Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus

DANSKA in ogled znamenitosti mesta Aarhus je članek o prvem dnevu potovanja po Danskem. Preberite o začetkih najinega potovanja in o znamenitostih mesta Aarhus. Aarhus je drugo največje mesto Danske, ki je bilo ustanovljeno že v vikinških časih. mesto je ime dobilo po besedi Aros, ki pomeni ustje reke. zaradi ugodne lokacije je mesto Aarhus danes eno večjih pristanišč na Danskem. Mesto je danes najbolj prepoznavno po prelepem starem mestnem jedru, številnih muzejih (najbolj je prepoznaven pisan ARoS muzej), lokalih in restavracijah, ki se vijejo ob reki. 

DANSKA in ogled znamenitosti mesta Aarhus

Prihod na Dansko, najem avtomobila in vožnja do mesta Aarhus

Vse o prihodu na Dansko, najemu avtomobila, omejitvah in ceni goriva si lahko preberete v članku DANSKA – sedem dnevni plan potovanja po Danskem. Iz letališča v Copenhagnu do mesta Aarhus sva potrebovala 3h, prevozila pa sva 305 kilometrov. Prečkala sva samo most Great Belt, ki je dolg 13 401 m in za katerega cestnina v eno smer stane 34 €. Vožnja čez most je neverjetna, saj vas na levi in desni strani spremlja morje, na koncu mostu vidite svetilnik, če pa pogledate navzgor vidite številne železne vezi, ki držijo most. na desni stranu mostu pa boste opazili še vetrnice na morju. Drugače pa vožnja do Aarhusa ni bila nič posebnega, saj sva se ves čas vozila po avtocesti, tako da nisva mogla uživati v panoramskem razgledu. Peljala sva se tudi čez most New Little Belt, ki je podoben Great Belt mostu, s tem da je veliko manjši.

Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus

Prečkanje mostu Great Bealt

Most Great Bealt

Most povezuje med seboj dva otoka: otok Zealand (na katerem se nahaja mesto Copenhagen) in otok Funen (na katerem se nahaja mesto Odense). Most je sestavljen iz visečega mostu (vzhodni most) za promet, zahodnega mostu (za prometi in železnica) in železniškega predora med Zelandijo in majhnim otokom Sprogø. Železniške proge ne boste videli, saj gre pod površino morja, zagledate jo šele, ko se peljete čez otok Sprogø. Viseči most so začeli graditi leta 1986 je tretji najdaljši na svetu z glavnim razponom 1,6 km in najdaljši most zunaj Azije ter velja za največji gradbeni projekt v celotni danski zgodovini. Most je namenjen samo prometnim vozilom in vlakom, s kolesom prečkanje mostu ni dovoljeno.

Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus

Most Great Bealt

Danes sta otok Zealand in otok Funen povezana s štiripasovno avtocesto in dvotirno železnico. Celoten most je zgrajen iz treh delov: Vzhodni most za cestni promet, Vzhodni predor za železniški promet in Zahodni most za cestni in železniški promet skupaj. Vzhodni most je dolg 6.790 metrov, s prostim razponom 1624 metrov, zaradi česar je tretji najdaljši viseči most na svetu. Zahodni most ima konstrukcijo v obliki škatlastih nosilcev in je dolg je 6.611 metrov.

Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus

Prečkanje cestninske postaje, kjer lahko plačate elektronsko, s kartico ali z gotovino

Cestninske postaje se nahajajo samo na eni strani mostu, na otoku Zealand. Na postaji lahko plačate s kartico ali z gotovino, lahko pa vam v avtu namestijo že elektronsko napravo BroBizz, ki jo na cestninski postaji avtomatsko očitajo in se vam avtomatsko odpre zapornica.

Aarhus znamenitosti

Sprehodila sva se čez mesto Aarhus. Avto sva parkirala na parkirišču pred Den Gamle By (Viborgvej 2, 8000 Aarhus C, Danska), kjer sva lahko brezplačno parkirala za 3 h.

Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus

Meni osebno najlepši kotiček mesta Aarhus

Den Gamble by

Naslov: Viborgvej 2, 8000 Aarhus C, Danska

Spletno mesto: Den Gamble By, kjer najdete vse potrebne informacije, za obisk vasice.

