Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

DANSKA in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen je članek o drugem dnevu potovanja po Danskem. Dopoldan sva preživela v nacionalnem parku Mols Bjerge in v odkrivanju zgodovinskih vikinških točk. Oba sva bila nadvse navdušena nad nekoliko manj poznanim nacionalnim parkom Mols Bjerge. Pot sva nadaljevala do renesančnega dvorca Gammel Estrup Manor, ki sva si ga ogledala samo od zunaj. Pot sva nadaljevala do mesta Aalborg, kjer sva se ustavila na kavi in sprehodu čez mesto. Najina zadnja postojanka je bilo mesto Skagen, kjer sva prenočila in si privoščila večerni sprehodi po najbolj severnem mestu Danske. 

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

Nacionalni park Mols Bjerge

Nacionalni park Mols Bjerge pokriva površino 180 km2 ogromnih gozdov, gričevij, odprtih suhih travnikov, jezer, obalnih območij in morja. Področje parka se razteza od obale Katterata na vzhodu, do gozdov Kaløu na zahodu, od razvejanih obal na jugu čez veličastne morene hribov Mols Bjerge do ravnin ledene dobe na severu. Nacionalni park vključuje tudi majhno mestece Ebeltoft in številne druge majhne vasice, kot na primer Vrinners in Knebel.

V obdobju kvartarja, ki pokriva zadnja 2,5 milijona let so se zvrstile številne klimatske spremembe, izmenjale so se številne ledene dobe in toplejša vmesna obdobja. Z vsako ledeno dobo so ledene plošče in ledeniki skandinavskega gorovja rasli in se širili po okoliških nižje ležečih predelih, vključno z Dansko. Vsaka ledena doba je na novo oblikovala pokrajino, vendar brez popolnega uničenja nekdanje pokrajine.

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

Vožnja po pravljičnem nacionalnem parku Mols Bjerge

V zadnjem delu zadnje ledene dobe, je glavna ledena plošča s severovzhoda prišla vse do Jutlanda in do osrednje grebenske regije. Ko se je glavna ledena plošča nad Dansko umikala, je bil rob ledene plošče, pred približno 20.000 leti, nad Helgenæs, Mols Bjerge in okolico Rønde. Zaradi ledene dobe so bili griči potisnjeni skupaj, oblikovale pa so se številne morene, ki jih lahko danes občudujemo.

Led je s seboj prinesel tudi različne kamnine, ki so se mešale z lokalnim materialom. Barvit pesek na plaži, nam lahko veliko pove o gibanjih ledenih plošč. Ko se je led začel topiti, so bili pod plastjo peska in gramoza pokopani veliki ledeni bloki, ki so rabili tisoče let, preden so se popolnoma stopili.

Nacionalni park Mols Bjerge – postojanke

Bregnet Church

Bregnet Church (Kalø, Kirkebakken 2A, 8410 Rønde, Danska) je osamljene cerkev, ki stoji ob cesti in jo je nemogoče spregledati. Cerkev ima belo fasado in sivo streho. Zvonik je na sprednji strani cerkve, ki se končuje s stopničasto streho, kar je zelo značilno za cerkev na Danskem. Cerkev je iz srednjega veka. Nekoč je bil na tem mestu zaselek z romansko cerkvijo in s sedežem za nadzor gradnje gradu Kalø.

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

Bregnet Church

Ruševine gradu Kalø

Do ruševin gradu Kalø (Molsvej 31, 8410 Rønde, Danska) vas čaka vsaj 20 min dolga pot. Avto lahko pustite pri restavraciji Kalø Slotskro in se sprehodite po najdaljši srednjeveški poti na Danskem, ki je bila zgrajena skupaj z gradom. Grad je zgradil kralj Erik Menved, ko je leta 1313 zatrl kmečki upor. Grad so zgradili kmetje pod prisilo, za kazen, ker so se uprli kralju. V zaporu tega gradu je bil zaprt tudi Gustav Vasa, ki je kasneje postal kralj Švedske. Ko grad ni več služil svojemu namenu, so ga zapustili, kamenje in material pa so porabil za gradnjo Charlottenborg Palace v Copenhagnu. Danes je od gradu ostalo zelo malo. Bolj je fascinantna kamnita pot do gradu.

