DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami je članek o petem dnevu potovanja po Danskem. Zjutraj sva se v mestu Odense podala na pravljično pot, na kateri sva si ogledala H.C.Andersenovo rojstno hišo, hišo v kateri je živel kot otrok, H.C.Andersenov muzej in Montergarden. Ogledala sva si tudi številne druge znamenitosti mesta Odense. Pot sva nadaljevala na jug otoka Zealand, kjer sva si ogledala mogočne klife Møns Klint. Dan sva zaključila v Kopenhagnu. Vse podrobnosti so razkrite v članku. 

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Zjutraj sva se zbudila v najini najeti sobici QStay Bed & Breakfast (Palnatokesvej 9, 5000 Odense, Danska). Zajtrk sva imela svoj, saj sva lahko uporabljala ogromno kuhinjo v QStay. Ker avta nisva smela imeti na parkirišču pred nastanitvijo še cel dan, sva se z avtom odpeljala na drugo parkirišče v bližini mestnega jedra. V Odense sva bila za vikend, zato so bila vsa parkirišča brezplačna. Čez tednom so parkirišča v Odense plačljiva. Več o ostalih dneh najinega potovanja si lahko prebereš v članku DANSKA – sedem dnevni plan potovanja.

Andersenove pravljice

Podala sva se po pravljični poti. Najprej sva se odpravila v H.C.Andersen muzej (Claus Bergs Gade 11, 5000 Odense, Danska), kjer sva tudi kupila vstopnico. Vstopnica stane 110 DKK/osebo (14,5 €) in je kombinirana ter velja za vstop v H.C. Andersenov muzej, rojstno hišo, hišo v kateri je živel kot otrok, Møntergården in Tinderbox.

Pravljična pot:

 • H.C.Andersen muzej

H.C.Andersen muzej (Claus Bergs Gade 11, 5000 Odense, Danska) je muzej o življenju H.C.Andersena. Sprehodite se po muzeju in ugotovite kaj se je dogajalo z njim v posameznem letu. Po mojem mnenju je imel popolnoma navadno, vsakdanje in osamljeno življenje. Izviral je iz revne danske družine, tekom let ni našel prave ljubezni obdržal pa je nekaj pravih prijateljev. Kar sem zelo pogrešala v muzeju so njegove pravljice. Zložene so bile na eni polici in to je to. Po resnici povedano, me je bolj zanimalo kako, v kakšnih okoliščinah in zakaj je napisal določeno pravljico, kot pa podrobnosti o njegovem življenju. Tudi Danci so to spoznali, zato so leta 2018 pričeli z gradnjo ogromnega parka/muzeja v centru mesta Odense, ki bo namenjen izključno Andersenovim pravljicam. Andersenove pravljice so bile prevedene v 161 svetovnih jezikov. Poleg pravljic pa je bil Andersen navdušen tudi nad izrezovanjem figur iz papirja (paper-cut). Andersen je napisal več kot 156 različnih pravljic, 14 romanov in kratkih zgodb, 50 dram in 1000 pesmi.

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Kip H. C. Andersena v muzeju

 • Møntergården in Tinderbox

Møntergården (Møntestræde 1, 5000 Odense C, Danska) je muzej kulturne zgodovine, kjer se na prostem nahajajo starodavne hiške in tipični danski vrtovi/dvorišča. Vsekakor obiščite tudi Møntergården, če boste kupili karto za H.C.Andersena. V Møntergården si lahko predstavljate kako je zgledalo življenje v času največjega pravljičarja. Notranji del muzeja vključuje zanimivo razstavo o otoku Funen skozi čas. Tukaj je zbrana zgodovina stara več kot 1000 let vse do danes. Midva sva se na hitro sprehodila skozi notranji del muzeja, saj je bilo veliko preveč podatkov in podrobnosti za laika, ki ne ve veliko o zgodovini Danske. Zraven Møntergården se nahaja še ena stara hiška imenovana Tinderbox, ki predstavlja otroški kulturni center. V center se lahko odpravimo tudi odrasli, vendar se je potrebno sezuti in sleči jakne, tako da sva se midva odločila, da ne bova motila otroke pri igri. V Tinderboxu so vzpostavili domišljijski svet iz pravljic H.C.Andersena.

