Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi

Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi je članek o četrtem dnevu najinega potovanja po Danskem. Zjutraj sva si ogledala najstarejše, majhno in pravljično mestece Ribe, nato pa sva pot nadaljevala na otok Funen, kjer sva se ustavila v mestu Kerteminde, kjer sva se odpravila v muzej Vikingov in si ogledala edino zakopano Vikinško ladjo na Danskem. Podala sva se tudi v grobišče Mårhøj/Snavehøjen in na najbolj severno točko otoka Funen. Pot naju je odnesla tudi do renesančnega gradu Egskov slot. Zvečer pa sva pristala v pravljičnem mestu Odense, kjer sva se udeležila festivala Judgenfest. Vse podrobnost dneva najdeš v članku.

Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi

Iz najine nastanitve, v bližini mesteca Ribe Dänemark Reitferien Bed & Breakfast Ferienunterkunft (Vest Åbøllingvej 19, 6780 Skærbæk, Danska), sva se odpravila do belih kipov ob morju Men by the Sea
(Mennesket ved havet). Več o ostalih dnevih potovanja si lahko prebereš v članku DANSKA – sedem dnevni plan potovanja.

Men by the Sea

Pred muzejem Fiskeri-& Søfartsmuseet (muzej z akvarijem in z vsem kar je povezano z morjem) sedijo štirje 9 m visoki beli kipi, ki gledajo na morje. Imenujejo se Mennesket ved havet (Sædding Strandvej 1, 6710 Esbjerg, Danska). Kipi so bili postavljeni 28.10.1995 in gledajo kako ladje vstopajo in izstopajo iz Esbjerg pristanišča. Esbjerg je bila ribiška vasica, ki se je leta 1868 začela razvijati v pomembno pristanišče. Danes je Esbjerg eno izmed pomembnejših in večjih pristanišč Danske.

Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi

Men by the sea – 5 men and 1 woman 🙂

Najstarejše mesto Ribe

Ribe je najstarejše dansko mesto s številnimi tlakovanimi ulicami, barvitimi hiškami in z ogromno katedralo v osrednjem trgu. Ribe je tudi najstarejše skandinavsko mesto. Ribe ima bogato zgodovino, ki se prepleta z Vikingi, kralji, kraljicami, izdajalci, župnijami, čarovnicami, poplavami in ognjem.

Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi

Pogled na najstarejše skandinavsko mesto Ribe

Kaj sva si v Ribe ogledala:

  • Sprehod po mestecu Ribe

Ogled barvitih hišk, ki se nizajo v vrstah. Hiške so srednjeveške, z lepo okrašenimi okni in vrati. Med sprehajanjem sva našla tudi prečudovito kavarnico, v kateri sem imela občutek kot, da sem lik v pravljic Hrestač. Kavarnica se imenuje Quedensgård Cafe Og Krambod (Overdammen 10, 6760 Ribe, Danska) in se nahaja v strogem mestnem jedru.

Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi

Normalen deževen dan

  • Ribe Domkirke (the church of our lady)

Ribe Domkirke (Torvet, 6760 Ribe, Danska) je ogromna katedrala, katere res ne morete spregledati. Vendar zmeraj ni bilo tako. Leta 856 je na tem območju misijonar Ansgar, poznan kot skandinavski apostol, zgradil majhno leseno cerkev. Mogočna katedrala, ki jo vidimo danes je nastala v 12. stoletju. Zgrajena je iz porozne kamnine imenovane tuf, ki so jo v Ribe pripeljali iz Kolna. V originalu je katedrala imela dva enako visoka stolpa, vendar se je en stolp leta 1283 zrušil in pomoril več ljudi. Današnji 50 m visok stolp, zgrajen iz opeke je bil zgrajen leta 1333, na katerega se lahko povzpnete in uživate v razgledu na mesto Ribe.

Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi

Veličastna katedrala v mestu Ribe

V cerkvi se nahaja tudi slika Valdemar II in njegove žene Dagmar, ki je umrla leta 1212 pri porodu. Vstop v katedralo je brezplačen, vstopnina za stolp pa stane 20 DKK (2.7 €). Na vrh stolpa vodi 248 stopnic. Katedrala je odprta navadno od 10:00 do 15:00 ali do 17:00 ure, odvisno od letnega časa in dneva. Odpiralni čas in ostale informacije najdete na uradni strani Ribe Domkirke.

  • St. Catharinae Church and Abbey

St. Catharinae Church and Abbey (Sct Catharinæ Pl. 4, 6760 Ribe, Danska) je bila zgrajena za red dominikanskih bratov. Današnji kompleks predstavlja zadnje ostanke srednjeveške cerkve, samostana, kapele in bolnišnice v Ribe.

Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi

St. Catharinae cerkev in samostan

  • Riberhus Slotsbanke

Riberhus Slotsbanke (Erik Menveds Vej, 6760 Ribe, Danska) je ozemlje v obliki kvadrata, okrog katerega je skopan vodni jarek. V srednjem veku je na tem mestu stal grad. Grad je bil zgrajen leta 1320, bil je štirikotne oblike s štirimi stolpi, s kjer je bil razgled na celotno mesto Ribe in na širno pokrajino v okolici. Nasip na katerem je stal grad je bil visok 8 m, kvadrat na katerem je stal grad meri 90x90m, jarek okrog kvadrata pa meri 30 m. V 17. stoletju je grad začel propadati, materiale iz gradu pa so uporabili za gradnjo hiš in objektov v mestu Ribe. Leta 1913 so postavil bronast kip bohemski princesi Dagmar, ki je bila prva kraljica kralju Valdemar II. Kip so postavili v spomin na kraljičino smrt leta 1212 v Ribe.

  • Ribe Vikingecenter

Ribe Vikingecenter (Lustrupvej 4, 6760 Ribe, Danska) prikazuje življenje ljudi, ki so živeli v mestecu Ribe pred 1300 leti. Midva nisva imela časa, zato se v muzej nisva odpravila. Tudi vstopnina je kar zasoljena, odrasla vstopnica stane 18 €. Več o Rike Vikingcenter si lahko preberete na uradni strani.

Srečanje z Vikingi v Ladby – Kerteminde

Nato sva se odpravila v Ladby (bližina mesta Kerteminde), kjer sva si ogledala vikinški muzej in edino zakopano vikinško ladjo. Iz Ribe do Ladby sva potrebovala 1h in 40 min (142 km). Vstopnina v muzej Vikingemuseet Ladby (Vikingevej 123, 5300 Kerteminde, Danska) znaša 70 DKK (9.4€) na osebo. Muzej ni velik in je super za vse tiste, ki bi se radi spoznali z vikinško kulturo in dobili vsaj hitro predstavo o življenju Vikingov. Del muzeja je v hiši, kjer se spoznate z življenjem Vikingov v območju okrog Kerteminde. Še posebej všeč mi je bil del muzeja, kjer imate na voljo številna vikinška oblačila v katera se oblečete, vzamete najboljše vikinško orožje in že se lahko slikate :). Drugi del muzeja je na prostem, kjer se čez travnik sprehodite do ogromnega nasipa v katerem se nahaja vikinško pokopališče – ogromna vikinška ladja. To je edino dansko vikinško pokopališče v ladji.

Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi

Vidni ostanki konja iz leta 900, ki je bl položen v ladijsko grobišče zraven kralja

Vikingi imajo bogato zgodovino na Danskem, tako da boste imeli veliko priložnosti, da obiščete kakšen vikinški muzej ali vikinško pokopališče. Midva sva se odločila za Ladby muzej, zato ker sva želela videti to starodavno ladijsko pokopališče. Ta vikinška ladja je edina ladja na svetu, ki je služila kot grobišče, ki je stara več kot 1000 let in se je ohranila na enakem mestu, kot so jo Vikingi zakopali. Obiščete lahko tudi Trelleborg, Leyre museum, Borgring Viking Fortress, The Viking ship museum, Ribe Vikingcentre in še številne druge.

Kerteminde

V mestecu Kerteminde se nisva zadržala dolgo. Sprehodila sva se čez mestece in si privoščila kosilo. Kerteminde je majhno in zelo lepo starinsko mestece, ki leži na stičišču Baltskega morja in Kerteminde fjorda. Na kosilo sva se odpravila v restavracijo s hitro prehrano Runi’s Kok (Langegade 9E, 5300 Kerteminde, Danska). V prvotnem načrtu sva si želela ogledati Fjord Og Bæltcentret (1, Margrethes Pl., 5300 Kerteminde, Danska), ampak nama je zmanjkalo malo časa pa še vstopnina nama ni bila preveč privlačna. Gre za nekakšen “naraven akvarij”, kjer lahko opazujete morske živalske vrste v naravnem okolju, hkrati pa je to še izobraževalni center. Vstopnina znaša 110 ali 140 DKK (15 € ali 19 €) na osebo, odvisno od letnega časa. Več informacij najdete na njihovi uradni spletni strani.

Pot proti najsevernejši točki otoka Funen

Pot iz Kerteminde sva nadaljevala proti severu otoka Funen. Na poti sva se ustavila še pri skrivnem nasipu – ki je vikinško pokopališče. Nasip Mårhøj/Snavehøjen (5390 Martofte, Danska) ni ravno največja atrakcija, ampak je poseben občutek, ko se čez majhna in ozka vrata podate v starodavno grobišče. Notri je presenetljivo velik prostor obložen z ogromnimi kamni, čez katere je nasipana zemlja, ki je danes poraščena s travo. Iz Kerteminde do nasipnega pokopališča sva potrebovala 18 min (15 km).