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

Najdaljša srednjeveška pot in ruševine gradu Kalo v ozadju

Nappedam – staro pristanišče

Nappedam (Molsvej 33, 8410 Rønde, Danska) je staro manjše pristanišče s številnimi manjšimi jadrnicami. Midva sva se tukaj ustavila le za hip, saj sva se ravno peljala mimo. Manjše ladje so iz pristanišča plule med leti 1874 in 1935 med Aarhus in Ebeltoft. Prevažale so ljudi in tovor.

Stabelhøjene – srednjeveški nasipi

Stabelhøjene (Dybdalvej 9, 8420 Knebel, Danska) predstavljata dva griča, visoka 133 m in 135 m, s katerih imate prečudovit pogled na pokrajino in morje. Kdo bi si mislil, da lahko imaš s 133 m razgled :). Če se boste podali na vrh nasipa boste stali na vrhu misterija. Po legendi so ti veliki nasipi iz bronaste dobe domovi podzemeljskih umrlih duš. Po vsej verjetnosti se v nasipih skriva več grobov, saj je bilo običajno, da s časom dodajajo grobove v isti nasip. Na nasipa lahko pridete samo peš, tako da se sprehodite čez polje.

Poskær Stenhus

Poskær Stenhus (8420 Knebel, Danska) je največji dolmen (kamnita grobnica s ploskim kamnom na vrhu) na Danskem. Grobišče je zgrajeno iz petih pokončnih kamnov in enim pokrivnim kamnom na vrhu petih. Nastal je v času neolitika, pred 3300 leti pred našim štetjem. Ploski pokrivni kamen na vrhu grobnice tehta 11,5 ton in je ohranjena polovica 19 tonskega pokrivnega kamna na drugi grobnici, ki se nahaja nedaleč stran. Grobnica se imenuje Grovlegårddyssen. Znanstvenikom še danes ni jasno, kako se premaknili te kamne iz ene lokacije na drugo in kako so jih položili tako natančno, da se še do danes ni podrl strop grobnice. Ovalne pokrivne kamne so izdelovali kmetje iz kamene dobe (pred 5000 leti). Mols Bjerge nacionalni park je postal zavarovano območje leta 1994, ko je država kupila dolmen.

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

Starodavno grobišče – kamnita grobnica

Trehøje

Trehøje (8420 Knebel, Danska) sestavljajo trije gričasti nasipi iz bronaste dobe, visoki 127 m. Če so podate na vrh nasipa vas čaka prečudovit panoramski razgled iz Aarhus do Ebeltoft, vključno s štirimi zalivi: Kalø, Begtrup, Knebel and Ebeltoft. V tem območju se nahaja še 11 dodatnih nasipov iz bronaste dobe.

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

Trehoje in razgled na morje

Fuglsø Beach

Fuglsø Beach (Dragsmurvej 15, 8420 Knebel, Danska) je plaža, ki ponuja ogromno aktivnosti. V sezoni se lahko tukaj odločite za “paragliding”, snorkljanje ali za daljši sprehod ob plaži. Lahko pa preprosto uživate in počivate na plaži ali se odpravite na klif in uživate v razgledu. Plaža je peščena, voda pa postane zelo hitro globoka. To je mesto, kjer lahko uživate med oceanom, klifi in zeleno-rumenim rastlinjem, ki prerašča klife. Midva sva se odpravila na vrh klifa, s kjer sva lahko opazovala širno morje.

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

Prečudovit razgled na širno morje in Fuglsø plažo

Dragsmur

Dragsmur (Olaf Ryes Vej 4, 8420 Knebel, Danska) je znana ožina, čez katero so Vikingi vlekli svoje ogromne ladje, da so se izognili veslanju okrog polotoka Helgenæs. Dragsmur je raj za kajakaše.

Ebeltoft

Ebeltoft je majhno, starodavno in simpatično mestece ob morju, ki je staro več kot 700 let. Ulice si ozke in tlakovane s številnimi manjšimi trgovinami in restavracijami. Stara mestna hiša mesta Ebeltoft je bila zgrajena leta 1789 in je bila v uporabi do leta 1840, danes pa je v njej muzej. Do mesta Ebeltoft vodi obmorska cesta, ki ponuja prečudovit razgled. Lahko se tudi ustavite in se sprehodite po plaži, ki je popolnoma drugačna, od plaž, ki jih poznamo. Na plaži se nahajajo številne klopce, kjer lahko posedate, del plaže pa zarašča rdeč šipek. Prečudovit in nenavaden razgled.

