Danska in Copenhagen znamenitosti

Danska in Copenhagen znamenitosti je članek o najinem raziskovanju glavnega mesta Danske – Copenhagen. Ogledala sva si vse glavne znamenitosti in zanimivosti Copenhagna. Delno sva ga raziskala peš, nato pa sva najela kolesa in nekoliko pospešila najino raziskovanje. Ogledala sva si znameniti kanal Nyhaven, se zapeljala do Male morske deklice, si ogledala palače Christiansborg, Charlottenborg, Amalienborg in Rosenborg. Podala sva se tudi na Round Tower in v revnejši predel mesta Copenhagen – Christianshavh. Ogledala sva si tudi številne cerkve, ki krasijo staro mestno jedro Copenhagna. 

Danska in Copenhagen znamenitosti

Iz najinega hostla Generator Hostel  (Adelgade 5-7, 1304 København, Danska), ki se nahaja v strogem centru Copenhagna, sva se podala na raziskovanje prelepega mesta. Hostel nama je bil zelo všeč, saj ima res odlično lokacijo, soba je bila lepa in prostorna, osebje pa zelo prijazno. Za tri noči, za dve osebi, sva plačala 275 €, kar je dokaj ugodno za Copenhagen. Najin načrt je bil ta: najprej greva na ladjico iz Nyhavna po kanalu okrog Copenhagna, nato Copenhagen raziščema peš (strogi center), popoldan najameva kolesa in raziščeva še severni del starega mestnega jedra, zvečer pa se odpraviva v park Tivoli. Jap, natrpan, naporen in čudovit dan sva imela.

COPENHAGEN, prestolnica Danske: Kako po Copenhagen?

Copenhagen je najlepše raziskati peš ali s kolesom, v primeru lepega vremena. Midva sva bila v Copenhagnu v začetku novembra in sva imela zelo lep in sončen dan. Za raziskovanje Copenhagna peš, boste v vsakem hotelu/hostlu dobili kakšen zemljevid mesta z označenimi vsemi Copenhagen znamenitosti. Kolo lahko najamete v hostlu (v Generatorju ga ponujajo za cel dan) ali najamete kolo preko Donkey Republic za želeno število ur. Tukaj preberi, kako si najeti kolo preko Donkey Republic.

Preberi si tudi kje parkirati avto (če pridete z avtom v Copenhagen), kdaj in kako plačati parkirišče in v kateri coni parkirati. Po Copenhagnu pa se lahko zelo dobro premikaš tudi z uporabo javnega prevoza. Midva sva bila z avtom v Copenhagnu, en dan, tako da javnega prevoza nisva uporabljala.

Danska in Copenhagen znamenitosti

Veliko koles? V primerjavi z Amsterdamom jih je malo 🙂

Tudi v Copenhagen imate možnost raziskovanja mesta s Hop On – Hop Off avtobusom. Zapeljete se lahko po treh različnih progah (rdeča, vijolična in zelena), ki vam razkrijejo vse največje znamenitosti Copenhagna. Možnost so različne, lahko si kupite 48 h ali vstopnico v kombinaciji z Hop On – Hop Off ladjico. Cene se gibljejo od 23 do 34 €. Vse možnosti najdete tukaj.

Copenhagen znamenitosti

Copenhagen je veliko več kot slavni kanal Nyhavn in spomenik Male morske deklice. Midva sva si v dnevu in pol ogledala veliko, če bi imela čas pa bi vsekakor v Copenhagnu ostala še kak dan več.

COPENHAGEN PALAČE

Christiansborg Palace

Palača Christiansborg (Prins Jørgens Gård 1, 1218 København, Danska) stoji na otoku Slotsholmen. Christiansborg se ponaša z več kot 800-letno zgodovino. Palača je danes dom Parlamenta, urada predsednika vlade in vrhovnega sodišča. Palača ima zelo bogato in divjo zgodovino, ki jo boste tudi spoznali, če se boste podali v palačo. Prvotno je na mestu palače stal grad, ki ga je leta 1167 dal zgraditi škof Apsalon. Palača, ki jo vidimo danes je iz leta 1928. Kralj Christian X ni nikoli živel v palači, saj je bila namenjena izključno za delovni prostor kraljeve družine. Palača je poimenovana po kralju Christian VI, ki je leta 1740 podrl grad in zazidal prvo Christiansborg palačo. Leta 1794 je palačo v celoti uničil požar, zato so postavili novo. Ogenj je ponovno uničil palačo, zato so leta 1794 postavili novo. Ostali so le hlevi, ki so še danes dom kraljevim konjem.