Den Gamble By je nekakšna starodavna danska vasica; muzej na prostem. Celotna vas je ograjena z obzidjem, tako da je za vstop potrebno plačati vstopnino, ki znaša 135 DKK (18,6 €). Nama je bilo nekoliko preveč, zato sva se odločila, da si jo ogledava le od zunaj, saj obzidje na določenih predelih ni visoko, tako da se vidijo pisane hiške s tipičnimi lesenimi dodatki tramov, ki se vlečejo po zunanji fasadi. Den Gamble By je vasica s hišami, restavracijami, pekarno in starimi obrtmi, ki so bile na vzponu pred letom 1900.

Sprehodite se po tlakovanih ulicah in začutite starodavno življenje, takšno kot je bilo v času našega največjega pravljičarja H. C. Andersena. Določene hiške si lahko ogledate tudi od znotraj. Na začetku vasi Den Gamble By se nahajajo tipične Danske hiše od leta 1500 do leta 1800. Znotraj hiš lahko vidite tipično dekoracijo tedanjega časa in silhuete ljudi oblečene v starodavna oblačila. Vsega skupaj se v Den Gamble By nahaja 80 zgradb, vključno s hišami, trgovinami, županovo hišo, mlinom na veter, pošto in šolo. V obdobju “žive zgodovine” – Living history, ki traja vsako leto od velike noči do decembra si lahko ogledate prave ljudi, ki igrajo življenje med leti 1920 in 1970.

Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus

Vasica Den Gamble By

Sprehod po ulici Møllestien

Naslov: Møllestien 1, 8000 Aarhus, Danska

Ulica je zelo ozka in zelo kratka, tako da vam ne bo vzela veliko časa za ogled. Ta ulica je zelo posebna zaradi majhnih, nizkih in barvitih hišk, ki ulico obdajajo na obeh straneh. Hiške so še zmeraj v uporabi, saj so vse naseljene.

Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus

Ulica Møllestien

 ARoS Aarhus Art Museum

Naslov: Aros Allé 2, 8000 Aarhus, Danska

Spletno mesto: ARos, kjer najdete vse informacije o umetnostnem muzeju.

Če ste navdušeni nad umetnostjo boste v Aarhusu našli mavrični umetnostni muzej. Stavba je že od zunaj zelo nenavadna, saj je v obliki temno sive kocke z mavričnim krožnim prehodom na vrhu. Žareče barve umetnostnega muzeja boste opazili že od daleč. Če se boste odpravili v muzej se lahko sprehodite po mavričnem sprehodu, ki vam omogoča 360 ° panoramskega razgleda na celotno mesto Aarhus. Če vas mika, da bi se samo zaradi razgleda odpravili v muzej in plačali drago vstopnino, obstaja alternativna rešitev – Salling nakupovalni center nudi brezplačen panoramskih razgled s kavarno na strehi. V muzeju so zbrana vsa umetnostna dela od zlate dobe Danske (1. polovica 19. stoletja) in vse od danes. Vstopnina v ARoS umetnostni muzej znaša 18 €/osebo.

Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus

ARoS umetnostni muzej z mavričnim krogom

Razgled nad mestom Aarhus – nakupovalen center Salling

Naslov: Søndergade 27, 8000 Aarhus, Danska

Če koga zanima nakupovanje je nakupovalni center Salling vsekakor pravi naslov. nakupovalen center ima vsaj 6 nadstropij, zgornja terasa s katere je prečudovit razgled pa se tako nahaja na 25 metrih višine. Nakupovalni center ponuja ogromno oblačil za ženske, moške in otroke, belo tehniko, elektroniko, kozmetiko, živila, vse dodatke za opremo doma,… Vse to morate prehoditi, da pridete do terase. Se boste lahko uprli skušnjavi?

Na vrhu se nahaja ogromna odprta kavarna s še večjo teraso s katere imate razgled na ARoS umetnostni muzej, na Aarhus katedralo in na pristanišče Aarhus. Lahko se odpravite tudi v kavarno ali na platformo, ki je nekakšna podaljšana ozka terasa na 25 metrih višine, na koncu katere je stekleno dno in lahko opazujete ljudi, ki se sprehajajo po ulici. Nakupovalni center je odprt med tednom od 10:00 do 20:00 ure, za vikend pa od 10:00 do 18:00 ure.