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Značilne hiše za Dansko v muzeju kulturne zgodovine Møntergården

 • H.C.Andersen rojstna hiša

H.C.Andersen rojstna hiša (Hans Jensens Stræde 45, 5000 Odense, Danska) je majhna, nizka in podolgovata danska hiška s fasado barve rumenjaka. Hiša se nahaja na vogalu v bližini H.C.Andersenovega muzeja. Hiša se nahaja v predelu Odense, ki je v času Andersena veljal za najrevnejši del mesta. H.C.Andersen je bil rojen v tej hiši leta 1805, očetu čevljarju in materi pomivalki. Hiška je zelo majhna, v 10 minutah se sprehodite čez njo, ogledate si lahko kuhinjo in bivalne prostore. Pravljičar sam ni nikoli priznal, da je bil rojen v tej hiši, zato še danes ni dokazano, da je bil res rojen v tej hiše, čeprav vsi mediji zatrjujejo tako. Leta 1805, ko se je H.C.Andersen rodil, njegova starša nista imela strehe nad glavo, zato so iskali hišo. V tem času je v tej hiši živela očetova teta, edina bližja sorodnica.

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Hiša v kateri bi se naj rodil Hans Christian Andersen

 • H.C.Andersen otroška hiša

H.C.Andersen otroška hiša (Munkemøllestræde 3, 5000 Odense, Danska) je hiša v kateri je pravljičar bival od svojega 2. leta pa vse do 14. leta. S 14. leti se je Andersen odpravil v Kopenhagen, kjer je študiral na univerzi.Leta 1905, ob stoletnici rojstva Andersena  je bila ta hiša spremenjena v mini muzej z še manjših vrtom na terasi.  Tudi ta hiša je bila zelo majhna in skromna, razdeljena na tri stanovanja, brez tal (na tleh je bila le zemlja) le z opečnatimi stenami.

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Hiša v kateri je H.C.Andersen živel od 2. do 14. leta

Hans Christian Andersen in njegove pravljice

Njegove pravljice so znale biti zelo žalostne in strašne ter so se lahko tudi žalostno končale.  Kot pisec je izbiral tako teme in pojme, ki so bile blizu mnogim tedanjim kulturam, zaradi česar je postal znan/slaven po celem svetu. Kot pomembna skupna tema pravljic so osebe, ki so na robu družbe zaradi svoje nenavadnosti, neznatnosti ali nemoči.  Kot odraščajoč mladostnik, študent pa tudi pisec je doživel mnogo bivanjskih in ljubezenskih razočaranj pa tudi utrpel mnogo razočaranj nad prijatelji, znanci in literarnimi kritiki, katerim se je zaupal.

Njegova zelo znana pravljica Grdi raček je dejansko zgodba o njem samem. Iz zelo obupnih in revnih razmer se je Andersen prebil do ustrezne izobrazbe, se izrazil skozi pravljice , postal znan in ostal slaven še mnogo let po njegovi smrti.

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Doprsni kip pravljičarja H.C.Andersena

Odense znamenitosti in zanimivosti

Poleg iskanja H.C.Andersenove zapuščine sva si v mestu Odense ogledala naslednje znamenitosti:

 • Park Eventyrhaven

Park Eventyrhaven (Eventyrhaven, 5000 Odense, Danska) je majhen park, ki se nahaja na svojem mini otočku. Midva sva se sprehodila čez celoten park in uživala v jesenskih barvah. Na delu parka, ki se nahaja v bližini starega mestnega jedra se nahaja H.C.Andersenov spomenik in katedrala St. Canute’s Cathedral. Na reki, ki odbaja park pa stoji tudi ogromna “papirnata” ladjica, ki je v bistvu narejena iz jekla. Ladjica je iz Andersenove pravljice Pogumni kositrni vojak.

 • H.C.Andersenov spomenik

H.C.Andersenov spomenik (Klingenberg 19A, 5000 Odense, Danska) je postavil umetnik Louis Hasselriis, Spomenik so dostavili v mesto Odense leta 1888, ko so meščani mesta zbrali dovolj denarja, da so ga lahko kupili.

 • H.C.Andersen na klopci

H.C.Andersen na klopci je bronasta skulptura pravličarja na klopci, zraven katerega se lahko usedete. Kip se nahaja pred vhodom v Radisson Blu Hotel na ulici Claus Bergs Gade.

 • The Trinity

The Trinity spomenik se nahaja v bližini gradu Odense, če se sprehodite čez ogromen park ravno od gradu. Kip je zelo zanimiv, saj se vsak vpraša kaj predstavlja, ko ga zagleda. Gre za delo danskega umetnika Bjorn Nogaard, ki delo pojasnuje, da predstavlja troje v eni individualni osebi. Kip je visok 8 m, narejen iz brona.

 • Številne barvite hiške nanizane v vrstah

Jaz sem najbolj občudovala številne tipične, barvite hiške v mestu Odense. Vse tako nepravilnih oblik in z novimi pisanimi fasadami. Nekatere še vsebujejo lesene tramove po sredini fasade kot okras, druge (verjetno novejše) pa so že brez lesenih dodatkov. Takšne hiške lahko opazujete na obrobjih starega mestnega jedra in v okolici H.C.Andersenovega muzeja.