Danska in Copenhagen znamenitosti

Christiansborg palača

Palačo si lahko v celoti ogledate brezplačno od zunaj. Brezplačno si lahko ogledate tudi vrtove na notranjem dvorišču palače. Tukaj boste našli tudi ogromen spomenik kralju Christian IX. Brezplačno se lahko povzpnete tudi na stolp palače. Midva tega nisva naredila zaradi gneče, saj vsakega obiskovalca rentgensko pregledajo, preden ga spustijo na stolp, kar pa traja in traja.  Ostale sobane, hlevi in ruševine, ki so vredne ogleda, je potrebno plačati. Cene vstopnic so različne, odvisno kaj vse si želite ogledati. Ogledate si lahko kraljevo kuhinjo, ruševine, ki so ostale od gradu in različnih palač, ki se nahajajo pod palačo, kraljevo spremno sobano, kapelo Christiansborg palače in kraljeve hleve. Na uradni strani Christiansborg Palace najdete vse vstopnice.

Midva sva se odločila, da si ogledava ruševine pod palačo. Za dve vstopnici sva plačala 100 DKK (13.4€). Ogledala sva si več kot 800 let stare ruševine, ki so bile del Christiansborg gradu. Tukaj se nahajajo tudi ruševine znamenitega stolpa Blue Tower, ki je bil zapor za politike, kmete in vojake. Najbolj poznana zapornica stolpa je bila Leonora Christina, hčerka kralja Christian IV. Leonora je bila v stolpu zaprta skoraj 22 let, plačevala je za zločine svojega moža Corfitz Ulfeldt. Midva sva si celotne ruševine ogledala v 1 h in 30 min. Ruševine so v dveh delih, pri vsakem pomembnem ostanku pa se vam razkrije tudi del Danske zgodovine, ogled pa je popestren tudi z kratkimi filmi.

Danska in Copenhagen znamenitosti

Matrika ruševin, ki se nahajajo pod Christiansborg palačo

Več informacij o palači boste našli na uradni spletni strani Christiansborg Palace.

COPENHAGEN CERKVE

Vsako evropsko mesto krasijo cerkve in tudi v Copenhagnu ni nič drugače. Cerkve, ki jih ne boste mogli spregledati:

  • Frederik’s Church – The Marble Church (Marmorkirken)

(Frederiksgade 4, 1265 København, Danska). To je meni osebno najlepša cerkev v Copenhagnu. Evangeličanska luteranska cerkev je zgrajena v slogu rokokoja. Nemogoče je spregledati veličastno belo cerkev z ogromno svetlo zeleno kupolo, ki je v stilu pozlačena. Cerkev je leta 1740 dizajniral arhitekt Nicolai Eigtved.

  • St. Alban’s Church

(Churchillparken 11, 1263 København K, Danska). Zelo lepa cerkev, ki vam bo takoj padla v oči, če se poste podali do kipa Male morske deklice in do Kastalleta. Fasada cerkve je posejana z drobnimi svetlo sivimi kamenčki, okna so belo obrobljena na vrhu pa je rdeča streha. Tudi lokacija, kjer stoji je čudovita in lepo na samem, tako da ni “zgužvana” med drugimi stavbami. Cerkev je zgrajena v gotskem slogu, zgrajena je bila leta 1887 za anglikanske pripadnike v Copenhagnu.

  • Church of Holmen

(Holmens Kanal 21, 1060 København K, Danska). Prvotno je na tem mestu stala kovačnica, ki ji je dal zgraditi kralj Frederik II, leta 1562. Kralj Christian IV jo je leta 1617 povzdignil v cerkev. Cerkev je prepoznavna zaradi dveh ključnih dogodkov:  v cerkev Church of Holmen so prenesli vse dragocene stvari, ko je zgorela druga palača Christiansborg. V tej cerkvi sta se poročila kraljica Margarethe II in princ Henrik leta 1967.