Vor Frue Church

Naslov: Frue Kirkeplads 3, 8000 Aarhus, Danska

Cerkev je danes kompleks treh cerkva. Najstarejši del cerkve predstavlja romanska kamnita kripta iz 11. stoletja, ki se nahaja pod cerkvijo. Cerkev je tudi od zunaj zelo lepa, zgrajena iz rdeče opeke in z zeleno streho. Ima en zvonik, za zvonikom pa si verižno sledijo tri trikotno oblikovani kompleksi.

Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus

Von Fure Church z mavrično klopco

Aarhus katedrala

Naslov: Store Torv, 8000 Aarhus, Danska 

Katedrala se nahaja v sredini največjega trga v starem mestnem jedru Aarhusa tako da jo je nemogoče spregledati. Sprednja stran katedrale je sestavljena iz ogromnega kvadratastega zvonika. Cerkev ima temno rdečo fasado in svetlo zeleno streho. Katedralo so zgradili leta 1201, v 14. stoletju pa je pogorela, zato so jo v 15. stoletju na novo zgradili v gotskem stilu. Velja za najdaljšo katedralo Danske, z osrednjo ladjo, ki meri skoraj 100 metrov. Od 16. stoletje dalje je bila večina notranjih sten prekritih s freskami, ki so jih v času reformacije prepleskali z belo barvo. Notranjost je še danes bele barve s slikami svetnikov na vsakem stebru.

Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus

Aarhus katedrala z neskončnim zvonikom

Vikinški muzej

Naslov: Sankt Clemens Torv 6, 8000 Aarhus, Danska

Spletno mesto: Vikingmuseet, kjer najdete odpiralni čas, vstopnine in vodene oglede.

Čudovit muzej, v peščeno-zlato-rdeči barvi s številnimi poslikavami je v celoti namenjen obdobju Vikingov. V muzeju boste našli izkopanine, ki so jih izkopali v bližini ulice Clemens Torv. Izkopali so obzidje, ki sega v obdobje od 900-1400, številne skelete, hiše, lesena orodja in številne kamne, v katere so vklesane rune – runska pisava. Drugo nahajališče so našli prav tako v bližini Aarhusa – Store Torv. Oba najdišča nakazujeta na to, kako pomembno je bilo mesto Aarhus kot vikinško središče. Vstopnina za muzej znaša 30 DKK (4 €).

Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus

Vikinški muzej v mestu Aarhus

Kavarne, lokali in restavracije v Aarhus

Največ restavracij, lokalov in barov v Aarhusu se nahaja ob reki Aarhus. Tudi midva sva se ustavila v zelo simpatični kavarnici in mini restavraciji Suppestegogis (Åboulevarden 82, 8000 Aarhus, Danska). Usedla sva se ob oknu in opazovala dogajanje v mestu Aarhus, pri tem pa sva pila noro drago kavo, ki je stala 5 €.

Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus

Številne restavracije od reki Aarhus

Pot v Rønde

Pozno popoldan sva se odpravila iz aarhusa proti severu do mesteca Rønde. Prevozila sva 36 km in porabila 44 min. Ko sva prispela v Rønde je bila že popolna tema. Našla sva fast food restavracijo Spisehjornet (Hovedgaden 35, 8410 Rønde, Danska), kjer sva se ustavila na burgerju. Za dva hamburgerja, en krompirček in eno kokakolo sva plačala 115 DKK (15.4 €).

Nastanitev sva imela v bližine mesta Rønde in v bližini nacionalnega Mols Bjerge, kamor sva bila namenjena naslednji dan. Spala sva v hiši, kjer so oddajali samostojno sobo. Kuhinjo, jedilnico in kopalnico sva si delila še z eno sobo. Vhod smo imeli svoj, ločen od lastnikov, ki so živeli v drugi polovici hiše. lastnik, ki naju je sprejel je bil zelo prijazen in zgovoren. Dal nama je vse napotke in številne informacije o nacionalnem parku Mols Bjerge.

NASTANITEV: Sov Godt (Vrinners Bygade 8, 8420 Knebel, Danska).

Druge nastanitve v okolici mesta Rønde:


Booking.com

Danska in ogled znamenitosti mesta Aarhus je prvi dan potovanja po Danskem. Naslednji dan sva se odpravila v nacionalni park Mols Bjerge, mesto Aalborg in mesto Skagen. Več o ostalih dnevih potovanja si lahko preberete v članku DANSKA – sedem dnevni plan potovanja po Danskem.

Skupaj
19
Deli
0

Your Cart