 • Sprehod po glavnih ulicah v starem mestnem jedru Odense

Preprosto izgubite se na ulicah starega mestnega jedra Odense. Vse ulice so zelo lepe, sestavljajo jih majhne trgovinice, lokali in restavracije. Sprehodite se po ulici Flakhaven, ki se nadaljuje v Klingenberg, ta v Megelos ta pa v neskončno ulico Kongensgade (če zavijete levo), če nadaljujete ravno boste prišli na ulico Vestergade. te uličice so mi bile najlepše z vsemi krajšimi in skrivnostnimi uličicami, ki izhajajo iz naštetih glavnih.

 • Katerdrala St. Canute’s Cathedral

Katerdrala St. Canute’s Cathedral (Klosterbakken 2, 5000 Odense C, Danska) je ime dobila po kralju Canute the Saint, ki je bil umorjen v mestu Odense leta 1086. Posvečena je bila leta 1499, v notranjosti se nahaja izklesana oltarna slika, narejena po naročilu kraljice Christine. V kripti so grobovi treh kraljev. Katedrala velja za najlepši primerek gotske danske katedrale.

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Katedrala St. Kanute

 • Mestna hiša Odense

Mestna hiša Odense (Flakhaven 2, 5000 Odense, Danska) se nahaja na osrednjem trgu Flakhaven, zraven katedrale. Mestna hiša, ki jo vidimo danes je iz leta 1880. Na trgu pred mestno hišo so prišli številni občani leta 1867 podpret H.C.Andersena, ko je postal častni občan mesta Odense.

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Mestna hiša Odense

 • Grad Odense

Grad Odense (5000 Odense, Danska) je moderna bela, podolgovata zgradba s sivimi obrobami okrog oken. Pred gradom je ogromen park Kongens Have, kamor zahajajo številni Danci, poležavat na travi, se družiti ali prebrati kakšno knjigo. Mati H.C.Andersena je delala na tem gradu kot pomivalka. Velikokrat je zraven na delo vzela tudi malega Andersena. Na dvorišču parka se je H.C.Andersen tako igral skupaj z bodočim Frederikom VII.

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Grad Odense

 • Cerkev St. Hans Kirke

Cerkev Sct. Hans Kirke (Sankt Hans Pl. 2, 5000 Odense, Danska) je protestantska cerkev. V cerkvi se nahaja spominska plošča H.C.Andersenu.

 • Skulpture po mestu

Med sprehodom po mestu Odense lahko poiščete številne like iz Andersenovih pravljic. Najdete lahko Palčico, ki počiva v svojem cvetu, nahaja se na Sortebrodre Torv, poiščite Stanovitnega kositrnega vojaka, ki mu manjka ena noga, Malo morsko deklico ali labode v vzletu, ki poosebljajo pravljico Divji labod. Najdete lahko tudi majhnega okroglega cesarja in njegove pomočnike, ki predstavljajo pravljico Cesarjeva nova oblačila. Poiščete lahko tudi leteči kovček in še številne druge motive iz Andersenovih pravljic.

 • Sankt Albani Kirke

Sankt Albani Kirke (Adelgade 1, 5000 Odense, Danska) je rimo-katoliška cerkev v centru mesta Odense. Cerkev od zunaj zgleda zelo veličastno, gradnja je taškna, da si jo boste zapomnili, saj je sama cerkev zelo nizka in ozka v primerjavi s širokim in visokim zvonikom, ki ji pripada.

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Cerkev Sankt Albani

Pot na jug otoka Zealand

Ko sva si ogledala Odense naju je čakala dolga pot do otoka Zealand. Želela sva si ogledati bele klife iz čistega apnenca Møns Klint. Iz Odense do Møns Klint sva potrebovala 2 h in 2 min za 178 km. Res dolga pot, izgubila sva ogromno časa, vendar se je splačalo. Apnenčasti klifi so tako zelo lepi in predstavljajo prav posebno doživetje, tako da jih ne bi želela zamuditi. Če radi vidite nekaj lepega in drugačnega, zraven pa je vključena še telesna aktivnost, potem je izlet do Møns Klint klifov pravilna odločitev za vas. Ponovno sva se peljala čez most Great Belt, nato pa sva krenila proti jugu. Peljala sva se tudi čez ljubko vasico Stege, katero praktično sestavlja samo cerkev.  Kmalu sva prispela do Møns Klint.