COPENHAGEN ROUND TOWER

Round Tower (Købmagergade 52A, 1150 København, Danska) je visok 35 m s premerom 15 m in je odlična panoramska točka za razgled nad celotnim Copenhagnom. Vidite celotno mesto Copenhagen z številnimi zvonovi in stolpi, ki krasijo številne palače in cerkve, katerim dom je Copenhagen.

Danska in Copenhagen znamenitosti

Round Tower v Copenhagnu s prečudovitim razgledom

Na vrhu se nahaja tudi observatorij, ki je bil zgrajen v 18. stoletju. Observatorij je odprt od 18:00 do 21:00 v torek in sredo. Stolp je bil zgrajen po navodilih kralja Christiana IV in je takrat služil kot observatorij univerze. Še danes ga uporablja univerza in je danes najstarejši delujoči observatorij v Evropi. Leta 1642, na dan otvoritve observatorija se je kralj Christian IV s konjem podal vse do vrha stolpa. Danes poteka tukaj kolesarska dirka, zmagovalec je tisti, ki je prvi gor in prvi dol iz stolpa. Torej to je stolp brez stopnic. Vstopnina za stolp je za danske razmere zelo ugodna, saj znaša samo 4 €.

Na poti se lahko ustavite še na dveh različnih razstavah. Ena vam pokaže zgodovino stolpa in cerkve Trinitatis Church, ki je povezana s stolpom. Druga razstavni prostor pa je zmeraj različen. V času najinega obiska je bila razstava vremena in različnih vremenskih vplivov in pojavov. Vpogled pa imate tudi na starodavno “stranišče na štrbunk”. Postavite se tudi na okroglo steklo in poglejte navzdol v 25 m globino. Nahajate se na geografski ničli Danske.

Danska in Copenhagen znamenitosti

Razgled nad mestom Copenhagen

Več o Round Tower in observatoriju si lahko preberete na uradni spletni strani.

COPENHAGEN TRGI IN SPREHOD PO GLAVNIH ULICAH

Ustavite se tudi na različnih in čudovitih trgih. Meni osebno je bil najlepši mali trg Kultrovet. Oglejte si tudi trg Gammeltrov in trg pred mestno hišo (Radhuspladsen). Kultrovet je ljubek okrogel trg s številnimi majhnimi trgovinicami in kafiči. Na trgu v središčnem majhnem zaprtem okroglem prostoru prodajajo kavo in cvetlice. Na sredini trga pa je tudi majhna fontana. Sprehodila sva se tudi po dveh sosednjih prečudovitih trgih: Gammeltrov in Nytorv, kjer se nahaja tudi ogromna zgradba Byretten Nytorv Kbh.K. Zgradba spominja na nekakšno rimsko palačo z ogromnimi rimskimi stebri v ospredju. Zgradba je zgrajena v veličastnem neoklasičnem slogu in je bila od leta 1815 do 1905 mestna hiša. Danes je v stavbi sodišče.

Danska in Copenhagen znamenitosti

Gammeltrov trg v centru Copenhagna

Sprehod po glavnih ulicah starega dela Copenhagna

Pot začnite na Sværtegade nato nadaljujte na Kronprinsensgade, na Valkendirfsgade in na Vimmelskaftet ter Strøget. Ta celotna ravna pot je sestavljena iz večih ulic, ki se stekajo druga v drugo. Na tej relaciji se nahaja ogromno zanimivih trgovin, lokalov in restavracij. Najbolj zanimiv je utrip te ulice, saj je polna ljudi, ki hitijo vsak v svojo smer. Nama se je zdelo, kot da stopava v nov svet, saj sva bila v času najinega obiska skoraj edina turista v Copenhagnu, velikokrat sva se znašla sama pred znamenitostjo, nato pa prideva na to ulico, kjer se nama je zdelo, kot da so vsi prebivalci in turisti skoncentrirani tukaj. Že v začetku novembra so bile številne izložbe božično okrašene, prav tako je bila pripravljena že javna okrasitev, ki je samo čakala na prižig.