Øer Harbour

Øer Harbour (Bryggerivej 5, 8400 Ebeltoft, Danska) je ljubko južno pristanišče. Pristanišče je nastalo na umetnem jezeru, pred tem pa je na tem območju bil kamnolom. Nacionalni park Mols Bjerge ima 5 pristanišč. Øer Harbour je edino pristanišče na Danskem do katerega ladje vstopajo skozi prekop. Tukaj stoji celo naselje imenovano The Øer Maritime Holiday Village. Vasica spominja na lego vas, saj jo gradijo majhne, kvadrataste in pisane hiške.

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

Naselje The Øer Maritime Holiday Village

Jernhatten

Jernhatten (Havmøllevej, 8400 Ebeltoft, Danska) je 49 m visok hrib na katerega se lahko odpravite samo peš. Avto pustite v dolini in se čez pravljični gost z zavitimi drevesi odpravite na vrh hriba. Iz vrha hriba imate nato prečudovit razgled na zeleno pokrajino in širno morje. Po hribu navzdol vodijo lesene stopnice po katerih pridete do plaže, pokrite s črnim kamenjem.

Midva sva se uspela ustavit in si ogledat le nekatere postojanke v nacionalnem parku Mols Bjerge, ampak jih je še veliko več. Če bi želeli v celoti raziskati nacionalni park, lahko tukaj ostanete tudi cel teden. V sezoni, ko je lepše vreme je tudi kolo odlična izbira za raziskovanje nacionalnega parka Mols Bjerge. Več o nacionalnem parku, si lahko na uradni strani.

Gammel Estrup Manor

Pot sva nadaljevala do renesančnega dvorca Gammel Estrup Manor (Randersvej 2, 8963 Auning, Danska), do katerega sva od Jernhatten potrebovala 43 km (46 min).  Dvorec je zgrajen iz rdeče opeke in je v zgodovini kot tak prvič omenjen leta 1490. Na tem mestu pa že od leta 1340 stoji dvorec, ki so ga imenovali  Essendrup. Od leta 1930 je dvorec mozej, ki predstavlja zgodovino in življenje danskega plemstva. Midva sva si dvorec ogledala le od zunaj. Na uradni spletni strani Gammel Estrup Manor najdete več informacij o dvorcu, odpiralnih časih in o vstopnicah.

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

Gammel Estrup Manor – renesančni dvorec

Mesto Aalborg in vikinško pokopališče ter muzej Lindholm Høje

Iz dvorca Gammel Estruo Manor sva se najprej peljala do vikinškega pokopališča Lindholm Høje (Vendilavej 11, 9400 Nørresundby, Danska), prevozila sva 111 km in porabila 1h in 10 min.

Vikinško pokopališče in muzej Lindholm Høje

Grobišče Lindholm Høje je eden izmed najlepših starinskih spomenikov na Danskem. Lindholm Høje je dansko največje pokopališče železne dobe in vikinške dobe, ki se je ohranilo samo zaradi peska, ki ga je veter nanosil čez ozemlje. Grobišče sega v čas pozne železne dobe in čas vikinške dobe. Na grobišču Lindholm Høje boste našli številne okrogle kamne zapičene v tla, razporejene v krogih. En takšen krog predstavlja grobišče. Tukaj so odkrili 700 grobov. Zraven grobnice je tudi muzej, kjer si lahko ogledate razstavo o življenju Vikingov na Lindholm Høje in razstavo o starodavnem času v deželi Limfjorden (dežela ob kanalu Limfjord). Vstopnina za muzej znaša 75 DKK (10 €), muzej pa je odprt od torka do nedelje od 10:00 do 17:00 ali 16:00, odvisno od letnega časa. Na uradni spletni strani Lindholm Høje najdete več podatkov o odpiralnih časih.

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

Vikinško pokopališče Lindholm Høje

Midva sva si ogledala samo grobišče, nisva se odpravila v muzej. Takoj pri parkirišču (muzej je še nekoliko naprej) so vrata in potka, ki vodi do pokopališča. Vrata so bila odprta, zato sva se midva kar sprehodila in si brezplačno ogledala pokopališče. Vsako leto, zadnje teden v mesecu juniju, tukaj poteka vikinški festival.

Mesto Aalborg

Mesto Aalborg se nahaja 4 km južneje od grobišča Lindholm Høje, na drugi strani Limfjorda. Čez fjord se lahko peljete čez most (tunel) Limfjordstunnelen, ki poteka pod vodo. V mestu Aalborg sva se zadržala nekje 3 h, tako da sva se lahko sprehodila po najbolj slavni ulici Bredegade in Algade, se ustavila na kavici in si ogledala nekaj znamenitosti mesta Aalborg. Mesto Aalborg velja za glavno mesto severne Jutlandije, ustanovili so ga Vikingi v 10. stoletju. V Aalborgu sva našla brezplačno parkirišče na cesti Bonnesensgade.

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

Del ulice Algade

V mestu Aalborg sva si ogledala:

  • Budolfi Domkirke

Budolfi Domkirke (Aalborg Domkirke, Algade 40, 9000 Aalborg, Danska) je gotska katedrala z baročno kupolo in belo fasado. Katedrala je bila zgrajena leta 1400. Zaščitnik cerkve je svetinik St. Budolfi, ki je tudi zaščitnik mornarjev.

  • Church of Our Lady (Vor Frue Kirke)

Church of Our Lady (Vor Frue Kirke) (Vor Frue Pl. 1, 9000 Aalborg, Danska) sega v 12. stoletje. Cerkev je bila v 16. in 17. stoletju glavno mesto čaščenja krščanstva v Aalborgu.

  • Aalborg Town Hall (Aalborg Rådhus)

Aalborg Town Hall (Aalborg Rådhus) (Gammeltorv 2, 9000 Aalborg, Danska) je rumena kvadratasta stavba, zgrajena v slogu baroka. Mestna hiša je bila dokončana leta 1762. Moto, napisan na vrhu vrat Wisdom and Determination, je uporabljal kralj Frederik V, ki je bil na prestolu v času zidanja mestne hiše.

  • Jens Bangs Stenhus

Jens Bangs Stenhus hiša (Østerågade 9, 9000 Aalborg, Danska) je bila zgrajena leta 1624 v slogu nizozemske renesanse. Hiša je bila zgrajena za bogatega trgovca Jens Bangs.

  • Aalborg Kloster

Aalborg Kloster (Klosterjordet 1, 9000 Aalborg, Danska) je samostan iz leta 1431 in velja za enega izmed najboljše ohranjenih samostanov Skandinavije. Lahko se odločite za voden ogled samostana, da si ogledate freske in bolnišniško kapelo.

  • Sprehod po ulici Nørregade, Bredegade in Algade

Sprehoda po ulici Nørregade vsekakor ne smete izpustiti, če se hočete sprehoditi po starodavni uličici, na kateri se nahajajo številne majhne trgovinice in prekrasni lokali. Midva sva si izbrala že božično okrašen lokal Penny Lane (Skipper Clements Gade 1a, 9000 Aalborg, Danska). V lokalu prodajajo vse artikle in izdelke, ki jih tudi v trgovinici Penny Lane, ki je zraven lokala. Nama je bil ambient zelo všeč, cena kave 5 € pa veliko manj.

Mesto Skagen

Iz Aalborga sva se odpeljala v Skagen, kjer sva prenočila v Kim’s Homestay Skagen (Markvej 63D, 9990 Skagen, Danska). Iz Aalborga do Skagna sva potrebovala 1h in 25 min, prevozila pa sva 105 km.

Skagen velja za najsevernejše mesto Danske, nekoč pa ji bilo to prestižno umetniško mesto, v katerem so si življenje lahko privoščili le najbogatejši. Skagen pristanišče je eno izmed pomembnejših pristanišč na Danskem, mesto Skagen pa je tudi pomembna turistična točka, saj ga vsako leto obišče 2 milijona ljudi. Naseljevanje polotoka Skagen se je začelo v srednjem veku, kar je mesto Skagen spremenilo v ribiško vasico s prečudovitim pogledom na morje in še lepšimi sončnimi zahodi. Ti trije dejavniki so bili v 19. stoletju navdih skandinavskim umetnikom impresionistom, ki so danes poznani pod imenom Skagen slikarji. V Skagnu boste našli številne muzeje, kjer si lahko ogledate vse umetnine. Več o muzejih na tej povezavi.

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen

Večer v mestu Skagen

Nastanitve v mestu Skagen

Booking.com

Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen je članek o drugem dnevu najinega potovanja po Danskem. Več o ostalih dnevih potovanja si lahko preberete v članku DANSKA – Sedem dnevni plan potovanja po Danskem.

Podatki v članku Danska in Mols Bjerge ter mesti Aalborg in Skagen so zbrani iz brošur in letakov, ki sva jih prejela na potovanju. Pri opisu sem si pomagala tudi z  Lonely Planet. Vsi subjektivni opisi pa so se veda moje osebno mnenje.

Skupaj
9
Deli
0

Your Cart