Klifi Møns Klint

Klifi Møns Klint (Stengårdsvej 8, 4791 Borre, Danska) se nahajajo točno tam kot je GeoCenter Møns Klint. Apnenčasta stena (dejansko je kreda) je dolga 6 km in je snežno bele barve. GeoCenter je bil v času najinega prihoda zaprt, ampak to naju niti ni toliko zanimalo, saj sva čimprej želela videti klif. Pred GeoCentrom je ogromno plačljivo parkirišče (7 €/dan). Nama je bilo predrago, zato sva avto parkirala ob gozdnem robu, 5 min pred centrom, tako kot nekateri drugi obiskovalci. Najprej sva se podala po stopnicah navzgor in nato še po gozdni potki, da sva prišla na vrh klifa. Pokrajina je bila noro lepa, saj so se naenkrat združevale vse barve jeseni, snežno beli klif in morje vseh modrih barv. Midva sva si našla najin kotiček, kjer sva se poslikala in preprosto uživala v razgledu.

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Zatem sva se podala še na dolgo pot po stopnicah navzdol, tako da sva prišla vse do morja. Zaradi plime, ki je že zalivala bel klif se nisva mogla sprehoditi po črni kamemčkasi plaži. Najbolj pogumni obiskovalci so se sezuli, zavihali hlače in se želeli podali na pot ob morju, ampak so si hitro premislili, zaradi pregloboke vode in mraza. Morala sem se dotakniti apnenčastega klifa, ki je bil tako mehak, da so se videli odtisi mojih blazinic, jaz pa sem imela prste bele barve, enako kot če bi držala razmočeno kredo.

Roskilde

Pozno popoldan sva se iz klifa Møns Klint odpravila proti mestu Roskilde. Potrebovala sva 1 h in 30 min (120 km). V Roskilde sva se odpravila najprej na “kosilo” (sedeva sva jedla zopet varianto fast food) nato pa še na ogromno in božansko kavo v Cafe Vivaldi (Stændertorvet 8, 4000 Roskilde, Danska). V Roskilde sva se želela zadržati dlje časa, vendar je bilo že temno, tako da nisva imela veliko možnosti za raziskovanje. Sprehodila sva se po glavni ulici Algade, ki je zelo široka, polna restavracij, lokalov in mini trgovin. Ogledala sva si tudi osrednji trg Stændertorvet z vodnjakom, pred Roskilde katedralo. V srednjem veku so na tem trgu potekali številni sejmi.

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Ulica Algade v Roskilde

Mesto Roskilde so v 10. stoletju ustanovili Vikingi. Roskilde velja za prvo Dansko glavno mesto. Harald I (Bluetooth) je dal zgraditi prvo cerkev na otoku Zealand – Roskilde katedrala. Katedralo sestavljata dva veličastna stolpa, v levem stolpu (od glavnega vhoda) pa se nahaja najstarejši srednjeveški zvon na Danskem. Katedralo so začeli graditi v 12. stoletju. Stoletja se katedrala uporablja za pokopavanje Danskih monarhov (tukaj jih je pokopanih 38). Katedrala je tako veličastna iz zgodovinsko pomembna, da je danes del UNESCO kulturne dediščine. Midva sva bila prepozna, da bi si lahko ogledala notranjost katedrale, že zunanjost sva si težko, zaradi teme. Za voden ogled katedrale je potrebno plačati 60 DKK (8 €) vstopnine. Več o katedrali si preberite na uradni spletni strani.

Kopenhagen

Iz Roskilde sva prispela na najino končno destinacijo – Kopenhagen. Potrebovala sva 35 min (35 km). Imela sva že rezervirano nastanitev v centru starega mestnega jedra Kopenhagen. V Generator Hostel  (Adelgade 5-7, 1304 København, Danska) sva za tri za dve osebi noči plačala 2055 DKK (275 €). To je bila za najin čas najugodnejša rešitev, saj sva želela svojo sobo (imela pa sva tudi svojo kopalnico) in pozicijo v centru mesta, tako da ga lahko raziščeva peš. Do slavnega in čudovitega Nyhavn sva imela 500 m hoje.

DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami

Nyhavn kanal zvečer

Članek DANSKA in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami je članek o petem dnevu potovanja po Danskem in o prihodu v glavno mesto Danske – Kopengahen. Več o Kopenhagnu; o znamenitostih Kopengahna, kako po Kopenhagnu, kje jesti in kje spiti kavo pa si lahko prebereš v samostojnem članku Kopenhagen. O vseh ostalih dnevih potovanja pa si lahko prebereš v članku DANSKA – sedem dnevni plan potovanja. 

Pri snovanju članka Danska in mesto Odense z Andersenovimi pravljicami sem si pomagala z Lonely Planetom in z vsem materialom, ki sem ga nabrala na potovanju.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart