DANSKA: Peščene sipine in Lego House

DANSKA: Peščene sipine in Lego House je članek o mojem največjem presenečenju in začudenju, saj nikakor nisem pričakovala peščenih sipin na Danskem. Obiskala sva tri različne peščene sipine, ki se nahajajo na severu Danske. Ta dan je bil dan totalnih nasprotij, saj sva se najprej izgubljena sprehajala po peščenih sipinah, katerim ni konca, popoldan pa sva se že igrala z Lego kockami v Lego House in obujala spomine na otroštvo. 

Danska: Peščene sipine in Lego House

Iz Skagna, kjer sva prenočila v  Kim’s Homestay Skagen (Markvej 63D, 9990 Skagen, Danska) sva pot nadaljevala še majčkeno bolj proti severu do vasice Grenen. Grenen je najbolj severna točka Danske, kjer se srečata Baltsko in Severno morje.

Svetilnik Grenen

Najprej sva si ogledala Grenen svetilnik (Fyrvej 36, 9990 Skagen, Danska), ki se nahaja tik ob cesti na poti do Grenen. Svetilnik se nahaja tik ob morju. Priporočam, da se tukaj ustavite vsaj za 10 min in se naužijete morskega zraka in se razgledate po prečudoviti pokrajini.  Svetilnik je bil dokončan leta 1747 in velja za prvi svetilnik Danske, ki je zgrajen iz opeke. Svetilnik je visok 46 m. Do leta 1952 je bil svetilnik najvišji na Danskem. Danes je najvišji svetilnik Dueodde Lighthouse na otoku Bornholm, ki je višji le en meter. Grenen svetilnik je odprt za obiskovalce vse dni v letu od 10:00 do 16:00 ure. Midva sva bila pri svetilniku že pred 10:00, zato je bil še zaprt. Leta 2017 je Grenen svetilnik postal tudi observatorij za ptice selivke. Na svetilniku lahko danes opazujete prelete ptic in razstavo ptic, ki se nahaja znotraj svetilnika.

DANSKA: Peščene sipine in Lego House

Svetilnik Grenen

Grenen – najsevernejša točka Danske

Pot sva nadaljevala proti parkirišču Grenen, kjer se pri rondoju konča cesta. Odpravila sva se peš do končke točke ozemlja. Prehodila sva pot, označeno z rumeno barvo, ki je dolga 3 km. Od parkirišča do ne-poimenovane točke, kjer ni več ozemlja sva peš prehodila 1500 m. Hodila sva zelo počasi in raziskovala peščene sipine in zapuščene stavbe, ki se pojavijo na začetku. Zapuščeni bunkerji so tukaj ostali vse od 2. sv. vojne. Nato pa je najino pot na eni strani spremljalo morje na drugi strani pa svetlo rumen pesek. Potrebovala sva 45 min, da sva prišla do točke, kjer se mešata Severno in Baltsko morje. Na začetku poti se lahko povzpnete na enega izmed bunkerjev, s kjer imate res čudovit razgled na celotno ozemlje.

DANSKA: Peščene sipine in Lego House

 

Začetek poti in razgled na baltsko morje

Grenen – posebnosti

V poletnem in jesenskem času je Grenen tudi odlična točka, kjer lahko opazujete tjulenje, ki tukaj pridejo na obalo. Vidite pa lahko tudi delfine – pliskavke. Midva jih novembra več nisva imela možnosti videti. Zaradi valov in vrtinčenja tokov je plavanje na območju Grenen prepovedano.

Grenen letno privablja milijon turistov, ki želijo uživati v neverjetnih barvah, ki jih dajeta nebo in morje. Z razlogom se je v Skagnu razvilo gibanje umetnikov, ki so želeli vsak na svoj način najboljše naslikati te barve. Ko sva se midva odpravila do konca Grenen sva bila popolnoma sama.

Na poti boste našli tudi grob slavnega danskega pesnika Holger Drachmann, ki je prvič Skagen obiskal leta 1872 in se popolnoma zaljubil vanj. Holger je v Skagnu razvil tudi svoj slikarski talent. Najbolj prepoznaven je po umetninah, ki prikazujejo morje v času nevihte.