Naslednja postojanka je bila najsevernejša točka otoka Funen – Fyns Hoved (5390 Martofte, Danska). Od pokopališča do Fyns Hover sva potrebovala 14 min (10 km). Najbolj zanimiva je vožnja do te točke, saj je okrog več morja in nekakšnih naravnih slanih zajetij kot kopnega. Ta točka je še posebej zanimiva od aprila do oktobra za ribiče, saj je takrat tukaj ogromno morskih postrvi, ki se gibljejo iz morja v reke. Naju je ta točka pritegnila zaradi prečudovitega razgleda, obširne neokrnjene narave, miru in tišine, saj sem ne zaide veliko drugih popotnikov.

Egskov slot

Iz severa otoka Funen sva se zapeljala nekoliko južneje do renesančnega gradu Egskov slot (Egeskov Gade 18, 5772 Kværndrup, Danska), potrebovala sva 55 min (64 km). Vedela sva, da bo grad zaprt, ampak sva vseeno želela videti njegovo zunanjost. Egskov grad ni odprt skozi vso leto, prav tako je odpiralen čas odvisen od letnega časa, tako da je najboljše preverit odpiralne čase na uradni spletni strani. Egskov slot je evropski najboljše ohranjen grad, ki je dejansko postavljen na vodi. Grad je dal zgraditi Frands Brockenhuus, leta 1554.

Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi

Pogled na prečudovit renesančni grad

Odense

Odense je tretje največje mesto na Danskem in je glavno mesto otoka Fyn. Mesto leži v bližini istoimenskega fjorda ob reki Odense. Mesto je najbolj prepoznavno po pravljičarju Hans Christian Andersen, ki je bil rojen v mestu Odense. Midva sva v Odense prispela pozno popoldan, ko je zunaj že bilo temno. Od gradu Egskov Slot do Odense sva potrebovala 38 km (30 min). Najprej sva poiskala najino nastanitev QStay Bed & Breakfast (Palnatokesvej 9, 5000 Odense, Danska). Za eno nočitev za dve osebi s parkiriščem sva plačala 467 DKK (63 €). Nastanitev se nahaja 1,5 km izven starega mestnega jedra Odense, za kar boste potrebovali 15 min hoje skozi zelo lep park. Nastanitev nama je bila zelo všeč, dobila sva zelo lepo, prostorno in svetlo sobo s souporabo dveh kopalnic še z dvema drugima sobama. Tudi lastnik te hiše je zelo odprte narave, zgovoren in nasmejan, nič preveč tipičen Danec :).

Zvečer sva se odpravila na sprehod čez mestno jedro Odense, ki nama je obema bilo zelo všeč. Ulice so široke, polne manjših trgovin, restavracij in lokalov. Na večih mestih, če boste pozorno opazovali, pa boste našli bronaste kipe – like iz Andersenovih pravljic.

Judgenfest – Odense

V Odense sva prispela ravno na prvi petek v mesecu novembru. To je poseben dan, saj vsako leto začnejo Danci s posebnim festivalom Judgenfest. Ta festival je povezan s pivom Carlsberg. Vsako leto na vsak prvi petek v novembru dajo prvič na tržišče Judgebeer, ki je enako pivo kot običajno pivo Carlsberg, s tem da je steklenica/pločevinka okrašena z božičnimi simboli. Prebivalci Danske si nadenejo modre božične kape in se z njimi veselijo ob pivu dolgo v noč. Po mestu Odense so brezplačno delili te božične kape in pivo Carlsberg. Jaz sem bila bolj vesela kape, Jure pa piva :). Na enem izmed trgov v Odense se je božičkova ekipa pripeljala v Carlsberg tovornjaku in s topovi ustvarjala belo peno, tako da smo imelo ogromno snega. Nato se je ekipa pomikala po vseh bližjih lokalih, kjer so odpirali brezplačno pivo.

Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi

Judgenfest

Tudi midva sva zelo pozno zaključila dan, vendar ne prepozno, saj je bil naslednji dan rezerviran za raziskovanje mesta Odense in za pot po poteh H.C. Andersena.

Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi je najin četrti dan potovanja po Danskem. Naslednji dan sva raziskovala mesto Odense, se odpravila na klif Møns Klint in zvečer prispela v Kopenhagen. Več o ostalih dnevih potovanja si lahko preberete v članku DANSKA – sedem dnevni plan potovanja po Danskem.

Pri snovanju članka Danska in najstarejše mesto Ribe ter srečanje z Vikingi sem si pomagala z Lonely Planetom in z vsem materialom, ki sem ga nabrala na potovanju.

Skupaj
1
Deli

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart