečna picerija, v kateri sva za eno pico podpovprečne velikosti in dva piva (poreklo Skagen) plačala 30 €.

Ribe: Quedensgård Cafe Og Krambod (8QH7+G7 Ribe, Esbjerg Municipality, Danska). Majhna in simpatična kavarna in restavracija z novembrskim božičnim vzdušjem. Za dve kavi sva plačala 10 €.

Kerteminde: Runi’s Kok (CMX4+JW Kerteminde, Kerteminde Municipality, Danska). Fast food restavracija z dansko in turško hrano :). Za dva kosila sva plačala 90 DKK (12 €). To je pa že ful poceni 🙂

Bari, kavarne in restavracije v Copenhagen

Kopenhagen: Samos Restaurant (Skindergade 29, 1159 København, Danska). Ena izmed all you can eat restavracij v Kopenhagnu. Bolj indijska varijanta, tako da je na voljo veliko okusnih jedi za mesojede in za vegetarijance. Obvezno ob hrani si je potrebno naročiti pijačo, ki pa ni tako zelo draga kot v ostalih lokalih. Za dva kosila in dve kavi (najcenejša pijača) sva plačala 176 DKK (23,6 €).

Kopenhagen: Zaggi’s Coffee (43 Frederiksborggade København K, 1371 København, Danska). Luškana Coffee to go kavarnica s poceni kavo. Ima zelo malo prostora, ampak če ni prevelike gneče, se imate kam usest. Za dve kavi sva plačala 30 DKK (4 €).

Kopenhagen: Cortado Kaffebar (Nørrebrogade 122, 2200 København, Danska). Kavarnica nekoliko izven mestnega centra Kopenhagna. Nama je bila všeč, ker sva lahko sedela ob oknu in opazovala velik trg pred nama, poln dogajanja. Za dve kavi sva plačala 42,5 DKK (5,7 €).

Nastanitve na Danskem

Nastanitve sva si rezervirala kakšen mesec v naprej, preko portala Booking.com. Večinoma sva sodelovala pri prijaznih in zadržanih Dancih, razen v Kopenhagnu sva bila v hostlu/hotelu. Pregledala sva tudi Airbnb, ampak ni bil bistveno cenejši, prav tako mi Airbnb ni preveč všeč, ker je po mojih izkušnjah preveč dogovarjanja glede prevzema ključev in prihoda. Na Booking.com imate določen časovni interval, kdaj lahko opravite check-in.

Nočitev v mestecu Rønde

 • Sov Godt nastanitev (Vrinners Bygade 8, 8420 Knebel, Danska). Najina prva nočitev je bila v bližini mesteca Rønde. Prenočila sva pri prijaznem starejšem gospodu, ki nama je razkazal celo hišo in nama dal napotke glede nacionalnega parka Mols Bjerge. Imela sva svoj vhod in svojo sobo, kuhinjo, jedilnico in kopalnico pa sva si delila še z dvema popotnikoma. Za nočitev za dve osebi sva plačala: 400 DKK (54 €).Booking.com

Nočitev v mestu Skagen

 • Kim’s Homestay Skagen (Markvej 63D, 9990 Skagen, Danska). Prenočila sva v lepi hiški, imela sva svojo sobo, kopalnico in kuhinjo pa sva si delila z lastnikom. Lastnik je zelo prijazen, vendar nekoliko zmeden. Ni preveč zgovoren ampak je zato njegov kuža veliko bolj. Za nočitev za dve osebi sva plačala: 450 DKK (64 €).

Nočitev v bližini mesta Ribe

Nočitev v Odense

 • Qstay Bed & Breakfast (Palnatokesvej 9, 5000 Odense, Danska). Ponovno sva prenočila v privat hiši, ta lastnik je bil od vseh lastnikov najbolj gostoljuben. Imela sva svojo sobo, kuhinjo in dve kopalnici pa sva si delila še z ostalimi obiskovalci (vsega skupaj 3 sobe) in dvema razvajenima mačkama. Lastnik nama je del veliko informacij o mestu Odense. Soba je bila ogromna, svetla z izhodom na teraso. Za eno nočitev sva plačala 467 DKK (63 €).

Nočitev v Copenhagen

 • Generator Copenhagen (Adelgade 5-7, 1304 København, Danska). Hostel Generator ni bil najcenejša izbira, ampak sva ga izbrala zato, ker se nahaja v centru Copenhagna, čisto zraven kanala Nyhavn. Generator je ogromen in v redu ohranjen hostel, ki ponuja tudi zasebne sobe. Recepcija je 24 h s številnimi aktivnostmi, hostel ima tudi svojo restavracijo, svoj bar, v pritličju je fitnes, na voljo pa je tudi izposoja koles. Za tri nočitve za dve osebi sva plačala 2055 DKK (275 €).

Danska - Sedem dnevni plan potovanja po Danski

Hostel Generator v samem mestnem centru Copenhagen

Splošne značilnosti Danske

Kraljevina Danska je najmanjša in najstarejša nordijska država. Nahaja se na Jutlandskem otoku severno od Nemčije. K Danski prištevamo tudi številne otoke, ki se nahajajo severno od Nemčije okrog Danske.

DANSKA – Zemljevid potovanja

Zemljevid Danske z označenimi postojankami:

Izleti

Na spodnji povezavi DANSKA IZLETI najdete številne zanimive izlete, ki jih ponuja Danska. Vsi izleti so večinoma skoncentrirani na Copenhagen. Izberite si enega izmed vodenih sprehodov do vseh top znamenitost Copenhagna, odpravite se na organiziran izlet s kolesi, odpravite se z ladjico po kanalih Copenhagna ali si najemite segway za nekaj ur. Ne spreglejte Copengahen card, ki ponuja številne znamenitosti brezplačno, neomejen transport in popuste v določenih restavracijah. Midva sva se odločila na vožnjo z ladjico po kanalih, izlet je bil fenomenalen, traja več kot eno uro, nakup kart pa se vam bolj splača preko GetYourGuide, saj karta znaša 11 €, če jo kupite direktno preden se vkrcate na ladjico pa 12 €.

DANSKA – Sedem dnevni plan potovanja po Danski je bil najin plan potovanja po Danski. V osnovi sva si zamislila veliko več, saj Danska ponuja ogromno, ampak nama je zmanjkalo časa za vse. Če se boste odločili za Dansko, vam priporočam, da ne ostanete samo v Copenhagnu, ampak da se odpravite še v druga kraje, predvsem na sever, ki je mene osebno najbolj navdušil. Pri potovanju in pisanju mi je bil v veliko pomoč tudi Lonely Planet.

 

Skupaj
120
Deli
0

Your Cart