Če smo do zdaj vsi skupaj mislili, da smo bili na najbolj severni točki Danske, vas moram razočarat in povedat, da smo se vsi motili. Najsevernejša točka Danske je North Beach, do katere pridete po zelo nezanimivi poti. Do konca se lahko zapeljete z avtom. Plaža je tudi super lokacija za opazovanje številnih redkih vrst ptic.

Do Nort Beach pridete tako, da se peljete v smeri nekakšne vojaške postojanke (vesoljski svetilnik). Prepoznali ga boste po ogromnem stolpu z ogromno belo kroglo na vrhu.

Den Tilsandede Kirke

Cerkev Den Tilsandede Kirke (Gamle Landevej 63, 9990 Skagen, Danska) se nahaja popolnoma na samem. Avto pustite na organiziranem parkirišču in se peš podajte 5 minut proti skrivnostni cerkvi z dolgo zgodovino. Cerkej je žal zaprta za obiskovalce.

Cerkev je poznana pod številnimi imeni: cerkev prekrita s peskom, zakopana cerkev ali stara cerkev Skagna. Cerkev je bila zgrajena v poznem 14. stoletju ter je posvečene svetniku Sv. Lovrencu iz Rima. Konec 18. stoletja je bila cerkev delno zakopana s peskom, ki ga je na cerkev nanosil veter iz bližnjih peščin. Leta 1795 je cerkev postala zapuščena, zaradi nenehnega boja s peskom. To kar lahko danes vidite je samo stolp cerkve, ki je značilno stopničasto oblikovan.

Cerkev je ena najstarejših stavb v Skagnu. Zgrajena je bila med leti 1355 in 1387, iz opeke v gotskem slogu. cerkev je bila enoladijska, dolga 45 metrov, 22 metrov visok stolp pa je bil dodan šele leta 1475. Danes lahko vidimo le 18 metrov stolpa.

Peščene sipine Rabjerg Mile

Naslednja postojanka so bile premikajoče peščene sipine Rabjerg Mile (Råbjerg Mile Vej, 9990 Skagen, Danska). Rabjerg Mile so največje premikajoče sipine v Severni Evropi. Raztezajo se na površini 2 km2 in se nahajajo na nadmorski višini 40 m. Peska je v sipinah 4 milijone kubikov. Veter pomika sipine proti severu-vzhodu vsako leto za 18 m.

Vsekakor vam priporočam, da se ustavite pri teh peščenih sipinah in se sprehodite med valovi peska. Midva sva imela srečo, saj sva sipine obiskala v novembru, tako da ni bilo gneče, hkrati pa sva imela še zelo lep sončen dan. Sipin kar ni konca, najprej se sprehodite čez prvi peščeni grič in zagledate drugega, ko prehodite drugega zagledate še tretji, višji peščeni grič. Ko dosežete konec sipin pa zagledate zeleno pokrajino. Občutek sem imela, kot, da bi nekdo pred leti tukaj nasipal pesek in pustil, naj ga veter razmetava.

Peščene sipine Rubjerg Kunde

Nato pa sva se 1h (62 km) vozila proti jugu do peščenih sipin Rubjerg Kunde (Fyrvejen 30, 9480 Løkken, Danska). Če se ustavite pri Rubjerg Kunde boste prišli v zgodovinski muzej. Če želite videti sipine in svetilnik sredi peska, se ustavite pri Rubjerg Kunde Fyr. Svetilnik je zgodovinski spomenik, ki ga lahko vidite še samo eno leto, saj znanstveniki napovedujejo da ga bo leta 2020 izpodjedel pesek. Na svetilnik se lahko tudi brezplačno povzpnete.