Danska in Copenhagen znamenitosti

Ulica Stroget – glavna sprehajalna ulica v mestu Copenhagen

Nyhavn – sprehod ob najbolj famoznem kanalu

Vsekakor se morate sprehoditi ob Nyhavn kanalu, saj to je verjetno tudi bistvo postanka v Copenhagnu. Osebno priznam, da pred obiskom Copenhagna, nisem poznala nič drugega kot Nyhavn in kip Male morske deklice. Nyhavn je na skoraj vsaki razglednici. Za Nyhavn so značilne pisane hiške, ki so v vrsti zgrajene ob kanalu. V pritličju teh hiš so številni bari in restavracije. V kanalu pa so zasidrane stare lesene barke. Res čudovit razgled, uživajte v njem, saj ob pogledu na cene v teh restavracijah več ne boste.

Samo za malo pivo lahko tukaj odštejete nekje 70 DKK (9.4€), hrana pa je seveda še veliko dražja, nekje med 150 DKK do 250 DKK (od 20 do 34 €) za preproste jedi na osebo. V času adventa so ob kanalu postavljene številne stojnice, kjer prodajajo božične spominke in vse povezano z Božičem. Že v začetku novembra je bilo vse pripravljeno za Božič.

Danska in Copenhagen znamenitosti

Midva ob kanalu Nyhavn

DANSKA BORZA

Ko se boste sprehajali po mestnem jedru se vsekakor sprehodite mimo danske borze (1217 København K, Danska), ki je veličastna ogromna stavba s še bolj zanimivim stolpom, ki ga sestavljajo štiri spirale (zmajevi repi), ki so med seboj zvite, na dnu spiral pa so štirje možje. Na vrhu so tri krone, ki predstavljajo Dansko, Norveško in Švedsko. Danska borza je zanimiva samo zaradi veličastne stavbe brez konca. Videli jo boste iz vseh koncev Copenhagna, če se boste zapeljali po kanalih ali če se boste odpravili do palače Christinsborg Palace. Borza je bila zgrajena med leti 1590 in 1640 po navodilih kralja Christiana IV. Borza je delovala do leta 1857 in danes ni odprta za obiskovalce. Grajena je v renesančnem slogu, pokriva jo bakrena streha in zaznamuje 54 m visok zvonik.

Danska in Copenhagen znamenitosti

Veličastna borza v Copenhagnu

MALA MORSKA DEKLICA

Malo morsko deklico iz H.C.Andersenove pravljice boste videli v hrbet že, če se boste odpravili na vožnjo po kanalih Copenhagna. Kljub temu vam priporočam, da se še po kopnem odpravite do spomenika. Spomenik je zgradila Pivovarna Carlsberg. Spomenik sam po sebi ni nič posebnega, je tudi manjši kot boste pričakovali. Ampak se je pri njem vredno ustaviti, ker je tako prepoznaven spomenik po celem svetu. Bronasti kip Male morske deklice so postavili leta 1913. Od takrat je bila Mala morska deklica žrtev vandalizma. Leta 1961 so ji pobarvali lase na rdeče, leta 1964 pa so ji odsekali glavo. Nekaj let kasneje se ji odrezali obe roki, leta 1998 pa so ji še enkrat odsekali glavo. Po tem so kip prestavili nekoliko bolj v morje, tako da Mala morska deklica uživa v miru.

Danska in Copenhagen znamenitosti

Pri spomeniku Male morske deklice iz Andersenovih pravljic v Copenhagnu

THE CITADEL – KASTALLET

Na tem območju je bila prva trdnjava zgrajena leta 1626, ampak so jo Švedi porušili, zato so leta 1663 zgradili novo, ki je bila v obliki peterokrake zvezde, s številnimi obrambnimi stolpi in z globokim jarkom okrog trdnjave. V 19. stol, je bila trdnjava delno porušena, zato so zgradili novo. V času 2. svetovne vojne je tukaj imela sedež nemška vojska. Danes ta predel uporablja danska vojska, je pa celotno območje odprto za javnost. V 19. stoletju je bil tukaj zapor.  Midva sva Kastellet raziskala s kolesom, ampak je tudi odlična lokacija za malo daljši sprehod. Na zvezdasto oblikovanem otočku Kastellet se nahaja cerkev, vojaška baza in starodavni mlin na veter.

Danska in Copenhagen znamenitosti

Raziskovanje zvezdasto oblikovanega “otočka” Kastallet v Copenhagnu

CHRISTIANSHAVN

Ogledala sva si tudi Christianshavn, del Kopenhagna, ki je malo manj prestižen. V času kralja Christiana so ta predel želeli čim hitreje poseliti, zato sta bila nakup ozemlja in gradnja stanovanj zelo ugodna, novi prebivalci pa tri leta niso rabili plačevati davkov. Ta predel sva si ogledala že iz ladjice, pozno popoldan pa sva se v Christianshavn odpravila še s kolesom. Ogledala sva si Christian’s Church in Church of Our Saviour. Če bi imela še en dan časa več v Copenhagnu, bi si definitivno želela bolj podrobno raziskati tudi Christianshavn.

13. novembra 1971 so razglasili “Free state of Christiania”, ko je skupina odsluženih vojakov tukaj ustanovila skupnost. Skupnost je zelo hitro naraščala in je danska vlada ni uspela zatreti, zato so ta predel (predvsem predel Christianshavn v severnem delu tik ob morju) vzeli kot “socialni eksperiment”. Danes ta barakarska skupnost šteje 900 pripadnikov. Ta predel je močno povezan s hipijevsko kulturo.

PARK TIVOLI COPENHAGEN

V južnem delu starega mestnega jedra se nahaja ogromen park Tivoli (Vesterbrogade 3, 1630 København V, Danska), katerega del je tudi zabaviščni park. Vstopnina je za vse, tudi če se želite samo sprehoditi po parku. Park je smiselno obiskati zvečer, ko je ves v lučkah. V času najinega obiska je bilo vse lepo okrašeno z bučami in čarovnicami. Res pravo Halloween vzdušje.

Danska in Copenhagen znamenitosti

Park Tivoli v Copenhagnu v večernem času za Halloween

Vstopnina za sprehajanje po parku je 120 DKK (16 €) na osebo, za vstop v park in vse atrakcije pa skoraj 500 DKK (67 €). Na koncu sva se odločila, da v park ne greva, šla sva v predel Tivoli restavracij, ki imajo vse vrtove, ki segajo v Tivoli park, s tam sva imela prelep Halloween razgled na celotno dogajanje. Nikakor se nisva mogla pretihotapi iz restavracije v park, saj je vse zagrajeno z umetnimi živimi mejami, na vsakem vogalu so kamere in varnostniki. Več o parku Tivoli na njihovi uradni strani. Del parka Tivoli je tudi H. C. Andersen grad, namenjen različnim sestankom in slovesnostim. Najlepši je v večernem času, saj je v celoti osvetljen.

MESTNA HIŠA COPENHAGEN Z JENS OLSEN´S WORL CLOCK

Mestna hiša v Copenhagnu (Rådhuspladsen 1, 1599 København, Danska) je veličastna stavba zgrajena leta 1905 iz rdeče opeke z elementi danske srednjeveške arhitekture. Čeprav mestna hiša služi svojemu namenu, je vseeno odprta za obiskovalce. Najbolj privlačen je 105 m visok stolp z uro Jens Olsen’s World Clock, na vrh katerega vodi 298 stopnic, po katerih se lahko tudi povzpnete, če ga obiščete pravi čas.  Ura ima prav posebno zgodovino, saj je njen ustanovitelj Jens Olsen porabil kar 27 let, da jo je zgradil. Vzpostavil je koledar za naslednjih 570 000 let. Na spletni strani VisitCopenhagen najdete termine za vodene oglede po mestni hiši (cena je 50 DKK – 6,7 €) in odpiralni čas stolpa, za ogled katerega je vstopnina je 30 DKK – 4 €. Midva sva bila pri mestni hiši pozno popoldan in seveda stolp ni bil več odprt.

Mestna hiša v Copenhagnu

COPENHAGEN MUZEJI

Copenhagen ima kar nekaj muzejev, midva nisva obiskala nobenega, saj sva bila v Copenhagnu le en dan in pol. Zaradi zelo kratkih odpiralnih časov (večinoma se stvari odprejo ob 10:00 zaprejo pa že 16:00) je zelo težko skombinirat več znamenitosti v en dan.

Muzeji v Copenhagnu:

PIVOVARNA CARLSBERG

Do pivovarne Carlsberg vas pelje brezplačen avtobus, ki se nahaja v bližini parka Tivoli, na ulici Vesterbrogade. Midva se za obisk pivovarne nisva odločila, saj se nama je zdela cena previsoka. Lahko se odločite za voden ogled po pivovarni, kar se je nama zdelo nesmiselno ali za voden ogled + degustacija piv, ki pa se je nama zdela nekoliko predraga. Voden ogled vas stane 60 DKK (8 €), degustacija pa še 80 DKK (11 €). Več informacij najdete na uradni spletni strani. Po zadnjih informacijah, naj bi bil Carlsberg visitor center zaprt do leta 2020, zaradi renovacij.

POKOPALIŠČE

Vsi vemo kako drugačna so severna pokopališča od naših, zato je tudi naju zanimalo kako zgleda najstarejše pokopališče Assistens Cemetery (Kapelvej 4, 2200 København N, Danska). Pokopališče deluje bolj kot nekakšen park, saj je okrog ogromno zelenja in dreves. Grobovi imajo samo zelo stare spomenike, nekateri so iz leta 1700, obdani pa so z kovinsko ograjo ali z nizko živo mejo. Veliko grobov je tudi zapuščenih. Danci na svojih grobovih ne uporabljajo sveč in tudi svežega cvetja je bilo zelo malo.

Brezplačne znamenitosti v Copenhagnu

Velik plus v Copenhagnu je ta, da si veliko lahko ogledate brezplačno. Palače lahko od zunaj vidite skoraj vse brezplačno. Brezplačno se lahko podate v Kastallet, si ogledate kip Mala morska deklica, se sprehodite po najbolj prepoznavnem kanalu Nyhavn, se odpravite na ogled pokopališča in se sprehodite po glavnih ulicah Copenhagna.

Vožnja z ladjico po kanalih Copenhagna

Zjutraj sva se odpravila  v začetek kanala Nyhavn, kjer sva se odpravila na enourno vožnjo po kanalih (The Grand Tour of Copenhagen). Vstopnici sva kupila preko Getyouguide, ker je nekoliko ceneje, kot direkten nakup. Preko Getyourguide sva za dve vstopnici za Grand Tour plačala 175 DKK (23,5 €), če bi kupila tam, bi plačala 190 DKK (25,5 €). Za nakup vstopnic klikni tukaj.

Hiške ob kanalu Nyhavn slikane iz ladjice

Sedite lahko zunaj (na sprednjem ali zadnjem delu ladjice ali v vmesnem pokritem delu. Vmesni del je pokrit s stekleno streho in stranskimi okni, vsak okna se dajo odpreti, tako da lahko z lahkoto slikate znamenitosti. Vsak prejme tudi slušalke, preko katerih izveste nekaj o vsaki znamenitosti, mimo katere pelje ladjica. Ladjica pobira na dveh lokacijah, in sicer na začetku kanala Nyhavn in na Strömma centru na Ved Stranden (Canal Tours Copenhagen). Če nimate veliko časa v Copenhagen je izlet z ladjico idealna rešitev na v kratkem času vidite skoraj vse glavne znamenitosti Danske.

Postojanke in ogledi iz ladjice

Peljala sva se iz Nyhavna tako, da sva si cel kanal lahko ogledala tudi iz vode. Pogled na pisane hiške na obeh straneh in zasidranimi jadrnicami je res nepozaben. Najprej smo se peljali mimo Royal Danish Playhouse, ki je zelo moderno gledališče in opera. Nato smo šli mimo Amalienborg Palace in se ustavili pri spomeniku Male morske deklice, ki smo jo videli le v hrbet. V ozadju se je videl tudi Kastallet. Videli smo tudi The Sixtus battery -majhna utrdba na severnem delu predela mesta Nyholm. Od tu so uradni saluti topov ob posebnih priložnostih.

Peljali smo se tudi po kanalih okrog predela Holmen – severni del Christianshavn, ki je s preostalim ozemljem povezan preko prekopa, drugače pa ga na vseh straneh obdaja morje. Zapeljali smo se še po kanalih preostalega dela Christianshavn, videli smo Our Saviours cerkev in nekoliko bolj nagneteno blokovsko naselje. Peljali smo se pod okroglim mostom Cirkelbroen bridge, ki je namenjen pešcem. Prečkali smo kanal Inderhavenen in zagledali nacionalni muzej Danske, Christiansborg Palace in Dansko borzo. Od tukaj smo se vrnili nazaj v Nyhavn.

Poceni hrana in kava v Copenhagnu

Nočitve v Copenhagnu, hrana in pijača so v primerjavi z ostalimi stvarmi (kot so vstopnine, javni prevoz, najem avta) neprimerljivo dražje. Če boste malo pobrskali po spletu pa boste vseeno našli poceni kavarne, kjer dobite kavo tudi za 2 € ali najdete kafič s Happy hour in dobite dve kavi za ceno ene. V Copenhagnu je tudi veliko restavracij All you can eat, kjer boste na koncu plačali le 10 € ali 15 € za hrano. Obvezno v teh restavracijah je, da si naročite tudi pijačo.

Nočitve v Copenhagnu

Midva sva si izbrala Generator Hostel  (Adelgade 5-7, 1304 København, Danska), ki se nahaja v strogem centru Copenhagna. Za tri noči za dve osebi sva plačala 275 €, kar je dokaj ugodno za Copenhagen. S hostlom sva bila zadovoljna, imela sva svojo sobo in kopalnico, vse je bilo čisto in urejeno. 

Booking.com

Copenhagen izleti

Vse zanimive izlete sem zbrala v prispevku Danska izleti. Zbrani so izleti, ki so na voljo v okviru GetYourGuide portala. Nekateri izleti so cenejši če jih kupite preko portala, drugi pa seveda dražji. Preverite oboje: GetYourGuide in uradno stran, ki ponuja izlet. Pri GetYourGuide je prednost tudi ta, da vstopnico že imate in se tako izognete vsem čakalnim vrsta.

Če boste v Copenhagnu ostali več dni se vam morda splača tudi nakup COPENHAGEN CARD, v katero so vključene vse glavne znamenitosti (palače, muzeji, park Tivoli,…) in neomejen brezplačen javni prevoz.

Posebnosti Copenhagna

V Copenhagnu sva zasledila kar nekaj posebnosti:

  • Steklenica ali pločevinka stane 1 DKK (0.14 €). Ko steklenico vrneš dobiš denar nazaj. V trgovinah so posebni avtomati, kamor vrneš steklenice/pločevinke.
  • Parkirišča so plačljiva tudi ponoči, koliko je odvisno od cone v kateri ste parkirali v Kopenhagnu. Plačate lahko samo s kartico, ne dobite listka. Čez vikend so vsa parkirišča brezplačna.
  • Skoraj povsod v lokalih naročiš in plačaš pri šanku.
  • Na Danskem so res nelagodni odpiralni časi. Popolnoma vse znamenitosti so odprte od 10 ali od 11 ure in do 16 ali 17 ure. Določene zadeve pa so celo npr: ob ponedeljkih zaprte.

Copenhagen zemljevid

 

Članek Danska in Copenhagen znamenitosti je članek o šestem in delno o sedmem dnevu potovanja po Danskem. Sedmi dan sva raziskovala številne palače v okolici Copenhagna, o tem si preberi več v samostojnem članku. O vseh ostalih dnevih potovanja pa si lahko prebereš v članku DANSKA – sedem dnevni plan potovanja. 

Pri snovanju članka Danska in Copenhagen znamenitosti sem si pomagala z Lonely Planetom in z vsem materialom, ki sem ga nabrala na potovanju.

 

Skupaj
110
Deli

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

0

Your Cart