DANSKA: Peščene sipine in Lego House

Razgled s svetilnika

Med leti 1893 in 1927 so na Danskem zgradili 71 svetilnikov, ki bodo v pomoč ladjam, ki plujejo po danskih vodah. Svetilnik Rubjerg Knude je postavljen med svetilnikoma Hirtshals in  Hanstholm. Svetilnik Rubjerg Kunde je bil zgrajen leta 1899. Prvič je svetilnik zasvetil 27.12.1990, svetlobo pa se je videlo 42 km stran. Leta 1910 je na to območje začel veter nanašat ogromno peska, sipine pa so postale tako visoke, da je bilo nemogoče videti svetlobo svetilnika. Zaradi peščenih sipin je svetilnik nazadnje svetil 1.8.1968. Če vas zanima več o tragični zgodovini svetilnika, bi lahko obiskali muzej Vendsyssel Historical Museum, ki so ga odprli leta 1980. Leta 1992 so peščene sipine začele napadati tudi muzej, ki so ga morale leta 2002 zapreti. Midva sva leta 2018 videla samo še posamezne opeke, ki so ostale od muzeja.

Danes stoji muzej Strandfogedgården (Langelinie 2, 9480 Løkken, Danska) nekaj kilometrov stran od svetilnika. V muzeju imajo časovni stroj, ki vas popelje skozi zgodovino svetilnika Rubjerg Kunde.

Billund – Lego House

Nato sva se odpravila proti 3h (233 km) oddaljenemu Billundu, kjer sva si ogledala Lego House. Vstop v Lego House je brezplačen. Ogledati si lahko razstavo iz Lego kock v pritličju in si privoščite kavico v središčnem delu. Če želite v vas ostala nadstropja, kjer je ogromno Lego kock za igranje in razstava dinozavrov iz Lego kock je potrebno kupiti vstopnico.  Po nadstropjih se vzpenjate ob ogromnem Lego drevesu. Po stopnicah dostopate do različnih con (Green, Red, Yellow in Blue Zone), ki so vse plačljive.

Lego hiša je odprta vsak dan, posamezne cone pa ne, tako da se na uradni spletni strani Lego House najprej pozanimajte, kdaj je odprta celotna Lego hiša. Brezplačno lahko greste tudi v Lego trgovino, kjer si lahko kupite Lego kocke (naj vas opozorim, še vedno so zelo drage) in na streho Lego House, kjer so na različnih višinah in v različnih barvah številna igrala za otroke in malo večje otroke.

DANSKA: Peščene sipine in Lego House

Svet je moj 🙂

Vstopnica za Lego House stane 30 € (229 DKK), če pa vstopnico kupite preko spleta prihranite 4 € (30 DKK). Če se vam zdi to drago, naj vam povem da ni. Zraven se nahaja slavni Legoland s številnimi igrali za otroke, atrakcijami in Rollercoasterji za otroke in za odrasle, katerega osnovna vstopnica stane 46 € (341 DKK). Več o legulandu si lahko preberete na uradni spletni strani Legoland. Midva se nisva odpravila v Legoland, saj nama je bila vstopnica predraga, poleg tega pa sva tudi na forumih prebrala, da je to res raj za otroke. Adrenalinskih atrakcij pa je nekoliko manj.

Najstarejše mesto Danske – Ribe

Pot sva nadaljevala proti najstarejšemu mestu Danske – Ribe. Iz Billunda sva potrebovala 1 h (60 km). V Ribe sva se ustavila samo na kratko, saj je bila že trda tema. Sprehodila sva se med ozkimi in tlakovanimi ulicami vse do glavnega trga, kjer stoji mogočna katedrala Ribe. Več o Ribe v naslednjem dnevu. Saj sva si Ribe želela ogledati tudi pri dnevni svetlobi.

Pot sva nadaljevala proti jugu vse do najine nastanitve. Prenočila sva na ljubki kmetiji Dänemark Reitferien Bed & Breakfast Ferienunterkunft (Vest Åbøllingvej 19, 6780 Skærbæk, Danska).

V članku DANSKA: Peščene sipine in Lego House sem skušala zajeti vse vtise iz najinega potovanja. Glavne znamenitosti pa sem želela tudi malo opisati, tako da ko se boste odpravili na Dansko boste že nekaj vedeli o zgodovini in o posebnostih. Pri opisovanju sem si pomagala z brušuram, ki sem jih prejela na potovanju in z Lonely Planetom. Če te zanimajo še ostali dnevi iz najinega potovanja si preberi članek DANSKA – Sedem dnevni plan potovanja po Danskem. 

Skupaj
1
Deli

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart